Høvåg nedre i Høvåg sogn

Under Røinevarden - Notater om folk på gården Høvåg


Introduksjon: Jeg er knyttet til Høvåg og gården av samme navn gjennom min far og min farmor, og fordi jeg forsøker å bo mest mulig på familiens hytte innenfor Prestepina. Selv om min familie er relativt ny på gården (Omkring 100 år siden oldefar kjøpte Prestegårds-jorda), er vi sterkt knyttet til stedet, og vi har også dype Høvågrøtter på Vesterhus og på andre gårder i bygda. En sterk interesse for lokalhistorie bidro da til at jeg fikk interesse for å forsøke å samle opplysninger om folkene og livet på Høvåg-gården i tilgjengelige kilder.

Det er sikkert tydelig for mange at jeg her er i arbeid med å samle stoff og å finne en måte å formulere dette. Her kan være mangler og feil og jeg arbeider selv videre med å utfylle, sortere og vurdere opplysninger. Kommentarer mottas gjerne!

                                                               - Jarl V. Erichsen -   jve@spor.cc

Gårdsnavnet Høvåg

Det var gården Høvåg som etter hvert gav bygda og sognet sitt navn. Navnegranskeren Oluf Rygh forklarer gårdsnavnets to deler. ”Hø” viser til naturlige vekster og ”våg” er en liten bukt. Dette viser at de som gav navn til området har lagt merke til de fro
Tidlig bruk av Høvåg-navnet
I gamle dokumenter – ofte omtalt som diplomer, finner vi den eldste skriftlige bruken av Høvåg, dog med litt varierende bokstavering. Slike diplomer er blant annet trykket i en kildesamling som kalles Diplomatarium Norvegicum, forkortet DN. Romertall viser til bind-nummer og siden følger sidetall.
 

1416: Høyuaaghe (DN III 455)
Oddernes-presten Svein Herleikssøn kjøper Stavanger-bispedømmes gård Ørsland i Høvåg. Domkapitlet bekrefter dette med et brev skrevet i Stavanger 9. februar 1416.

”…sem heiter Øyresland oc ligger j Høyuaaghe sookn, i Sandz skipreidho a Agdhom”

1444: Høywagha (DN II 568)
I 1444 ble det satt opp et brev på Lista. Det er Oddernes-presten Svein Herleikssøn som erklærer at han ønsker at hans barn skal overta hans eierdel i gården Kvannes. Denne eiendommen hadde han fått av Guttorm Eivindssøn. I dette dokumentet blir Kvannes stedfestet til Høvåg.

”…gaf mik ok minom barnom sex momataboll jardhar j Kwannonesi som ligger j Høywagha sokn ok j Sandz skipredo a Aghdom til æwerdelika eighnar”

 1467: Høyuaghe (DN I 878)
Herleik Kolbjörnssön eide i sin tid gården Åkerøya, og i 1467 solgte han den til Hr. Alf Knutssön. Med på salget fulgte også blant annet øyene Sandøya og Kalvøya.

”…som Akerøn hether ligghiændes j Høyuaghe sokn i Sandz skipræydhæ a Agdhom med Sanderøn Kalfføn Siælnæyde ok allom androm lunindom som thil ligger ok leghit hauer”

 
Oluf Rygh viser også til tidlig br uk av Høvåg som gårdsnavn:
·         Høuogh nedre og øvre brukes i 1593
·         Høøuog i 1601
·         Høuog i 1610
·         Nedre Høewaag med Røerwiig i 1670
·         Øvre Høewaag 1670 (med Holmen 1668)
·         Øfre Høvaag 1723
 

Hvem eide gården?

Det er naturlig å tenke at de første som ryddet gården på Høvåg selv eide denne. Men så, gjennom arv, oppdelinger, kjøp og salg, gaver til kirken osv, fikk man delvis et skille mellom dem som eide og dem som brukte gården.
Kirken eide en god del eiendommer før reformasjonen. I 1620 sørget biskopen i Stavanger – som også hadde ansvar for Agder på den tiden, for å sette opp en oversikt over bispedømmets jordegods. Denne oversikten er kalt for ”Grågås”. Her finner vi at Kirken eide deler av Høvåg-gården, og at de som bodde på og brukte jorda måtte betale årlige avgifter til Høvåg kirke og Vestre Moland kirke.
 
Landskyld til Høvåg kirke for øvre Høvåg: 2 kalveskinn
Landskyld til Vestre Moland kirke for nedre Høvåg: 3 huder
 

I 1624 ble det satt opp et odelsmanntall for bygdene i Nedenes. Der finner vi noen opplysninger om eierskap til gården Høvåg. Torgrim Ulvsen Kvannes eier da 3 huder i øvre Høvåg.

Samme tid, i 1624, finner vi også at Oluf Tharaldsen øvre Høvåg eier, som odelsgods, 1 ½ geiteskinn i Trøe. Tosten Ommundsen Høvåg eier – på sin kvinnes vegne, 1 kalveskinn i Kvåse – som kjøpegods.

