Medlemsbladet Småfiskern
 

På disse sidene vil du finne en rekke oppskrifter til inspirasjon og matglede.

Laks med grønnsaker og appelsin
Dette trenger du:
800g laksefilét uten skinn og bein
2 gulrøtter i tynne skiver på skrå
1 purre i skiver
200g brokkoli i buketter
2 appelsiner
salt og pepper
Tilbehør
kokte poteter eller ris

Fotograf: Alf Børjesson
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 175 °C. Smør en ildfast form.
Kok opp lettsaltet vann, til grønnsakene. Kok grønnsakene først i ca 1 minutter. Hell vannet godt av og fordel grønnsakene i bunnen av formen. Kok poteter eller ris.
Skyll fileten forsiktig under kaldt vann. Tørk den og del den i serveringsstykker.
Legg stykkene over grønnsakene i formen.
Vask og skrubb appelsinene under lunkent vann. Riv skallet av én appelsin, og press saften. Hell saften over laksen og dryss appelsinskallet over. Skjær den andre appelsinen i båter og fordel disse mellom laksestykkene. Dryss salt og pepper over det hele.
La formen stå øverst eller midt i stekeovnen i ca 15 – 20 minutter, til fisken er knapt gjennomstekt. Server med tilbehør, etter ønske.
Lykke til !!

Gratinert krabbe
Ingrediensene til denne oppskriften skulle være godt tilgjengelig for enhver småfisker nå om sommeren og ikke minst til høsten.
Det er Pål Biseth som har sendt oss dette forslaget. Oppskriften havner selvsagt i Småfiskeren sine favoritter, og vi ønsker deg lykke til!

Dette trenger du:
1 stor krabbe pr. person (flere hvis de ikke er fulle)
Litt fløte
Litt whisky
Tabasco
Hvitløk
Revet ost (Parmesan)
Tilbehør: Brød, smør og høvelig drikke
Slik gjør du:
Rens 1 passe stor krabbe pr. person (flere hvis de ikke er fulle). De tomme skallene vaskes og skrubbes. Finskjær og bland hvitkjøtt og brunkjøtt til en farse. Finn frem stekepannen og hell i en skvett fløte (godt skjult bunn). Ha i farsen og tilsett en skvett whisky (akevitt går
også bra), noen dråper Tabasco og gjerne litt skviset hvitløk. La det koke inn til det tykner. Fyll i de tomme skallene nesten til topps og strø over litt revet ost (Parmesan er best). Settes i glovarm stekeovn
(helst under grillelement) i fem minutter eller til osten er gylden.
Servers med brød og smør. Øl og dram er glimrende. En kraftig hvitvin kan også gå – Gewürztraminer eller en kraftig burgunder.
Dette er ganske mektig og en full stor krabbe er et helt måltid. I litt mindre porsjoner er dette en glimrende forrett.
Skallene kan vaskes i vaskemaskin og brukes igjen senere.
Bon appètit!

Fiskemousse

Ingredienser:
400 g torskefilet
1 beger lettrømme
1 pose lettmajones
1 pose lys aspic
1 bunt dill

Tilsettninger: reker ev. crabstics.

Torsken kokes uten salt, smuldres.
Aspik løses opp i halv veskemengde.
Majones og rømme blandes, den avkjølte aspiken helles i, smak til med salt, pepper, sitronsaft og dill som klippes opp i småbiter.
Reker og eventuelle andre ”godsaker” has i.

Lages i form slik bildet viser.


Grillet kongekrabbe

Anbefaling for tilberedning av kongekrabber.

Ved bruk av denne oppskriften, er koking av kongekrabber bortkastet!

• Kutt opp klo-settet i hvert ledd.
• Klipp opp de største klørne med en saks, og ta ut krabbebiffen hel.
• Ta ut bruskbenet, som ligger i senter.
• Tilbered hjemmelaget hvitløksmør, med knuste hvitløksfedd, og flytende Melange.
• Smør denne marinaden inn i det tomme krabbeskallet.
• Krydre biffen med sitronpepper, og smør gjerne litt hjemmelaget hvitløksmør rundt hele biffen.
• Legge biffen tilbake i det tomme skallet.
• Pakke inn skallet og biffen i aluminiumsfolie, som en vanlig baguett.
• Fyr opp grillen i komfyren til 250 grader, og sett inn skallet med biffen i ca. 8 minutter.
• Ta så ut den ferdige retten og la den kvile i 10 minutter.

