Post: Storgata 11, 0155 Oslo   E-post: rorg@rorg.no

Internasjonale utviklingsspørsmål

Ressurssider fra RORG-Samarbeidet

Nyheter:

Behring Breivik og bin Laden

Terroren har rammet Norge. Det var ikke radikale islamister, slik mange først trodde, men en norsk anti-jihadist som sto bak. - En gal manns verk eller har vi fostret et monster med våre fiendebilder av Islam?, spør mange seg.
- Anders Behring Breivik er bin Laden i revers, mener andre og får bekreftet at alle ideologier og religioner kan brukes til vold og terror. - Vårt svar er mer demokrati, mer åpenhet og mer humanitet, sa statsminister Jens Stoltenberg i Oslo Domkirke sist søndag og la til: Men aldri naivitet.

Onsdag 27. juli 2011
Linker oppdatert: Mandag 15. august 2011

Torrorhandlingene i Norge var på avisenes forsider over hele verden.

- Etter angrepene i Oslo og på Utøya har vi vært forent i sjokk, fortvilelse og sorg, sa statsminister Jens Stoltenberg da han talte til 150 000 frammøtte foran Rådhuset i Oslo sist mandag (les mer her).
- Den viktigste tale holdt i Norge siden krigen, mener Kjell Terje Ringdal (les mer her).

Denne uka har også debatten startet om årsakene til terroren som rammet og hva vi kan gjøre for å hindre terror i framtida. For mange var det først et oppgjør med våre umiddelbare reaksjoner, for ugjerningene var ikke begått av de krefter vi fryktet mest. I fjor vår raste debatten bl.a. etter at "en jihadist fra Larvik" (les mer her), Mohyeldeen Mohammad, mente Norge drev "korstog mot Islam" gjennom krigføring i Afghanistan og måtte være forberedt på konsekvensene (les mer her). Mot slutten av året raste debatten på nytt, bl.a. etter at Tysklands forbundskansler Angela Merkel sa at "multikulti har feilet" og Walid al-Kubaisi advarte mot islamismens fremmarsj i filmen "Frihet, likhet og det muslimske brorskap" (les mer her). Men, det var ikke ekstreme islamister som rammet oss sist fredag. Det var Anders Behring Breivik, tidligere klassekamerat av bl.a. NRK-medarbeider Peter Svaar (les mer her).

Til Klassekampen mandag kommenterte professor i journalistikk, Rune Ottosen, den internasjonale pressedekningen slik (les mer her):

"Det er forståelig at mange først mistenkte al-Qa’ida, men mange utenlandske aviser fortsatte å kverne på dette lenge etter at det var kjent at en norsk, kristen mann sto bak terroren."

- Vondt at muslimer fikk skylden, sier nå utenriksminister Jonas Gahr Støre etter fredagens terrorhandlinger og utdyper det slik overfor Aftenposten (les mer her):

"De forhastede konklusjonene etter fredagens angrep har gitt oss en kraftfull lærepenge."

Han får støtte av unge muslimer og overfor NTB mener generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge at "terrorangrepene viser at det onde kan finnes overalt – uavhengig av hudfarge og religion" (les mer her).

- En terrorist på korstog, er tittelen på en kommentar i Dagbladet mandag, der John O. Egeland og Andreas Wiese reflekterer rundt Anders Behring Breiviks tanker og hans "manifest" og konkluderer slik (ikke på nett):

"De som hjelper den ytre fienden (islam) er legitime ofre som må fjernes fysisk. I en slik logikk blir AUF og en regjering med statsråder fra Arbeiderpartiet og SV naturlige mål. Det skal renne elver av blod før Europa er renset for muslimer, feminismen nedkjempet og patriarkatet gjennopprettet. Omtrent i 2083. Slik avslører han også at en av hans forbilder er muslimske terrororganisasjoner. Anders Behring Breivik er bin Landen i revers."

- Til dere som fostret en drapsmann

De politiske partiene på Stortinget har blitt enige om at partipolitisk strid skal ligge og vil stille valgkampen i bero til midten av august (les mer her). Andre fant imidlertid ikke grunn til å vente.

- Til dere som fostret en drapsmann, var tittelen på et innlegg av Petter Nome i den spanske avisa El Mundo, der har går til kraftig angrep på populistiske partier generelt, og FrP her hjemme spesielt, for medansvar for ugjerningen (les mer her). Det samme gjør professor i samfunnsmedisin, Per Fugelli, i et intervju i Dagsavisen i går (les mer her), mens lektor ved Nansenskolen på Lillehammer, Inge Eidsvåg, i et innlegg i Aftenposten mer generelt advarer mot at "hatefulle ord kan bli handling og lede til vold" og utdyper sitt syn på ansvar for fredagens ugjerninger slik (les mer her):

"De som omtaler mennesker med en annen hudfarge eller annen religion som snyltere, parasitter og kriminelle, bidrar til å berede det jordsmonn som Breivik sugde næring fra. De som snakker hatefullt om innvandrerne i Norge, påtar seg et stort ansvar for at noen en dag kan oppmuntres til å gripe til våpen for å gjøre landet vårt «muslimfritt»."

Nome fikk i går sterk kritikk for sitt utspill fra NHO (les mer her) og tar i dag selvkritikk for å ha gitt Frp-lederen ansvar for hat og vold (les mer her). (Red. anmerkning 29. juli: Nome hevder i ettertid i Dagsavisen at ingenting av dette stemmer, les her.)

- Fremskrittspartiets fiender i innvandringspolitikken har fått et ess på hånden, men også ess kan spilles feil, skriver Frank Rossavik i en kommentar i Bergens Tidende i dag. Han mener likevel at Petter Nome og Per Fugelli ikke tar feil og utdyper det slik (les mer her):

"Utspill fra Frp-politikere har bidratt til en debattkultur og en tone i deler av norsk offentlighet som utmerket godt kan ha virket oppmuntrende på Anders Behring Breivik. Han trodde jo at han representerte mange."

