JULEBAKST OPPSKRIFTER

 

 

”God jul i stuen” Julegrøt

 

250 g smør

5 dl kremfløte

200 g hvetemel

1 ½ l melk

1 ss sukker

1 ts salt

 

Kok opp smør og fløte. Rør så i hvetemelet og rør til grøten slipper gryten. Spe med varm melk, litt av gangen. Rør godt og kok opp mellom hver speing. Ta av noe av smøret som kommer ut og bruk det til smørøye. Smak grøten til med sukker og salt. Server grøten med sukker og kanel. Rød saft til drikke.

 

 

 

Riskake fra Lyngør

 

3 l melk

375 g grøtris

300 g smør

300 g sukker

3 egg

4 ½ ss hvetemel

3 ss potetmel

100 g rosiner

50 g hakkede mandler

 

I stekeovnen: 200˚C i 1 – 1 ¼ time.

 

Kok risgrøt av melk og ris. Rør så i smør og sukker. Tilsett sammenvispede egg, mel, rosiner og mandler. Hell deigen i 3 smurte avlange former og stek kakene. La kakene stå i formene til de er kalde. Hvelves forsiktigkakene kan fryses. Serveres med jordbær og krem.

 

 

 

Løv

 

500 g smør

500 g hvetemel

1 ½ dl vann

2 ss sirup

sukker til å strø oppå

 


Smuldre smør og mel. Rør i vann og sirup. La deigen bli kald. Del deigen i emner og kjevle ut til en tynn leiv. Strø på sukker og dra et par drag med kjevlet. Skjær leiven opp i spisser og stek på takke. Snu kakene og stek ferdig. De kan også stekes på plate i tørr stekepanne av jern. Kakene får fine bruke ”roser”,

 

 

 

Bestemors lefser

 

5 dl seterrømme                                                      Fyll:

350 g sukker                                                                250 g smør

125 g smør                                                                  6 ss sukker

2 ts hornsalt                                                                 6 ts kanel

2 ts kardemomme                                      

ca 800 g hvetemel

 

I stekeovnen: 250˚C, ca 5-8 minutter

 

Bland rømme og sukker. Rør i smeltet, avkjølt smør. Bland det tørre og rør i. Sett deigen kaldt i to timer. Del deigen i 12 deler. Hver del kjevles ut og legges på plate som er strødd med mel. Stek lefsene lyse gule. Avkjøl dem hver for seg. Når lefsene er avkjølt, smøres de med smørkrem og legges sammen to og to. del lefsene i 12 snipper.

 

 

 

Fettbrød

 

175 g smør

175 g smult

500 g hvetemel

175 g sukker

2 ts kardemomme

2 dl melk

 

Smuldre smør og smult i hvetemelet. Bland i sukker, kardemomme og melk. Sett deigen kaldt til neste dag. Kjevle deigen til tynne leiver. Skjær ut med trinse, runde kaker, 15 cm i diameter. Stek dem på takke på svak varme. Snu dem og stek ferdig. Legg gjerne på stettfat.

 

 

 

Bestemors vørterkake

 

2 kaker

300 g rugmel, fint

500 g hvetemel

1 ts salt

1 ts nellik

½ ts allehånde

½ ts pepper

50 g smør

1 dl sirup

30 g brunt sukker

1 flaske (33 cl) vørterøl

1 ¾ dl melk

1 pk gjær

50 g rosiner

eggpensling

 

I stekeovnen: 210˚C ca 45 min – 1 time.

 

Bland det tørre. Smelt smøret, rør i sirup og sukker. Tilsett vørterøl og melk med utrørt gjær. Hev deigen to ganger. Slå ned deigen mellom de to hevingene. Bland i rosinene, del deigen i to og form to runde brød. Etterhev minst ½ time. Pensle med egg og stek kakene. Følg godt med under stekingen, dekk med folie hvis kakene blir for mørke.

 

 

 

Nøttebrød

 

150 g valnøtter

150 g paranøtter

5 ss smør

4 dl vann

1 pk gjær

1 ts salt

1 ss sukker

500 g hvetemel

mel til utbaking

eggpensling

 

I stekeovnen: 220˚C i 35-40 min.

