tirsdag 21. oktober 2008

Til sist

-Hva trenger Norge i framtiden?
Vi trenger kokker. Ingen kokk -ingen mat. Aldershjem og sykehus, f.eks., hadde ikke klart seg uten kokker. osv.

-Hva er bestemmenede for hvilke yrker som etterspørres?
Hva det er behov for.

-Er jeg sikker på å få jobb?
Ja, om jeg er villig til å flytte på meg eller pendle. Det kommer også litt an på hvilken lønn jeg forventer osv.

Hvorfor vil jeg bli kokk?

Kokkeyrket høres gøy ut. Jeg husker ikke hvor gammel jeg var når jeg bestemte meg for å bli det, men det er ei stund siden. Siden jeg bestemte meg for å bli det, har jeg også blitt usikker. Mange har rådet meg til å ikke bli det. Blant annet en catering sjef i et bryllup. Hun sa at kokk var et utrolig hardt yrke med dårlig turnus, og instutisjonskokk var kjedelig. Hun rådet meg til at om jeg skulle bli kokk, burde jeg begynne mitt eget cateringfirma. Der hadde jeg selvbestemte arbeidstider, å la opp det meste av løpet selv. En annen person rådet meg også til å ikke bli kokk fordi det var et hardt yrke. Så det er veldig usikkert. Vi får se hva det blir til, men Vg1 restaurant- matfag blir det uansett. Så får vi se hvordan det blir videre.

www.reiseliv.no

mandag 20. oktober 2008

Jobb etter endt utdanning

Jobb etter endt utdanning kommer an på om du blir kokk eller instutisjonskokk.
Om man jobber som instutisjonskokk, har du greie arbeidstider. Om man jobber som kokk, jobber man turnus.

Jeg tror det er lett å finne jobb etter endt utdanning, bare man er villig til å enten pendle inn til Tronheim eller flytte på seg.

Etter endt utdanning som kokk kan man arbeide med matlaging profesjonelt på en restaurant, i kantiner eller i andre storkjøkkener.

www.levanger.vgs.no

Kilder

www.restaurantogmatfag.no/kokk
www.vilbli.no
www.google.no
www.utdanning.no

Vil bli noe! Vidregående opplæring 2009-2010

www.krageroboka.no

Arbeidsforhold

Som kokk må man ha spessielle klær pga hygienen. Skiftarbeid og turnus tror jeg kommer an på hvilken bedrfit du velger, f.eks er du i en restaurant, tror jeg du har arbeidstider som følger åpningstidene på restauranten.

Jeg forventer ikke så høy lønn, men skulle helst ha hatt så jeg klarer meg pluss litt til.

Eventuell vidreutdanning:
Kjøkken- og restaurant ledelse, diplomkokk, hotelledelse,reiselivsledelse,næringsmiddelteknikk,matvitenskap,
kostøkonom og samfunnsernæring.

Kokk er både manns- og kvinnedominert yrke.

www.rauma.vgs.no

Beskrivelse av yrket

Om man velger å bli kokk, er arbeidsplassene knyttet til kjøkkener på serveringssteder. Det kan være alt fra hurtigmat- til gourmetrestauranter, hoteller og andre overnattingsbedrifter. Man kan også være på forskjellige båter. Med andre ord; en kokk har mange muligheter. Det er det som frister med yrket: alle mulighetene. Men det frister også å lage mat, for det synes jeg er gøy.

www.glemmen.vgs.no

Mine forutsetninger er arbeidstiden og lønna. Jeg kan være heldig å treffe noe som klaffer bra med begge deler.

Personlige egenskaper:
"En kokk skal kunne tilberede at for alle typer mennesker og anledninger, og må kunne arbeide planmessig, selvstendig og i team. Du må være glad i å lage mat, ha estetisk sans, være kreativ og nøyaktig, ha god personlig hygiene og økonomisk sans. Du bør like å skape trivsel og velvære, ha gode kommunikasjonsevner og være serviceorientert. En kokk arbeider ofte skiftarbeid."



Hvor i Trønderlag kan man bli kokk?


www.honefoss.vgs.no
www.time.vgs.no


Vg1 Restaurant- og matfag:
Sør-Trønderlag:
Byåsen vidregående skole
Fosen vidregående skole
Frøya vidregående skole
Gauldal vidregående skole
Hemne vidregående skole
Hitra vidregående skole
Ladejarlen vidregående skole
Meldal vidregående skole
Melhus vidregående skole
Oppdal vidregående skole
Selbu vidregående skole
Åfjord vidregående skole

Nord-Trønderlag:
Grong vidregående skole
Lensvik vidregående skole
Levanger vidregående skole
Olav Duun vidregående skole
Ole Vig vidregående skole
Steinkjer vidregående skole
Verdal vidregående skole
Ytre Namdal vidregående skole


Vg2 kokk- og servitørfag:
Sør-Trønderlag:
Byåsen vidregående skole
Fosen vidregående skole
Ladejarlen vidregående skole
Meldal vidregående skole
Melhus vidregående skole
Oppdal vidregående skole

Nord-Trønderlag:
Grong vidregående skole
Leksvik vidregående skole
Levanger vidregående skole
Olav Duun vidregående skole
Ole Vig vidregående skole
Steinkjer vidregående skole
Ytre Namdal vidregående skole

Inntakskrav

Vg1: Norsk grunnskole eller tilsvarende.
vg2: Vg1 restaurant- og matfag eller tilsvarenede.

http://139.164.146.20/studietilbud/hotell.shtml

Opplæring i bedrift

Kokkfaget har 2 år med opplæring i bedrift, om du ikke går påbygging til generel studiekompetanse. Jeg tror det finnes gode muligheter for lærlingeplasser, spessielt i Trondheim. Der er det mange restauranter. Men det er jo ikke sikkert det er alle som tar inn lærlinger. Jeg tror man må være villig til å flytte på seg eller pendle om man skal ha opplæring i bedrift i kokkefaget.

Lønn i læretiden:
40% 1. halvår, 45% andre halvår, 55% 3. halvår og 60% 4. halvår av begynnerlønn etter tariff for fagarbeidere.


www.dagbladet.no

Kokk

For å bli kokk må man gå Vg1 restaurant- og matfag, Vg2 kokk- og servitørfag og 3 og 4 året er opplæring i bedrift. På Vg1 restaurant- og matfag har man mange ulike yrker å velge mellom når man kommer så langt. (Nevnt i "Restaurant- og matfag" innlegget.)

Fellesfagene er engelsk, kroppsøving, matematikk praktisk eller teoretisk, naturfag og norsk.
Jeg tror det er mest teoretiske fag.

www.dinmat.no

www.sintef.no

søndag 19. oktober 2008

Restaurant og matfag

"*Du som velger restaurant- og matfag bør ha godt håndlag, være kreativ, nøyaktig og renslig. Der du er i direkte kontakt med kunder, er det også viktig at du er serviceinnstilt. *Utdanningsprogrammet fører fram til yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæringen og næringsmiddelindustrien, men også til arbeid i bedrifter som produserer kjøtt-, fiske-, drikke-, bake- og matvarer. Kunnskaper om egne og andres kulturer og mattradisjoner og om næringsmidler, kosthold og helsefremmende livsstil er viktig"

Når du velger restaurant- og matfag kan du velge mellom å bli instutisjonskokk, kokk, servitør, baker, butikkslakter, fagarbeider i industriell matprodukjson, kjøttskjærer, konditor, pølsemaker, sjømathandler, fagarbeider i sjømatproduksjon eller slakter.



www.apetirif.no