Dagens Næringsliv kommenterer i dag saken slik på lederplass (les mer her):

"Det er viktig at den tonen statsministeren har slått an fortsatt beholdes. Det er bare trist og pinlig når personer som Petter Nome og professor Per Fugelli forsøker å gi Fremskrittspartiet skylden for at det finnes forrykte mennesker som Breivik. Det må være lov å være kritisk til norsk innvandringspolitikken uten å få ansvaret for at en høyreekstremist bomber og skyter for fote. Vi som ønsker et multikulturelt samfunn ville aldri akseptert å få skylden dersom det var en islamsk terrorist som hadde gjort samme udåden. Det finnes ekstremister i alle leire, og det blir en nedrig og uinteressant debatt dersom de settes i bås med alle andre som har standpunkter vi ikke liker. Vi bør heller følge statsministerens oppfordring om å stå sammen."

- Intoleransen har dessvärre djupa rötter i vårt eget Europa, erkjenner forøvrig Sveriges utenriksminister Carl Bildt på sin blogg (les mer her)

- Gettoene på internett

Mens sosiale medier har fått mye fokus for sin positive rolle under "den arabiske våren" tidligere i år (les mer her), retter nå mange et kritisk søkelys mot internettets rolle for framveksten av Anders Behring Breiviks ideer, holdninger og handlinger.

- Veien fra Handelsgym til Utøya gikk via internett, skriver rådgiver for Den Norske Helsingforskomité, Aage Borchgrevink, i en kommentar i Aftenposten (les mer her), mens Hilde Sandvik i Bergens Tidende sier det slik (les mer her):

"Det spørs om ikkje tida no er inne for å ta et skikkelig oppgjer med anonyme nettdebattar."

- Gettoene på internett, er tittelen på en kommentar av Thomas Hylland Eriksen i Dagsavisen (nye meninger), som han innleder slik (les mer her):

"Internett gjør livet lettere. Ikke minst hvis man ønsker å melde seg ut av hovedvirkeligheten og dyrke en sekterisk identitet næret av paranoide fantasier. For eksempel hvis man er Anders B. Breivik."

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er for å la nettdebattene fortsette, men mener det kan være farer ved dem, spesielt når ekstreme ytringer ikke blir sett og hørt. Filosof og samfunnsdebattant Lars Gule, som blant annet har havnet i diskusjon med den senere drapsmannen Anders Behring Breivik på Document.no, forklarer det slik overfor Dagens Næringsliv (les mer her):

"Jeg forstår at folk ikke vil inn dit. Man blir anklaget for å være landsforæder og ansvarlig for voldtekt av norske kvinner."

- De som har fulgt ekstreme ideologiske debatter på nett, mener trollene må ut i solen for å sprekke, kunne Dagsavisen fortelle i går (les mer her) og i følge Gunnar Okstad i en kommentar i Adresseavisa i går er det akkurat det som nå har skjedd (les mer her):

"Trollet kom frem i går da den terrorsiktede forklarte seg om motivet bak drapene. Nå vet vi med sikkerhet hva som drev massemorderen."

I et innlegg på nettstedet document.no, der også Behring Breivik har vært aktiv, skriver Christian Skaug i dag bl.a. følgende om den videre debatten (les mer her):

"Det som er hendt betyr uansett at et anstendig politisk ordskifte fritt for sleivete, aggressiv, flammende, ekstremkonspiratorisk eller på annen måte virkelighetsfjern retorikk heretter må etterstrebes, ikke minst av hensyn til dem som er blitt myrdet pga. sin politiske innsats. Hele nettets debattsfære hadde i så måte sklidd ut. At Document lot f.eks. “Stoltenberg-jugend” passere, er kritikkverdig. Det vil ikke skje igjen. Forhåpentligvis vil vi heller ikke få se “FrP-jugend” eller “Jensen-jugend” noen steder heller."

_______

Nedenfor har vi samlet lenker til litt av debatten om disse spørsmålene de siste dagene.