Skattematrikkelen for 1647 forteller også noe om nedre Høvåg:
"Nere Høeuvog 3 huder.
    Præstenn eiger och biuger till Eluff, Thorgrimb och
    Hans Nere Høeuog samme 3 huder.
"
 
For øvre Høvåg får vi denne informasjonen for 1647:
"Øffre Høeuog 3 huder.
    Elling Høeuog eiger 5 giedschind.
    Omund Høeuog och hans med eig(er) 5 giedschind.
    Arnne Høeuog 1/2 hud.
    som de selff besider.
"

Både øvre og nedre Høvåg kategoriseres som halve gårder i 1647.

1591: Om Høvåg-gården i Erik Munks brev

I Aust-Agder-museets årbok for 1956 gjengis A. Fayes avskrift av et register over brever som hadde tilhørt Erik Munk, mannen som på tvilsomt vis tilkjempet seg mye gods langs kysten her. Høvåg er omtalt i flere av disse.
1563 (s19)
"2. Halvard Jonsen Pergaments Skjøde til Raull Oluffsen paa hans Hustru var tilfaldet efter Fader og Moder i Songe og i Høiwaggen, hvilket Kjøb skede ved Molandtz Kirke St. Olafs Dag 1563 overværende Gunnar Jonsen, Siguord Gundersen og Jon Gramsen, sorne Laugretsmend i Neenis Leen."

1576 (s20)
"6. Thore Høvogh og Aslak Mørefierd som og var Medeiegere til Songe, deres Pergamentsskjøde til E.M. paa 1 1/2 Huder Skyld i forn. Songe, den ene Hud Skyld som Thore tilkommer og den halffue som Aslak tilkom og lyder udi den samme Meening som den forn. Niels Amondsens Skjødebrev. Actum Barbo 25. Nov. 1576."

(Til dette brev kommenteres: "Til vitterlighet: Aszer Fervig (i seglet A.G.), Peder Quastadt og Brønnulf Thorp. (De to siste seg istykker.) Dessuten underskriver Hr. Hans, soknepresten i Holt, da Thore Høvog ikke hadde indsegl.)


Bruk og brukere på Høvåg - før 1800

I 1588 opptrer Aanon Høvåg (Anonn høøwaagh) ved en markegang mellom Vennesla og Rugenes (?). Dette brevet finnes som avskrift på Arkivet i Kristiansand og nå også tilgjengelig på nettet. I følge dokumentet ble Gundvald Vennesla og Aanon Høvåg vel forlikt om grensene. Jeg vet ikke om Aanon bodde på Høvåg og hva slags forbindelse han har hatt mot Vennesla.

Ifølge skattemantallet av 1610 for Høvåg sogn var det få odel og joreigne bønder i Høvåg på den tid. I følge en avskrift fra Torleif Odland kan det se ut som om det bare er Gunner Hoggevig og Hans Flesie som er odelsbønder i 1610. De fleste omtales som "Krone och leilendinde Bøhnder". På nere Høuog omtales kun en; Thosten nere Høuog.  jdr." Samtidig er Christen øffre Høuog nevnt samme sted. Thosten er nok den samme som kommer igjen senere. I 1610 omtales også Oluf Rasmus Høuog, Effund øffre Høuog og Oluf øffre Høuog som hussmend i Høvåg.

Tosten Ommundsen Høvåg omtales i odelsmanntallet fra 1624. Han er da oppført med en eierandel i Kvåse, som han har via sin kone. Eierdelen er 1 kalveskinn. Kanskje er Tosten far til Torgrim f ca 1615 og Hans f ca 1617. Torgrim og Hans finner vi omkring 1663 på hvert sitt bruk på nedre Høvåg. Dette kan indikere en deling av Høvåg-gården mellom søsken en gang mellom 1624 og 1663.

Det er sannsynligvis Tosten Ommundsen Høvåg som opptrer i et dokument datert 21. mai 1624 - omtalt som "Tosten Høffuag i Høffuagh sogen i Needenis Lheen". Dette gjaldt strid om bruk av skog, og der var representanter fra Vennesla-gårdene eigeland, Honnemyr, Rugenes, Skjervedal, Verås og Åmdal.

30 juni 1631 er Tosten Ommundsen Høvåg på Rugenes i Vennesla for å dele arv med sin yngre bror, Peder Ommundsen Rugenes. I dette skiftet gir Tosten avkall på retten til bruk av gården i Vennesla. Peder måtte betale 20 riksdaler for denne åsetesretten.
 
Bruk og brukere på nedre Høvåg
I fogdens manntall for 1666 står det notert at ”Neerre Høewaag” er på 3 huder og de ”ligger wed kirchen”. Det samme er notert for øvre Høvåg.
 
Ellef Torjussens bruk

Eluff (Eilleff)Torgiussen var født omkring 1615. I 1663-64 er han oppsitter og bruker av 1 hud av nedre Høvåg. Ellef er også omtalt i Sogneprestens manntall for 1666.

Ellef hadde:
- Torgius Ellefsen født omkring 1653.

I 1701 bruker Peder Aamundsøn 1 hud 1 kalveskinn i nedre Høvåg. Det er sannsynlig at han overtok den delen som Ellef Torjussen brukte. Peder oppføres som 60 år gammel i 1701, og han må da være født omkring 1641. Siden Peder kaller én av guttene sine for Ellef, vil jeg regne det som mulig at Peder kan være Ellef Torjussens svigersønn.
 
