onsdag 30. juni 2010

Puter til meg selv

I dag har det vært øs pøs regn vær her, i absolutt hele dag... skikkelig deilig sy-vær :o) Jeg har sydd 2 puter, av 4 som skal i sofaen her hjemme. Har vasket og strøket alle stoffrestene jeg hadde liggende, og kategorisert dem etter farge... noen retro/gamle og noen helt nye stoffer. Putene skal bli i 4 forskjellige farge kombinasjoner/skalaer - spennende å se dem ta form. Har pynta dem litt med forskjellige bånd og prøver å lage dem ulike i kombinasjonene og stoff sammensetting. Putetrekkene er 50 x 50 og inni har jeg dunputer fra Ikea.

Her er putene som ble sydd i dag:




Min favoritt er så langt den første puta, i grønnfargene... gleder meg til resten! Har så mye rester at det kanskje kan bli noen ekstra til salg også dersom noen er interessert.
**Nye bilder tatt** 

tirsdag 29. juni 2010

Sommerfest og tapas

I helga feira vi 2 x 40år med sommerfest for 20 av våre nærmeste venner og familie. Jeg brukte hele uka i forveien til å forberede maten... og mest tid gikk med på å finne oppskrifter og handle inn ingredienser siden jeg aldri har lagd så mange tapas retter før...
Søkte og fant maaaange oppskrifter, alt for mange fristende retter, så å plukke ut hvilke retter jeg ville bruke var heller ikke enkelt... Men det vanskeligste var å vite hvor mye jeg skulle lage av hver rett...


Vi hadde lånt oss et partytelt som vi satte opp på den delen av terrassen som ikke er under tak, dekket flere bord der nne og på den delen av terrassen vår som er overbygd fra før av dekket vi ett bord og hadde en sofa sittegruppe hvor man også kunne sitte. Inne dekket vi et langbord med mat og dekketøy, så ble det litt sånn plukk med deg det du vil spise og sitt hvor du vil... Det var mange som ikke kjente hverandre fra før, så vi var litt spente... Men stemningen var høy utover kvelden og det ble en meget morsom fest som varte og rakk... jeg la meg ikke før halv fem, og det er leeenge siden jeg har festet så lenge!!

Siden det ble så vellykket tenkte jeg at jeg skulle dele litt oppskrifter og tips med dere her :o)
Når alle gjestene var kommet serverte vi en fordrink, en Mojito - punch som smakte farlig godt... Oppskriften er til 17 personer, men vi var 22 og det var mer enn nok til alle :o)

MOJITO – PUNCH

1 flaske Bacardi Superior ( 70 cl)
Cirka 100 mynteblader - vi brukte alle som var på en plante og rev de i to før vi hadde de i spriten.
Saften fra 5 lime (vi brukte 4 lime og en dæsj sitronsaft)
34 ts sukker

Bland ingrediensene i overnevnte rekkefølge.
Blandingen bør helst stå en time før servering. Blandingen røres i ved jevne mellomrom.
Serveres i glass med knust is og sugerør.
Soda topping hvis ønskelig. Vi toppet med soda, da smakte det bedre....
Most frukt kan tilsettes i punchen.
La gjerne gjestene forsyne seg selv.
Oppskriften er funnet her.

Marinerte kyllingspidd med sesamfrø
ca. 2kg kyllingfileter (brukte firstprise sin frosne 2kg pakke)
12 båter hvitløk, finhakket
12 sjalottløk, finhakket
4 ts korianderfrø
4 ts spisskummenfrø eller pulver
saft av 2 sitroner
3 rød chili, hakket
12 ss olivenolje
sesamfrø nok til å dekke kyllingen...

Trespidd - la dem ligge i vann i 30 minutter før du skal bruke dem - del trespiddene i 2 dersom de er lange, og klipp/spikk en spiss på den delen som ikke har spiss...

Del kyllingfiletene i tre - fire på langs og ha dem i en bolle/ dobbel pose. Ha hvitløk, sjalottløk, koriander- og spisskummen, sitronsaft, chili og olje i hurtigmikser til alt er godt blandet. Hell sausen over kyllingstrimlene og mariner i min. 2 timer, her stod de natta over, bare husk å snu på posen innimellom. Træ kyllingstrimlene på spidd, rull i sesamfrø og stek eller grill dem i ca. 2 minutter på hver side.
Jeg lagde disse og frøs ned, tok de opp samme dag som vi skulle ha dem gav dem en rask oppvarming på 200 grader i ovnen før de skulle spises.
Serverte de med avokadodressing og basilikumsaus....

