Generelt om hypotyreose


Om binyrebarkproblemer


Kristins blogg

 

NYTT: Kontrollkort for stoffskiftesyke




Tilbake til hovedsiden



Kontakt meg:
Kristin@stoffskifte.info

Hjelp til selvhjelp

Dessverre er det altfor mange leger som kan altfor lite om stoffskiftesykdommer. Selv om du er så heldig å ha en fastlege som kan mer enn gjennomsnittet, er det likevel ingen grunn til ikke å lære deg så mye du kan om din egen sykdom. Den kommer til å være med deg resten av livet. Samtidig håper jeg du har en sunn skepsis til alt du finner av informasjon - også til det jeg skriver på disse sidene - og at du derfor følger linkene jeg har lagt ut, googler videre og slår opp i bøker for å samle så mye informasjon som mulig. Mye og balansert informasjon er det beste grunnlag for å gjøre seg opp sin egen mening!

Dersom du er en av de mange som ganske sikkert har hypotyreose, men ikke får noen diagnose, er det i hvert fall ingen grunn til å nøle. Kast deg ut i det, les og lær. Det kan være en avgjørende investering i din egen helse.

Her kommer noen råd fra meg - husk at jeg ikke er en medisinsk fagperson; dette er ting jeg har lært av egne (og andres) erfaringer, og av å lese og lære fra bøker og internett. Husk også at jeg selv har hypotyreose og Hashimotos tyreoiditt, så det meste jeg skriver gjelder i første rekke denne formen for stoffskifteproblemer.


Dersom du har mange symptomer og er ganske sikker på at du har lavt stoffskifte, men ikke har fått noen diagnose ennå:
En veldig enkel måte å vurdere stoffskiftet på, er å måle den basale kroppstemperaturen. Legg et termometer ved siden av sengen, og mål tempen (i endetarmen) som det første du gjør når du våkner - før du setter føttene på gulvet. Mål hver morgen i minst fem, helst ti dager. For kvinner i fruktbar alder er det best å begynne på dag 3 i syklusen (altså tredje dag etter mensstart). Dersom du har en gjennomsnittlig temperatur som er klart under 37 grader - kanskje til og med under 36 - er det veldig sannsynlig at du har et for lavt stoffskifte som bør behandles. NB! Du må være utsovet, og helst våkne av deg selv. Dersom du er B-menneske eller lider av forsinket søvnfasesyndrom, og tvinger deg selv våken lenge før døgnrytmen din tilsier at du skal våkne, vil du ha lav temperatur på grunn av dette.

Neste skritt kan være å be om å få utskrift av alle prøveresultater, slik at du kan vurdere dem selv i ro og mak. Be gjerne om hjelp fra andre med stoffskifteproblemer, for eksempel på likemannsforumet Sonjas stoffskifteforum. Du bør også forsikre deg om at legen virkelig har tatt alle prøver som kan gi viktig informasjon om stoffskiftet ditt; TSH, FT4, FT3, anti-TPO og TRAS; evnt. også andre antistoffprøver.


Dersom du får behandling, men fremdeles har symptomer:
Ikke slå deg til ro med legens forsikringer om at prøvene er "helt fine". Be om utskrift av alle prøver, og gjør deg kjent med hva de betyr. Du vil antakelig ganske lett se sammenhenger mellom formen din og prøveresultatene, særlig hvis du bruker et kontrollkort for stoffskiftesyke.

For de fleste er det slik at man trenger både T4 og T3 høyt i referanseområdene for å være i god form; det vil si i øvre tredel av referanseområdet. Hva TSH viser da, er egentlig uinteressant - selv om det ofte er nettopp TSH en lege ser mest på for å vurdere doseringen din. Mange leger liker ikke at TSH blir lav, men i følge en behandlingsveileder som er publisert i legetidsskriftet kan man godt ha en TSH ned mot 0,2 når man er optimalt medisinert, og T4 kan da være litt over referanseområdet (Haug, 2002). Dette gjelder i enda større grad dem som bruker Armour; de har ofte en knapt målbar TSH når de er riktig medisinert.

