Så koselig at du fant veien til bloggen vår. Håper du finner den motivasjonen du søker.


29. januar 2011

Jeg fant en veldig bra artikkel om slankeoperasjon Gastric Sleeve



Jeg limer inn denne her så jeg har denne å kikke på innimellom. 


Operasjoner

Overvekt er et av vår tids største helseproblem. Samtidig som vi i dag rører oss mindre og forbruker mindre kalorier, har vi ikke tilpasset kosten til den nye livsstilen. Overvekt leder til en forverret helse, både fysisk og psykisk. Følgesykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, nedslitte hofte- og kneledd er vanlige. Samtidig forkortes levealderen hos en overvektig med flere år. De fleste er enige om at en forandret livsstil er nødvendig om man varig skal gå ned i vekt. Å finne en naturlig balanse mellom en nyttig og bra kost og et energiforbruk basert på regelmessig mosjon, er nødvendig for at kroppen skal innstille seg på en passende kroppsvekt.
Å la seg bli operert for overvekt kan virke rart. Feilen sitter jo ikke i magesekken eller i tarmen. Med tiden har det  vist seg at kirurgisk behandling er effektiv og hjelper mange til et helt nytt liv.
I dag finnes det bevis for at slike operasjoner forlenger livet for pasienter med kraftig overvekt. Anbefalingen for når en operasjon kan være nødvendig har i mange år vært en BMI over 40 (alternativt 35 om man har en følgesykdom til overvekten). De siste årene har det vist seg at en operasjon kan hjelpe pasienter som har lavere BMI. Flere undersøkelser har nå vist at kirurgisk behandling er effektiv også for pasienter med lavere BMI. I en undersøkelse fra Australia fikk pasienter med BMI mellom 30 og 35 enten operasjon eller behandling med kost, mosjon og medisinering. Etter 2 år hadde de opererte pasientene gått ned 87 % av sin overvekt mot 22 % for den ikke opererte gruppen. 37 % av pasientene hadde diabetes før operasjonen. Etter 2 år hadde dette tallet sunket til 3 % for de som ble operert. Vi anser derfor at en operasjon for overvekt er hensiktsmessig også for mange pasienter med BMI mellom 30 og 35.

Komplikasjoner

En operasjon er et stort og ugjenkallelig steg som medfører risikoer både på kort og lang sikt. Det må derfor være en beslutning som tas etter nøye overveining. Det er risiko med alle typer operasjoner. Risikoen for komplikasjoner etter en vektoperasjon er relativt små. Ettersom operasjonene utføres med kikkhullkirurgi, reduseres risikoen ytterligere. De første dagene etter en vektoperasjon finnes en risiko for blødning, infeksjon og lekkasje. To døgn etter operasjonen pleies man på sykehus der sykepleiere følger pasientenes tilstand, tar kontroller og daglige blodprøver. Risikoen for komplikasjoner er størst dagene etter operasjon da man befinner seg på sykehus og deretter synker risikoen betydelig.

Kan man forebygge tarmslyng etter en laparoscopisk Gastric Bypass ?

I den siste tiden har man blitt oppmerksom på risikoen for tarmslyng etter en Gastric Bypass utført med kikkhullskirurgi. Ettersom det blir få sammenvoksninger etter kikkhullskirurgi rører tarmen seg lettere og dette øker risikoen for at de kan "sno seg" og forårsake en tarmslyng. I USA anbefaler man derfor å sy fast tarmene slik at de ikke kan kile seg fast i de lommene som blir i tarmsystemet når man utfører en Gastric Bypass. Dette har ikke vært rutine i Norge og Sverige, men hos både KFK og CFTK, så benytter vi denne metoden. Vi anser at dette minsker risikoen for tarmslyng etter en Gastric Bypass.

