Utstyr
Velge riktig utstyr

Dagens kiter og utstyr er utviklet etter utallige timer med prøving og feiling av designere og profesjonelle kitere. Siden denne sporten er den første som har blitt utviklet i internetts tidsalder, har informasjon, ideer og tilgang til utstyr vært få tastetrykk unna. Dette har ført til mange store evelusjonære steg i riktig retning veldig raskt. Og det forsetter, selv i dag opplever selv den mest profesjonelle at noen kommer med helt nye ideer som ingen har tenkt på før, og legger disse på nett, slik at andre også får tilgang til, og kanskje videreutvikler disse. Mye av utstyret som er vanlig på em kite i dag, begynte som reimer og bagasjestropper på en ukjent strand et sted ute i verden. Så det å få tilgang til riktig utstyr skulle ikke være så elt for vanskelig. Alt du behøver å gjøre er å stille deg selv de rette spørsmålene.

Spørsmål:
Hvor mye vind kommer det til å være der du kiter?

Svar:
Dette burde du finne ut, for dette er helt avgjørende når du skal velge størelse på din kite. Utforsk også litt i området, det er nesten alltid en eller to kiter som blir de mest brukte innefor et område.

Spørsmål:
Hva er viktigst for deg, enkel re-launching eller ytelse?

Svar:
Dette er avgjørende i hvilken type kite du skal valge. Hvis du er en person som ikke har noe i mot litt ekstra fart og liner å knote og hanskes med, burde du kanskje gå for en fireliners kite. Vill du ha en kite med langst mulig rekkevidde, selv om den kan være vankelig å re-launche burde du kanskje gå for en såkalt fireliners medium- eller high-aspect kite. Tror du derimot at du kommer til å "duppe" dragen i drinken mye, burde du se etter en medium- eller low-aspect to/fire ombyggbare kiter. Det vil si at dragen kan bygges om fra to til fireliners når du har fått mere erfaring.

Spørsmål:
Hvordan vil du kite? "Wake-style", "no-whip" triks eller "whipped" hopp?

Svar:
Dette er ganske enkelt et spørsmål om stil. Husk at low-aspect kiter er meget vanskelig å hanskes med up-wind når det blåser under 20 knopp. Nøkkelen til "wake-style" er "no-whip", ikke low-aspect eller to liner. Ønsker du store hopp med spinn og "one-foot", bruk en fireliners kite og sett deg opp til å kite i trim loopen. Disse stilene tvinger deg til å lære hvordan hvorden du skal forlenge rekkevidden med sheeting systemet og brettvalg. Hvis du vil ha litt av begge, burde du velge en medium-aspect kite.

Brett:
Når det kommer til hvilket brett du bør velge, er det mere et spørsmål om hvilken stil du vil kjøre, og hvor du kommer til å kite. De samme forholdene du så på når du bestemte hvilken kite du skulle kjøpe gjelder også for brett. Brettene på markedet i dag er et resultat av en evulusjonær prosess som har brakt sporten fra kjøring med ombygde surfebrett og vanlige wake boards til dagens design. Du kan velge mellom vanlige og hybride Directional brett, og en bred kategori av twin tip brett, som inkluderer symetriske rocker design eller Wake-style eller Bi-directional twin tip brett. Mange av brettene innefor Directional klasifiseringen har etterhvert blandet inn elemetner fra Twin tip klassen. Disse brettene har et svakt asymetriskt preg på rockeren som gjør at brettet vil kunne se ut som et Twin tip brett for et utrent øye. Disse brettene har større finner, noe som er en fordel når du kiter i bølger og tar skarpe svinger, ulempene kommer når du prøver å kjøre bakover. Da vil disse brettene føles unaturlig, og de vill prøve og snuseg tilbake til den dominerende finneretningen. Om du foretrekke bindinger eller stropper betyr lite ettersom de fleste prudusenter har utviklet metoder for å feste stropper på brett med bindingsfester og omvendt. Igjen bunner alt i hva du har lyst til, og stilen du vill kjøre.

Rettninglinjene ovenfor er nettopp bare rettningslinjer, for at du skal kunne gjøre en god invistering. Dette er en free-ride sport, og du burde se på utstyret som en invistering. Du vil rimelig enkelt kunne selge det når du er ferdig med det, eller beholde det som reserve er eller alternativt utstyr. Husk at det ikke kommer utgifter til heiskort og lignende, så det er bare å kjøpe og bruke.

Skulle du fremdeles lure på noe, ring til forhandlere, snakk med folk som har kitet en del. De vill komme med forskjellige anbefalinger og erfaringer. Velg så det du synes passer best for deg.

Jeg har aldri flydd kite. Hvilken bør jeg kjøpe?