 

Hakk nøttene grovt. Smelt smøret. Tilsett lunkent vann og gjær. Rør i salt, sukker og mel til en glatt, fin deig. Hev deigen til dobbel størrelse. Bak ut to brød. Etterhev på et lunt sted, pensle med egg og stek brødene. Dette er godt brød til kjøtt og sild.

 

 

Totenkringler

5 dl melk

2 pk gjær

250 g sukker

250 g smør

2 ts kardemomme

1 ts hornsalt

2 egg

ca 1 kg hvetemel

egg til pensling

 

I stekeovnen: 250˚C i ca 5 min.

 

Varm melken til den er lunken og rør gjæren ut i litt melk. Smelt smøret. Ta av halvparten av smøret og sukkeret. Bland alt til en løs deig og la den heve 1 time. Rør i resten av sukkeret og smøret. Etterhev ca ½ time. Deigen er løs, men kringlene blir best da. Trill små emner til de er 15 cm lange og form som en liten kringle. Etterhev på plate. Pensle kringlene forsiktig to ganger, da blir de flotte og blanke. Stek kringlene. Denne porsjonen gir ca 80 kringler. Server gjerne lunkne.

 

 

 

Julenøttkvadrater

 

100 g smør                                                                  Glasur:

200 g sukker                                                                1 dl sukker

1 egg                                                                           ½ dl vann

100 g kokesjokolade                                                 3 eggeplommer

2 dl melk                                                                      150 g smør

250 g hvetemel                                                 50 g kokesjokolade

1 ts bakepulver                                                            1 ts vaniljesukker

1 ts vaniljesukker                                                    hakkede nøtter

100 g nøtteblanding

 

I stekeovnen: 175˚C ca 35-40 min.

Liten langpanne, 22x32 cm

 

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg, smeltet sjokolade, melk og melet med bakepulver og vaniljesukker. Bland i hakkede nøtter. Stek kaken i godt smurt form og avkjøl den.

Glasur: kok sukker og vann til en tykk alke. Hell laken i miksmasterbollen. Tilsett eggeplommer og smør, litt etter litt. Rør inn smeltet sjokolade og smak kremen til med vaniljesukker. Fordel kremen utover kaken og dryss på nøtter. Del kaken i kvadrater.

 

 

 

Kongeboller

 

250 g smør

250 g sukker

2 eggeplommer

1 ts bakepulver

ca 400 g hvetemel

 

Fyll:

200 g melis

200 g malte mandler

2 eggehviter

 

I stekeovnen: 180˚C i ca 15 min.

 

Rør smør og sukker hvitt. Bland i eggeplommer og melet med bakepulveret. Avkjøl deigen. Bland melis og mandler med stivpiskede eggehviter. Trill runde kuler og legg dem på papirkledd stekeplate. Lag en fordypning i hver kule og fordel mandelfyllet. Stek kakene.

Videsæterkaker

 

125 g havregryn

150 g sukker

75 g hvetemel

1 ts natron

1 ts nellik

125 g hakkede rosiner

100 g smør

6 ss seterrømme

 

I stekeovnen: 180˚C ca 8-10 min.

 

Bland det tørre. Rør i smeltet smør og rømme. Sett deigen kaldt. Stek en prøvekake, flyter kakene for mye ut, tilsettes litt mer havregryn. Lag god avstand mellom kakene på brettet, de flyter litt ut. Stek kakene til de er sprø. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.

 

 

 

Kårdakaker

 

200 g smør                                                      Pynt:   

400 g sukker                                                    sjokolade

8 eggehviter                                                     hele skåldede mandler

200 g mandler

80 g hvetemel

 

I stekeovnen: 180˚C i ca 10-12 min.

 

Rør smør og sukker hvitt. Visp eggehvitene stive. Skåld mandlene, tørk dem og mal dem en gang på mandelkvern. Bland mandler og mel. Lag deigen. Kakene settes på papirkledd plate med to teskjeer. Kakene skal være lyse gule. Avkjøles på rist. Legg kakene på et brett. Smelt lys kokesjokolade til den er tyktflytende. Legg en klatt sjokolade og en skåldet mandel på hver kake.

