IP-grader / IP-klassifisering

IP står for Ingress Protection, som på godt norsk betyr inntrengingsbeskyttelse. Bak bokstavene står det som regel to tall: ett for solide objekter (alt fra fingrer, elektrisitetskabeler, til så små partikler som støv) og ett for vann (alt fra regn til vannstråler til neddykking). Les mer ›

Skrevet i Hagetips

Små hager kan være en utfordring

Hager som ikke er større en balkongen: det kan være en utfordring å få gjort noe med som er både praktisk og fint.
De er så små at du ser hele hagen din hver gang du går forbi – som regel før du reiser på jobb og etter at du har kommet hjem igjen.
Nå som dagene blir lengre igjen kan det være vakkert å belyse det grønne i halvmørket; solen kan vi ikke stole på til enhver tid men spiller den på lag med det grønne er det godt for sjelen.
Les mer ›

Skrevet i Hagetips

En lys mørketid

Er du på utkikk etter fine høstkvelder er det greit at å huske at standard løsninger som regel ikke fungerer. Akkurat som du har behov for en annen type belysning på kjøkkenet enn på badet eller entreen, så fungerer ikke alle lystyper og lysstyrker like greit for alle hjørner, busk og overganger.

Men ikke tenk kun på det funksjonelle: lys påvirker deg mer enn du kanskje tror. Ikke bare lysfargen, men også intensiteten sørger for stemning. Og stemning er noe som finnes mellom ørene.
Akkurat som det er en god ide å ha sterkere lys på badet enn på sovrommet, er det greit å velge lysstyrke etter behov. Lys ved oppkjørselen kan gjerne være sterkere enn lys ved siden av entreen.

Hvis du kan tenke deg å lyse opp et tre, prøv deg da fram først; et lys og litt kabel er nok for å finne den rette vinkelen og plasseringen – busker og vekst kan lett stå i veien.
I en balansert løsning inngår vanligvis flere typer lys – både for å angi overganger, punktbelyse objekter som trær eller busk, eller for å lyse opp trappetrinn og ymse hjørner.

Skrevet i Hagetips

Hvorfor er LED-lyspærer et godt alternativ?

Den tradisjonelle type lyspærer (også kalt glødepærer), har eksistert i generasjoner på generasjoner, og fortsetter å eksistere svært mange steder over hele verden. Det er noen klare fordeler ved å bruke disse, ikke minst på grunn av deres svært rimelige pris, men etter hvert som teknologien fortsetter å utvikle nye muligheter, dukker det opp potensielle alternativer, som overgår den konvensjonelle metoden. Du må forståelig nok regne med å skulle betale mer for dem, men i form av LED-lyspærer, er det kommet et alternativ som bringer noen svært attraktive fordeler.

En mer energieffektiv mulighet

Det største pluss som LED-lyspærer har over de alternative mulighetene, er knyttet til den energieffektiviteten de besitter. Det er et betydelig redusert nivå av energiforbruk når LED-pærer brukes til belysning, og i forhold til tradisjonell bruk av glødepærer, er utviklingen av pærer vesentlig forbedret. Varmeutviklingen ved bruk av lysdioder er minimal, og dette er en viktig grunn til at så mye energi spares i dette tilfellet.

Langvarig kvalitet

LED-pærer er svært holdbare og bærekraftige, og sammenlignet med glødepærer er forbedringen svimlende. Du kan forvente å måtte skifte ut og kaste lyspærer etter at en periode på bare noen uker (eller måneder) er utløpt, og de ikke virker lenger. Men med LED-pærer kan tiden mellom å bytte dem være så lang som et tiår eller to. Dette er en utrolig attraktiv fordel, som gjør at du kan føle deg trygg på dette aspektet i ditt hjem eller eiendom, over en lengre periode. Det er anslått at en LED-pære kan vare så mye som 40 til 100 ganger lengre enn sin forgjenger.

