Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Kulturbarnehage

Barnehagen ble bygget som barnehage og åpnet august 1975.  

Vi var en 2-avdelings barnehage med 37 barn i alderen 3-6 år

Våren 2009 åpnet vi 2 småbarnsavdelinger, 18 barn i alderen 1-3 år, 2 avdelinger.

Bemanning

Styrer: Lill Iren Nilssen Brandshaug 

Grunnbemanning, stor avdeling:

  • 1 pedagogisk leder
  • 1 barnehagelærer
  • 1 fagarbeider/assistent

Liten avdeling

  • 1 pedagogisk leder
  • 2 assistenter / fagarbeidere

Vi er en KULTURBARNEHAGE / KOMPETANSEBARNEHAGE / Den Kulturelle Bæremeisen

Kulturbarnehagen

008__2_.JPGBarnehagen er en kulturformidler, noe som er en utfordring i en tid som er rik på impulser av alle slag. – Av godt og galt, på godt og vondt. 
Hva skal vi velge? Hva vil vi gi ungene? En gang skal de selv, som voksne, gi sin kultur videre til nye generasjoner.

Hva skal vi gi dem, som de kan gi videre? Kaptein Sabeltann? Asbjørnsen og Moe? 
Spice Girls? Alf Prøysen?
Kanskje både-og? Kanskje vi må velge vekk noe og prioritere?

Den kommersielle kulturen dominerer ungene sin hverdag. Det er en hard kamp om barndommen, om ungene sin tid og deres interesser, og om foreldrene sine penger.
Ungene kan ikke velge det vekk, men profesjonelle kulturformidlere skal ha noe mer  og noe annet på hjertet!
Vi i Skjoldtun barnehage har mye på hjertet:

Vi jobber spesielt med:

  • Sang og musikk
  • Norsk (og utenlandsk) folkemusikk og folkedans
  • Eventyr og eventyrformidling
  • Tradisjoner

Felles sang/ musikksamling har vi hver fredag.. Piano og gitar brukes som akkompagnementsinstrument. En voksen leder. Samlingen åpnes og avsluttes med faste sanger. Repertoaret går også igjen, men vi lærer gjerne 1 ny sang hver gang. Av og til blir ulike instrument presentert, andre ganger kan vi ha innbudte gjester i musikksamlingen.

Vi ser at barna er glade i å synge og at de synger gjerne. Å synge skal ikke for oss være et spørsmål om rett og fint , godt og stygt. Vi tenker ikke musikalske og umusikalske barn. Stemmen er vårt personlige instrument, og den har vi alltid med oss.
Vi gir barn og voksne en fin opplevelse, vi gjør barna bevisste på at det å synge er noe vi alle kan, og vi utvikler barnas musikkfølelse.

Kulturtilbud i barnehagen: 
Vi arrangerer gjerne konserter og teater-forestillinger i barnehagen.

”DEN KULTURELLE BÆREMEISEN”
Skjoldtun barnehage har vært  med i pilot-prosjektet ”Den kulturelle bæremeisen”,
som Bergen kommune startet i 2006. Dette er et 3-årig kunstformidlingsprosjekt, der 10-15 barnehager er med. Prosjektet har en 2-delt profil. Barna skal møte kunsten på de profesjonelle kunstarenaene og kunstnere inviteres inn i barnehagene. Fra høsten 2009 kan vi kalle oss en KOMPETANSEBARNEHAGE. Les mer


Kulturprosjekt 2014/15

Etter å ha vært med i prosjektet ”Den kulturelle bæremeisen” i 6 år, har vi fått masse erfaring med å jobbe med KUNST og KULTUR for barn / jobbe i prosjekt. DKB er nå over i en ny fase. Det skal bli et tilbud til alle barnehagene i Bergen, eller der de som vil,  kan søke om prosjektmidler. 

Ett av mange resultat av DKB-satsingen i Bergen , er at de etablerte KUNSTINSTITUSJONENE i byen har blitt oppmerksomme på at også små barn er ”kulturelle vesen” ! De er krevende, men også  levende brukere av det kulturelle liv. Dette resulterer i at institusjonene har blitt klar over verdien i å lage gode kunstmøter, også for barnehagebarn.

KunstLab er Norges første kunstmuseum for barn og unge! Her kan barn møte museets kunst på sine egne premisser. KunstLab har egne utstillinger , flere verksteder og ikke minst et laboratorium hvor man kan utforske kunstvitenskap gjennom lek og eksperiment.

Vi vet er at vi ønsker fortsatt å være en kulturbarnehage.

Vi ønsker hvert år å presentere / lære mer om:

  • Årets forfatter
  • Årets maler / visuell kunstner
  • Årets musiker / komponist

Dette barnehageåret har vi valgt :

  •  Årets forfatter er INGUNN AAMODT og hennes bøker om PULVERHEKSA. Vi startet høsten med å ha foreldremøte der vi inviterte Akef Khateeb Ahmed, norsklektor fra HIB, for å fortelle om "Barn og barnelitteratur". Pulverheksabøkene blir lest med ujevne mellomrom gjennom hele barnehageåret. Vi har formet en stor Pulverheks og vi har lørt oss sanger om Pulverheksa.
  • Årets kunstprosjekt er SKULPTUR. Vi har besøkt Bård Breivik sin utstilling på KODE. Vi har vært på skulpturvandring i sentrum, og vi har satt fokus på skulptur på alle våre turer. Vi har formet i tredimensjonale materialer. 
  • HARMONIEN , symfoniorkesteret i Bergen,feirer sitt 250-årsjubileum i 2015. Dette vil vi også være med på. Målet er å lære barna litt om alle instrumentene som finnes i et så stort orkester. Aller helst vil vi ha besøk av musikere som både kan spille for oss og fortelle om instrumentet sitt. Dette prosjektet varer igjennom hele barnehageåret. 

Barnehagen har mye musikkressurser i personalgruppen. Dette vil vi selvfølgelig gjøre oss nytte av. Kingsley , som jobber på Lurvelegg, er selv en aktiv musikkutøver. Han har et stort nettverk, som vi kan nyte godt av.

Berit styrer er godt kjent i folkemusikkmiljøet, og klarer av og til å få musikere til å ha konsert i barnehagen.

KULTURPROSJEKT 2015/16 : 

  • Vi besøker KODE gjennom hele året, bl.a. "Drømmedryss" 
  • Vi innfører MÅNEDENS SANG
  • 5-årsklubben skal bli kjent med Norges første kvinnelige skulptør AMBROSIA TØNNESEN. Hennes hus er nå flyttet til Hordamuseet. Hennes sommersted står inntakt på Grimseid (i familiens eie).

KULTURPROSJEKT 2017/18 :

  • Dans/musikk: Dette året vil vi gjøre barna kjent med Bergenssanger.
  • Litteratur : Bøker er daglig i bruk gjennom hele året. November vil være en spesiell lesemåned. Vi vil presentere noen av de nyeste billedbøkene.  Vi har en egen bokkasse fra biblioteket på Nesttun, der foreldre kan låne bøker med seg hjem.
  • Visuell kunst : Vi besøker KODE og i april og mai skal vi bli ekstra kjent med maleriene til Nikolai Astrup.


Sist oppdatert 01.10.2021 kl. 13:04

Share on FacebookShare on Twitter

© 2024 Skjoldtun Barnehage