Følg spesielt med på om T4 og T3 ligger omtrent like høyt i referanseområdene sine (du kan for eksempel bruke en av disse T3/T4-kalkulatorene - selv bruker jeg oftest Range Calculator; dette er et Excelark). Dersom du bruker Levaxin, er kanskje T3 lavere enn T4. Da bør du vurdere å be legen din om å få prøve Liothyronin i tillegg. Dersom du bruker Armour, kan det hende at T4 blir i laveste laget; da kan du eventuelt legge til litt Levaxin.

Kanskje du skal vurdere om du kan ha problemer med binyrebarken i tillegg.

Du bør også følge godt med på alle "anemiprøver"; B12 og folsyre (evnt. homocystein og MMA), ferritin, og kanskje også magnesium, kalsium, PTH og vitamin D. Ferritin bør helst være over 70 (det er spesielt viktig for å kunne tåle doseøkninger av Levaxin/Armour), og B12 bør være over 360. Det er altså ikke nok at disse blodprøvene er innenfor referanseområdet. Når det gjelder vitamin D, er dette et vitamin som det forskes mye på for tiden. Man er i ferd med å revurdere både referanseområder for blodprøver, anbefalt daglig inntak og grenser for skadelig inntak. For lavt nivå av vitamin D griper direkte inn i stoffskiftet, og kan gi mange av de samme symptomene som lavt stoffskifte.

Husk at kalsium, jern og en del syrenøytraliserende midler reduserer opptaket av tyroksin. Sørg derfor for å ta medisinen din minst to timer unna slike.


Kosttilskudd:
Siden problemer med malabsorbsjon ofte henger sammen med lavt stoffskifte, bør du sørge for å ta et godt multivitamin/-mineraltilskudd. Selv velger jeg som regel å handle i en god helsekostforretning, siden man der stort sett fører naturlige preparater, ikke syntetiske. Dessuten er det som sagt også slik at vi trenger ganske høye nivåer av både jern (ferritin) og B12, så du bør vurdere å ta ekstra tilskudd av dette basert på blodprøvene dine. I noen tilfeller kan det bli nødvendig å få jern og B12 i sprøyteform, dersom du har veldig dårlig opptak av dette i tarmen.

Som sagt revurderes anbefalt daglig inntak av vitamin D for tiden. Faktisk er det nå dokumentert at daglig tilskudd av vitamin D helt opp til 10 000 IU ikke gir fare for forgiftning eller overdosering hos ellers friske mennesker - men da i form av rent D3 (kolekalciferol), som er den animalske varianten. Alle tidligere beskrevne tilfeller av forgiftning har visstnok skyldtes den vegetabilske varianten; D2 (ergokalciferol), som dessuten er bare halvparten så biologisk aktivt i menneskekroppen. Linus Pauling Institute ved Oregon State University, USA, anbefaler at nedre grense i referanseområdet for blodprøver; 25 (OH) vitamin D, bør heves til 75 eller 80 nmol/L (fra 50 i dag), og fastslår at daglig tilskudd for individer som ikke får vitamin D fra sollys må opp i minst 800-1000 IU for å oppnå et slikt nivå. Les mer her, her (pdf-fil) og her. Et søk i PubMed gir også mange interessante treff. NB! Sørg for å ta tilstrekkelig med kalsiumtilskudd dersom du tar store doser vitamin D!

Antistoffer (anti-TPO) kan visstnok i seg selv gjøre at man føler seg syk, dersom de blir høye. Det er godt dokumentert at tilskudd av selen kan redusere antistoffer, og det kan også bidra til en bedre konvertering fra T4 til T3. Vurder å legge til ekstra selen i tilskuddshaugen, slik at du får et daglig inntak på 200 µg. (Pass på at du da får i deg 10 mg sink samtidig, og 500 µg kobber.)

Jod er et tveegget sverd for oss med Hashimotos. Vi trenger litt jod så lenge skjoldkjertelen fremdeles produserer hormoner - men hvis vi får for mye kan vi bli dårlige av det. Jod brukes nemlig ingen andre steder i kroppen enn i skjoldkjertelen, til produksjon av tyroksin. Dersom du vet at egenproduksjonen din har opphørt, kan du like gjerne styre helt unna jod. Dersom du har en restproduksjon, kan du vurdere å bruke et kosttilskudd som inneholder litt jod - men husk at vi har ganske mange jodkilder i det norske kostholdet (fisk og annen sjømat, for eksempel), så for de fleste av oss er det unødvendig.