Bivirkninger

På lengre sikt finnes en risiko for nærings- og vitaminmangel. Risikoen for dette er større ved Gastric Bypass enn ved Sleeve Gastrectomy. Uansett operasjonstype er dette noe man er bevisst på, og blodprøver tas i oppfølgingen på alle pasienter for å kontrollere nærings- og vitaminnivåene. Alle pasienter får resept på medisiner og vitaminer ved hjemreise. 
Månedene etter Sleeve Gastrectomy er det relativt vanlig å være plaget av halsbrann. Dette på grunn av at operasjonen skjer nær spiserøret. Alle pasienter får resept på medisin mot halsbrann. Denne tas forebyggende i 3 måneder etter operasjonen. Erfaring viser at dette er forbigående. Under vektnedgangen er det risiko for å miste hår. Det har å gjøre med at kroppen har vært vant til å få næring i overskudd, og til og med håret har fått mye næring. Når man forandrer sine kostvaner må kroppen i starten prioritere næring til vitale organer så som hjerte, lunger og nyrer. Når man har kommet opp i normalt nærings- og vitamininntak kommer problemet til å forsvinne.
Avslutningsvis kan man nevne at Gastric Bypass er en veldokumentert operasjonsmetode som har vært utført lenge internasjonalt. Sleeve Gastrectomy er en relativt ny metode, der man ikke vet hva som skjer på lengre sikt, 10-20 år. De forskningsresultat som hittil har fremkommet viser positive effekter.
Uansett hvilken metode man velger kan operasjonen aldri være det eneste tiltaket, men må ses som en del av en behandling som søker en varig livsstilsforandring. Vi vil derfor være sikre på at hver pasient som opereres er klar over og inneforstått med dette.  I vår behandling inngår en livsstilsskole. Livsstilskolen drives som ett kurs over 2 dager der informasjon om kost, mosjon, psykologiske faktorer samt kirurgisk behandling inngår. En operasjon for overvekt krever at pasienten er motivert og forstår hva inngrepet innebærer. Ellers blir resultatet av operasjonen dårlig!

Ulike operasjonsmetoder

I over 50 år har kirurger forsøkt å finne operasjonsmetoder som så risikofritt som mulig skal gi pasienten en varig vektreduksjon. Bivirkningene av operasjonen skal være så små som mulig. Uheldigvis finnes det ingen operasjonsmetode som fullstendig oppfyller alle disse kravene. Utviklingen går framover og operasjonsresultatene blir stadig bedre. I prinsippet søker alle operasjonsmetoder på å lede til et redusert næringsinntak (gjennom å forminske magesekken) og/eller et redusert næringsopptak i tynntarmen (gjennom å koble ut en del av tynntarmen). Vi anser ikke at det finnes én operasjonsmetode som passer alle pasienter. Operasjonsmetode velges avhengig av blant annet pasientens alder, BMI og eventuelle andre sykdommer. Vi beskriver her de operasjonsmetoder som vi bruker i dag.

Gastric Bypass 

Denne operasjonen innebærer at en større del av magesekken kobles av. Samtidig kobles en del av tynntarmen bort i fra næringsopptak. Det er en kombinasjon av redusert næringsinntak til magesekken og redusert næringsopptak i tynntarmen som gir vektreduksjon. Metoden gir en sikker og varig vektreduksjon. En ulempe er at sykdommer som følge av mangel på vitaminer og andre næringsstoffer kan oppstå på sikt. Livslang kontroll av dette er derfor nødvendig etter denne operasjonen. Operasjonen er temmelig omfattende og innebærer en risiko for alvorlige komplikasjoner. Dødeligheten i forbindelse med denne operasjonen beregnes til ca. 0.5%. På sikt kan pasientene i noen grad bli plaget av endret avføringsmønster med diare og hyppige tømninger( særlig ved inntak av fettrik mat) idet nedre del av magesekken ikke lenger regulerer hvor fort føden når tarmen. "Raske karbohydrater" kan  føre til svimmelhet, matthet, kaldsvette og hjerteklapp. I dag utføres cirka 90% av alle overvektsoperasjoner i Sverige med Gastric Bypass for pasienter med BMI over 40 (eller 35 ved samtidig følgesykdom). Vi anbefaler Gastric Bypass til de fleste pasienter med BMI over 40, men også til de med BMI fra 35 til 40.
Gastric bypass

Ved Gastric Bypass kobles en slynge av tynntarmen
opp til den lille gjenværende delen av magesekken.