Peder var far til:
- Aasmund Pedersen, 24 år i 1701. Et notat tyder på at han var hos Torjus Andersen Steendal i 1701. Dette må sjekkes! I kortarkivet ved AA-arkivet er notert at han f 1668 og at han døde 6/7 1730, 62 1/2 år gammel. Han skal være gift tre ganger. Han bodde nok på Stendal.
- Torjus Pedersen f 1676 d 1713. Gift med en enke på Eftevåg.
-
Ellef Pedersen, 16 år og hjemmeværende i 1701. Se nedenfor.
- Inger Pedersdatter g 1721 med Tarald Aasmundsen Østre Vallesverd, ref. Munthes stamtavler Aabel mv s 120.

?? Datter gift med Aasmund Anderssøn Stendal, f omkring 1669. Disse fikk en sønn Amund Anderssøn, 3 år i 1701. Det står da i manntallet at han er ”hos sin bestefader Peder Høevog”!

Ellef Pedersen Høvåg opptrer i skriftlige kilder hele tiden med Høvåg-navnet, så det antas at han har bodd på gården hele sitt liv. Han døde tidlig, 42 år gammel 15/5 1725.
 
Torgrim Torstensens bruk

Torgrim Torstensen var født omkring 1608. I 1663-64 er han oppsitter og bruker av 1 hud av nedre Høvåg. Torgrim er også omtalt i Sogneprestens manntall for 1666.

Torgrim var far til:
- Omund Torgrimsen, 12 år i 1665. I fogdens manntall for 1666 er han notert som 16-åring. Se nedenfor.
 

I 1701 bruker Aamund Torgrimsen 1 hud 1 kalveskinn i nedre Høvåg. Han er da anført som 60 år gammel, og må være født omkring 1641. Aamund er gift med Anne Hansdatter, og hun overlever ham. Aamund dør og skiftet er datert 13/2 1711. Boet er brutto og netto 90 - 2 - 10, dessuten 6 kalveskinn i Frillestad.

Omund er far til:
- Christen Aamundsen. I 1701 er han 8 år og hjemmeboende. Men ved skiftet til faren i 1711 er han ikke nevnt. Dette kan bety at han døde ung.
- Guri Aamundsdatter gm Hovor Mortensen.
- Marte Aamundsdatter gm Jørgen Christensen.
- Asgier Aamundsdatter, 27 år i 1711 og da født omkring 1684.
- Øli Aamundsdatter, 24 år i 1711 og da født omkring 1687.
- Anne Aamundsdatter gm Søfren Eifvendsen.
- Todne Aamundsdatter, 16 år i 1711, og da født omkring 1695.
 
 
Hans Torstensens bruk

Hans Torstensen var født omkring 1617. I 1663-64 er han oppsitter og bruker av 1 hud av nedre Høvåg. Hans er også omtalt i Sogneprestens manntall for 1666.

 
Hans hadde følgende barn:
- Øffen Hansøn, 8 år i 1666. Se nedenfor.
- Salve Hansøn, 4 år i 1666. Se nedenfor.
- Torsten Hansøn, 2 år i 1666
- Aamund Hansøn, 1 år i 1666
 
I følge pantebok nr 1 / fol 282b (informasjon fra Statsarkivets register) pansatte Øven Hansen nedre Høvåg 1/2 gsk i Kvannes til Hans Simensen Sevig i 1698. Dette var jord som Øvens kone hadde arvet fra sin mor.

I utdrag fra panteboka finner vi:
"Kvannes i Høivaag: 26. januar 1700. Skifte. Ellef Halvorsen Blichsund gjev frå seg jorda til arvingane som dei skifter mellom seg. 9 kalvsk. i Qvandnæs som han har arva, og 3 kalvsk. i Blichsund som kona hans sl. Torbøer Olsdotter har arva sitt av og dei to andre har han kjøpt av bror til kona, Marchus Olsen Flessie. Arvingane er Øven Hansen Qvandnæs, Salfve Hansen nedre Høevaag og Hans Simensen Sevig." (121)

I 1701 bruker Salve Hansen 1 hud 1 kalveskinn i nedre Høvåg. Salve er oppført å være 50 år gammel, og må da være født omkring 1651.

 
Rørvik - Niels Oluffsens plass

Niels Oluffsen var husmann og strandsitter i Rørvik under nedre Høvåg i 1663-64. Rørvik omtales sa som ”En Rødepladtz”. Han var 47 år, og må da være født omkring 1616. Niels er også omtalt i Sogneprestens manntall for 1666.

Niels hadde følgende barn:
- Oluff Nielssøn, 12 år i 1666
 
Rørvik - Oluff Lauridtzens plass

Oluff Lauridtzens må være født omkring 1635, for i 1663-64 er han 29 år. Han er da oppført som strandsitter og husmann i Rørvik under nedre Høvåg. Rørvik omtales sa som ”En Rødepladtz”. Oluff er også omtalt i Sogneprestens manntall for 1666.

Oluff hadde følgende barn:
Anders Oluffsøn, 2 år i 1666
 
Folk på 1600-tallet

I 1660-årene var det fem husholdninger på nedre Høvåg, inklusive Rørvik. Det er vanskelig for meg å stedfeste brukerne på 16 og 1700-tallet.


Andre folk på Høvåggårdene:
På nedre Høvåg ble det også notert tjenestedrengen Anders Salffesen, 26 år i 1664 og 65.