Avokadodressing
2 avokado
2 dl yoghurt naturell
1 dl lettrømme
1 båt revet hvitløk
saft av 1/2 sitron
salt og kvernet pepper
Del avokadoene og ta ut steinene. Skrap ut kjøttet og ha det i en hurtigmikser. Tilsett yoghurt, lettrømme og hvitløk. Kjør blandingen til alt er godt blandet. Smak til med sitronsaft, salt og kvernet pepper.

Basillikumsaus
1 potte basilikum
6 ss kesam
3 ss lettrømme
1 1/2 ts sukker
salt og pepper
Ha basilikumblader og resten av ingrediensene i en hurtigmikser og kjør til en glatt saus.

Greske kjøttboller
1 kg elgdeig (lammedeig)
2 egg, lett sammenvispet
4 hvitløkfedd, hakket
2 ts spisskummen
1 ss hakket mynte
2 ss hakket bladpersille
4 ss hakket frisk koriander
salt og pepper

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Elt sammen med hendene til en smidig deig som slipper sidene i bollen. Dypp hendene i kaldt vann, og rull hvert emne til en ball. Pensle kjøttbollene med litt olje og stek dem i en grillpanne eller stekepanne. Tips: Det er viktig at de ikke steker for lenge, da blir de tørre... Jeg trillet opp et fat med boller før jeg satte i gang med å steke så de ble jamt stekt. Disse kan også lages på forhånd og fryses ned.

Fylte sjampinjonger
26 friske, store sjampinjonger
2 løk
4 ss olivenolje
250 g spekepølse
4 fedd hvitløk
6 ss persille
1 1/2 ts salt
1 ts pepper
paprikapulver

Rens sjampinjongene, vri av stilken og finhakk den. Finhakk løken og surr sammen med sjampinjongstilkene i olje på middels varme til de blir myke. Tilsett finhakket spekepølse og hvitløk og la det hele bli gjennomvarmt. Smak til med salt, pepper og paprikapulver. Fyll sjampinjongene med pølseblandingen og dryss over persille. Pensle en ildfast form med olje og legg sjampinjonghattene i. Stekes ved 200 grader C i 10 - 12 minutter.

Scampi i chili
Kjøpt 2 pakker ferdiggkokt scampi á 500 g.
Hakk smått opp en chili, uten frø. (ikke gni deg i øya når du driver med chili...)
1 dl god olivenolje
10 sorte oliven, småhakkes
2 charlottløk, finhakkes
1 neve bladpersille, finhakkes

Hiv alt i en bolle, rør rundt, sett på lokk, og rør rundt noen ganger. Dette lagde jeg i stand på fredag, det stod i kjøleskapet og godgjorde seg til dagen etter.

Spansk tapassalat med grillet paprika
6 stk paprika(2 grønne, 2 gule og 2 røde)
4 fedd hvitløk
6 ss olivenolje
4 ss balsamikoeddik (den tynne vineddiken)
1/2 ts sukker
1/2 ts flaksalt

Sett stekeovnen på 250 °C eller mer. Vask paprikaene godt, og tørk dem med kjøkkenpapir. Skjær dem i to og legg snittflaten ned mot en langpanne. Stek til skinnet bobler og blir delvis sort. Når paprikaene er blitt noenlunde avkjølt, skrell bort den tynne frukthinnen. Skjær dem deretter i grove strimler. Skjær et par hvitløksfedd i tynne skiver. Lag dressing av olje og eddik. Bland alt og strø flaksalt over. Dette kan lages i stand dagen i forveien og stå å godgjøre seg i kjøleskapet :o)

Pasta med pesto
Jeg kjøpte 1kg pasta rør... og det ble alt for mye...
så en 1/2 kg holder mer enn nok til 22 voksne...
Jeg kokte pastaen tidlig på morran samme dag, hadde i et glass med grønn pesto, en god dæsj olivenolje, 1 pose pinjekjerner (som jeg ristet i en varm stekepanne først), så smuldret jeg ca. en pakke fetaost over (jeg brukte den typen som kommer vakumpakket), en neve revet parmesanost og litt salt. Smak deg fram!