Aktuelle lenker:
  • Rethink Rhetoric Against Islam, analysis by Julio Godoy for IPS 15.08.11
    Conservative governments and centre-right parties in Europe were attacking multiculturalism and denigrating Muslim immigrants long before Norwegian right-wing extremist Anders Behring Breivik used similar arguments to justify mass killings in Oslo and Utoya Island.
  • Dei korte dagane av skrekk, kommentar av Walid al-Kubaisi på opplystemuslimer.no 29.07.11
    Shoukat sa: «Islamiseringa provoserer ikkje berre denne galne mannen, ho provoserer meg òg.» Eg sa: «Vona er at vi lukkast med integreringa i det norske samfunnet. At nordmenn ser på oss som ein styrke til landet og ikkje som eit trugsmål.» Eg reiste meg og heldt fram med treninga for å få ut frustrasjonen og sorga.
  • Tale ved Statsminister Jens Stoltenberg i Oslo Domkirke, Statsministerens kontor 24.07.11
  • Brå og uventet høyreekstrem terror, forskning.no 27.07.11
    Høyreekstrem terror slår til brått og uventet. Oslo og Utøya er nytt eksempel på angrep tilsynelatende ut av det blå med et stort antall drepte.
  • Om den videre debatten, innlegg av Christian Skaug på Document.no 27.07.11
    Det som er hendt betyr uansett at et anstendig politisk ordskifte fritt for sleivete, aggressiv, flammende, ekstremkonspiratorisk eller på annen måte virkelighetsfjern retorikk heretter må etterstrebes, ikke minst av hensyn til dem som er blitt myrdet pga. sin politiske innsats. Hele nettets debattsfære hadde i så måte sklidd ut. At Document lot f.eks. “Stoltenberg-jugend” passere, er kritikkverdig. Det vil ikke skje igjen. Forhåpentligvis vil vi heller ikke få se “FrP-jugend” eller “Jensen-jugend” noen steder heller.
  • Den vanskelige debatten, kommentar av Nils August Andresen i Minerva 24.07.11
    Hvordan i all verden skal vi klare å diskutere det flerkulturelle samfunnet og dets utfordringer, som opptar så mange nordmenn, etter grusomhetene sist uke?
  • Attacks on Norway prompt EU to review far-right threat, EuropeanVoice.vom 28.07.11
    EU seeks ways to counter political radicalisation; counter-terrorism officials to hold emergency meeting.
  • Breivik and His Enablers, op-ed by Roger Cohen in New York Times 26.07.11
    Breivik is no loner. His violence was brewed in a specific European environment that shares characteristics with the specific American environment of Loughner: relative economic decline, a jobless recovery, middle-class anxiety and high levels of immigration serving as the backdrop for racist Islamophobia and use of the spurious specter of a “Muslim takeover” as a wedge political issue to channel frustrations rightward.
  • Norway’s Horror, editorial in New York Times 25.07.11
    Mr. Breivik is an anti-Islamic extremist who, his lawyer said, carried out the attacks to “save” Norway and western Europe from “cultural Marxism and Muslim domination.” His heinous actions — a car bombing of government buildings and a shooting spree at a Labor Party youth camp — make him no different from the jihadists.
  • Breivik's Swamp, argument by Toby Archer in Foreign Affaires 25.07.11
    Was the Oslo killer radicalized by what he read online?
  • U.S. Islamophobes Distance Themselves from Norway Killings, IPS 25.07.11
    As Norway mourns the loss of at least 76 of its citizens in Friday's bombing of government buildings in Oslo and mass shootings at a Labour Party youth camp, attention here has focused on the U.S. bloggers and groups whose Islamophobic message appears to have fuelled the alleged perpetrator's murderous rage.
  • Norway’s challenge, editorial in Jerusalem Post 24.07.11
    Europe’s fringe right-wing extremists present a real danger to society. But Oslo’s devastating tragedy should not be allowed to be manipulated by those who would cover up the abject failure of multiculturalism.  
  • Norway's attacks reveal world of hatred, opinion Ahmed Moor in Al Jazeera 24.07.11
    Initial reactions to the attacks in Norway showed a "clash of civilisations" exists, but not in the way many understood.
  • Norway, Islam and the threat of the Westopinion by Ibrahim Hewitt in Al Jazeera 23.07.11
    We dismiss this "madman" as a one-off "not linked to any international terrorist organisations" at our peril. If nothing else, history has shown us that such ideologies are trans-national across and beyond the West, with catastrophic effects on the rest of the world. We have been warned.

Medieklipp og -debatt:

  • Ufølsom kunnskapsløshet, lederkommentar i Aftenposten 15.08.11
    Uttalelsen om terrorister og muslimer tyder på at Hagen har lært lite av de grusomme terrorhandlingene 22. juli. Han fortsetter sine forsøk på å stigmatisere grupper på grunnlag av etnisitet og religion, i stedet for å ta inn over seg at terrorhandlinger begås av individer som må stilles til ansvar for det de har gjort, ikke for den religion de bekjenner seg til. Hagen forstår jo godt at kristendommen ikke kan lastes for Behring Breiviks handlinger.
  • - Jeg svarte bare på noen dumme spørsmål, Aftenposten 15.08.11
    Carl I. Hagen tror på en fortsatt dempet valgkamp, selv om utenriksministeren mener han har sagt noe «grotesk» om muslimer og terrorisme.
  • Hva skal vi kalle det?, kommentar av Marte Michelet i Dagbladet 15.08.11
    «Islamofobi» er ikke et perfekt begrep, men det har kommet for å bli.
  • Klar for nettdugnad, Klassekampen 15.08.11
    Bård Vegar Solhjell synes det er for mange eksempler på hatsk tone på nettdebattene, og tar nå til orde for fellesdugnad for å bedre debatten.
  • Når gruppers fiendebilder blir farlige, kronikk av Alexandra Irene Larsen i Bergens Tidende 15.08.11
    Etter terrorangrepene er behovet for å skape et bedre debattklima blitt reist, vi skal vise hverandre respekt og slutte med "grupperetorikk". Skribenter og kommentatorer har plassert seg selv på "den rette siden" mens det understrekes at det finnes en annen, mindre hyggelig, side ved Norge: den som skaper hat.
  • Norge er et produkt av verden, kommentar av Elisabeth Ivarsflaten i Bergens Tidende 14.08.11
    Årsakene til at Norge, og alle landene rundt oss, har opplevd innvandring fra både fjern og nær i akkurat denne perioden, og til tross for streng innvandringspolitikk, er mange og sammensatte. Men helt enkelt går det an å si at global migrasjon har økt fordi geografiske avstander er blitt mindre betydningsfulle. Denne globale endringen har vært drevet av teknologiske nyvinninger (transportmidler, pc’er, internett etc.), utvikling av handel og finans, og utvidet internasjonalt politisk samarbeid.
  • Fascist mot fascist, kronikk av Rasmus Fleischer i Aftenposten 13.08.11
    Det er ikke det minste rart at andre fascister nå tar avstand fra Anders Behring Breivik.
  • Murer har aldri løst problemet, lederkommentar i Adresseavisa 13.08.11
    Her hjemme kan Berlinmuren minne oss på hva som skjer dersom vold og fremmedfrykt får overtaket. Hat og forakt er også murbygging, selv om betong og armeringsjern er byttet ut med ord. Påstander om islamisering av Norge er en slik form for murbygging som det gjelder å ta sterk avstand fra. Dette forsøket på å bygge stengsler må stanses med kunnskap og gjensidig respekt.
  • Et forsøk på å beskrive det ­ubeskrivelige, Klassekampen 12.08.11
    Arbeidet med en rekke utgivelser relatert til terrorangrepene i Oslo og på Utøya er i gang i de norske forlagene.
  • Terrorismens banale likhet, kommentar av Nawal El-Saadawi i Ny Tid 12.08.11
    Terroristen som rammet Norge 22. juli deler tankegods med Osama bin Laden. Men de høyrevridde mediene skjuler sannheten.
  • Hallgrim Berg angrer ingenting, Vårt Land 12.08.11
    Høyre-veteran Hallgrim Berg avviser at tanken om «Eurabia» kun er fantasi. Han er bekymret for den vestlige kulturs fremtid.
  • En moralsk plikt, debatt av Jacob Mchangama i Aftenposten 12.08.11
    Det har vært styrkende for troen på det åpne samfunn å følge debatten i Norge etter Anders Behring Breiviks massemord.
  • Går det alltid et korstog?, debatt av Eivor A. Oftestad i Morgenbladet 12.08.11
    Marius T. Mjaaland peker i Morgenbladet 29. juli på den absurde bruken av korstogsideologi som ble tatt ut til det ondskapsfullt ekstreme i marerittet 22. juli. Samtidig kobler han denne korstogsideologien til antijihad-bevegelsen som «en verdensvid troskamp som prøver å gjenopplive korstogsideologien».
  • Noe annet enn rasisme, kommentar av Trond Berg Eriksen i Morgenbladet 12.08.11
    Det er flere forskjeller mellom jødehetsen på 1930-tallet og dagens muslimhets.
  • – Burde ikkje vore så kategorisk, Dag og Tid 12.08.11
    I sitt fyrste intervju etter 22. juli seier Christian Tybring-Gjedde at han har nytta for sterke formuleringar, men at han ikkje har skifta syn på innvandringspolitikken.
  • Pågår det en islamisering av Norge?, kronikk av Tomas Lægreid i Bergens Tidende 12.08.11
    Det kan se ut til at de som roper høyest om islamisering er farlig nær ved å mene at muslimer bør forfølges. Det er her den viktige grensen går, mellom islamkritikk og muslimfiendtlighet.
  • Hyller flerkulturen, Klassekampen 12.08.11
    Mens Frp står samlet om en stram innvandringspolitikk, strides partiet om flerkultur. - Norsk kultur er i konstant endring, og det er i hovedsak en bra ting, sier Tord Lien.
  • Storhaugs bibliotek, debatt av Øyvind Strømmen i Dagbladet 12.08.11
    Problemet med å rose Fjordman er ikke at Breivik gjør det. Problemet er at man roser Fjordman.
  • Ytringer og hat, kronikk av Torkel Brekke i Dagbladet 12.08.11
    Mange antar at hatefulle ytringer virker som sikkerhetsventiler. Men hatefulle ytringer fører faktisk til mer hatefulle ytringer.
  • Syv steg mot «mer, kronikk av Eirik Bergesen i Aftenposten 11.08.11
    Ytre høyre har ikke skyld i drapene, selv om noen av gjerningsmannens tanker, de som ikke varslet om vold, fant støtte i disse miljøene.
  • Veien videre, kronikk av Christian Tybring-Gjedde i Aftenposten 11.08.11
    Det er ikke mulig at helt ulike kulturer kan leve sammen uten et felles verdigrunnlag.
  • Terrorens to terskler, kommentar av Espen Ottosen i Aftenposten 10.08.11
    Tusenvis av nordmenn bærer antagelig på en inngrodd skepsis til innvandring generelt og muslimer spesielt. Men hva skal til for at skepsis blir til hat – og så til terror?
