Rådyr og råbillig

Bildet over denne bloggposten er ikke akkurat noe perfekt lyssatt matbilde, men jeg er veldig stolt av det likevel. Det viser mine gode, kortreiste brødskiver med lokale økoegg, lokale frilandstomater, og bladpersille fra hagen.

I går kveld hadde jeg brød, men etter dagens runde med langtidshevet deig har jeg nå brød som er både kortreist og GODT. Fremgangsmåten er som følger:

Bakebollen fylles halvfullt med sammalt grovt hvetemel, pluss en spiseskje salt og en teskje tørrgjær (ok ok tørrgjær er ikke fra Sørlandet. Men jeg velger inntil videre å definere gjær som et slags nødvendig brødbakeredskap, på linje med bakebollen og komfyren.)

Hell i nok vann til en løs deig, og kna det sammen til en tykk gjørme-konsistens. Legg over et håndkle og la deigen heve på et lunt sted over natta.  

Kna deigen godt og lenge neste morgen, og hell den i smurte brødformer. Sett brødformene på et lunt sted og la dem heve seg i ca tre timer til. Stekes ved 180 grader i en time og tre kvarter.

Foruten brødbaking har jeg gått gjennom alle tipsene i dag. Tusen takk alle sammen! Jeg har masse planer for videre ekspedisjoner på jakt etter smaken av Sørlandet. Jeg har også vært på torget og supplert forrådet av grønnsaker. Bærsesongen er på hell, og jordbæra på torget er fra Trøndelag. Til gjengjeld begynner det nå å komme lokal frukt: De første plommene er i ferd med å bli modne.

Til middag serverte jeg fersk rådyrfilet fra slakter Eide, nam-nam! Rådyr er – unnskyld ordspillet – rå-dyrt. Men ved å servere masse gode grønnsaker ved siden av, ble det god middag til fire med bare 218 gram kjøtt. Og desserten var rå-billig: Blåbær fra Baneheia med melk (og sukker, til noen). Blåbærsesongen har vart i nesten to måneder her i Kristiansand, men nå er det snart slutt for i år. Snart skal jeg ut og kikke etter bjørnebæra i stedet.

PS takk til nabo Bente som viste meg et nytt blåbærsted. Hun spurte hva vassgraut er, og siden det kanskje er flere som lurer på det så kan jeg forklare det her også. Vassgraut er grøt kokt på sammalt mel (oftest byggmel), salt og vann. Man koker opp vann, rører i noen never mel, visper så det ikke klumper seg og lar det koke ca fem minutter. Dette landet er bygd på vassgraut. Våre forfedre levde av vassgraut. Og det smaker ikke så verst med smør, kanel og blåbær på.

Blog comments powered by Disqus