Svisker m/bacon
Denne oppskriften fant jeg på en blogg, og skjønte med en gang at dette var noe jeg kom til å like... Søtt og salt sammen - nam, nam...
Jeg kjøpte 1 boks svisker og 3 pk. bacon.
Man surrer så 1/3 baconskive rundt en sviske og trer på en coctailpinne. Jeg brukte halve grillspidd i tre, og tredde på 3 på hver pinne. Legg på bakepapirkledd stekeplate og grill i stekovn på 200 grader til baconet er stekt.


Jeg lagde også 2 store salater som tilsammen bestod av 2 pk. rukkulasalat grovt delt/revet, 2 pk. småtomater delt i to, en rødløk delt i 1/2 skiver, 2 pk. aspargestopper (raskt forvellet i kokende vann) delt i to, en pk. med soltørkede tomater ferdig oppdelt, en pose pinjekjerner (ristet i en varm stekepanne først) og en god bit parmesanost skivet over. Rett før servering smakssatte jeg den litt med en god, tykk, kremet balsamikoeddik.
Satte også frem et glass med marinert fetaost som tilbehør samt flere typer oliven.

Tomatsalat
Jeg brukte 10 store godt modne tomater, skar ut stilkfestet og skivet dem og la lagvis med 2 rødløk, skivet. Så dryppet jeg dressingen over og lot det stå og trekke i et par timer.
Dressing lagde jeg av:
9 ss olivenolje
3 ss balsamikoeddik (den tynne vineddiken)
1 1/2 ts salt
ca.1 liten ts pepper
3 fedd hvitløk, finhakket
Vi kjøpte flere typer skinke og spekemat; parmaskinke, fenalår, pæreskinke mm. og en pølsetype. La dette bare lagvis på et serveringsfat og drysset litt finklippet persille og ristede pinjekjerner over som pynt.
Vi kjøpte også 3 forskjellige typer ost som vi skar opp i skiver/ strips... ikke for å ha mange forskjellige, med fordi vi ikke kjente til noen av dem og gjerne ville prøve alle 3... Ostene var gruyere, machengo og conte.

I tillegg til dette hadde vi kjøpt inn litt forskjellig brød, oliven og en god aioli. Svigerinnen min hadde med seg focaccia. Jeg hadde laget en stor pai med bacon, sopp, vårløk og creme fraiche og jeg hadde bakt oliven boller etter Kasparas nydelige oppskrift som du også kan finne her. De kjempegode og vel verdt et forsøk!

OLIVENBOLLER a la Kaspara:
1/2 dl olivenolje
5 dl lunt vann
50 g gjær
2 ts salt
1/2 dl sukker
1 dl grovhakket grønne oliven
en grovhakket rødløk
( evt. putt i noen fetaost-terninger)
Mel: så mye at det blir til en deig
Til toppen: havsalt/ maldonsalt

Rør gjæren ut i vann, tilsett alle ingridienser. La deigen heve en time.
Form til ca. 20 boller og etterheves 30 min. Pensle med olivenolje og strø på maldonsalt/ havsalt.
Stekes i midten av ovnen på 225 grader i ca. 15 minutter.

Puhh... dett var dett... blir nesten mett igjen av å lese igjennom alle oppskriftene :o) Lagde kaker også... men det får bli et annet innlegg... Ha en flott tapas dag :o)

fredag 25. juni 2010

Ny veske og spennede pakke i posten :o)

Det kom en spennede pakke i posten i dag... bestilt hos Marthe som har bloggen HappyBella og Bella Vintage. Selve pakken var jo pakket så fint inn at jeg nesten ikke fikk meg til å åpne den...


Inni var det mye fint...


og en hyggelig liten hilsen... :o)


...og til med noe ekstra som jeg ikke hadde bestilt! Se de søte knappene og strykemerkene :o)


Nå skal det sys puter til sofaen!! Gleder meg til å ta dette i bruK :o)

Så har jeg fått sydd veske nr.2 i dag, denne er til ei venninde som allerede har fylt 40... Lin på utsiden, nytt brunt stoff med blomster fra Stoff og Stil inni, pyntebånd fra HappyBella på toppen, heklebrikke fra bruktsjappa og noen små knapper fra Stoff og Stil.