  • Den stuerene debatten, kommentar av Trine Skei Grande i Aftenposten 10.08.11
    Vi har akseptert en retorikk om muslimer som vi aldri ville tillatt når det gjelder andre minoriteter.
  • Uenighet strekker tankene, kronikk av Hege Storhaug i Dagbladet 10.08.11
    En gjennomgang av bokhylla mi på jobb etter å ha lest Strømmens kronikk, imponerte meg. Jeg fant overraskende mange bøker som jeg egentlig rett og slett misliker budskapet i.
  • Islamofobi og antisemittisme - tvillingideologier, debatt av Torgeir Salih Holgersen i Dagsavisen (nye meninger) 09.08.11
    I denne artikkelen vil jeg vise hvordan den ideverdenen som selverklært kalles ”islamkritikk” sammenfaller med antisemittismens ideverden. Men først vil jeg grunngi hvorfor det å sammenstille disse ideene ikke bare er legitimt men også nødvendig.
  • Ensporet terrorforskning?, kronikk av Thomas Hegghammer i Aftenposten 09.08.11
    Har norsk terrorismeforskning vært for ensidig rettet mot islamisme?
  • Gjør deg kjent med islamofobien, kronikk av Cora Alexa Døving i Aftenposten 07.08.11
    Vil det etter 22. juli fortsatt være mulig å kritisere innvandring eller islam?
  • Det er ideologiene som gjør terror mulig, debatt av Jørgen Lorentzen i Dagbladet 06.08.11
    I Breiviks ideologi er forståelsen av kjønnenes grunnleggende ulikhet og mennenes dominans vesentlig.
  • Vurderer forbud mot tysk ekstremparti, Dagbladet 06.08.11
    Tysklands innenriksminister i ferd med å snu etter terrorangrepene i Norge.
  • Vi kan ikke bruke ord som har blitt misbrukt av en terrorist, Dagbladet 05.08.11
    Islam-kritiker Ole Jørgen Anfindsen beklager ordbruk og mener også Peder «Fjordman» Jensen bør gå i seg selv.
  • Islamdebatt tar ny retning, Aftenposten 05.08.11
    I etterkant av terroren i Norge pågår en internasjonal debatt om den ekstreme ideologien til Anders Behring Breivik kan eller bør settes i sammenheng med dagligdags europeisk islamkritikk.
  • Ikke i bøddelens fotspor, kommentar av Hege Storhaug i Dagsavisen (nye meninger) 05.08.11
    Jeg trodde vi skulle trå varsomt i disse sorgtunge dagene, men jeg var naiv. Ondskapen fikk utfolde seg. Gjerningsmannen har fått politisk innflytelse gjennom jakten på syndebukker.
  • Hvilke ideer dreper?, kronikk av Aage Borchgrevink i Aftenposten 04.08.11
    Hinsides høyre og venstre, islam og kristendom, lever hatet mot Vesten.
  • Heksejakt på egne eller andres ytringer?, kronikk av Kristin Clemet i Dagbladet 04.08.11
    Å stemple meningsmotstanderes ytringer i kjølvannet av tragedien vil garantert ikke lede til en bedre debatt.
  • Advarer mot å kvele islamdebatten, Dagsavisen 03.08.11
    Sp-nestleder Ola Borten Moe advarer mot å kvele debatten etter 22. juli-angrepene og sier han ikke synes islamdebatten i Norge så langt har vært spesiell hatefull.
  • Advarer mot konformitet, Klassekampen 03.08.11
    Sp-kronprins Ola Borten Moe advarer mot å kvele debatten etter 22. juli-angrepene, og sier han ikke synes islamdebatten i Norge så langt har vært spesiell hatefull.
  • Når språk baner vei for massemord, Dagbladet 03.08.11
    Spørsmålet er hvordan selve klimaet oppstår, hvordan språket i offentligheten får skli ut.
  • De begraver sine barn langs veien, kommentar av Jill Johannessen i Bergens Tidende 03.08.11
    Nordmenn er i nasjonal kollektiv sorg. Mediene er i unntakstilstand. Når de verste sjokkbølgene har lagt seg og vi igjen vender blikket fremover.
  • Trusselbilder, lederkommentar i Dagens Næringsliv 03.08.11
    Har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) stirret seg blind på truselen fra ekstreme islamister og glemt høyreekstremismen? Det er ikke åpenbart.
  • Det som ikke kan velges bort, kommentar av Ragnar Audunson i Dagsavisen (nye meninger) 03.08.11
    Vi kan ikke velge vekk globaliseringen og digitaliseringen. Men vi kan velge hva slags flerkulturelt og digitalt samfunn som skal utvikles.
  • Fra grov spøk til blodig alvor, kommentar av Jahn Otto Johansen i Dagsavisen (nye meninger) 03.08.11
    Jeg er ytringsfrihetsfundamentalist og mener det meste må kunne tillates selv om det er sårende og ubehagelig.
  • Israelsk kommentator: AUF støtter terrorisme, Vårt Land 02.08.11
    De rettferdiggjør styrker som har begått terrorisme mot israelere og drept tusener av mennesker som dem selv.
  • Individets frihet, kronikk av Thomas Hylland Eriksen i Aftenposten 01.08.11
    Ukrenkelig. Vi har ikke noe annet valg enn å leve med forskjellighet, uten dermed å gi avkall på grunnleggende verdier.
  • Jagland: - Terrorhandlingene er et varsel til hele Europa, Aftenposten 01.08.11
    Terrorhandlingene skjedde ikke i et vakuum. Anti-islamske holdninger har vokst seg sterke over hele Europa. Vi bør ikke være forundret over at noen gjør ord til handling, sier Thorbjørn Jagland.
  • Historien, det er meg!, kommentar av Eirik Høyer Levlestad i Bergens Tidende 31.07.11
    Når verden nå arbeider seg gjennom «A European Declaration of Independence», er det helt i tråd med Anders Behring Breiviks uttrykte intensjon.
  • Ingen økt trussel fra høyreekstreme miljøer, Aftenposten 30.07.11
    PST la i kveld frem sin første trusselvurdering etter terrorangrepet.
  • De er den tredje bølgen, Aftenposten 30.07.11
    De hater ikke raser. De har ingen hakekors. De går i dress. De synes islam er den største trusselen mot vår sivilisasjon.
  • Tragediens ironi, kommentar av Kenan Malik i Bergens Tidende 30.07.11
    Anders Behring Breivik har mer felles med islamske jihadister enn med noen andre.
  • - Hvis jeg har noen skyld i det som har skjedd, skal jeg ta det ansvaret, Dagbladet 30.07.11
    I Anders Behring Breiviks manifest henviser 32-åringen til sin mentor, «Rikard Løvehjerte». Nordmannen henviser også til hvordan tempelridderne - inspirert av de kristne ridderne som hadde sin siste base nettopp her på Malta - skulle forsvare Europa mot Jihad og islam.
