Rabarbravin oppskrift

Dette er en godt utprøvd oppskrift gjennom mange år og gir en deilig lett og frisk vin - perfekt til verandaen en sommeraften. Vinen holder ikke lagring og bør drikkes innen 1-1,5 år (noe som ikke er noe problem som regel). Det er best å bruke rød rabarbra eller andre sorter med lavt syreinnhold. Bruker man rød rabarbra får man en lett rosa vin. Det lønner seg ikke å sette denne vinen på gamle stilker, her i nord setter vi vinen rundt sankthans. Hvis du ikke har tid når stilkene er på sitt beste, er det bedre å fryse stilkene og ta de opp senere for vinlegging.

Utstyret og tilsetningstoffene du trenger får du kjøpt på Europris, vinklubben Scala eller i en spesialforretning.

Utstyr: 2 vinbøtter med lokk og delestreker (30 liter), en stor kasserolle for å koke vann, oechselvekt (for å måle sukkerinnhold), hevert, dørslag.

Råstoff: 10 liter oppkuttede rene og friske rabarbrastilker. En pose av hver: enzym, gjærnæring, vingjær, vinstopp og vinklarning for 20-25 l vin. 4,5 kg sukker.

Fremgangsmåte:
Dag 1: Plukk, vask og kutt opp rabarbra i fine skiver (ca 1-2 cm). Ha de i en godt vasket vinbøtte og slå kokende vann over. Det går fint om du må gjøre dette i flere operasjoner. Fyll opp til du har ca 15 liter og tilsett 1 kg sukker. La dette stå å trekke til dagen etter.

Dag 2: Nå er fruktmassen kjølt ned og du kan tilsette enzym og gjærnæring, som røres godt inn. Gjæren strøes på toppen og røres inn senere. Sett på lokk og gjærlås.

Dag 3: Rør forsiktig og sjekk at gjæringen har startet.

Dag 4: Sil i fra fruktmassen med hjelp av et dørslag eller en silduk, nå er det kjekt å ha to bøtter slik at du kan sile over i bøtte nr 2. Nå sitter du igjen med ca 10-12 liter. Tilsett 2 kg sukker og vann opp til du har 17 liter. Her kan du gjerne varme opp noe av vannet og røre ut sukkeret i det, men husk å kjøle det ned før det tilsettes. Gjæra tåler ikke høye temperaturer.

Dag 5-7: Følg med at det gjærer- nå skal det "ploppe" livlig. Hvis gjæringen går langsomt- flytt bøtten til et varmere sted og vent noen dager med å tilsette mer sukker.

Dag 7: Hvis gjæringen er godt tilsettes 1,5 kg sukker og vann opp til 22 liter.
Nå er det bare å vente til det gjærer ferdig.

Når "ploppingen" begynner å avta er det på tide å sjekke sukkerinnholdet. Til det er en oechselvekt kjekk å ha. Litt etter smak og behag bør vinen stoppes når den er rundt 5 på oechselvekten. Flytt vinbøtten til et kjøligere sted. Tilsett posen eller posene (varierer fra produsent til produsent) med gjærstopp og rist godt. Fortsett å riste til du har fått ut mesteparten av kullsyren (det kan ta et par dager). La vinen stå slik at bunnfallet legger seg (over natten). Bruk heverten og tapp vinen over i en ren bøtte, tilsett klarning, rist godt. Nå bør vinen stå til den blir klar før den tappes på flasker.

18 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hvor lang tar tid bruker vinen på å gjære ut mot slutten? Eller stopper du den bare når sukkervekten viser 5?;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gjær ut vinen helt. Hvis den blir for lite søt så tilsetter du sukker etterpå 👍

      Slett
  3. Hvor mye Rabarbra skal man bruke.?

    SvarSlett
  4. Helt normalt og ganske kjipt for den fargen er... glødende fin!

    SvarSlett
  5. Hei :-) prøver denne oppskriften nå, med en liten vri: bitte litte grann ingefærrot og 1 lime i biter og en halv vaniljestang ( da jeg ble tipset om at det smakte nydelig i rabarbrasaft) Men ift til dette med fargen...... innledningsvis så skriver du at denne vinen har et nydelig rosaskjær. Er det virkelig ingen ting man kan gjøre for å forebygge denne gråe klonk fargen?? ønsker å forebygge dette ?? :-)

    SvarSlett
  6. Rabarbra inneholder oxalsyre. Blir denne med i vinen og hva kan eventuelt gjøre for å nøytralisere denne?
    Jeg har for sikkerhet skyld tilsatt ca. 10 gr. kritt pr. kg rabarbra, men vet ikke om dette er tilstrekkelig.
    Har noen kommentar til dette ?

    SvarSlett
  7. Hvor får man tak i kritt? Regner med at man ikke kan bruke skolekritt. Er dette kittet kalsiumkarbonat?

    SvarSlett
  8. Hvorfor fikk jeg ikke alkohol I vinen fra Europris enda jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke.. rabarbra vin.

    SvarSlett
  9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  10. Rabarbravinen vår har sluttet å boble....jeg syns det var litt tidlig , men den har boblet i 7 dager. Den viser 0% alkohol ! Og -5 i søthet. Hva gjør vi nå????

    SvarSlett
  11. Denne oppskrifta prøvde jeg i fjor, startet før st.hans og ble ferdig tappet rundt 20.september. Brukte god tid på klarninga, tappet på ny dunk 3 ganger. Glassklar vin, ingen rosaskjær, 17 % lite rabarbrasmak, litt søt(som jeg liker, ca 5 på mostvekta). En god hvitvin i grunn. Har startet på årets oppsett i går. Gleder meg🤩

    SvarSlett
  12. Takk for oppskrift. Jeg fikk også en helt annen farge etter jeg tilsatte gjærstopp og klaring. Den mistet mye farge og ble mer i det «brunoransje» spekteret. Syntes faktisk den mistet en del smak også, mindre fruktig og mer «rå» i smaken. Lurte på om klaringsmiddelet fikk en del av fruktpartiklene til å synke til bunns.

    Den har ikke blitt helt klar etter tre uker. Den er litt tåkete, men det det ikke ut som den blir særlig klarere. Bør den stå enda lengre før jeg tapper på flasker?

    SvarSlett
    Svar
    1. Viner laget på våre hjemlige råvarer som plomme og eple og rabarbra (som jeg ikke har prøvd enda), trenger lang klaringstid i forhold til f.eks vin basert på bær.Klaringsmidlen synes å ikke virke like effektivt, kanskje pga. mengden grums? Så det gjelder å ha tålmodighet. Med tiden blir all vin klar. Husk å stikke om under veis for bunnfall kan gi smak.

      Slett
  13. Bare en omstikking? Det er vel uvanlig?

    SvarSlett
  14. Bland inn en liter druejuice i mosten så får du litt "rosaskjær"

    SvarSlett
  15. En omstikking holdt. Alt la seg meget pent på bunnen. Normalt bruker jeg 2-3 :)

    SvarSlett
  16. Sjenialt....Prøver det på årets...kutter nå for setting... :) Så nu e de bære å peise på... :)

    SvarSlett