Krysser fingrene for at hun ikke leser bloggen min i dag ;o) her er en sniktitt:


torsdag 24. juni 2010

Jeg syr :)

Endelig ble det tid til å sette seg ved symaskina å sy litt... Ute i sola til og med :o) Jeg har lenge hatt planer om å sy ei veske til mamman' min som har bursdag snart, og så var det noen venninde gaver da....

Inspirert av hjertelill sine flotte vesker har jeg i ettermiddag tryllet fram en "aller beste mormor" veske. Jeg var så heldig å finne flere flotte heklebrikker på bruktbutikken her om dagen, linstoffet har jeg hatt liggende i skuffen siden jul, og det blomstrete stoffet inni veska kjøpte jeg for maaaaange år siden... det skulle en gang bli et sengeteppe... hehe, nå ble deler av det veske... Det ble litt knoting for å få den fin siden dette er første gang jeg syr sånn veske, men... jeg håper den faller i smak i alle fall!

tirsdag 22. juni 2010

Å bli 4 år...

Noe skal man ha igjen for å være sta - ikke sant? Minstemann har lenge syklet rundt på eldstemann sin gamle sykkel, med støttehjul på. Mor har titt og ofte ikke spurt om vi skal ta dem av og prøve uten. Jeg er ingen tilhenger av støttehjul, jeg mener at bare de har liten nok sykkel klarer de å finne balansen og sykle når de er klar for det... (det ble en laaang og vanskelig setning...)


Men siden mannen i huset ikke ville løpe etter for å lære han det, og mor var skadet og ikke kunne løpe etter, ble støttehjul kjøpt inn og skrudd på. Og minsten syklet som bare det med løfte om at når han ble 4 år skulle han ta av støttehjulene, for det hadde Simon og Linus gjort...




I helgen var det endelig bursdagsfeiring her hjemme, endelig var det hans tur... (selv om det ikke er før om en uke at han virkelig blir 4 år...) Etter at alle var reist ville han ut å sykle, uten støttehjul... "Jeg er 4 år nå altså mamma, så da kan du jo bare ta dem av..." Mor skrudde av støttehjulene, vi trillet ut på gresset (har hørt at det er lettere å få det til der første gang), og gutten syklet...




Må si jeg ble litt overrasket, for han klarte det med en gang. Husker at jeg løp etter og støttet mellomste en hel helg til sammenlikning. "Mamma, det var jo det jeg sa... jeg er jo 4 år, så da klarer jeg å sykle uten støttehjul, skjønner du..." Så da syklet han i nesten 2 timer i strekk, og var pottesur når han måtte inn for å spise middag og siden legge seg... alt for tidlig etter hans mening. "Jeg er jo 4 år nå!"


mandag 21. juni 2010

Bursdags feiringer...

I helgen har vi feiret minstemann her hjemme, først med familiebesøk på lørdag, så med 8 barnehagekompiser på søndag. Mye morro, mye godt å spise og garantert mye leven...




torsdag 17. juni 2010

Dragekake

"Mamma?? Du vet, når jeg skal ha med kake i barnehagen... da skal jeg ha med dragekake!!" sa minstemann i huset her om dagen da vi pratet om bursdagsfeiring i barnehagen, og om at han snart, ja helt sikkert snart, om ikke så mange dager blir 4 år... "men, mamma - er jeg ikke 4 år da?? Jeg har jo fått gave allerede?!" - Vi har allerede feiret fellesbursdag med barselgruppa nemlig... 
"Du bare tuller du mamma - jeg er 4 år! Og i barnehagen, da skal vi spise dragekake, og så skal jeg ha dragekrone." Dermed basta. Sånn er det med den saken.

HJELP... tenkte mor, og så for seg den kakejobben... har laget noen sjørøverskuter, slott, bamser, biler og fotballkaker opp gjennom tidene, men drage... Ja, ja... ut å kjøpe ingredienser med poden på slep - vi kommer til bakehylla, og der sier han plutselig "Der er dragene mamma - sånn kake skal jeg ha!"
Mor konstanterer at hun kan puste lettet ut, for der er en pose med dinosaur/drage strøssel... Vel hjemme bakes det en sjokoladekake etter favorittoppskriften til mor, og dragene strøs oppå med kyndig hånd :)



I dag var dagen for fering i barnehagen, litt på forskudd der også siden han har ferie da bursdagen hans egentlig er. Stolt som en hane hadde han med seg dragekake i barnehagen, og jammen hadde han ikke fått dragekrone... Er den ikke flott?!