  • Terrorhandlingenes fundament, kommentar av Lars Erik Berntzen i Bergens Tidende 30.07.11
    Anders Behring Breiviks handlinger springer ut fra den anti-islamske bevegelsens virkelighetsforståelse.
  • Et blodig identitetsprosjekt, kommentar av Sara Azmeh Rasmussen i Aftenposten 30.07.11
    Bildet er fremdeles både broket og uklart, men tanken om identitet var det første som slo meg da jeg ble konfrontert med visuelle og skriftlige ytringer av Breivik. Maskuline drakter og symboler fra korsfarertiden i kombinasjon med en uttalt frykt for det han mente var en systematisk dekonstruksjon av vestlig sivilisasjon.
  • Krevende ytringer, kommentar av Per Anders Madsen i Aftenposten 30.07.11
    En leser skriver til meg: «Du skriver bl.a. at terroren ikke kom utenfra. Dette er feil, terroren kom nemlig utenfra. Terror er importert fra muslimske land, tilsvarende som for eksempel imamer, moskeer og hijab. Terror er unorsk, den hører ikke hjemme i vår kultur, men den er derimot en del av den islamske kultur. Dette gjelder selv om den ble utført av en nordmann. Breivik har lært seg islamsk terror og benyttet den». Det er selvfølgelig ikke lett å vite hvor mange som tenker slik, men det er tydeligvis mulig å fortrenge Vestens egen, blodige tradisjon for terrorisme.
  • - Alle partier må begynne å snakke annerledes, Dagens Næringsliv (NTB) 30.07.11
    Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett mener det må til en varig politisk klimaendring i Norge, i respekt for 22. juli-ofrene.
  • Farleg språk, lederkommentar av Alf Skjeseth i Klassekampen 30.07.11
    Tidlegare Oslo-biskop Gunnar Stålsett har eit tilsvarande bodskap, når han i Klassekampen i dag seier det vil vera eit svik mot ofra frå 22. juli 2011 om norske politikarar vender tilbake til ein ekskluderande og stigmatiserande retorikk. Her er det lettast å rette peikefingaren mot Framstegspartiet, men Stålsett refsar også ordbruken regjeringa har gripe til for å rettferdiggjera innstrammingar i asylpolitikken. Han seier at retorikk skaper nye realitetar, og at det er naudsynt å bli meir kjenslevar for stigmatiserande språkbruk.
  • Nettets forbanning, lederkommentar i Bergens Tidende 30.07.11
    Vi kan ikkje stengja nettet, som på mange måtar er ei velsigning. Men kan vi forhindra at det blir ein arena for hat og ekstremisme?
  • Nettet lukker seg, kommentar av Andreas Wiese i Dagbladet 30.07.11
    Skal vi bekjempe ekstremisme må vi orke å benytte motytringsfriheten.
  • Demokratisk kultur og selvsensur, kronikk av Ingvar Mæhle i Dagbladet 30.07.11
    I stedet for å tjene til en åpnere og bredere politisk debatt, hvor vanlige menneskers synspunkter korrigerer den politiske elitens debattmonopol, er nettdebattene, spesielt her i Dagbladet, degenerert til en av de laveste formene for kommunikasjon i vårt samfunn.
  • Islamsk råd: - Nå er det tid for varme og nærhet, Dagbladet (NTB) 30.07.11
    Pakistanere, afrikanere, irakere, iranere, nordmenn. Hundrevis samlet seg i et solidaritetstog til støtte for pårørende og ofre etter terrortragedien.
  • Fryktens mange fjes, Klassekampen 30.07.11
    Lars Fr. H. Svendsen understreker at frykten først og fremst var selve formålet for Breiviks terroraksjon: å spre redsel og usikkerhet i befolkningen. Men den spiller også en rolle som motivasjonskraft for ham selv. - Manifestet han har skrevet er hele tiden drevet av det han frykter og vil bort fra. Det gjelder særlig muslimer og kvinner, sier han.
  • EU vil bekjempe «ensomme ulv»-terrorister, Aftenposten (NTB) 29.07.11
    EUs terroreksperter vil rette mer oppmerksomhet mot faren for angrep fra soloterrorister.
  • - Må ikke gradere terror, Klassekampen 29.07.11
    Europol mener at islamistisk terror er en større trussel enn høyreradikal terror. - Det er irrelevant å gradere hvilken terror som er farligst, sier Alexander Bengtsson fra Expo.
  • En massemorders univers, Morgenbladet 29.07.11
    - Han passer ikke inn i de klassiske høyreekstreme ideologiene, for han har ingenting imot jøder og asiater. Han er ikke noen norsk nasjonalist, og heller ikke kristenfundamentalist. Han passer derimot inn i en relativt ny trend, den islamofobe. Behring Breivik representerer den aller mest ekstreme varianten, sier terrorismeforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til Morgenbladet.
  • Angsten for Eurabia, Kommentar av Kaj Skagen i Dag og Tiod 29.07.11
    At det ligg føre så mykje tekst frå Anders Behring Breivik, gjer åtaket hans om mogeleg endå meir uhyggjeleg. Han planla aksjonen sin systematisk og arbeidde målretta gjennom ni år for å realisera han. Hovudsaka hans var ikkje nedslaktinga og bomba, men boka. Her kallar han faktisk tvillingåtaket for «the marketing operation».
  • Tempelridderen, Debatt av Marius Timmann Mjaaland i Morgenbladet 29.07.11
    På nettstedet Gates of Vienna har blant annet gjerningsmannens store forbilde Fjordman publisert sine tekster om «Eurabia», der han advarer mot en sammensmelting av europeisk og arabisk kultur i nær fremtid. Når de europeiske muslimene blir tallrike nok, vil de ifølge Fjordman og hans trosfeller tilintetgjøre all vestlig kultur og religion.
  • Diagnose: unntakstilstand, Kommentar av Sten Inge Jørgensen i Morgenbladet 29.07.11
    Frykten for «Eurabia» og troen på at de folkevalgte har sviktet folket, er ikke bare et marginalt internettfenomen.
  • Terrorekspert: - Breivik eksisterer nesten bare virtuelt, VG (NTB) 29.07.11
    Den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp kaller Anders Behring Breivik en hybdridterrorist som er antiislamsk, men som samtidig beundrer islamisters martyrangrep.
