Pensjonsrådgivning
  

 

Folketrygden ble innført i Norge i 1967. Siden den gang har aldersfordelingen i befolkningen forandret seg. Det blir stadig flere eldre og færre yngre.  Dermed blir det også færre personer som jobber, og som er med på å finansiere pensjonene i folketrygden, gjennom å betale skatt. For at regnestykket skal gå opp, vil det nye regelverket stimulere folk til å være yrkesaktiv lenger.   

Dette er hovedprinsippene: 

  • Det vil lønne seg for deg å jobbe så lenge som mulig.
  • Du får større mulighet til å velge selv, men du må vite hva det vil bety for deg økonomisk.

Fra besteårsregelen til alleårsregelen

I det gamle regelverket blir alderspensjonen fra folketrygden beregnet ut fra de tjue årene du har tjent mest. Dette kalles 20-årsregelen eller besteårsregelen. I den nye ordningen blir alderspensjonen beregnet av alt du har tjent fra du er 13 år til den dagen du fyller 75 år. Dette kalles alleårsregelen. 
 

Din egen sparegris

En sparegris kan illustrere hvordan du opptjener pensjonen. For hvert år du jobber, putter du noen kroner på denne sparegrisen. Den summen du har spart, kalles pensjonsbeholdningen og er tallet pensjonen din beregnes ut fra. Jo mer spart, desto større pensjon. Det lønner seg altså å jobbe så lenge som mulig. Dette kalles levealdersjustering, og er et nytt begrep.

Levealdersjustering – et eksempel

Hvis du pensjonerer deg 67 år gammel og ditt alderskull har en forventet levealder på 87 år, skal pensjonen fordeles på 20 år.  Jo lenger du står i jobb, desto høyere blir pensjonsbeholdningen. Det samme gjelder utbetalingen fordi den fordeles over færre år. 

Tjen penger som pensjonist

I dagens regelverk er hovedprinsippet at pensjonen din reduseres hvis du har inntekt som pensjonist.  Med ny ordning blir dette motsatt. Når pensjonsreformen trer i kraft kan du jobbe så mye du vil som pensjonist, samtidig som du får utbetalt pensjon fullt ut. I tillegg tjener du opp mer pensjon slik at den utbetalte pensjonen din øker. Altså mer jobb blir mer lønn og høyere pensjon.  Dette er ett av virkemidlene som skal bidra til at flere vil jobbe lenger.

Større valgfrihet

I dag utbetales alderspensjonen fra du er 67 år.  Fra 2011 kan den utbetales helt eller delvis fra du er 62 år. Da kan du kombinere jobb og pensjon, men da må du være klar over at pensjonen fordeles over flere år og at utbetalingene blir mindre.

 

 

Ved dødsfall kan vi hjelpe deg til å fylle ut alle skjemaene og finne frem til hvilke rettigheter du har i forhold til Folketrygden, pensjonskasse, forsikringsselskap.

 

 

Vi kan hjelpe deg å sette opp en pensjonsspareplan slik at du har nok den dag du blir pensjonist.  Vi kan gjøre en behovsvurdering for deg. Har du fått tilbud om pensjonssparing kan vi evaluere tilbudet for deg.

 

 

 

 

Tenk ny bolig før du blir for gammel

Har du planer om å få deg leilighet før du ikke klarer selv å vedlikeholde hus.

 

 

Pensjonistplanlegging

 

Har du tenkt over hva du skal gjøre den dagen du blir pensjonist?

 

En samtale med en av våre rådgivere kan være en lur måte å få ideene i gang. Kanskje har du allerede en hobby?

 

 

 

Seniorforbundet © 2010 • 

Seniorforbundet vil tilby sine medlemmer pensjonsrådgivning

 

Vi vil kunne hjelpe deg med å samle inn alle opplysninger om din fremtidige pensjon og hjelpe deg å finne ut hva du har opptjent til nå.

Seniorforbundet