Hm, stjernespørsmålet. Det kommer helt klart an på hva du har tenkt å bruke den til, hvor mye erfaring du har med kites og hvor mye penger du vil bruke. Hvis du hovedsakelig skal bruke kiten til kiteboarding, anbefaler vi definitivt en Naish. Hvis den styrter i vannet kommer den stort sett alltid opp igjen med 99 prosents sikkerhet (det er litt avhengig av vind og teknikk, men vi har aldri hatt problem med å få opp en Naish så lenge det har vært nok vind til kiteboarding). En Naish er ikke like velegnet til bruk på snøen fordi den må rigges (blåses opp, tar omtrent 5 min) og fordi den kan punktere ved stor slitasje mot snø/trær/sand. Dessuten er den ikke så lett å launche og lande på egenhånd på snøen.

For deg som primært har tenkt å bruke kiten på snø anbefaler vi en JoJo ET. Den er den kiten som folk lærer å fly fortest med (erfaring fra kurs) samtidig som den var den dominerende kiten på f.eks NM kiteskiing 2001, hvor 8 av de 10 beste primært brukte Jojo ET.

OK, nå har jeg kjøpt en kite, hva gjør jeg nå?

Les bruksanvisning nøye! Før du begynner å bruke den til kiteboarding eller kiteskiing må man fly den en del først. Bli kjent med kiten uten ski eller brett. Bare det å fly dragen er gøy, gjør dette så ofte du kan. Øvelse gjør mester. Etter en del trening er du klar for traction-action!

Hvis mange flyr drager på samme plass, blir det ikke lett et forferdelig kaos?

Jo, det kan bli kaos, men hvis de som flyr har erfaring er det ikke noe problem. I St. Moritz under EM i kiteskiing, var det 50 på startstreken på en gang. Noen krysset linene, men stort sett gikk det fint. Når man er nybegynner bør man holde seg for seg selv, fordi linene kan være farlige for andre. Etter hvert merker man at man har kontroll på dragen, selv ved et fall, og da er det ikke noe problem å menge seg med andre kitere. På et område hvor det bare er plass til 3 nybegynnere, er det fint plass til 10 trente kitere.

Hvor lang tid tar det å rigge kiten?

Ram-air foil kites som Jojo, Quadrifoil og F-One har ingen "riggetid". Det eneste man må gjøre er å ta linene av håndtakene eller controlbaren, det tar ca 1-2 min - "and you're ready to go!” En Naish må pumpes opp før den kan fly. Det tar ca 5 minutter, avhengig av størrelsen på kiten (og bicepsen). I tillegg kommer de samme to minuttene for å få orden på linene. Hvis man bare tar luften ut av "leading edge" på Naishen kan man spare tid til neste gang du skal utpå.

Hvor mye veier en kite?

En kite er laget av materialer som veier mellom 32 og 50 gram per kvadratmeter. Man kan regne med at det går med 3 kvadratmeter stoff til hver kvadratmeter ram air foil. Det gir f.eks. at en NPW5 250 (5 m2) veier 300 gram (fordi den bare er single-skin - komplett med liner og handtak veier den 550 gram) mens en Jojo ET 7 m2 veier ca 1100 gram (Dette er en ram-air foil og derfor "double skin"). En Naish vil være litt tyngre pga de oppblåsbare blærene, omtrent 2 kitlo.

Hvilken kite?

For å lære kiteboarding rimelig effektivt er du avhengig av en kite som kommer opp av vannet hvis den styrter. Arnulf Refsnes med flere prøvde i lang tid å lære seg kiteboarding med kiter som ikke kom opp av vannet, men det var veldig, veldig ineffektivt - et kvater med surfing og en time med svømming/jokking/banning før du er klar igjen.

Oppblåsbare drager som Naish Aero eller er definitivt den beste dragen til å lære kiteboarding. Med et minimum av trening kommer den opp igjen hvis den styrter i vannet.

Et annet viktig element på en velfungerende kite til kiteboarding er at den må ha en depower funksjon. I prasis betyr det 4 liner. En depower gjør det mye lettere å gå opp mot vinden og gjør og at en enkelt kite får et mye større vindspekter. Naish var først uten med å lage en velfungerende depower funksjon men i år 2000 kom flere andre produsenter med tilsvarende prinsipper.

Kite størrelse

For i det hele tatt å surfe trenger du en ganske stor kite i forhold til vinden. Hvilken kite-størrelse du trenger for å surfe i en gitt vind finner du under beskrivelsen av den enkelte kite.

Generelt kan vi si at tyngre personer og små brett krever større kite. En flink kiteboarder utvider både øvre og nedre grense med flere knop i forhold til en nybegynner. Uansett er det vanskelig å kite vind som er mindre enn 4 m/s. Som nybegynner vil en kite mellom 10 og 16 m2 som regel være det beste valget.

For den offensive nybegynner vil det være lurt å gå for 2 kiter. Flere av de beste kiterne i Norge som f.eks Jørgen Dyblie og Rune Karlsrud har bare 2 kiter, en Naish Aero 10 og en Naish Aero 16. Med de kan du kite fra 4-5 m/s til 14 m/s. Mer enn 14 m/s er svært sjelden i Norge i sommerhalvåret.

- Velge riktig utstyr
- Kite
- Brett
- Trapes
- Controll bar


Utstyrsraporter
Kite
- Ozone Little Devil 6.0 28.03.2003

Brett

Annet utstyr