Favorittrestauranter

mandag 25. april 2011

Hjemmelaget vaniljekrem er best!

Hjemmelaget vaniljekrem er utgangspunktet for hundrevis av gode desserter. Når man smaker gammeldags, hjemmelaget, fersk vaniljekrem laget med ekte vanilje, skjønner man at det ikke nødvendigvis  skal så mye mer til for å skape den ultimate dessert-nytelse. Det er ikke mange ingredienser som trengs, de fleste har man fast i skapet. Vaniljestang og kremfløte er alt du behøver i tillegg!



Ingredienser
5 eggeplommer
5 dl H-melk
1 dl sukker
2 toppede ss maisenna
1 vaniljestang
Evt. 2 dl kremfløte

Slik gjør du:
Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha frø og stang i en kjele med melk og kok opp. Pisk sammen eggeplommene med sukker og maisenna i en bolle til det er godt blandet.

Fjern vaniljestangen fra melken. Hell 1/3 av melka over eggeblandingen og pisk kraftig. Ha det tilbake i kjelen, tilsett resten av melka og varm forsiktig opp. Pisk godt.

 Følg godt med, blandingen skal bare opp til kokepunktet – ikke koke! Blandingen tykner, og da tar du den av platen.

Pisk evt. kremfløten stiv og vend den inn hvis du ønsker en litt mildere og lysere krem.

Du kan bruke en dæsj rom, cognac eller whisky hvis du ønsker den litt spenstigere varianten.

Vaniljekrem er suverent til frukt og bær! Hvis du ønsker litt mer omfattende utfordringer, prøv f.eks. en Pavlova med pistasjnøtter og bærcoulis.

Sirkus-dessert: Pavlova med pistasj-nøtter, vaniljekrem og bærcoulis


Hjemmelaget er best!
Jeg føler rett og slett bare for å sitere Christopher Sjuve:

"Vaniljekrem er en av de tingene som matindustrien nesten får til. De kan aldri få til noe skikkelig fordi det lages i kjønnsløse fabrikker med børsta, sterilt stål og hvite frakker - der er det ikke rom for kjærlighet, sånn er det bare.

Dersom du vil spise noe uten modifisert maisstivelse, stabilisator (natriumalginat E 401, karragenan E 407, tetranatriumdifosfat E 450), aroma, farge (betakaroten E 160a), (fra innholdsfortegnelsen på Piano vaniljekrem) er det sikrest å lage det selv. Og legg merke til at jeg ikke faller for fristelsen til å spørre om du finner noe vanilje i vaniljekrem-ingrediensene."

Hvordan lykkes?
Det er ETT triks for å lykkes med vaniljekrem, og det er å være forsiktig med varmen. Når vaniljefløten er blandet med eggemiksen, så følg nøye med når du setter kasserollen over varmen igjen! Ikke rør for mye for da ser du ikke når blandingen begynner å syde/koke. Den skal ikke boble/koke, bare nå kokepunktet, for så å trekkes av varmen. Koker den, koagulerer egget, proteinene forandres, og ifølge folka som har peiling er dette en "irreversibel" tilstand...

Hvis vaniljekremen skiller seg/sprekker?
Og det er nok sant. Blir du for kjepphøy og slurvete, ender du opp med eggerøre i stedet for eggekrem, og da hjelper det ikke hvor mye du enn pisker massen etterpå. Den binder seg ikke sammen igjen. Ikke engang trikset med noen dråper kaldt vann hjelper, hvilket pleier å funke fantastisk hvis smørsauser skiller seg.

Redningen!
Når det er sagt – det finnes et alternativ til å helle vaniljerøra i do... Til tross for konsistensen, smaker jo røra helt fantastisk. Ta en ss lettrømme i en bolle, og tilsett eggemassen litt etter litt under visping.

Riktignok er ekte vaniljekrem mer fluffy og silkeaktig og mild, men et bittelite syrlig sting av rømme er ikke det aller dummeste. Du kan også prøve med pisket krem eller kesam i stedet for rømme. Dette er antageligvis det beste du kan gjøre hvis du har brukt for høy varme. Alternativet er selvsagt å løpe på butikken og prøve en gang til, eller kjøpe en ferdig variant.



Interessert i flere næringsrike oppskrifter og enkle desserter? 
På min nye blogg tankekilden.com finner du mange! Alle er sukkerfri, glutenfri og de fleste er også fri for kumelk!



4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh tusen takk! Kremen min skilte seg..pooof. Det gikk søren meg fort! Men en ss kremfløte og håndmikseren i gang med bare litt og litt "gugge" tilsatt om gangen så ble det en glatt og myk og velsmakende masse igjen. Kvelden reddet!

0ldboy sa...

Hvis vaniljekremen skiller seg så kjører jeg bare stavmikseren nedi en liten stund, så er den glatt og fin igjen.

Anonym sa...

Hei anonym.
Tusen takk for trikset med en ss kremfløte til skilt vaniljekrem.Kvelden reddet og kremen fantastisk fin.Masse god klemmer på vei.Inger

Cathrine Olsen sa...

- og jeg rørte min gugge inn med et beger vanilje eksamen, +litt salt og noe ekstra vaniljesukker, så ble det en god krem likevel! Takker for tips til denne nødssituasjonen! :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...