Ole Aasmundsen Høvåg er født 1703. I 1731 og 1739 var han "Ved Holmen i Kjøbenhavn i Kongens tjeneste". Han ble g 1729 i Høvåg med Magnhild Asbjørnsdatter. Ole var sønn av Aamund Pedersen Stendal (1668-1730).

Noen øyeblikksbilder:


I 1701 var det tre leilendinger som brukte hver sin tredjepart av nedre Høvåg. Den var samlet på 3 huder 3 kalveskinn, og disse tre brukte hver 1 hud 1 ksk:
Peder Aamundsen
60 år
Aamund Torgrimsen
60 år
Salve Hansøn
50 år



Bnr 01 - Nedre Høvåg

Høvåg nedre, bnr 1

Dette var bruk A ved folketellingen i 1801.

Haaver Ommundsen Høvåg ble født omkring 1746. Han var gift med Torbor Hansdatter. I 1801 var Haaver bonde på nedre Høvåg. Han var 55 år og Torbor var 48 år. De bor sammen med de fire barna Ommund, Berthe Marie, Hans og Elen Marie. Haavor var, i følge Helge Danielsen, sønn av Ommund Haaversen og Torborg Aagesdatter.
 
Haaver og Torbor hadde følgende barn:
·         Ommund Haaversen, født omkring 1786 og 15 år i 1801. Ommund overtar bruket.
·         Berthe Marie Haaversdatter, født omkring 1791 og 10 år i 1801. Berthe Marie ble gift med Ole Abrahamsen Kjøstvedt.
·         Hans Haaversen, født omkring 1793 og 8 år i 1801.
·         Elen Marie Haaversdatter, født omkring 1796 og 5 år i 1801. Elen Marie ble gift med Gabriel Olsen Ø. Ørsland.
 
Ommund Haaversen var gm Birthe Marie Bentsdatter fra Kvannes. Birthe Marie var f 1/1/1807 i Høvåg som datter av Bent Christophersen og Karen Hansdatter.
Ommund og Birthe Marie får:
- Torborg Helene Ommundsdatter f 15/11 1807, død 12/5 1829.
- Birthe Ommundsdatter f 1810. G1m Jahn Tobias Christiansen Ribe (1802-1833). G2m Christopher Nielsen Ytre Årsnes f 1803.
- Haavor Ommundsen, se nedenfor.
- Anne Ommundsdatter f 1816
- Ane Marie Ommundsdatter f 1817 g1849m Jacob Tobias Jørgensen Ørsland f 1819.
Helge Danielsen har notert at datteren Torborg Helene betegnes som "Lods Aamund Haaversen Nedre Høvaags datter".

I følge matrikkelen for 1838 har Omund Haaversen hjemmelen til 1 hud og 1 kalveskinn i bruket. Det gis da nytt matrikkelnummer 106, det gamle var 103. Brukets løpenummer er 212.

I november 1852 får Haaver Ommundsen kongelig skjøte på eiendommen, løpenummer 212. Haavers foreldre, Ommund Haaversen og Birte Marie Bentsdatter overlater bruket til sin sønn og avtaler i en follaugskontrakt sin rett til bosted og nødvendigheter resten av sitt liv.

 I 1853 blir eiendommen delt mellom Haaver Ommundsen og svogeren Jakob Tobias Jørgensen. I praksis betyr vel dette at Jørgensen får skilt ut en del av eiendommen.
 
Ved en skylddelingsforretning tinglyst 19. mai 1854 får Christian Andreas Ommundsen plassen Rørvik.
 
Haaver Ommundsen dør 12. mars 1863.
 
Jeg ser for meg at sognepresten med sin huslyd bodde på de bruk som vi opprinnelig kan kalle bruksnummer 1,2,3. Senere ble selve prestegården kalt bruksnummer 10, og resten av historien fortsetter der.
 
Sogneprest Thorstein Alarich Christensen, født 1827, ble utnevnt som sogneprest i Høvåg i 1864 og var Høvågprest til 1882. Han var cand. Theol fra 1848. Han fortsatte sin prestetjeneste i Tveit ,etter sine Høvåg-år.
 
Svend Holst Jensen, født 1846 og cand theol. Fra 1872, tiltrådte som prest i Høvåg i 1882. Han var Høvågprest til 1891.

I matrikkelen fra 1886 er skylden 3-0, og som eier er oppført sognepresten.

Sogneprest Olof Tanberg var født i Søndre Land i 1851. Han var gift med Dagny, født i Kristiania i 1867. Tanberg var prest i Høvåg 1895-1906.

I 1900 bodde det tre små barn i familien; Tordis, Morten Odd og Sofie J. I tillegg var det tjenestefolkene Mads Jørgensen, f 1877 i Hægebostad, Signe O. Tellefsen f 1881 i Høvåg og Hanna S. Olsdatter f 1872 i Tveit.

Olof og Dagny Tandberg hadde disse barna:
·         Tordis Tandberg, født i Mosjøen i 1894.
·         Morten Odd Tanberg, født i 1895 i Høvåg
·         Sofie J. Tandberg, født i 1898 i Høvåg

Etter Tandberg var prestene P. O. Amlie (1906-1928), Johs. Messel (1928-1933), Ludvig Larsen (1933-1946) og N. A. Flatøe fra 1947.
 