Sleeve Gastrectomy (flere og flere velger denne operasjonsmetoden)

Denne operasjonen innebærer at magesekken gjøres om til et "smalt rør". Cirka 75 % av magesekken tas bort. Magesekkvolumet reduseres kraftig. I den delen som tas bort bygges en stor del av kroppens grelin, et sulthormon og det antas at dette også bidrar til vektreduksjonen. Metoden brukes iblant sammen med en omkobling av tynntarmen, så kalt "Duodenal Switch", og gir da en veldig stor vektnedgang. Denne kombinasjonen brukes oftest ved veldig kraftig fedme, BMI over 50. Det har imidlertid vist seg at Sleeve Gastrectomy fungerer bra som eneste tiltak for mange pasienter. En fordel sammenlignet med Gastric Bypass er at man bevarer den nedre del av magesekken og dermed unngår risikoen for problemer med avføringsmønsteret. Risikoen for ulike typer sykdommer som følge av mangel på vitaminer og mineraler, er også mindre sammenlignet med Gastric Bypass. Vi bruker Sleeve Gastrectomy hovedsaklig for pasienter med BMI mellom 30 og 40.
Sleeve gastrectomy

Den gjenværende delen av magesekken etter Sleeve Gastrectomy.

Kosten

En vektoperasjon innebærer at man reduserer magesekkens størrelse og at mengden mat du kan spise i framtiden blir kraftig redusert, noe som gir vektreduksjon. Dette påvirker din måte å spise på og leder til visse kostholdsforandringer. Etter operasjonen gjennomgår du en kostrehabilitering som leder deg tilbake til et mer normal kosthold. Det å kunne spise en mindre mengde mat øker behovet for et sunt og helseriktig kosthold, dels for at du skal føle deg bra og dels for at kroppen daglig skal få i seg alle viktige næringsstoffer og dermed unngå mangelsykdommer på lang sikt.

Uavhengig av hvilken type operasjon du kommer til å gjennomgå er det viktig at du forbereder deg. En vellykket operasjon innebærer ikke bare at du følger de kostholdsråd som du får, men også hvordan du tilpasser deg til din nye spisemåte, din nye spiseatferd og ikke minst dine nye levevaner. Forbered deg ved å analysere din aktuelle situasjon og se operasjonen som ditt store "Helseprosjekt".  Hva må jeg endre på i mitt liv for å føle med bedre? Behøver jeg å bevege meg mer? Stresser jeg for mye? Hvordan bør jeg spise i framtiden for å føle meg bra?