Siden vi lider av en autoimmun sykdom, anbefales det også at vi får i oss mye antioksidanter (f.eks. vitamin C, A og E), og rikelig med essensielle fettsyrer (omega 3, evnt. 6). Vær oppmerksom på at hypotyreose fører til dårligere konversjon av betakaroten til A-vitamin som kan brukes i kroppen, og dette kan føre til gulfarging av huden.

Les gjerne denne artikkelen om hvilke kosttilskudd Shames & Shames og Mary Shomon anbefaler for oss med stoffskifteproblemer. De anbefaler bl.a. aminosyrer i tillegg til det som er nevnt over av tilskudd.

Ting å unngå:
1. Goitrogen mat
Det finnes en del matvarer som inneholder substanser som kan danne såkalte "goitrogener" i kroppen. Goitrogener kan føre til struma ("goiter") og dermed redusert funksjon i skjoldkjertelen. Det er altså ikke gunstig for mennesker med lavt stoffskifte, men derimot gunstig for dem med høyt, å spise store mengder av disse matvarene.

Matvarene det er snakk om er en del nøtter; valnøtter, mandler, peanøtter, pinjekjerner og cassava (tapioka) - en del grønnsaker; blomkål, broccoli, rosenkål, kål, turnips, sennepsblader og spinat - og soya.

Dersom man koker disse matvarene, vil det nøytralisere goitrogenene. Dersom du har lavt stoffskifte og vil spise slik mat, bør du altså sørge for at den er skikkelig kokt først. Ellers gjelder her som ellers måtehold; du kan spise omtrent én porsjon pr. dag - men ikke mer. Har du derimot høyt stoffskifte, bør du sørge for å spise rikelige mengder av slike matvarer, og helst rå.


2. Kjemikalier
Fluor er et mineral som har blitt knyttet til mange helseplager, blant annet lavt stoffskifte. I første rekke vil dette gjelde mennesker som har fluoridert drikkevann, men det er kanskje grunn til å prøve å unngå fluor fullstendig, ved å skifte til fluorfri tannkrem (fåes i helsekostbutikker), ikke la tannlegen bruke fluor i behandlingen, og slutte å bruke munnvann o.l. med fluor. Det hevdes faktisk også at te, både grønn og svart, kan inneholde store mengder fluor.

Aspartam er et kunstig søtstoff som alle med stoffskifteproblemer bør unngå. Det kan føre til problemer både for dem med lavt og høyt stoffskifte, og har bl.a. vært angitt som en mulig utløsende faktor ved Graves sykdom (hypertyreose). (Dette er til dels et kontroversielt tema, men selv synes jeg det er greit å følge "føre-var"-prinsippet.)

Solkremer med kjemiske filtre
viser seg å kunne påvirke stoffskiftet. Det er kjemikaliene 4-Methylbenzylidene Camphor (4-MBC) og Benzophenone-2 (BP-2) som i dyreforsøk har utløst hypotyreose. 4-MBC og BP-3 har tidligere også vært knyttet til økt kreftrisiko og fallende sædkvalitet. Når vi i tillegg vet at syntetiseringen av D-vitamin synker med 95 % ved bruk av solkrem med faktor 8, er det kanskje grunn til å velge andre måter å beskytte seg mot solen - for eksempel å søke skygge? Dersom du virkelig trenger solkrem, går det an å velge typer med fysiske filtre. Dette er kremer med pigmenter som legger seg utenpå huden og absorberer/reflekterer vekk de skadelige strålene. Til barn finnes det også klær med høy solfaktor.


Vær oppmerksom på:
Grapefrukt virker inn på et enzymsystem som påvirker opptak av ulike medisiner, blant annet stoffskiftemedisiner, og kan føre til økte nivåer av disse. Dersom du begynner å spise grapefrukt, bør du derfor sørge for at du får en jevn tilførsel (samme mengde til samme tid hver dag, f.eks. en halv grapefrukt til frokost), slik at du eventuelt kan kompensere med en doseendring hvis nødvendig.

Både jern- og kalsiumtilskudd fører til dårligere opptak av stoffskiftehormoner. Du bør derfor ta medisinene dine 20-30 minutter før inntak av slike tilskudd om morgenen, eller 2-3 timer etter og 20-30 minutter før på dagtid og kveld. Se forøvrig pakningsvedlegg for andre interaksjoner.




© www.stoffskifte.info 2006


Tilpasset søk