I matrikkelen for 1905 er skylden notert til 3,78, og som eier er oppført sognepresten, selv om det neppe er pinlig korrekt.

I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 3 mark 39 øre, og eier er Mathilde og Henry Joachim Erichsen.

 
Se videre på bnr 2.

Bnr 02 - Nedre Høvåg

Høvåg nedre, bnr 2 (Senere sammenføyd med gnr 49 bnr 1,2,3)

I 1821 (el. 28?) avholdes det skifte etter Ommund Tellefsen Høvåg. Enken er Marthe Christophersdatter og tre døtre; Grethe tomine, Cathrine Severine og Oline Marie.

 

21. mai 1853 får Grethe Tomine og Oline Marie Ommundsdøtre kongelig skjøte på eiendommen. Moren, Marthe Christophersdatter, får follougsavtale med døtrene.

 

Ved skjøte datert 4. oktober 1864 skjøter Grethe Tomine og Oline Marie Ommundsdøtre sitt bruk til Opplysningsvesenets Fond for 1000 Spd.

 

I matrikkelen fra 1886 er skylden 7-4, og som eier er oppført sognepresten.

I matrikkelen for 1905 er skylden notert til 7,21, og som eier er oppført sognepresten.

 

22. mai 1908 avholdes det en skylddelingsforretning på gården, og to parseller skilles ut:

1) Prestegården, skyldsatt til 1,53 mark.
2) ”Grindalen”, skyldsatt til 0,40 mark.
 

Andrea og Jørgen Vesterhus overtok bruket i 1907, ifølge Norges bebyggelse. I 1923 ble hovedbygningen oppført. Etter Norges bebyggelse ser det ut som om låven ble reist i 1909 og fjøset i 1923. I familien fortelles det dels om at Andrea og Jørgen bodde innlosjert i tiden etter at de flyttet fra Vesterhus til nedre høvåg. Men det er også fortalt om at de bodde i en hytte som lå bak der dagens låve er.

Andrea og Jørgen hadde disse barna:

·         Oskar

·         Martha

·         Julie

·         Ole

·         Mathilde

.I følge kontrakt av 5/12/1938 forbeholdt Jørgen og Andrea seg kår på gården. Jørgen Vesterhus døde 3/3/1948 og Andrea Vesterhus døde 14/10 1950.

 

Mathilde Jørgensdatter Vesterhus (1903-2003) var gift med Henry Joachim Erichsen (1895-1959). I 1938 fikk de skjøte på bruket (brukene) etter Mathildes foreldre. Henry og Mathilde overtok eiendommen fra 1. juli 1937.

Mathilde og Henry hadde disse barna:

·         Astrid f 15/8/1925 gm Oddmund Saxlund

·         Henry (Henk) f 10/6/1926 gm Signe Eftevåg

·         Leif Jarl f 15/4/1929 gm Sidsel Terjesen

·         Mary

·         Wenche f 22/8/1936 gm Nils Grøholdt.

·         Dagfinn Johan f 19/2/1939 gm Turid Gladstad

·         Laila f 29/3/1942 gm Einar Wathne

 

I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 4 mark 76 øre, og eier er Mathilde og Henry Joachim Erichsen.

 

Omkring 1955 beskrives brukene i Norges bebyggelse. Gården er da på 900 da, derav 50 da dyrket mark og 600 da produktiv skog. Verditakst 60.000.- Besetningen er 6 kyr, 5 kalver, 1 hest og 70 høns.

 

Henry døde tidlig, i 1959, og Mathilde fikk mange år som enke på gården.

 

I 1954 ble gnr 49 bnr 1 (skyld 3.30), bnr 2 (skyld 4.68) og bnr 3 (skyld 0.22) sammenføyd til ett bruk; gnr 49 bnr 2 – med samlet skyld mark 8.20.

 

Etter en krevende odelsprosess etter Mathildes død, ble det klarlagt at eldste sønn Henry (Henk) Erichsen f 1926 hadde best odel til bruket. Denne ble benyttet til fordel for eldste datter, og i 2005 flyttet Agnethe Erichsen f 1958 og Tom Lid inn på gården. Sammen har de datteren Vera Lid, født 1989.

Bnr 03 - Nedre Høvåg

Høvåg nedre, bnr 3

Bruksnummer 3 blir ved skjøte 22. november 1867 overdratt fra Hans Jørgen Hansen til Opplysningsvesenets fond for 180 Spd.

 

I matrikkelen fra 1886 er skylden 0-0, og som eier er oppført sognepresten.

I matrikkelen for 1905 er skylden notert til -,31, og som eier er oppført sognepresten.

 

Det virker som om dette bruket opprinnelig var bnr 5 på øvre Høvåg, men at de ble endret i forbindelse med skyldsettingsforretning 15/10 1867.

 

I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 0 mark 30 øre, og eier er Mathilde og Henry Joachim Erichsen.

 
Se videre på bnr 2.

Bnr 04 - Nedre Høvåg

Høvåg nedre, bnr 4 – Jacob Tobias Jørgensens parsell / Kvanneid

I 1853 fikk Jacob Tobias Jørgensen utskilt en parsell fra bnr 1. I 1857 ble det utskilt en parsell fra bnr 3 til Jacob Tobias’ bnr 4.