  • Ingen ideolog, men et skadet menneske, Debatt av Bendik Gjevjon i Morgebladet 29.07.11
    Han er en korsfarer, en tempelridder. I utviklingen av sin selvrepresentasjon shopper han litt her og litt der fra historie, filosofi, religion og ideologi. Når mediene derfor beskriver vedkommende som skolert, intelligent og rasjonell, er det tydelig at de ikke forstår hva dette handler om. Hadde de gått tekstene til gjerningsmannen nærmere etter i sømmene, hadde de sett at han ikke har noen form for forpliktelse overfor eller dypere forståelse av verken politikk, ideologi, filosofi eller religion.
  • Var alene, men er det ikke, Kommentar av Thorbjørn Jagland i Dagsavisen (nye meninger) 29.07.11
    Europa har alltid vært multikulturelt og multietnisk. Det har alltid ført til katastrofe når vi ikke har klart å leve med det.
  • Renhetsfantasier - fra høyre til venstre, Debatt av Lars Laird Eriksen i Dagsavisen (nye meninger) 29.07.11
    Det er mange som krangler om det er høyresiden eller venstresiden som er farligst. Det er andre som lurer på om det er noen ideer som har kimen til vold i seg. Jeg tror en innfallsvinkel kan kutte begge knutene: Renhetsfantasier skaper vold.
  • Arbeiderbevegelsens blodvitner, kommentar av Åshild Mathisen i VG 29.07.11
    Det var det motsatte av terroristens plan: Han har gitt Arbeiderpartiet ubestridt definisjonsmakt i vår politiske debatt. Den makten må forvaltes med omhu.
  • Beskyldning og beklagelse, Kommentar av Petter Nome i Dagsavisen (nye meninger) 29.07.11
    Den ene dagen gir jeg Siv skylda for terrordåden. Den andre kryper jeg til korset og legger meg flat. I tillegg får jeg skrape fra NHO og trues med disiplinære tiltak. Alt dette skjer i Dagbladet. Poenget er bare: Ingenting av dette stemmer.
  • Æren og demokratiet, Kommentar av Cornelius Jakhelln i Morgenbladet 29.07.11
    Hvis du finnes blant Morgenbladets lesere, tikkende bombe: Jeg tar ditt raseri på alvor.
  • Undertrykt?, Lederkommentar av Alf Skjeseth i Klassekampen 29.07.11
    Medieforskar og skribent Elisabeth Eide seier til det antifascistiske tidsskriftet Searchlight at somme element har funne ut at det gjev makt å opptre med ein offerretorikk, som ho meiner forgiftar den politiske debatten. Ho avviser at forskrudde sinn kan utvikle seg fordi det ikkje har vore debatt og argument. Tvert om har det grodd fram eit klima som har gjeve massemordaren ei kjensle av å ha mange med seg, som ho seier.
  • Mer debatt, ikke mindre, Kommentar av Knut Olav Åmås i Aftenposten 29.07.11
    «Mer debatt» ønsker rikspolitikerne etter terrorangrepene. En god idé – men den medfører også ubehag.
  • – Vi må dempe fienderetorikken, Dagsavisen 29.07.11
    Minerva-redaktør mener politikere og nettdebattanter må tenke seg bedre om før de bruker «oss/dem»-retorikk, med termer som sviker, forræder og fiende. – Men vi må fortsatt kunne diskutere innvandring, sier han.
  • Hvordan vil 22. juli forandre samfunnsdebatten?, Morgenbladet 29.07.11
    Arne Johan Vetlesen, Siv Jensen, Cathrine Holst, Inge Lønning og flere andre norske debattanter svarer.
  • Vil ha meir kunnskap i terror-debatten, Nationen 29.07.11
    - Presse og politikarar må spørje seg kva type debatt dei ynskjer seg. Det er rimeleg at Frp blir ansvarleggjort for ordbruken sin, seier professor i retorikk, Kjell Lars Berge.
  • Ping-pong fra skyttergravene, Kommentar av Sjur Holsen Bergens Tidende 29.07.11
    Det er fortsatt aldeles legitimt å være kritisk til både innvandring, islamisme og norsk integreringspolitikk. Den jevne Frp-er gjør ikke noe mer alvorlig enn å stemme på et av Europas minst ekstreme høyrepopulistiske partier, og har like lite å svare for etter Breiviks ugjerning som den vanlige muslim etter 11. september.
  • Østerriksk politiker ekskludert etter terroruttalelser, Dagbladet 29.07.11
    Det østerrikske Frihetspartiet har utestengt en av sine parlamentarikere fra partiet på grunn av uttalelser han har kommet med etter terrorangrepene i Norge.
  • Vil be politiet bore i Knights Templar, Aftenposten 29.07.11
    - Jeg må få avklart om han er indoktrinert, styrt eller ledet på en eller annen måte, sier Geir Lippestad.
  • Britisk høyreekstremist: - Knights Templar finnes, Aftenposten 29.07.11
    Men den britiske bloggeren benekter at Anders Behring Breivik var med i gruppen.
  • Når masken blir et fjes, Kommentar av Frank Rossavik i Morgenbladet 29.07.11
    Internett har et delansvar for vår tids massemordere.
  • Innvandringsskepsis, Kronikk av Per Morten Schieffloe i Adresseavisa 29.07.11
    Mens de aller fleste synes arbeidsinnvandring fra Øst-Europa bidrar positivt til norsk økonomi, er det utbredt skepsis til muslimer og islam.
  • Ordfører: - Frp må dempe språkbruken, Dagbladet (NTB) 29.07.11
    Tror vi vil få en annen diskusjon om innvandring i årevis.
  • Spår nytt debattklima, Klassekampen 29.07.11
    Aslak Nore håper de mest ekstreme ytringene i innvandringsdebatten er en saga blott etter 22. juli 2011.
  • Europol: Høyreekstremister ikke farligst, Aftenposten (NTB) 28.07.11
    Selv etter terrorangrepet i Norge som ble utført av en høyreekstremistisk nordmann, fastholder Europol at militante islamister utgjør en langt større trussel i Europa.
  • Høyreekstreme glemt i frykten for islamsk terror?, kommentar av Nina Haabeth i ABC Nyheter (NTB) 28.07.11
    Massakren i Norge, utløst av et hat mot det multikulturelle samfunnet, har startet en omfattende selvgransking i Europa: Glemte vi trusselen fra høyreekstreme i jakten på islamistiske terrorister?
  • En stolt norsk-somalier, kommentar av Paul Thomas i Dagsavisen (nye meninger) 28.07.11
    Fundamentalister – islamske eller kristne – opererer i hans tekst i en middelaldersk verden hvor det ikke finnes gråsoner, og mennesker, døde eller levende, blir rekruttert i fundamentalistenes trangsynte apokalyptiske visjon.