Vektoperasjonens kostforandringer

Etter operasjonen kan din magesekk håndtere måltider på ca. 2 - 2,5 dl per måltid. Etter noen måneder kommer den til å stabilisere seg, men det er viktig at du respekterer den angitte mengden mat for ikke å tøye ut magesekken noe som med tiden vil øke risikoen for vektoppgang. For å dekke kroppens næringsbehov må du dele opp måltidene dine i 3 hovedmåltider og 3 mellommåltider per dag. Mellommåltidene er obligatoriske og kompletterer næringsmessig det du
ikke spiser til hovedmåltidene.
For ikke å provosere magesekken er det viktig at du tygger maten godt, minst 15-20 ganger før du svelger. Magesekken er en muskel som bearbeider maten til en finmalt konsistens før den føres ut i tarmen der næringsopptaket skjer. Etter operasjonen er denne funksjonen nedsatt og derfor må du tygge maten ordentlig i munnen før du svelger. Hovedmåltidene bør ta ca. 30 min og mellommåltidene 15-20 min.
Det er viktig at du ikke drikker samtidig som du spiser ettersom magesekkens volum er for lite til å ta hånd om både væske og mat. Magesekken kan i så fall tømme seg for fort hvilket gjør at kroppen ikke rekker å ta opp all næringen og du får en dårligere metthetsfølelse. Drikk regelmessig vann i små slurker i løpet av dagen, men unngå kullsyreholdige drikker som øker magesyresproduksjonen med halsbrann og økt risiko for å utvide magesekken som resultat.
Etter en vektoperasjon kan enkelte personer oppleve smaksforandringer, noe som antagelig kommer av en mer regelmessig måltidsrytme som igjen regulerer blodsukkeret og andre viktige hormoner som inngår i det komplekse systemet i vår fordøyelse. Din personlige følsomhet kan være vanskelig å oppdage før operasjonen, men du kommer til å finne ut av det med tiden. En annen bivirkning er økt følsomhet for visse typer mat eller retter som f.eks. for fet eller tungtfordøyelig mat hvilket kan føre til kvalme. En laktoseintoleranse med urolig og luftfylt mage er ganske vanlig og vi råder derfor pasientene til å bruke laktosefri melk allerede direkte etter  operasjonen. Yoghurtprodukter og surmelksprodukter pleier derimot å tolereres bra. 
For deg som gjennomgår en GBP operasjon kan visse problemer med "dumping" oppstå, noe som kommer av et for stort inntak av raske karbohydrater så som søtsaker, leskedrikker, bakverk, hvitt brød, pasta eller hvit ris. Dette kan lede til en kraftig hypoglycemi som innebærer svimmelhet, hjerteklapp, svettetokter, kvalme, blodtrykksfall og diaré, men ubehaget forsvinner en kort stund etter måltidet.

Kostrehabiliteringen

Kostrehabiliteringen er en periode direkte etter operasjonen der du kommer til å måtte spise en spesiell kost som lar magesekken hvile etter inngrepet, og som siden leder deg tilbake til mer normal kost.

Fase 1:
Kun flytende kost i form av finmalte grønnsakssupper, surmelk- og yoghurtprodukter uten biter, velling, melk, fruktsupper og næringsdrikker. Her er det praktisk å benytte seg av en stavmikser. Fasen varer i ca. 10-14 dager.

Fase 2:
Purékost er en overgang fra flytende kost til normal kost og dette er tiden da magesekken får venne seg til å arbeide igjen. I begynnelsen av denne fasen skal maten bestå av finmalte puréer med kokt fisk/kjøtt, kokte grønnsaker, melkeprodukter, fruktkompotter og litt fersk frukt. Puréene går siden over i fastere konsistens, og til slutt til mindre biter som skal tygges godt. Puréfasen bør ta ca 3-4 uker etter både Sleeve- og GBP operasjonene.

Fase 3:
Tiden er nå inne for å innføre mer fiberrik mat som f.eks. mørkt brød, müsli, råris, fullkornsprodukter og råkost. Du må teste deg frem til hva du tåler og ikke tåler, og i løpet av noen måneder oppdager du din personlige følsomhet. Kanskje har du nå behov for å gå igjennom dine matlagningsrutiner, tilpasse dine favorittoppskrifter og se over dine gamle matvaner. Det er viktig å forstå at en vellykket vektoperasjon avhenger av hvordan du tilpasser deg til din nye livsstil.

Kostoppfølging

Når du har bestemt deg for en vektoperasjon kommer du før operasjonen til å få detaljert informasjon om kostholdet i de ulike fasene. Oppfølgingen skjer de neste 3 årene i form av individuelle konsultasjoner, personlig rådgivning per telefon eller internett, regelmessige erklæringer samt vår livsstilskole.
For deg som har større overvekt, BMI > 45, og trenger å gå ned noen kilo før operasjonen, så kan vi tilby hjelp i form av individuelle kostholdsprogram basert på en personlig kostholdsanalyse. For mer informasjon kontakt vår dietetiker eller sykepleier/koordinator. 

Hvordan gjennomføres operasjonen hos oss?