Tilbehør:
Sitronmajones.
Hvitløksbaguetter.


Bacalao a la Vizcaina (for 4 personer)
Dette trenger du:
700 g utvannet klippfisk, filétstykker
1 dl olivenolje
4 løk i skiver eller terninger
2 ss tomatpuré
6 tomater i skiver eller tilsvarende mengde hermetiske tomater
2 røde eller grønne paprika i skiver eller tilsvarende mengde hermetisk paprika
½ frisk finhakket rød eller grønn chili eller 1/ 2 ts kajennepepper

 

Slik gjør du:
Rens klippfisken fri for skinn og ben og del den i passelige stykker.
Varm olivenoljen i en gryte, surr løken og rør inn tomatpureen.

Legg klippfisk, tomater, chili og paprika lagvis ned i sausen.
Kok opp og la kjelen stå og trekke/småkoke på svak varme til ingrediensene er ferdig kokt, det tar ca 1 time.
Server med kokte poteter eller brød.

Poteter kan også skjæres i skiver og legges i gryten sammen med fisk, tomater og paprika.


Småfisker`n sin fiskesuppe
Mange har sikkert erfart at du lett blir døsig etter å ha inntatt en porsjon god fiskesuppe. Ta likevel sjansen på det nå i mørke vinterkvelder, og unn deg en skikkelig middagslur etter en bedre middag med fiskesuppe fra Småfisker`n sine favoritter.
Torsk, sei, steinbit og lignende
1 bunt gulrøtter
2-3 løk
2 fed hvitløk
2 stilker stangselleri
2 laubærblad
1 boks hakkede tomater
1/4 boks. tomatpure
Olivenolje
Tabasco saus
Søt soyaolje
Rømme
Friske urter

 
Slik går du fram:
Lag fileter av all fisken, legg fiskerestene opp i en stor gryte med passende mengde vann.I gryten putter du oppi noen gulrøtter, 1-2 løk, laurbærblad og pepper, men ikke salt.
La dette koke i 2-3 timer, ta gjerne av skummet. Sil kraften og sett den i kjøleskapet over natten.
Kutt fint 2 fed hvitløk. Deretter kuttes løk ,gulrøtter og stang selleri.
Varm opp olivenolje i en stor kjele.
Surr hviltøk og andre grønnsaker noen minutter (ikke la hvitløken bli brun).
Hell i en boks med hakkede tomater og 2 - 3 ss tomatpurre. Smak til med pepper og tabasco saus.
Ha i litt søt soyaolje eller vanlig soyaolje og litt sukker.
Hell i fiskekraften, men forsøk å unngå "bunnfallet". La suppen småkoke i min 30 min., smak så til med salt.
Ha i fiskefiletene - la fisken trekke i ca 10 minutter.
Krydre gjerne med friske urter.
Server suppen med en rømmeklatt i midten og med litt kruspersille. Har du muligheter kan du legge noen pillede reker oppi, og kanskje noen blåskjell?!
Serveres med varme rundstykker.

Nyttårslaks (4 personer) Tilberedningstid 30 minutter
Dette trenger du:
4 stykker skinn og benfri laksefilet a 200 gr
1 beger crème fraîche
litt safran eller gurkemeie
1 ss tomatketchup
1 grønnsakbuljongterning
salt og pepper
1/4 ts chilipepper
frisk rosmarin
1,5 dl tørr hvitvin
8-10 cherrytomater
smør
frisk basilikum
2 vårløk i tynne strimler

Slik gjør du:
Kok crème fraîche inn til det halve med safran, ketchup og smuldret buljongterning. Smak til med salt, pepper og chilipepper.
Legg laksen i dyp stekepanne. Dryss på salt og pepper.
Ha på rosmarinkvister. Hell i vin og løk og damp fisken ved middels varme ca 5 min.
Fordel fisken på varme tallerkener.
Hell crème fraîche-sausen i pannen. Kok raskt inn og smak til.
Stek tomatene raskt i smør i en annen panne.
Tilsett basilikum og vårløk. Hell alt over fisken på tallerkener.
Serveres med brød, pasta og poteter.

