Hvorfor skal vi alltid slå to fluer i en smekk?

Hvorfor skal vi alltid slå to fluer i en smekk?

Uttrykket ”to fluer i en smekk” er et gammelt ordtak som handler om å gjøre noe nesten umulig. Alle som har prøvd å drepe en flue vet at det er nesten umulig. Sensorene deres dekker hele kroppen og de føler hver eneste liten forandring i luften omkring seg. Så man skal være rask og dyktig for å få tatt knekken på en flue. Å ta knekken på to fluer samtidig, det er en helt annen sak.

Det samme gjelder egentlig for veldig mye av det andre vi gjør i dag. Vi prøver å løse to eller flere oppgaver samtidig, oppgaver som egentlig krever fullt fokus. Målet er å være mer effektiv, men resultatet er at vi taper tid, energi og ikke minst; vi blir fortere motløs.

Å sitte helt i ro

Svært mange av dagens moderne mennesker klarer ikke å sitte helt i ro. De må ha noe å gjøre på. Folk sitter vedsiden av hverandre på busser, på fly eller i kantinen og spiller casinospill, spiller candycrush, leser avisen på nettbrettet, svarer på e-poster eller tusenvis av andre ting. Dette betyr i praksis at hodet aldri får fri. Vi er nemlig ikke laget, fra naturens side, til å skulle være i mentalt aktivitet hele tiden. Nå går vi imot naturens mål og vi vet ikke hvor dette vil ende.

Vi må ta tilbake tiden vår og sinnet vårt. Vi må legge fra oss dingsene våre så hodet vårt kan få litt fri. Uten denne pausen så risikerer vi å gå glipp av viktig informasjon og vi vil kunne pådra oss sykdommer som er knyttet til overbelastning.

Intenst fokus

Folk mener selv at de klarer å gjøre flere oppgaver samtidig og gjøre dem alle like bra. Det er også det som er ment med uttrykket: to fluer. Man skal ta liv av begge fluene uten å bruke mer energi enn hvis man hadde drept bare en flue. Når du skal gjøre to oppgaver like bra så krever dette at du deler oppmerksomheten i to like deler. Så hodet og hjernen må jobbe dobbelt så raskt. Så hvis du skal kjøre bil og snakke i telefonen samtidig, så vil du måtte bruke mye mer energi enn hvis du bare kjører bil.

I mange tilfeller så velger vi å bevisst eller ubevisst, å vie mindre oppmerksomhet til en av oppgavene. Hjernen klarer rett og slett ikke å rette like mye fokus på begge oppgavene. Derfor sier folk at de ”kjørte til der bodde før av gammel vane”. Altså hjernen blir litt på autopilot, også bommer man på hvor man skal kjøre.

Det betyr ikke at man ikke kjører forsvarlig, men at hjernen ikke er helt fokusert. Hvis hjernen trenger å reagere raskt, for eksempel fordi det skjer noe uventet, så kan den raskt koble seg på. Men dette viser at hjernen tar de mulighetene den kan for å slappe av.

Ta en flue i en smekk

Jeg mener at vi får tatt flere fluer, med mindre innsats, hvis vi tar dem en om gangen. Så vi må slutte å kreve for mye av hjernen vår og heller finne bedre måter å jobbe på. Det er mange kloke hoder som jobber med å finne bedre måter å gjøre ting på og det gjelder å lytte til dem. Målet er å drepe fluen, løse oppgaven og gå videre til neste. Gjør vi det bra nok så vil vi nå målene våre, uten å bli syke.