 

 

 

Frk. Paulsens plumkake

 

250 g smør

200 g sukker

4 egg

3 dl kefirmelk

1 ts natron

500 g hvetemel

1 ts ingefær

½ ts revet muskatnøtt

revet skall av ½ sitron

400 g rosiner

200 g sukat

 

I stekeovnen: 150˚C ca 2 timer, 2x1 liter form

 

Rør smør og sukker hvitt. Rør i eggeplommene. Bland melk og natron, og bland det i vekselvis med melet. Bland frukten med noe av melet. Tilsett krydder og sitronskall. Visp eggehvitene stive og rør forsiktig inn. Fyll formene ¾ fulle. Stek kakene på nederste rille.

 

 

 

Austlid-kake

 

5 egg

400 g sukker

500 g smør

200 g aprikos i tynne strimler

600 g hvetemel

1 ts vaniljesukker

2 ts bakepulver

1 ½ dl melk

langtidsholdbar fløte

 

I stekeovnen: 175˚C ca 45 min. Tre former á 1 liter

 

Visp egg og halvparten av sukkeret til stiv eggedosis. Rør resten av sukkeret og smøret hvitt. Bland alt til en jevn røre. Fordel i godt smurte former og stek kakene. Avkjøl på rist.

 

 

 

Krydderkake

 

300g sukker

3 egg

125 g smør

300 g hvetemel

2 ts bakepulver

½ dl appelsinjuice

1 ½ dl melk

3 ss rom

½ dl rosiner

1 dl valnøtter

1 dl hasselnøtter

200 g fiken

15 dadler

1 ½ dl korinter

1 pk apsikat

1 ts kanel

1 ts kardemomme

½ ts nellik

 

I stekeovnen: 180˚C i ca 1 ½ time.

 

Visp egg og sukker. Tilsett smeltet, avkjølt smør. Bland i vekselvis mel, krydder, hakkede nøtter, frukt og væske. Fyll godt smurte former ca ¾ fulle og stek kakene på nederste rille. Kakene avkjøles og pakkes godt i folie og plast, og legges til modning i kjelleren i minst to uker.

 

 

 

Mors sjokoladekake

 

300 g sukker                                                                Fyll:

2 egg                                                                           50 g smør

150 g smør                                                                  ½ pl kokesjokolade

½ pl kokesjokolade                                                 400 g melis

2 ½ dl melk                                                                  1 ts vaniljesukker

300 g hvetemel                                                 ¾ dl sterk kaffe

2 ts bakepulver

 

I stekeovnen: 180˚C i 1 time.

 

Visp egg og sukker. Smelt smøret med sjokoladen, bland i. Rør i melk og mel med bakepulver vekselvis. Hell deigen i godt smurt form og stek kaken. Avkjøl. Smelt smør og sjokolade. Rør i melis, vaniljesukker og kaffe. Del kaken og legg et lag glasur på. Dekk kaken med glasur. Kaken kan få et tynt lag kokos på toppen.

 

 

 

Bergit-kake

 


4 egg

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

I stekeovnen: 175˚C ca 30 min.

Rund form diameter 24 cm.

 

Nøttebunn:

150 g hasselnøtter

150 g melis

2 egg

I stekeovnen: 150˚C ca 15 min.

Rund form diameter 24 cm.

 

Krem:

200 g smør

100 g melis

1 egg

1 ts vaniljesukker

6 ss sterk kaffe

 

Sjokoladeglasur:

1 pl kokesjokolade

125 g delfiafett

1 ss sukker

1 egg

1 ss sterk kaffe


 

 

Visp egg og sukker. Tilsett mel og bakepulver og stek sukkerbrødet. Mal nøttene, bland i melis og vispede egg. Stek nøttebunnen. Rør smør og melis til en luftig krem. Tilsett egg, vaniljesukker og kaffe. Del sukkerbrødet i to og smør på halvparten av kremen. Legg på nøttebunnen, smør på resten av kremen og legg siste del av sukkerbrødet over. Lag sjokoladekremen ved å smelte sjokolade og delfiafett i vannbad. Bland i egg, sukker og kaffe. Fordel glasuren på toppen og kantene. Pynt gjerne med hakkede nøtter. Dette er en holdbar kake.