Stekt bacalao på portugisisk
Denne gangen har vi hentet en rett fra en fiskeelskende nasjon i sør. Råstoffet er norsk klippfisk.
Småfisker`n legger selvsagt oppskriften i sine favoritter, og vår gode hjelper er også den gangen eksportutvalget for fisk.
Dette trenger du:
800 g renset og utvannet filet av klippfisk
3 stk paprika 1 av hver farge
1 dl olivenolje
3 ss frisk hakket oregano
700 g poteter i skiver
6 – 10 fedd finhakket hvitløk
1 laurbærblad

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180 grader.
Skjær fisken i serveringsstykker og paprikaen i ringer.
Legg fisken i en smurt langpanne og fordel de andre ingrediensene omkring og over fisken.
Drypp olivenoljen over fisk og grønnsaker.

Bakes i stekeovn ved 180 grader i ca 15 minutter.


Ovnsbakt sei med tomat, paprika og rød løk
4 Personer Tilberedningstid 30 minutter
Dette trenger du:
800 g skinn og beinfri seifilet eller annen hvitfisk
1 dl olivenolje
2 rød løk i ca 1 cm tykke skiver
1 rød paprika i skiver på langs
1 gul paprika i skiver på langs
1 finhakket hvitløksbåt
6 tomater i ca 1 cm strimler, uten skinn og kjerner
3 ss hakket frisk persille
saft av 1 sitron
3 ss finstrimlet frisk basilikum
salt og pepper

Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 grader. Dryss salt og pepper på fisken og sett den til side.

Varm ca 1/2 dl olivenolje, ha i løken og surr til den er myk. Ha i paprika og stek ca 5 minutter. Ha i hvitløk og tomater og surr under lokk ca 5 minutter. Rør inn persille og basilikum og smak til med salt og pepper.

Pensle fisken med olje og legg den i en ildfast form. Stek ved 200 grader i ca 10 minutter eller til den er ferdig.
Drypp presset sitronsaft over og server med grønnsaksausen.
Nykokte poteter hører selvsagt også med. Prøv gjerne Beate eller den nye sorten Asterix!


Torsk i pita
4 Personer Tilberedningstid 30 minutter
Dette trenger du:
500 g torskefilet uren skinn og bein
3/4 dl maisennamel
3/4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1/4 ts kanel
1/4 ts pepper
1 dl yoghurt naturell
1 ts sennep
2 dråper tabasco
1/2 agurk i skiver
4 stk pitabrød
2 tomater i skiver
alfa-alfa spirer
smør eller olje til steking

Dressing:
100 g hermetiske erter
1 hvitløkbåt
2 ss sitronsaft
1/4 ts kanel
3 ss sesamfrø
1 ss yoghurt naturell
salt og pepper
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene til dressingen i en foodprosessor og kjør til den er glatt.

Rør sammen yoghurt, sennep og smak til med tabasco.
Vend agurkskivene inn i blandingen.

Bland sammen maisenamel, hvetemel, salt, pepper og kanel.
Vend fiskefiletene i melblandingen.
Stek fisken i smør eller olje ved god varme.

Varm pitabrødene i stekeovn.
Fyll pitabrødet med dressing, tomatskiver, fisk, agurkblanding og litt alfa-alfa spirer.


Ovnstekt krabbe
Krabbefiske er noe som hører med til sommer og ferieliv. Her har du en variasjon som Småfisker`n fikk fra en av sine medlemmer for ikke lenge siden.

Dette trenger du:
4 - 6 krabber (kokte)
80 gram brødsmuler
2 røde paprika, finhakket
1 - 2 fedd presset hvitløk
1 rød chilipepper, finhakket
1/4 ts muskatblomme
1/2 ts allehånde
3 ss persille, finhakket
saften av en lime
2 ss rom (dersom du liker det)
salt og pepper
20 g smør

Slik gjør du:
Rens krabben på vanlig måte og ta med alt det hvite kjøttet i både klør, skallet og hus. Ta med så mye av det brune/grønne fyllet i skallet som du pleier. Bland alt godt med en gaffel.

Nå vasker du krabbeskallene grundig og lar dem renne av seg. Tilsett omtrent 2/3 av brødsmulene og resten av ingrediensene til den rensete krabben og bland det hele godt.

Tørk av krabbeskallene om de ikke er tørre ennå, og fyll dem opp med krabbe og tilbehør.
Resten av brødsmulene drysses over og det legges noen smørklatter på toppen.

Krabbeskjellene stekes i om lag 1/2 time til de er brune .
Steketemperatur: 180 grader.

Krabben serveres varm og med loff og passende drikke til.

Lykke til med tilberedningen, og husk å overholde reglene for bruk av krabbeteiner nå i hummerfredningstiden, så fisker du med god samvittighet. De beste krabbene finner du gjerne på litt større dyp, så kanskje får du bedre fangst også.