24 november, 2005

G. cinereum 'Laurence Flatman'

Laurence FlatmanEnda en krypende, lav storekenbb. Men denne er i hvert fall "ekte". G. cinereum vokser opprinnelig i Pyrenene og er en fjellsprekkplanet. I dette tilfellet er kultivert fram med enda større blomster og med lenger blomstringstid. Den blir kalt den maskuline utgaven av G. cinereum 'Ballerina', kanskje på grunn av den mørkere fargen med de sterke stripene?

Den vil ha det tørt rundt føttene, og gjerne godt med sol i perioder.

Og - hvis du tror jeg har skrevet navnet feil, at det egentlig skal være 'Lawrence Flatman' så hevder jeg 'Laurence Flatman' er rett måte så skrive det på.

Geranium 'Rozanne'

Jeg må innrømme at jeg nok undervurdert de overbevisende og veldig entusiastiske innleggene på Geranium-forumet. Det var først da jeg sjøl kom over planta, seint sesongen 05, og fikk satt den i jorda og opplevde at den blomstra og blomstra, og det i tillegg med kjempestore blomster, at jeg skjønte hvorfor den var blitt så omtalt.
Er du i tvil så ikke vær det etter denne varme anbefalingen! Til neste år skal jeg finne en enda bedre plass til min, hvor dens løpende, løse form kommer enda bedre til rette enn under syrina. Eller kanskje jeg rett og slett skal kjøpe enda en? (Hvis det er flere igjen da, etter dette :-))

'Rozanne' er som andre lengeblomstrende storkenebb (f.eks. 'Johnson's Blue') steril. Den har store blå-lilla blomster, og fasongen er kanskje ikke så mye å skryte av, den er lav og krypende, men har lange stilker som den drar på tur med. Det er derfor den passer så godt sammen med andre. Den skal blomstre fra juni til september, hos meg har den bare blomstret fra august - da jeg fikk den - til oktober.

Her er en lenke til enda et bilde.

15 november, 2005

Spesielle storkenebb


G. atropurpureum var. cowenii er ingen vanlig storkenebb å se i norske hager. Og kanskje jeg ikke anbefaler den heller. Den har annerledes og spennende blomster, men planta i seg sjøl er ikke særlig vakker.

Bildet er tatt i Botanisk hage i Göteborg, juni 05.

Vakker sammenplanting i Göteborg

Også en vakker sammeplanting. Den er funnet i Botanisk hage i Göteborg, og det er kleopatras nål, prydgress, marikåpe og Geranium kishtvarien. Det er blandinga mellom det som er høyt og rager og drar oppover, og det som er rundt og avklart i formen som gjør denne samplantinga så bra. I tillegg til fargene ... Kanskje variegert hosta ville gjort seg her, eller ville det blitt for mye?

Vakker samplanting

Noe av det beste ved siden av alle de vakre storkenebbbene som fins er alle mulighetene. Jeg har sett en del bra sammenplantinger (blant annet denne som stiller i egen klasse!), også noen veldig kreative, men man trenger ikke mer enn som her, en skjærsmin, variegert hosta og noen planter av den fylte Geranium himalayense 'Flore Plena'.

14 november, 2005

Geranium phaeum

Denne brunstorkenebben har nok et kultivarnavn, men det sier Muséhagen intet om. Den blomstrer i mai, og er en svær plante. Den er også enkel, og kan nok av mange oppleves som litt aggressiv.

Geranium malviflorum

Akkurat som med Geranium tuberosum er dette en knoll, men til forskjell så er hele planta svært vakker. Den blomstrer i Botanisk hage på Milde i Bergen. Visstnok skal den ikke være hardfør i Danmark (iflg storkenebb-guru Bendtsen), men det gjør den altså i Norge.

Knollstorkenebb

Geranium tuberosumGeranium tuberosum er en knoll, og blomstrer i Muséhagen på Nygårdshaugen i Bergen, i mai. Den har en nydelig blomst, men planta i seg sjøl bør plasseres sammen med og under en annen plante.

----
Red. sept 06:
Nå har jeg også fått denne, til hagen min. Av Sigrid, og for andre gang :-)