Økonomisk gevinst på lang sikt

Med så klare fordeler er det naturlig å forvente å skulle betale mer for LED-lyspærer til sammenligning med prisen på glødepærer, og selv om det kan være tilfeller hvor prisen på LED-pærer vil holde deg igjen fra å kjøpe dem, er det andre svært bemerkelsesverdige detaljer som også spiller inn. Når du først har installert LED-pærer, trenger du vanligvis ikke å skifte dem under en hel generasjon, og det er en utrolig ting å være i stand til å si om dem. Ettersom du ikke behøver å kjøpe nye pærer om og om igjen som månedene og årene går, kan du faktisk inngå en langsiktig spareplan med lysdioder, hvor du tar ut gevinsten underveis.

Skrevet i Hagetips

Har du litt fantasi?

De fleste utformer hagen for aktiviteter som foregår på dagstid, som f.eks. en piknik, bbq, trampolinen med ungene, etc. Men legger du til rette i hagen med hagebelysning og skaper du en fin atmosfære er det kjekt å komme hjem, og kjekt å komme på besøk. Og hagebelysningen varmer selv om det er for kaldt å være ute. Litt fantasi er en viktig ingrediens.

En av de første tingene du trenger å gjøre er å bestemme hva slags lys du ønsker å ha og hva du ønsker å fremheve i hagen. Den grunnleggende tommelfingerregel er at du ikke trenger flombelysning eller å se like mye som på dagstid (med mindre du er en stor fotballfan og plenen din ser ut som i en stadion altså). Se deg rundt i hagen og bestem deg for hvilken deler er interessante og ville ta seg ut på kvelden. Belysning om kvelden handler like mye om skygger som lys.

Det finnes forskjellige typer belysningsmetoder. Valget vil avhenge av hva du ønsker å oppnå, men det er fint å kombinere metoder.

  • Uplights peker oppover og er fint å ha ved foten av større planter, trær, eller husside.
  • Skygger lager du ved å sette et lys foran et objekt som helst har fine linjer (løvverk?) eller beveger på seg i vinden.
  • Du kan også få fram en silhuett ved å plassere et lys bak et objekt; pass på å ikke få lyset rett i øynene.
  • Punktbelysning er fint til å sette fokus på planter og annet. Viktig å ikke overdrive – man kan ikke ha fokus på hele hagen samtidig.

Tenk gjerne på å sette ut planter med hvite renner eller sølvaktig løvverk. Disse plantene har lett for å legge sin egen naturlige glans til hagen. Blomster som jasmin er kanskje spesielt fine til dette (og de gir dessuten en god lukt).

Tipsene, litt graving, og riktig plassering hjelper helt sikkert å gjøre hagen til nabolagets fineste.

Skrevet i Hagetips

Ferie og hagen…

Fine blomsterKjappe tips for å sette hagen i stand slik at du kan reise fra den (en liten stund).

Endelig har du fått lønn for strevet: hagen og det meste i og rundt den er i skjønneste orden og slik du skal ha det. Endelig kan du nyte utelivet. Så da er det tid for … ferie?
Syden eller hytta står for tur og hva gjør man da? Å håpe at ting ordner seg selv mens du er borte er uaktuelt – vi vet hvordan det ville gå. Men det er noe du kan gjøre.

  • Spør naboen eller en venn å ta seg av plantene dine – slik at de i det minste får nok vann mens du bortreist (dette er nokså teoretisk i visse deler av landet). Glem serenader og obader, her er det ned til nederste nivå i Maslov’s piramide. Velg den aktuelle vennen med omhu, hvis du er glad i plantene dine.
  • Flytt plantene dine til et beskyttet område. Grupperer du plantene dine i et område med litt skygge, vil de ikke miste så mye vann.
  • Du kan også plassere plantene dine i jord og dekke over hele overflaten.
  • Fyll en babybasseng med 4-5 cm vann og sett plantene dine oppi. Såfort jorden uttørker, suger den til seg vann fra basssenget.
  • Fjern blomster og knopper fra plantene dine. Dette reduserer vann-behovet betraktelig. Husk å sjekke plantene dine samtidig for insekter og sykdommer.

Det er flere gode råd å få – hør gjerne med det lokale hagelaget ditt. Men det er 1 ting alle råd bør har til felles: planlegging er viktigst!

Skrevet i Hagetips

Det enkle er ofte det beste: enkle hageråd

Detalj av vann-element i hagen.Sommeren nærmer seg med storskritt (ja, den begynner ikke før 20. juni), og sjansen er stor at du har stått på i hagen, med vanning, beskjæring og graving for å sikre at den er i tip-top form. Mens du gjør alt det arbeidet kan du komme over noen problemer som kan være irriterende å håndtere… Som ugress og snegler. Men disse er lettere å ordne oppi enn du kanskje tror – alt du trenger er litt melk, øl, såpe og sort pepper.

Melk

Melk er ikke bare godt å drikke, men kan også brukes til å drepe mugg på planter, meloner, druer, squash, roser, etc. Det er like effektivt som en kjemisk soppdreper og er ganske enkel å bruke. Bland en kopp melk ut i ni kopper med vann spray på plantene og mugg forsvinner. Som ekstra bonus gjør dette at bladene skinner. Bare spray det på bladene og tørk de forsiktig av.

Øl

Det er ikke bare folk som liker øl, det gjør også snegler. Fyll en beholder med øl og sett den ut i hagen. Grav den ned litt slik at snegler lett kan komme til. De vil krype inn i ølet, bli full og drukne. Tøm og gjenta.

Svart Pepper

Katter i hagen din? Hell litt sort pepper i områdene de besøker. Et par nyseanfall senere og de vil sette opp leir i en annen hage.

Oppvaskmiddel

Dette husholdningselement fungerer kjempemessig på skadedyr som bladlus og midd ved å oppløse skallene sine. Bland en spiseskje av flytende oppvaskmiddel opp i en liter vann. Spray på de berørte plantene og problemene vil «smelte» bort.

Disse triksene hjelper deg slik at du kan nyte hagen din sommeren lang.

Skrevet i Hagetips

Oregano skaper glede i hagen

Oregano er en velkjent urt for de fleste, enten tørket på glass, eller den ferske varianten du får i ditt lokale supermarked. Oregano er flittig brukt i både det spanske, italienske og mexikanske kjøkkenet og den milde og gode smaken passer bra i alt fra salater til supper og kjøttretter.

Oregano er en plante det er enkelt å dyrke, selv på våre breddegrader, og hvis du, som undertegnede, langt fra har noen grønne fingre. Oregano-planten liker seg best i delvis skygge og i et godt drenert jordsmonn. Når du sår oregano-frøet er det viktig å huske på at dette trenger en del lys for å spire og det bør derfor bare dekkes med et tynt lag med jord. Siden vekstsesongen her i Norge er ganske kort, anbefales det å så frøene inne, i potte og ikke plante dem ut før døgntemperaturen er over ca. 10 grader.

Når planten begynner å blomstre er det viktig å nippe av blomstene for å unngå at planten går i frø. Når oreganoen har nådd en høyde på 10-12cm. kan du begynne å høste av bladene. Etterhvert som planten vokser og blir større vil midten langsomt dø ut samtidig som stilken blir tykkere. Det er da tid for å ta stiklinger fra planten, slik at denne fortsetter å spre seg.

Oregano er ikke bare en smakfull urt, planten egner seg også utmerket som ranbeplantning eller som dekkplante. Oreganoplanten trenger lite stell og vokser også utmerket i steinfylte helninger.

Skrevet i Hagetips

Enkle tips for flott og effektiv hagebelysning

Festivo RocklightDet å installere belysning i hagen er både enkelt og morsomt. Velger du 12V basert belysning kan du gjøre jobben selv, uten å involvere en elektriker.
Og du kan med relativt få midler skape effektfull og hyggelig belysning som vil gi deg glede i mange år fremover.

Det er noen få enkle tips du kan følge, for å få ennå mer ut av din hagebelysning:

  • Less is More. Ikke overdriv antallet lamper og intensiteten på lyset. Husk at det ofte er skyggene som er med på å skape effekten og den hyggelige belysningen.
  • Unngå å installere belysning på plasser med tett vegetasjon på bakken eller der gresset rundt fort blir høyt. Effekten på hagebelysningen blir best om lysstrålen kan gå uforstyrt fra lampen til objektet som skal opplyses.
  • Bruk såkalt uplight, dvs. lamper som peker lysstrålen opp langs siden av et objekt, f.eks. en busk, et tre eller en mur. Dette gir en flott og dramatisk effekt.
  • Skal du installere lys i terrassegulvet bør du vurdere hvor folk primært kommer til å sitte.
    Ingenting er mer irriterende enn å bli blendet av en lampe i gulvet, rett ved siden av stolen din.
  • Eksperimenter med forskjellige typer dekkglass foran lampen. Matt og klart glass foran lampen kan gi veldig forskjellig resultat. Er du litt modig kan du også eksperimentere med farget glass foran lampen.
Skrevet i Hagetips

Informasjon om transformator og strøm

Festivo Forte transformatorHovedhensikten med en transformator er å omforme spenningen fra 220V til 12V.
12 Volt er ufarlig og trygg når det gjelder spenningen, slik at alle kan sette det opp selv og ikke trenger fagfolk til det.

Trafo-snakk

En trafo leverer ikke bare strøm, men den bruker litt selv også. En transformator som selv bruker 10 Watt kan f.eks. levere 7 Watt.
Kobler du for mange lyspærer til samme transformator, så betyr dette i praksis at den kortslutter (lyspærene vil ha mer strøm enn transformatoren kan levere).
Hvis det skjer så går usikrede transformatorer i stykker – det er oftest tilfelle for mindre transformatorer. Større (og dyrere) transformatorer har oftest en sikring kan byttes når den går i stykker eller har kanskje en automatsikring som slår ut.

Fordelen med LED-pærer er at det bruker svært lite strøm. Du kan altså koble mange LED-pærer på en liten trafo.
Hvis en trafo leverer 7 Watt, og lyspærene er på ca. 0,8 Watt – da kan denne trafoen betjene 7 / 0,8 = 8 stykk lyspærer.

Halogenpærer krever mye mer strøm og mye større trafoer, da disse pærene er oftest på 20 Watt hver til å begynne med.

Maks. kabellengde 50 meter?

Kablene som brukes har en liten motstand i seg selv, og det betyr at litt etter litt, så faller spenningen.
Kobles det f.eks. en lyspære på kabelen etter 100m, så er spenningstapet såpass mye at pæren knapt nok får noe som helst – den lyser derfor mye mindre, og i noen tilfeller ikke i det hele tatt lenger.

<div class=»info»><h1>Informasjon om transformator og strøm</h1>
<p>
Hovedhensikten med en transformator er å omforme spenningen fra 220V til 12V.
12 Volt er ufarlig og trygg, slik at alle kan sette det opp selv og ikke trenger fagfolk til det.
</p>

<h2>Trafo-snakk</h2>
<p>
En trafo leverer ikke bare strøm, men den bruker litt selv også. En transformator som selv bruker 10 Watt kan f.eks. levere 7 Watt.<br />
Kobler du for mange lyspærer til samme transformator, så betyr dette i praksis at den kortslutter (lyspærene vil ha mer strøm enn transformatoren kan levere).<br />
Hvis det skjer så går usikrede transformatorer i stykker – det er oftest tilfelle for mindre transformatorer.
Større (og dyrere) transformatorer har oftest en sikring kan byttes når den går i stykker eller har kanskje en automatsikring som slår ut.
</p>
<p>
Fordelen med LED-pærer er at det bruker svært lite strøm. Du kan altså koble mange LED-pærer på en liten trafo.<br />
Hvis en trafo leverer 7 Watt, og lyspærene er på ca. 0,8 Watt – da kan denne trafoen betjene 7 / 0,8 = 8 stykk lyspærer.
</p>
<p>
Halogenpærer krever mye mer strøm og mye større trafoer, da disse pærene er oftest på 20 Watt hver til å begynne med.
</p>

<h2>Maks. kabellengde 50 meter?</h2>
<p>
Kablene som brukes har en liten motstand i seg selv, og det betyr at litt etter litt, så faller spenningen.
Kobles det f.eks. en lyspære på kabelen etter 100m, så er spenningstapet såpass mye at pæren knapt nok får noe som helst – den lyser derfor mye mindre, og i noen tilfeller ikke i det hele tatt lenger.
</p>

</div>

Skrevet i Hagetips