 

 

 

Mokkakake

 

300 g mandler                                                              Fyll:

300 g melis                                                                  300 g smør

6 eggehviter                                                                 150 g melis

                                                                                    1 pl kokesjokolade

I stekeovnen: 200˚C i 30-40 min.                             1 ½ dl kaffe

Liten langpanne.                                                        1 eggeplomme

 

 

Mal mandlene. Tilsett melis og den vispede eggehviten. Stek kaken i godt smurt form. Avkjøl på rist. Til fyllet røres smør og melis godt. Tilsett sjokoladen som er smeltet i kaffe og avkjølt. Rør i eggeplommen tilslutt. Legg fyllet på kaken. Kaken er fin å fryse.

 

 

 

Toves delikatesser

 

150 g hvetemel                                                 Fyll:

2 ½ dl malte hasselnøtter                                          aprikosmarmelade

1 ts bakepulver

150 g sukker                                                                Pynt:

1 kryddermål salt                                                       100-150 g lys melkesjokolade

1 ts kanel                                                                     2 dl hasselnøtter

2 små egg                                                                    30 valnøtter

150 g smør

 

I stekeovnen: 200˚C i ca 8-10 min.

 

Bland det tørre. Tilsett egg og smeltet smør. La deigen hvile 1 time i kjøleskap. Kjevle ut deigen til ca ½ cm tykkelse. Stikk ut kaker, 3 cm i diameter. Stek kakene på papirkledd plate. Avkjøl dem og legg kakene sammen to og to med aprikossyltetøy mellom. Smelt sjokoladen, hakk hasselnøttene fint. Rull kakenes sider først i sjokolade og så i nøttehakk. Rør ut melis med litt vann. Fest valnøttene med melis på hver kake. Oppbevar kakene kaldt. De kan fryses.

 

 

 

Konfektsnipper

 


175 g smør

90 g sukker

1 egg

75 g malte nøtter

250 g hvetemel

 

Toscaglasur:

100 g smør

100 g mandelspon

125 g sukker

2 ss melk

3 ss hvetemel


I stekeovnen: 175-200˚C i ca 20 min.

 

Rør smør og sukker. Tilsett egg, nøtter og mel. La deigen hvile kaldt. Bland alle ingrediensene til glasuren i en kasserolle og la den koke så vidt opp. Avkjøl glasuren. Kjevle ut deigen på papirkledd plate ca 30x40 cm. Legg på glasuren og stek kaken på nederste rille. Stek gjerne litt for lite. Skjær kaken i firkanter, og del disse igjen i trekanter.

 

 

 

Sarah Bernhardt

 


250 g mandler

3 ½ dl melis

3 små eggehviter

 

I stekeovnen: 180˚C i ca 10 min.

Fyll:

200 g smør

3 dl melis

3 eggeplommer

1 pl revet sjokolade

 

Glasur:

2 pl sjokolade

2 ss smeltet delfiafett


 

 

Visp eggehvitene stive. Bland i melis og skåldede, malte mandler. Sett røren med to teskjeer på papirkledd plate. Stek kakene. Avkjøl kakene litt før de tas av platen med en skarp kniv. Til fyllet blandes smør, melis og eggeplommer til en smidig krem. Rør inn revet sjokolade. Legg fyllet på bunnen av kakene i en pyramideformet topp. Sett kakene kaldt til fyllet er helt stivt. Glasuren lages av smeltet sjokolade tilsatt smeltet delfiafett. Dypp kakene i sjokolade.

 

 

 

Nissens juleterte

 

200 g hvetemel                                     Fyll:                                          Pynt:

2 ½ ss potetmel                                    3 ss smør                            1 ts smør

1 ts vaniljesukker                            100 g sukker                         1 pl melkesjokolade

1 ts bakepulver                                    ½ dl havregryn                     1 ss melk

½ ts hornsalt                                        1 dl malte mandler               seigmenn eller geletopper

90 g sukker                                          1 ss maizenamel

100 g smør                                          1 ts vaniljesukker

1 dl kulturmelk                                     mandeldråper

                                                            1 egg

I stekeovnen: 180˚C ca

45 min. Paiform 24 cm.