Vil du ha oppskriften på favorittsjokoladekaken min?? Den kan brukes til det meste - lage sjørøverskute, slott, bamser, biler og dragekaker.... bare fantasien setter grenser....

Barnehagens favoritt
400 gram smør
4 1/2 dl vann
6 ss kakao
9 dl sukker
9 dl hvetemel
1 ts salt
4 ts bakepulver
5 egg

Sett ovnen på180 grader C. I en gryte som rommer minst 3 liter gir du smør og vann et kort oppkok, trekker gryta til side og tilsetter resten av godsakene til kakebunnen. Bland det hele godt sammen, og stek i en bakepapirkledd langpanne i ca.30 min. midt i ovnen. Sjekk om den er fredig ved å stikke en liten trepinne i bunnen, henger røra igjen på pinnen må kaka stå litt lengre.

Sjokoladekrem/glasur kan du lage på to måter.
Til sjørøverskuter og andre byggverk lager du en krem av:
250 gram myk margarin
250 gram melis
2 egg
3-4 ss kakao
Rør smør mykt og lett sammen med melis, tilsett eggene ett og ett og rør godt mellom hvert egg. Til slutt har du i kakaoen og blander den godt i. Sett sammen deler og smør på :)

Til dragekaka lagde jeg en varm glasur som smelter ned i kaka og gjør den ekstra saftig og god...
Mens kaka står i ovnen lager du denne glasuren, stikker hull i kaka med en gaffel når du tar den ut av ovnen og bre glasuren ut over den varme kaka og strø på pynt... nam, nam... Du trenger:
Smelt 200 gram smør, rør inn 4 ss kakao, 200 gram melis og 1 egg. Visp godt.

Ha en god helg - min har startet nå... og mannen er kommet hjem - jippi! Så nå er det ferie!

søndag 13. juni 2010

level 3

...og jeg puster og peser, svetten renner ned over fjeset... men gir jeg meg?? Neida - har nesten blitt avhenging, rart med det, bare må gå i kjellern' å trene litt...
Her er jeg - lettere rødsprengt etter 20 min hard trening... men godt er det når man er ferdig!!


Denne helgen har det vært øs, pøs regnvær nesten hele dagen lang, og her i byen har det vært fotballturnering... Gutta mine har (heldigvis) sluttet å sparke fotball, og jeg kan ikke unngå å synes litt synd på alle de som har spilt opp til 8-10 fotballkamper i dette været. Det må unektelig ha vært både bløtt og kaldt, men morro?? Hva tror du?

torsdag 10. juni 2010

dette er en etterlysning...

...etter link(er) til nettbutikker som selger retro-stoffer, gammelt sengetøy osv. Husker jeg har vært inne på flere, men klarer ikke å finne igjen den ene spesielle jeg leter etter... har du en link eller to å dele med meg blir jeg super duper happy!!


Så må det legges til at en av mine favoritt bloggere har en kuuul giveaway på bloggen sin akkurat nå... hvem snakker jeg om?? Pias verden selvfølgelig :)

trekkes 20.juni

onsdag 9. juni 2010

Yessss... og hekling

Endelig var det min tur til å være heldig!! Var innom byens loppeutsalg og fant flere fag av et herlig, retro gardinstoff... "fy så heslig" - var min mors reaksjon - men hva vet hun om det, annet enn at hun er oppvokst med den type stoff og ikke kan fordra det, mens jeg bare fryder meg!!




Nå ligger 4 fag ferdig sprettet opp til vask, klare til å bli noe...


Endelig er bølge-hekleteppet mitt ferdig!! Har dere vært inne på Attic24, bloggen til Lucy?? Hun har de herligste heklekreasjoner, og blandt dem flere tepper. Jeg forelsket meg i bølge teppet... her finner du oppskriften. Enkelt for selv en nybegynner! Jeg bestilte garn fra Pickles, de hadde 20% akkurat når jeg bestilte! Det ble så mykt og herlig... og her ser dere mitt resultat:




Neste prosjekt er en gryteklut oppskrift jeg fant hos A's almanakk - sirkel grytekluter! Perfekt for restegarn i spreke farger! Her er min påbegynte sirkel... spennede...




Hos jannepålanne kan du vinne flere herlige retro stoffer, hvis du er heldig da... det ser ut som en flott bunke!!


trekning 13.juni