RETRO VINTAGE BRUKT

RETRO - VINTAGE - BRUKT
Pep og Salt tar alle bildene i denne bloggen selv, og gjennom personlige bilder, historier og kommentarer presenterer vi våre mange flotte og interessante funn fra loppis og bruktbutikker

Følg også
http://retroscandinavianbutikk.blogspot.no/
og Retroscandinavian på instagram

Hvis du har spørsmål eller vil kjøpe noe fra butikken, kontakt oss på retroscandinavian@gmail.com
Med vennlig hilsen Pep og Salt

tirsdag 12. april 2011

Bjørre Keramikk


Bjørre Keramikk ble startet i1945 i Grønnlandsreiret i Oslo av Gunnar Remen og keramikeren Egil Bjørnholt. Navnet Bjørre er dermed sammensatt av Bjør fra Bjørnholt og re fra Remen. De produserte bruks- og pyntekeramikk, vaser, mugger, urner og fat. Fabrikklokalene flyttet senere til Leangbukta i Asker.
Det var på denne tiden rundt 8-10 dekoratører. Eystein Sandnes og Thias Eckhoff, senere to av Norges fremste designere, var begge praktikanter hos Bjørre en tid. Bjørre ble lagt ned allerede i 1951, etter feil med en sending glasur fra England som medførte at hele produksjonen ble ødelagt. Kilde:  Bjørre Norsk Keramikk
 
 
 
Vasen er både signert og har klistrelapp.



Vasen vi fant for en stund siden er fra 1947 og er merket Bjørre 47 E.F. Den er ca 20 cm høy og har rød glasur på hvit bakgrunn.

søndag 10. april 2011

Larholm keramikk

Larholm Keramikkverksted ble startet i Halden i 1943 av Nils Larsen og Øystein Holm-Olsen, derav navnet Lar-Holm. Kunstnerisk leder var ved oppstarten Inge Forø.
Foreløpig har vi ikke funnet ut så mye mere enn dette, men kommer tilbake med faktastoff senere.

Disse to utrolige flotte skålene var bryllupsgave til Peps foreldre på 50-tallet. De tilhører serien Cuba og er begge svartglassert på innsiden.


Larholm Norway Cuba 4

Larholm Norway Cuba 2-2


Denne tekanna fra Larholm fant vi på bruktbutikken til kr 20,- forleden dag. Den har et lite nagg på tuten, men er ellers i fin form og er merket Larholm 1101.








mandag 4. april 2011

Graveren keramikk


A/S Graverens Teglverk
Historikk:
A/S Graverens Teglverk i Sandnes ble grunnlagt rundt 1852. Graveren produserte keramikk helt fram til 1982, dermed fikk Graveren med seg 1960 og - 70-tallet. En stilperiode som mange viser stor interesse for i dag.
Produksjonen av farget keramikk kom i gang i 1926. Inntil da hadde Graveren bare produsert brun keramikk, såkalt potterivare. I 1976 fusjonerte Graverens Teglverk med Ganns Potteri og Teglverk og ble til Gann Graveren.
Kunstnerne
Mange kunstnere var tilknyttet Graverens Teglverk. Keramikeren Ragnar Grimsrud, som blir regnet som en av de mest begavede norske keramikerne på 1900-tallet, ble kunstnerisk leder i 1928. Hans kone, Elsa Grimsrud, var Graverens første dekoratør.
Keramikeren William Knutzen overtok som kunstnerisk leder i 1946. Han satte sitt preg både på bruks- og pyntekeramikken. Keramikken ble ofte laget med blank og halvblank glasur, dekorert med hvite prikker og linjer. Modellene og den varierte dekoren forente pottemakerkunst og den nye tiden. Knutzen var ansatt ved Graveren til 1949.


Merking
Mye fra Graveren er merket med firmanavnet stemplet inn i godset, men en del er også merket med et håndskrevet «made in Norway» eller «handmade in Norway» i sort skrift på undersiden av gjenstanden og et nummer. Ellers kan de også være merket med klistremerke. Se bilde.
Samlere av Graveren vil kunne gjenkjenne gjenstander  ut fra form og dekor. Vi viser her noe av det vi har samlet.
Kilder: Elin Nyberg fra Aftenbladet og Mats Linder fra Samlere & Antikkbørsen






Souvenir-tallerkner på utedoen

Hvor skal man henge opp alle de flotte og morsomme souvenirtallerknene man kommer over på loppemarked og bruktbutikker? Nå har vi funnet stedet, nemlig på utedoen!
Her kommer et lite utvalg av det vi har samlet så langt. Har spesielt falt for de mange flotte tallerknene fra Stavangerflint. Legg ellers merke til den befriende utsikten gjennom utedovinduet, selv på en tåkete dag, og til løsningen for vaskeservant-sisterne. Hva kan vel ikke en gammel separator brukes til!


Vadsø, Svartisen og Polarsirkelen, Helgeland og Torghatten, Hamarøyskaftet og Hamsun, Bodø på Cathrine Holm, alle fra steder der vi har vært på vår reise på kryss og tvers i Nord-Norge.
Vi så ikke slike fine tallerkensouvernirer da vi var på de aktuelle stedene  :-)

Foran Nidarosdomen.

Ved foten av Trollstigen.

Et hvert utedo med respekt for seg selv må ha et bilde av kongefamilien, her representert ved Harald og Sonja.

Utsikt ned mot bygda.