 

Bland det tørre, smuldre i smøret. Rør i melken. Del deigen i to og kjevle ut en bunn. Bland ingrediensene til fyllet. Fordel det på deigen. Kjevle ut resten av deigen og legg den over. Klem godt til rundt knten. Stikk ”åndehull” med en strikkepinne og stek kaken gyllen. Avkjøl kaken og glaser den med smeltet sjokolade. Pynt etter ønske.

 

 

 


Fikenkake

 

200 g fiken

3 ss konjakk

200 g smør

200 g sukker

3 egg

150 g coctailbær

200 g hvetemel

1 ts bakepulver

 

I stekeovnen: 175˚C i 1 t 15 min – 1 ½ time. Form ca 2 liter.

 

Skjær fiken i strimler og hell på konjakken. Bruk et glass med lokk og la blandingen stå på kjøkkenbenken natten over. Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egg og mel vekselvis. Bland frukten med resten av melet og bakepulveret. Fyll røren i smurt formen og stek kaken. Avkjøl helt. Kaken kan fryses.

 

 

 

Multepai

 

200 g smør

300 g hvetemel

½ ts eddik

5 ss vann

eggpensling

3 dl multesyltetøy

1 pk mandelspon

 

I stekeovnen: 225˚C 18-20 min.

 

Smuldre smør og mel. Tilsett eddik og vann. Sett deigen kaldt. Kjevle deigen til et rektangel, dryss på et tynt lag mel og brett i tre. Avkjøl. Det samme gjøres en gang til. Del så deigen i to. kjevle den ene delen ut til c ½ cm tykkelse. Legg den på en plate dekket med papir. Del to kjevles ut som den første. Lag et rektangel inni denne som er 2 cm fra kanten. Denne ytre kanten legges oppå del en. Pensle med litt eggehvite, det limer sammen paien. Trykk kanten fast. Legg i syltetøyet. Det lille rektanglet skjæres i strimler som legges oppå. Pensle med egg og pynt med mandelspon. Stek paien. Serveres lunken med krem.

 

 

 

Havremarvkjeks

 

500 g havremarv

600 g hvetemel

150 g sukker

4 ts hornsalt

250 g smør

3 dl melk

I stekeovnen: 200˚C ca 10-12 min.

 

Bland det tørre. Smuldre i smør og rør i melk. Sett deigen kaldt en halv time og kjevle så ut til ca 3 med mer tykk leiv. Stikk ut kjeks i ønsket størrelse. Stek kjeksen og avkjøl den på rist.

 

 

 

Solkjeks

 

350 g hvetemel

300 g sammalt hvete, grov

2 ss sukker

3 ts hornsalt

200 g smør

2 ½ dl melk

½ dl vann

2 ½ dl solsikkekjerner

 

I stekeovnen: 200˚C i ca 12-15 min.

 

Bland det tørre. Smuldre i smøret. Rør i resten. Avkjøl deigen. Kjevle deigen ca 3 med mer tykk og skjær ut kjeks. Stek kjeksen.

 

 

 

Pepperkaker

 

150 g smør

1 dl lys sirup

2 dl sukker

1 dl kremfløte

6 dl hvetemel

½ ts nellik

½ ts ingefær

½ ts pepper

2 ts kanel

1 ts bakepulver

1 dl hvetemel til utbaking

 

I stekeovnen: 175˚C ca 8-10 min.

 

Første dag:            Lag deig. Bland sirup, sukker og smør i en kjele. Varm opp til sukkeret er smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen. Rør i fløten. Rør i hvetemel, krydder og bakepulver. Bland godt. Dekk deigen til og la den stå i kjøleskapet til neste dag.

Andre dag:            Kna deigen og kjevle ut leiven til 3 med mer tykk. Stikk ut figurer. Stek på plate med bakepapir. Avkjøl kakene på rist. Oppbevares i boks.