Jacob Tobias Jørgensen var gift med Anne Maria Ommundsdatter.

Jacob og Anne Maria hadde følgende barn:
- Jørgen Emil Jacobsen f Høvåg 15/6 1851

I matrikkelen fra 1886 er skylden 0-2, og som eier er oppført Jakob T. Jørgensen.

I 1888 selger Jacob Tobias Jørgensen sin eiendom til Karl Severin Rasmussen Bjørnholmen for kr 3.600.- Karl Rasmussen var gift med Trine Karoline Rasmussen. Trine Rasmussen ble født i Høvåg i 19/9/1853. I 1900 er hun enke.

Trine og Karl Rasmussen hadde følgende barn:
- Gurine Rasmussen, født i Lillesand 1878. I 1900 var hun tjenestepike og hjemmeværende datter.
- Karsten Rasmussen, født i Høvåg 19/4/1889. I 1910 er han matros.
- Torvald Rasmussen, født i Høvåg 4/10/1892. I 1910 er han butikksvenn.
- Samuel Rasmussen, født i Høvåg 30/6/1895. I 1910 er han amtsskoleelev.

I 1900 bodde fiskeren Tobias Hansen hos familien. Han var født i Høvåg i 1820.

I matrikkelen for 1905 er skylden notert til 1,06, og eier er Karl Rasmussens enke.

Trine Rasmussen selger i 1910 bruket til Anders Herman Andersen fra Bliksund. Han er gift 1906 med Alida. I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 1 mark 06 øre, og eier er A. Herman Andersen. Anders Herman f 26/9/1878 kom fra Bliksund, og foreldrene er Marie og Anders Nikolai Govertsen. Alida Emilie er f 24/1/1885 og foreldrene er Anna og Peder Andreassen.

Herman og Alida hadde følgende barn:
- Ingfrid Maria f 7/5 1907
- Peder Ahnfeldt f 29/1 1909
- Alf Nikolai Ahnfelt f 10/8/1913
- Astrid Hermana f 17/4/1923
- Alfhil Josefine f 16/4/1926
- Ingfrid Maria f 16/4/1926
 

Bnr 05 - Rørvik

Husmannsplassen Rørvik

På husmannsplassen Rørvik bor Jacob Paulsen og Inger Ommunsdatter. Jacob er 38 år, og må da være født omkring 1763. Inger er 43 år i 1801, og er da født omkring 1758. Det er nevnt at Inger er født på Høvåg og Jacob i Rørvik.

Jacob og Inger hadde følgende barn:

·         Maren Jacobsdatter født omkring 1789 Hun ble gift med Tønnes Clausen Tronderøy.

·         Ommund Jacobsen født omkring 1791.

·         Paul Jacobsen født omkring 1792.

·         Hans Jacobsen født omkring 1799.

I 1801 hadde familien tjenestepiken Karen Kristine Christiansdatter 19 år, og føderådskona Ane Clausdatter 60 år.

 

Jacob Paulsen var styrmann. I 1819 omkommer han sammen med sønnen Hans og Ole Olsen V. Vallesverd ved forlis.

 
Høvåg nedre, bnr 5 – Rørvik

Kristian Andreas Ommundsen var gift med Helene Marie Tønnesdatter, født i Høvåg 1814.

Kristian og Helene hadde følgende barn:

·         Oline Tomine Kristiansdatter, født i Høvåg 9/10 1851.

 Høvågavisa: Christian Helvinius - f i Rørvig 1857

I 1854 fikk Christian Andreas Ommundsen skjøte på plassen Rørvik. Denne ble da skilt ut fra bnr 1. Samtidig ble det også gjort en delingsforretning mellom Rørvik og bnr 2.

I matrikkelen fra 1886 er skylden 0-2, og som eier er oppført Kristian Andreas Ommundsen.

Kristian døde før 1900, og Helene er død i 1905, slik at det er datteren Oline som overtar bruket. Hun er ugift i 1900 og i 1910.

I matrikkelen for 1905 er skylden notert til -,68, og eier er Oline Kristiansdatter.

 

28/8/1922 får Sigurd Sakariassen Vesterhus skjøte på bruket fra arvingene etter Kristian Ommundsen. Prisen ble satt til kr. 1.600.-

 

I 1933 skjøter Sigurd Zakariassen bruket over til Margit Bodahl for kr 4.500.-

 

I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 0 mark 68 øre, og eier er Margit Bodahl.

Bnr 06 - Kirken og kirkegården

Høvåg nedre, bnr 6 - Kirkegården

Høvåg kirke ble kjøpt av Høvågs almue ved skjøte 15. november 1723.

 
I 1844 ble det utskilt tomt til Høvåg kirkegård fra bnr 2.

I matrikkelen fra 1886 er skylden 0-1, og som eier er oppført Kommunen.

I matrikkelen for 1905 er skylden notert til -,58. I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 0 mark 58 øre.

Bnr 07 - Kirkenes

Høvåg nedre, bnr 7 – Grethe Tomine Ommundsdatters parsell / Kirkenes

I 1864 fikk Grethe Tomine Ommundsdatter utskilt en parsell fra bnr 2.

Ved auksjonsskjøte 13. august 1874 kjøper lensmann Olsen Kirkenes.

