søndag, desember 27, 2009

Den glade laks, eller for den saksskyld ørret, kan ikke bare røykes. Graving og sennepsausen

En del av det jeg skriver om nå i jula er egentlig ting man trenger et par dager på, og som man gjerne kanskje burde har startet med litt før mellomdagene. Det får i denne sammenheng heller være, og mye av dette er egentlig mat som en bare har godt av å kunne nyte utover i de første dagene av det nye året. Etter å ha skrevet om sild og dennes fantasitiske egenskaper og gleder som følger så kan man ikke holde tilbake for de verdige konkurrenter. Et godt koldtbord, eller annet bord, blir ofte ikke sett på som fullverdig før en av de store norske råvarene er på bordet.



Jeg skriver selvfølgelig om laksen, og den er som oftest servert røkt . Selv om røkt laks er helt fantastisk, og er en av de tingene jeg kan spise meg overmåte mett på, så må man ikke gleme at det finnes andre ting man kan gjøre med denne fantastiske fisken, eller for den saks skyld laksen vel så delikta fetter Ørreten, nemlig graving. Graving høres noe suspekt ut både i navn og handling, men jeg kan love at dette er et helt fantastisk måltid som fremhever fisken på en måte som kald- eller varmrøyking makter å få fram. Grava fisk blir på mange måter litt lettere i formen, og det kan være greit i tunge koldtbord dager.



For at gravlaksen eller ørreten skal nå de riktig store høyer må den selvfølgelig ha følge av både sennepsaus og mørkt rugbrøs ( men her skal man heller ikke undervurdere flatbrød )



Gravet ørret/laks med dill og akevitt
1 hel ørret eller laks ca 2-3 kg
150 gram sukker
150 gram salt
Pepper
Dill
Akevitt



Det er viktig at fisken har vært frossen, da får man drept alle bakteriene i fisken. Filliter fisken, bein ut fileten og bruke en tang eller kraftig pinsett til å fjerne beina i siden på filen.
Når det kommer til salt og sukker blandinga er det smak og behag som styrer, jeg foretrekker å ha litt mindre salt i blandigen en det som jeg har oppgitt i denne oppskriften. Da blir det litt mindre spekesmak og noe søtere. Bland salt og sukker, kvern inn en del pepper, litt mer en du tror.


Strø litt av saltblandingen i bunnen av en panne og legg den ene filleten med skinnsiden ned, Strø saltblanding over filetne hakk opp en del dill og strør over. Til slutt så skvetter man et par dråper akevitt, du kan også bruke conjack viss du heller ønsker det, over fileten. Legg den andre fileen med kjøttsiden ned mot saltblandingen. Strø over saltblanding, dekk til og sett kjølig i 3 til 4 dager. Vend fisken et par ganger per dag. Serveres med sennepssaus.



Sennepssaus
2 eggeplommer
1 1/2 dl mild olje ( ikke oliven olje)
2-3 ssSennep, ikke pølsesennep
Salt
Pepper
Dill



Visp sammen eggeplommene med salt og pepper etter smak. Hell i en tynnstråle oljen mens du visper.



Visp sammen oljen og eggeplommene til en tykk majones. Tilsett sennepen og dillen

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...