THAIMAT        

En harmoni av smaker!

 

 

 

 

Harmoni av smaker

En av de tingene som kjennetegner thaimat er

harmonien av dens smaker. Mange retter er en

kombinasjon av chili og søte, sure og salte smaker.

Et annet kjennetegn er bruken av friske urter for

å gi smak, heller enn tørket krydder. Dette er en

av hovedforskjellene mellom thaimat og norsk mat.

 

 

Ris

Er selve kjernen i det thailandske måltidet, og

spises til praktisk talt alle måltider. Å spise på

thailandsk heter "kin kao",som direkte oversatt

betyr "å spise ris".

Nudler er også populært, disse kom til Thailand

fra Kina.

 

 

Thaimat - laget for å deles

Den tradisjonelle måten å spise thaimat på er å

ha noen forskjellige retter som man deler, og en

skål med ris til en selv. Dette gjør at middagen

blir spennende, og man kan smake litt av mange

forskjellige retter.

Suppen går som del av hovedretten, ikke som

forrett. Et realt thaimåltid består av suppe, en

karrirett med tilbehør, og fisk eller kjøtt og

grønnsaker med dip.

 

 

Spisepinner?

Merk at thailendere spiser maten med skje og

gaffel. Du trenger aldri en kniv - alt kjøttet er

delt opp på forhånd. Spisepinner bruker man

vanligvis til nudelsuppe sammen med en skje.

 

 

 

Helsekost?

Thaimat sies også å være sunn. Sitrongress er

veldig populært i det thailandske kjøkken og er

fullt av antioksidanter. Galangal som også er en

viktig ingrediens i rettene tom yum gung og

tom kha gai sies å hjelpe mot hjertesykdommer

og revmatisme. Og sist men ikke minst, chili,

som er bra både for blodtrykk og hjerte.

 

 

Thaikarri

er annerledes enn indisk karri, fordi den er laget

av friske ingredienser i stedet for tørkede

ingredienser.

Mange bruker kokosmelk som hovedingrediens,

med and, kylling, svinekjøtt, storfekjøtt, sjømat

eller fisk som blir tilsatt etter karrien er kokt.

Massaman karri har Malaysisk opprinnelse og er

en av de mest brukte karriene i restauranter i

Thailand.

 

 

Et thaimåltid

inkludere vanligvis suppe, karri, salat, en stekt

rett, en kokt rett, friske grønnsaker og ris.

Det vil også være et utvalg av sauser og dipper.

I Thailand skiller man ikke på forrett eller

hovedrett, her setter man "forrett, hovedrett og

dessert" bordet sammtidig.

 

 

Krydder og Urter

Til høyre i menyen er noen av de essensielle 

krydder og urter i thaimatlaging. Den passende

kombinasjonen av alle disse ingrediensene er

betraktet som kunst i tradisjonell thaimat, og

krever både tid og erfaring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------

Firmainfo: LIE A/S, Kirkeveien 166 E, 0450 Oslo.    Org.nr: 912 193 160

 

 

 

 

 

 

Chili

Den minste er sterkest av chiliene. Bør unngåes hvis

du er uvant med heftig sterk mat. Alle chilier stimulerer blodsirkulasjonen og sies å hjelpe mot utvikling av hjerte-og karsykdommer og kreft.

Andre terapeutiske grunner er antialdring og fordøyelse.

 

 

Thaibasilikum

Tre typer av denne urteaktige planten blir benyttet. Friske blader av thaibasilikumen

(horapha) blir spist rå, som

pynt eller brukt som smakstilsetning. Den er sunn for fordøyelsen og for magen generelt.

Hellig basilikum (kåphrao) er en viktig smakstilsetning og den er sunn for fordøyelsen og den er vanndrivende.

Hårete basilikum (maenglak) har en litt hårete overflate

og dens svakt grønne blader er også brukt til pynting og smakstilsettning. Bra mot sår hals og for å helbrede forkjølelsessymptomer.

 

 

Kanel

Finnes i Thailand på barken

av kassiatreet. Den er brukt som smakstilsetning i mange

kjøttretter, spesielt i massaman karri.

Kanel og

kassiaekstrakter har blitt brukt medisinsk for å helbrede endetarmsproblemer spesielt diaré og har en antibakteriell kvalitet.

 

 

Koriander

Dette er den mest brukte

av alle urtene.

Bladene tilsettes i utallige retter for dens særegne lukt. Røttene blir knust med hvitløk

og svart pepper for å lage en krydderblanding, mens frøene blir både brukt til krydderblandinger og som aromatisk ingredienser.

Kokker betrakter koriander som en av de mest spesielle av krydre.

 

 

Galangal

Et medlem av ingefærfamilien med en sped bitter smak.

Den er mye å finne i thaimatlaging, som smakstilsetning.

Oljeinnholdet har en terapeutisk virkning som

antirevmatisk og antialdrene, og er godt for

fordøyelsessystemet.

 

 

Hvitløk

I hele fedd, knust eller i hvitløksolje, den er å finne

i nesten alle thairetter.

Hvitløk har blitt brukt i uminnelige tider til

både kulinariske og

medisinale formål.

Hvitløk har spesielt virkeområde i forbindelse

med lever, blod, hjerte-kar

og immunforsvar.

Den brukes ved forskjellige tilstander med infeksjon og betennelse, og som et generelt immunstimulerende middel.

 

 

Ingefær

Finnes i over 400 sorter. Den blir raspet, spist rå eller tilsatt i diverse matretter.

Det er blitt bevist at ingefær er effektivt mot kvalme forårsaket av blant annet

reisesyke. Ingefærroten inneholder også mange antioksidanter og pulverisert tørket ingefær brukes i tabletter.

 

 

Kaffirlimeblader

Disse grønne bladene har en unik smak og blir fint strimlet og tilsatt i salater, eller revet og tilsatt i supper og karriretter.

I folkemedisin blir saften av kaffirlime bladene anbefalt til å pusse tennene med, da det sies at den forfremmer munnhelsen.

Skallet er en ingrediens som er blodstyrkende og er kjent for å ha gode egenskaper for

fordøyelsessystemet.

 

Sitrongress

En gressfamile med rundt 55 arter. Den er en svært viktig ingrediens for tom yam og brukes også som forfriskende og behagelig drikke.

Bare nederste del av planten blir brukt, den grønne delen blir kastet.

Sitrongress kan fint bli spist, men gamle stilker blir bare brukt som smakstilsetning. Den har en terapeutisk

virkning som antirevmatisk og antialdrene, og er godt for fordøyelsessystemet.

 

 

Mynte

Bladene fra denne urtelignende planten

blir brukt til pynting og smakstilsetning.

Det sterke oljeinnholdet gir planten flere helbredende egenskaper. Spesielt som

mild antibakteriell for fordøyelsen.

 

Pandanusblader

Disse lange smale bladene blir brukt som smakstilsetning og svakt grønn farging.

De blir også brukt til å pakke mat med til matlaging.

De har en avkjølende effekt

og er sagt at skal være helbredende for å behandle indre brannskader, urininfeksjoner, forkjølelse, blødende tannkjøtt og

hudproblemer.

 

 

Sesamfrø

Rik på protein og smak, frøene og oljen er brukt som smakstilsetning. Oljen har flere medisinske og farmasautiske virkninger.

Den er beroligende og mildt avførende og en sterk antioksidant. Frøene og de friske bladene kan også bli brukt til grøtomslag.

 

 

Sjalottløk

Små løker som inneholder sterk olje og er brukt som smakstilsetning og krydder.

De lindrer ubehag i magen og forkjølelses symptomer, og virker vanndrivende og

antidiarétisk.

 

Vårløk

Blir spist rå med retten stekt ris og blir brukt som pynt til supper og salater.

De gir en mer subtil smak for mange små krydrete retter og er rike på vitamin A, C og kalsium.

 

 

Gurkemeie

Er i samme familie som ingefær Den gir en aromatisk kvalitet og en gul farging for thaimat.

Gurkemeie har en mild, pikant smak og er bra for fordøyelsessystemet.