fredag 31. oktober 2008

Om krimsjangeren

Hva kjennetegner krimsjangeren?


I følge den engelske versjonen av Wikipedia er krimsjangeren en oppdiktet fortelling hvor hovedpersonen(e) i boka har med forbrytelser, oppdagelse, kriminelle og deres motiv å gjøre. Illiterarty hevder så at man kan dele sjangeren inn i fire deler; detektiv-roman, thrillere, hard-kokte og "legal-thrillers" (de handler om advokater og deres sjefer). Mens man på norsk kanskje ville delt dem inn på en litt annen måte; detektivromanen,politiromanen, thrilleren / psykologiske thrilleren og den hardkokte kriminalromanen i følge den norske versjonen av Wikipedia.
Videre på Wikipedia (engelsk versjon) hevder de at det finnes sub-sjangere kalt på engelsk "whodunnit", legal thriller, courtroom dram og hard-boiled (oversatt: hardkokt) fiksjon. Til venstre på sida henviser de ikke til en norsk side oversettelse til dette, så jeg er usikker på om vi i Norge også deler inn i disse sub-sjangerne, selv har jeg ikke hørt om de før. Vel, over til temaet igjen.



På en annen nettside -lagd av en kommunikasjons-student ved Hia, hevder at det som er typiske for kriminalromaner er et slags samarbeid som leseren har sammen med politietterforskeren/detektiven i boka. Videre skriver hun at dette samarbeidet fører til leseren er med å tolke og finne mulige løsninger på det nesten uforklarlige.


Det finnes mange forskjellige kriminalromaner, på mange forskjellige språk, og da vil jeg tro at flere lesere setter krav eller høyere forventninger til kriminalromaner. Studenten Helene skriver videre at boka bør ha den egenskapen og den visse spenningen som gjør at leseren ikke klarer legge boka fra seg før den er utlest. En overraskende slutt er heller ikke feil, hevder hun. Noe jeg så at hun hadde skrevet, som jeg ikke har sett noen andre har nevnt, var at det er mange dyktige kvinnelige krim-forfattere blandt de mest populære, og at kunne var fordi kvinner hadde en bedre evne empati, se en sak fra flere sider. I tillegg til å være dyktige stemningsskapere.





Oppfølger Håkan Nessers bok Borkmanns punkt kjennetegnene for en politiroman?

Vi kan tydelig se at Borkmanns punkt er en politiroman ved bl.a at det begynner med et brutalt, blodig mord i begynnelsen. Mordet har skjedd i en tradisjonell, vanlig og rolig svensk by. Videre blir vi kjent med Van Veeteren, en etterforsker som skal hjelpe en gjeng politifolk i byen mordet har skjedd. Van og en av politifolkene på den lokale stasjonen er ukonvensjonelle, de tenker ikke som majoriteten i kulturen sin og tenker (som jeg skreiv i et tidligere blogg-innlegg) "outside the box". Dette vises i både utsagn og handlinger hos hovedpersonene.
Det blir stadig blodigere og knapt med tid utover i boka. Dette øker spenningen for leseren som ønsker å få vite hvem morderen er og hvordan de kommer til å løse mysteriet. Det som også kan være en spennings-medfaktor er at Håkan oppgir dato (årstall ikke inkludert) i boka for å vise på hvor mange dager de visse hendelsene hendte på.
Jeg er ikke ferdig med boka ennå, så jeg har ikke komt til det svette og nervøse klimakset/høydepunktet i boka, det ser jeg frem til.
(Bilder fra øverst til nederst:
1. Bilde tatt av Danny.Flickr.com, med Creative Commons license.
2. Bilde tatt av pictureclub_2000Flickr.com, med Creative Commons license.
3. Bilde tatt av PrASanGaMFlickr.com, med Creative Commons license. )

1 kommentar:

Leif Harboe sa...

Her har du jobba godt.