Goro

 

1 ¾ dl kremfløte

1 egg

125 g sukker

175 g smør

175 g smult

½ ss vaniljesukker eller

2 ts kardemomme

1 ss konjakk

1 ss potetmel

ca 500 g hvetemel

 

Visp fløten stiv. Visp eggedosis. Bland krem og eggedosis. Bland vekselvis i mykt smør, myk

smult og mel med krydder. Smulten bør ha vært brukt til å koke smultringer i. Har en ikke

smult, kan de lages av bare smør. Det er viktig å få fordelt fette jevnt. Er det igjen klumper,

vil det lage hull i kakene. Lag deigen dagen før den skal bakes ut. Kjevle deigen tynt. Sett de

utskårne kakene kaldt og stek så de kalde kakene pent gyllenbrune. Oppbevares i tett boks.

 

 

 

Krumkaker

 

3 egg

150 g sukker

150 g smør

150 g hvetemel

½ ts kardemomme

 

Stekes i krumkakejern.

 

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Tilsett smeltet, avkjølt smør og melet blandet med

kardemomme. La røren svelle i 1 time. Legg en stor teskje røre på midten av jernet. Stek

kakene lys gulbrune. Rull dem straks til kremmerhus, eller legg kakene over en kopp. Da får

du krumkaker som kan fylles med krem, gjerne tilsatt multer eller bringebær. Legg

krumkakene i en tett boks så de holder seg sprø.

 

 

 

Smultringer

 

5 egg

250 g sukker

½ dl smør, smeltet

1 ½ dl kremfløte

1 ½ dl kulturmelk

3 ts hornsalt

1 ts kardemomme

ca 750 hvetemel

1 kg smult til koking

Visp eggedosis, tilsett vispet kremfløte og melk. Bland det tørre og rør i melet og smøret. La

deigen stå til neste dag. Kjevle til 1 cm tykk leiv, og stikk ut ringer. Sett kakene kaldt til de

skal stekes, da holder de fasongen bedre. Stek kakene i smult. Avkjøl. Frys kakene i plastposer.

 

 

 

Sandkaker

 

100 g mandler

200 g smør

250 g hvetemel

1 egg

100 g sukker

 

I stekeovnen: 175˚C ca 10-15 minutter.

 

Skåld og mal mandlene. Smuldre smør og mel. Tilsett mandler, egg og sukker. Arbeid deigen sammen, og la den hvile en times tid i kjøleskapet. Trykk deigen ut i sandkakeformer. Stek kakene, og avkjøl dem litt i formene før de hvelves.

 

 

 

Berlinerkranser

 

2 kokte eggeplommer

2 rå eggeplommer

125 g sukker

300 g hvetemel

250 g smør

eggehviter til pensling

perlesukker

 

I stekeovnen: 175˚C ca 10 minutter.

 

Kok eggene i 8 minutter. Gni ut de kokte eggeplommene, bland inn de rå. Visp egg og sukker godt. Tilsett hvetemel og mykt smør vekselvis. (NB: smøret må ikke smeltes). Avkjøl deigen. Trill tynne pølser og form små kranser. Pensle med eggehvite og dypp i perlesukker. For å få riktig fasong på kransene, kan en avkjøle dem godt før en pensler og dypper. Deigen er ganske myk, så kjøkkenet må ikke være for varmt under baksten.

 

 

 


Mor Monsen

 

300 g smør

300 g sukker

8 egg

300 g hvetemel

1 ts bakepulver

revet skall av en sitron

100 g korinter

100 g mandler

50 g perlesukker

 

I stekeovnen: 175˚C i ca 25-30 minutter. Langpanne, 20x40 cm.

 

Rør smør og sukker hvitt. Skill eggene. Tilsett eggeplommene, melet med bakepulveret og revet sitronskall. Fold inn stivpiskede eggehviter forsiktig tilslutt. Hell røren i en smurt langpanne. Fordel korinter, langskårne mandler og perlesukker oppå. Stek kaken. Avkjøl og skjær spisse firkanter med skarp kniv. Kakene er fine å fryse.