Før operasjonen

Etter at du har lest igjennom vårt informasjonsmateriale er det tilrådelig å ha en mer inngående samtale med lege og sykepleier, enten på vår klinikk eller per telefon. Vi går nøye gjennom hva en operasjon innebærer. Når du så har bestemt deg for hvilken operasjon du ønsker, og vi aksepterer dette, så reserverer vi inn en operasjonsdag. Et par uker før operasjonen får du en innkallelse med tider, forberedelser, en helseerklæring som du skal fylle inn, allmenn informasjon samt en faktura som skal betales før operasjonen. En passende dag før operasjonen kommer du til oss for å ta blodprøver og for å treffe vår kirurg som bl.a. kontrollerer din hjerte- og lungestatus, blodtrykk etc. Du kommer til å ha en lang samtale med vår dietetiker som også kommer til å kontrollere din vekt, høyde og BMI. Kirurgen og anestesilegen vil også ha en  samtale med deg før operasjonen. Du kommer tilbake  operasjonsdagen slik at du ikke behøver å være på sykehuset natten før operasjonen. Dersom du har lang reisevei, kan blodprøver tas hos fastlegen, og konsultasjoner med anestesilege/sykepleier og kostholdsveileder  gjøres dagen før operasjonen.

Operasjonsdagen

På operasjonsdagen kommer du direkte til operasjonsavdelingen til angitt tid. Der kommer du til å treffe anestesisykepleieren som forbereder deg for operasjon og som gir narkose sammen med anestesilegen. Etter operasjonen ligger du på oppvåkningsavdelingen et par timer og deretter kommer du til en vanlig sengeavdeling der du ligger i to døgn. Om du bor langt i fra Gjøvik anbefaler vi at du blir i nærheten ytterligere en natt. Du har kanskje en slektning eller venn i nærheten. Vi samarbeider med et nærliggende hotell om det er aktuelt.

Etter operasjonen

Allmenntilstanden etter operasjonen er veldig individuell. Smerte og oppsvulmet mage samt kvalme er ganske vanlige symptomer etter operasjonen. Medisin mot dette gis intravenøst direkte i blodet. Det første døgnet får du væske gjennom drypp og f.o.m. dagen etter operasjonen får du så smått begynne å drikke. Det er viktig å komme seg opp av sengen og røre på seg så fort som mulig. Du blir utskrevet to døgn etter operasjonen. Da får du resept på de medisiner du behøver, samt sykemelding. Før hjemreise får du informasjon av sykepleier om hva du bør passe på den nærmeste tiden etter at du kommer hjem. Dette inkluderer medisinering, sårpleie/egenpleie, oppfølging etc. Vi anbefaler at du er sykemeldt i 3- 4 uker for å få tid til å venne deg til din "nye magesekk". Det tar ganske mye tid i starten å drikke den væskemengden som behøves hvert døgn.
Du bør unngå å bli gravid et år etter operasjonen. Det skjer mye i kroppen etter operasjonen og det er viktig at fosterets utvikling sikres. Du bør heller ikke gi blod før de oppfølgende blodprøvene har blitt tatt. Deretter kan dette spørsmålet tas opp med ansvarlig lege. 

Oppfølging

Vi har et program for oppfølging i 3 år etter operasjonen. Ettersom vektoperasjonen skal gi et varig resultat , har vi utarbeidet et oppfølgingsprogram for å kunne gi pasientene støtte og hjelp på veien mot den nye livsstilen. Dette innebærer telefonsamtaler, legebesøk , prøvetaking livsstilskole og konsultasjoner i tre år etter operasjonen. Vi tilbyr også kostholdsveileder og psykologkontakt om  behovet melder seg. Det er  viktig for oss å følge våre pasienter og høre hvordan de har det, hvordan kosten fungerer, vektnedgangen, ev. bivirkninger etc. Samtidig anser vi at det er av stor betydning for pasientene å ha den tryggheten og støtten en periode framover.
Vår regelmessige oppfølging skjer etter ca. 3, 6, 12, 24 og 36 måneder. Vi benytter hovedsaklig elektronisk kommunikasjon i forbindelse med primæroppfølgingene.

Kopiert fra Fedmeoperasjon.no

Ingen kommentarer: