Fiskebrygge-lykke

Fiskebrygga i Kristiansand byr på alt fra akkar til uer.

God morgen! Jeg heter Marte og spiser bare mat fra Agder.

Velkommen! Vi har det meste, sier Andre Mikkelsen på fiskebrygga.

Først må vi definere Agder. Vi blir kjapt enige om at alt fra havet mellom Sørlandet og Danmark helt fint kan regnes som lokalmat. Og så er det bare å velge. I dag kan de tre forhandlerne på fiskebrygga til sammen by på:

Akkar, breiflabb, brosme, krabber (levende), kveite, lange, lyr, makrell, piggvar, reker, sei, sjøkreps, smørflyndre, torsk (revtorsk fra Skagerrak) og uer.

Alle som jobber på fiskebrygga er av den hyggelige og beskjedne typen. De kan masse om fiskerier og tilberedning av fisk. Og når jeg sier at de har et imponerende utvalg, smiler de sjenert og mumler noe om at de kanskje tror at fiskebrygga i Kristiansand er den beste sør for Bergen.

Det som ikke er lokalt på fiskebrygga er stort sett oppdrettslaks fra Vestlandet. Blåskjell kjøper de fra Sverige (for det er så store og fine skjell), og ellers er det noen gigantiske kanadiske hummer og teinefangede reker flydd inn fra USA.

De har også et bra utvalg av pålegg, men med mine strenge krav må jeg klare meg uten fiskekaker denne måneden, med mindre jeg lager dem selv med lokalt mel (kanskje verd et forsøk?). Men Reinhardsen på fiskebrygga har lokal varmrøyka makrell, hurra! Og Mikkelsen som jobber hos Enok Nilsen gir meg oppskriften på sylta makrell og forærer bort en smaksprøve.

Dagens meny:

Vassgraut til frokost (høres ikke så spennende ut, men det er solid mat som metter lenge)

Tomatsalat med hele, kokte korn og fersk basilikum til lunsj

Røyka torsk med eggesmør, poteter, brekkbønner og kokte gulrøtter til middag

Men hvor skal jeg få tak i blåskjell? Finnes det virkelig ingen blåskjelloppdrett på Sørlandet? Eller kan noen tipse meg om et bra sted for blåskjellhøsting, for en som ikke har båd?

Etter at jeg hadde vært på Fiskebrygga, kom naboen innom med en laks han hadde tatt i Otra. Mer kortreist kan det ikke bli. Tusen takk nabo Rune!  Laksen skal blant annet bli til en fiskesuppe i kveld.

image
Blog comments powered by Disqus