Ved skjøte tinglyst 17. mai 1881 overtas bruket av A. Jacobsen. I matrikkelen fra 1886 er skylden 0-0, og som eier er oppført lensmann Jacobsen.

I matrikkelen for 1905 er skylden notert til -,03, og eier er Tønnes Frøyland. Tønnes Frøyland er folkeskolelærer og kirkesanger. Han er født i Vanse 2/8/1867. Kona Kristine Frøyland er født i "Ekersunds landsogn" 24/6/1867. 

Tønnes og Kristine Frøyland har:
- Torleiv Frøyland født i "Hvidingsø" (Kvitsøy?) 15/1/1898.

I 1910 bor også amtsskolelærer Andreas Ystad (f Røra 16/12/1879 og kona Aase Ystad (f Vinje 6/3/1884) på eiendommen.

Ved skjøte datert 11/9/1940 overtar Torleiv Frøyland bruket for kr. 3.500.- I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 0 mark 03 øre, og eier er Torleiv Frøyland.

Bnr 08 - Kvanneid

Høvåg nedre, bnr 8 – Kvanneid

I 1864 fikk Oline Marie Ommundsdatter utskilt en parsell fra bnr 2.

Kristian Børresen, død 1877/1886, er gift med Trine Marie Børresen. Trine var født i Høvåg i 14/3/1840.

Kristian og Trine Marie hadde følgende barn:
- Maren Kristiansdatter, født Høvåg 1877. Hun er ugift og hjemmeværende i 1900. Se nedenfor.

I matrikkelen fra 1886 er skylden 0-1, og som eier er oppført Kristian Børresens enke.

Ved folketellingen i 1900 får vi inntrykk av at Trine Børresen og datteren Maren, driver en form for losji. Tre beboere får omsorg på Kvanneid:
- Søvrine Torstensdatter, født i Høvåg 1827, enke under ”offentlig understøttelse”.
- Ingeborg Olsdatter, født i Høvåg 1832, ”Lever af Formue”
- Arne Olsen, født i Høvåg 1897, lever av ”Offentlig understøttelse”

I matrikkelen for 1905 er skylden notert til -,51, og eier er Kristian Børresens enke.

I 1910 finner vi Snemyr-familien på Kvanneid. Johannes Snemyr er født i Høvåg 29/4/1878. I 1910 er han gårdbruker og fisker. Kona Maren Snemyr har nok overtatt Kvanneid etter moren, og hun oppføres som gårdbrukerkone. Hun er født i Høvåg 28/9/1877. Marie Børresen er oppført som svigermor på Kvanneid i 1910 og hun hjelper til med husarbeid.

Johannes og Maren har:
- Johanne Snemyr f Høvåg 13/9/1902
- Kristine Snemyr f Høvåg 4/11/1904
- Adelheid Snemyr f Høvåg 30/11/1906
- Einar Snemyr f Høvåg 17/11/1909.
- Rolf Snemyr f 23/6/1914

I 1910 gir familien losji til to karer:
- Torgeir Berulvson, amtsskolebestyrer f på Evje 13/3/1864
- Birger beisland, amtsskoleelev, født i Fjære 21/11/1892.

Rolf Snemyr overtar Kvanneid etter sin far ved skjøte 10/11/1950.

I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 0 mark 45 øre, og eier er Rolv Snemyr.

Bnr 09 - Folkvang

Høvåg nedre, bnr 9 – Folkvang

Bruket Folkvang ble skilt ut fra bnr 1 i 1907.10. januar 1908 får lensmann Bernt og Olivia Kleveland skjøte på eiendommmen fra Kirkedepartementet. I 1910 er Bent Kleveland både lensmann og kommunekasserer. Bent Kleveland er født i Finsland sogn 17/11/1856 vog kona Olivia er født i Høvåg 20/11/1864.

Olivia og Bernt Kleveland hadde følgende barn:
-
Ragnvald Kleveland f i Høvåg 6/4/1899.
- Magnhild Kleveland f Høvåg 12/9/1901
- Sigurd Kleveland f i Høvåg 3/9 1903.

Olivia Kleveland dør 2/2 1942 og Bernt Kleveland dør 9/3 1945.

 Ved kjøpekontrakt 19/1 1952 får John J. Moen skjøte på eiendommen fra lensmann Klevelands arvinger.
 
I matrikkelutkastet for 1950 er skylden notert til 0 mark 06 øre, og eier er Johan J. Moen.

Høvaag nedre gnr 50 bnr 11 - Prestegården

I 1910 er det Peder Olaf Amlie som er sogneprest i Høvåg. Han er født 16/3 1858 i Kristiania. Han er oppført som gift, men i folketellingen det året bor han sammen med husbestyrerinne Anna Andersen, f Faxe 6/6 1885 og tjenestepiken Olava Torneby f Vaaler i Solør 9/6/1880.

1867: Hans Jørgen Hansen Høivaag selger bruk til prestegård

1867: Hans Jørgen Hansen Høivaag selger bruk til prestegård
I dette brevet ber biskop Jakob von der Lippe om at skjøte innsendes slik at man kan utbetale avtalt kjøpesum for ett av brukene som ble prestegård i Høvåg.
Fra
Christiansands Stiftsdirection                             Jn 45/67

I Forbindelse med Stiftsdirectionens Skrivelse af 24 fM forefindes forlogt, for synet med Paategning om Approbation ... af Sognepr... til Høivaag under 17de fM med Hans Jørgen Hansen Høivaag affatted Kjøbecontract. -

Naar bemeldte Hans J. Hansen for udstædt og ladt thinglæst bifo..igt Skjøde, beder det hertil (?) indsændt for at tilstilles Kirke Departementet forat Kjøbesummen kan blive bevirket udbetalt.-

Christianssand den 15 Novbr 1867
      .....                               J von der Lippe


Til
Vestre Nedenæs Provsti !

1860-årene: Innkjøp av prestegård i Høvåg

Høvåg kirke - Utsnitt av bilde fra 1909
I Høvågprestens postjournal for 1860-årene finner vi mange spor av arbeidet med å kjøpe inn flere gårdsbruk som til sammen skulle utgjøre den nye Høvåg prestegård.
1864

No 8 - datered 25/2 - ankom 3. Marts - 4/3 Oversændt Formandskabet, 9/3 Tilstillet Prostiet med Communebestyrelsens Erklæring
Provstiet oversender det i Anledning af Præstegaards Indkjøb Passerede med Anmodning om Communebestyrelsens Erklæring.

 
No 10 - Datered 4/4 - ankom 5. April - Exp. 7/4
Stiftsdirektionen beder om Garantie mod mulig Odelspaatale fra Eierne af de til Præstegaard udbudne Brug.
 

No 13 - Datered 12/4 - ankom 15. April - 16/4 oversendt Formandskabet
Provstiet oversender Communebestyrelsens Beslutning om Kirkens Udvidelse.

 
No 19 - Datered 16/6 - ankom 17. Juni -
Provstiet communicered kgl Rec. af 30/5 om Indkjøb af tvende Brug i Nedre Høivaag til Præstegaard.
 

No 22 - Datered 27/7 - ankom 29 Juli - Oversendt Communebestyrelsen 29/7
Provstiet oversænder Communebestyrelsens Beslutning af 14/6 om Kirkegaardens (den nye) Indhegning m.m.

 
No 25 - Datered 19/9 - ankom 23 Septbr
Prostiet remitterer Kjøbecontrakterne m.m. for Præstegaarden med Begjæring om Fremsendelse af thinglæste Skjøder m.m.
 
No 35 - Datered 21/11 - ankom 25 Novbr
Stiftsdirektionen meddeler at Jordafgifter for den ved høieste Resolution af 20/4 38 solgte Gaardpart i Nedre Høivaag er indløst.
 
No 37 - Datered 30/11 - ankom 2 Decbr
Skrivelse fra Prostiet, hvori communiceres Kirkedepts Skrivelse af 21 f. M. gjennem Stiftsdirektionen, at Kjøbesummen for Præstegaarden efter Foranstaltning af Sognepræsten bliver at udbetale Vedkommende, samt Begjæring om Sognepræstens Forslag til Gaardens Bebyggelse.
 
No 43 - Datered 29/12 - ankom 31 Decbr
Skrivelse fra Provstiet, hvori communiceres Kirkedepartementets Skrivelse af 19/12 at det ei finder Børre Børresens af hans Børn tilveiebragte Erklæringer betryggende mod Odelspaatale.
 
1865
 
No 3 - Datered 2/2 - ankom 7 Febr
Provstiet meddeler Stiftsdirektionens Svar paa Sognepræstens Andragende om at afhænde 265 ... Hø, som fulgte med i Kjøbet af Præstegaarden.
 
No 9 - Datered 14/4 - ankom 18 April
Kirkedept's Skrivelse gjennem Stiftsdirektionen og Provstiet om, at det ikke finder at burde andrage paa H. Ommundsens Brugs Indkjøb til Præstegaardens Udvidelse.
 
No 15 - Datered 17/7 - ankom 21 Juli
Provstiet fremsender Stiftsdirektionens Erklæring om, at der i Sagens nuværende Stilling antages Intet videre at være at foretage i Anledning af H. Ommundsens til Salg udbudne Brug til Præstegaardens Udvidelse.
 
No 32 - Datered 5/11 - ankom 11 Novbr
Provstiet fremsender Stiftsdirektionens Anmodning til mig om fra [?] bedste Maade at varetage Præstegaardens Tarv ved den berammede Udskiftning.

1866 - Utskiftingskart omkring Høvåg kirke

Utskiftingskart omkring Høvåg kirke - fra 1866
I 1866 ble det laget et utskftingskart for gården nedre Høvåg. Kartet viser også hvordan kirkestedet så ut på den tiden.

1939: Vakt på Røinevarden

1939: Vakt på Røinevarden
Høvågavisa trykker i 2004 et foto av Ragnvald Kleveland som uniformert vakt på Røynevarden.
 
 
 
 
  Jeg er ikke ferdig med denne historien, men legger ut puslebiter og notater her - for deling og som invitasjon til respons. Rekkefølge, form og innhold er under utvikling. Ta gjerne kontakt, så blir historien bedre! Jarl V. Erichsen
Svartedabbe 16, 4870 Fevik
jve@spor.cc

Lenker til Høvåg-historie

Helge Danielsens slektsbase
Suverén database med mange Høvåg-folk!
RSS