  • Noen skryter av Breiviks ideer, Dagsavisen (NTB) 28.07.11
    Tross den massive fordømmelsen av terroren i Norge finnes det enkelte europeiske politikere langt ute på høyresiden som åpent sier de støtter Anders Behring Breiviks ideer.
  • Britisk høyreekstremist benekter at Breivik var en del av Tempelridderne, VG Nett 28.08.11
    Ifølge den britiske høyreekstremisten Paul Ray (35) eksisterer gruppen Anders Behring Breivik (32) hevder at de to grunnla sammen. Ray benekter derimot all kjennskap til massemorderen.
  • Tempelridderne fortviler: - Breivik er ikke en av oss!, VG Nett 28.07.11
    Terrorsiktede Anders Behring Breivik anser seg selv som en helt spesiell type ridder; en tempelridder. - Han forstår ikke hva det innebærer, mener ordenens storkommandør.
  • Hanekamhaug fikk manifest av Breivik: - Ubehagelig, VG Nett 28.07.11
    Fremskrittspartiets Mette Hanekamhaug var en av over 1000 personer som terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) sendte sitt manifest til.
  • Mer edruelighet i samfunnsdebatt, debatt av Marianne Egeland i Aftenposten 28.07.11
    At Frank Haug fra Mysen (indirekte) legger skylden på det flerkulturelle samfunnet for de grufulle hendelsene på Utøya og i Oslo (Aftenposten, 25. juli), er grenseløst frekt og skremmende, i likhet med at nazistiske nettsteder har tusenvis av nordiske medlemmer.
  • Støre ut mot ytringer som gjør Frp medansvarlig, Dagbladet 28.07.11
    - Vi skal ta tak i spørsmålene når tiden er moden, sier utenriksministeren.
  • Skyld og ansvar, kommentar av Frank Rossavik i Bergens Tidende 28.07.11
    Ingen kan i fullt alvor mene at Fremskrittspartiet har skylden for Anders Behring Breivik. At han en gang meldte seg inn i partiet og senere ut igjen, har knapt betydning. Anklagen går på at et parti som ønsker regjeringsmakt tillater sentrale tillitsvalgte å bidra til å piske opp en stemning i deler av offentligheten, som forrykte og voldelige mennesker kan fortolke som støtte til seg selv.
  • Moe meiner det må vera rom for debatt i Noreg, Nationen 28.07.11
    — Breivik har laga eit oppkok av forkvakla idear, og har fått halde på i eit lukka miljø utan korrektiv og kritiske spørsmål. Breivik vil oppnå ein liten siger om rommet for debatt framover blir redusert, seier Moe. Moe har tidlegare hatt uttalar i offentlege diskusjonar som har vekt stor merksemd. Mellom anna sa han i 2009 at Noreg ikkje har noko å lære av arabisk styresett og han har oppmoda folk om å «tenkje norsk». Moe seier han ikkje har strekt strikken for langt sjølv i debatten.
  • Tankegodset, lederkommentar av Bjørgulv Braanen i Klassekampen 28.07.11
    Breiviks ideologiske forbilder, den norske bloggeren Fjordman og Bat Ye’or («Eurabia: The Euro-Arab Axis») har skapt en sammenhengende rasistisk konspirasjonsteori, helt på linje med mellomkrigstidas teori om jødisk-bolsjevikisk konspirasjon og jødisk verdensherredømme, slik den ble spredd gjennom «Sions vise protokoller».
  • Brun bølge slår inn over Europa, Dagsavisen 28.07.11
    Terrorangrepet i Oslo og på Utøya har satt søkelyset på den stadig økende oppslutningen rundt politiske partier på ytre høyre over hele Europa.
  • Vi kan ikke ignorere det ideologiske gjørmebadet massemorderen har vokst fram i, kommentar av Stener Ekern i Dagbladet 28.07.11
    Det er for enkelt å se for seg at drapsmannens tankegods er uviktig, noe han rasket med seg i et kaotisk hat som kunne kommet i en hvilken som helst forkledning. Ideene er heller ikke enestående. De finnes over hele Europa, ikke som tradisjonell høyreekstremisme, men som en kraftig anti-islamideologi preget av krigerske europeiske myter.
  • «Denne mannen var et monster. Et dyr», VG 28.07.11
    Her forklarer leder for English Defence League, Tommy Robinson (28), hvorfor han tror terrorangrep som ligner på det Anders Behring Breivik gjorde i Norge, kan skje andre steder i Europa.
  • Bekrefter eksistensen av en anti-muslimsk «tempelorden», Dagbladet 28.07.11
    Britisk høyreekstremist forteller at en gruppe inspirert av korsfarere eksisterer. Men avviser tilknytning til Anders Behring Breivik.
  • «Du bør bevæpne deg», Klassekampen 28.07.11
    Bloggerne som inspirerte Anders Behring Breivik sier ­Europa er i krig, og oppfordrer til bevæpning.
  • - Det er tid for ettertanke, Klassekampen 28.07.11
    Anfindsen har siden 2005 drevet det innvandringskritiske nettstedet Honestthinking.org, og skrev i 2010 boka «Selvmordsparadigmet», der han blant annet argumenterer for at politisk korrekthet, såkalt kulturmarxistisk tankegods om likhet mellom raser og kjønn, kan være i stand til å «ødelegge hele vår sivilisasjon».
  • Korsfarerne, kommentar av Maren Sæbø i Dagsavisen (nye meninger) 28.07.11
    Selv uten Breiviks kompendium er disse tekstene der ute, og de leses. Kanskje har vi kollektivt sviktet vårt ansvar i å engasjere oss i disse nettdebattene.
  • Frykten for sensur, kommentar av Mina Hauge Nærland i Aftenposten 28.07.11
    De fleste av oss som følger nettdebatter har sett avleggere av Anders Behring Breiviks mørke og hatefulle tankeunivers også i etablerte nettmedier. Når mediene nå stenger for debatt eller innfører strengere modereringsregler, er det et nødvendig tiltak som gir oss tid til å reflektere over hatets digitale natur, og hvilket ansvar vi har for å formidle det.
  • Når prinsippene vakler, kommentar av Eirin Eikefjord i Bergens Tidende 28.07.11
    Anders Behring Breivik ønsker å gjøre en åpen rettssak til et propagandashow. Svaret er likevel ikke å lukke dørene.
  • - Ekstreme holdninger må frem i lyset, Aftenposten 28.07.11
    - Det er viktig at de som føler uro over samfunnsutviklingen får sette ord på det. Jeg tror det er farlig å la ekstreme meninger ligge og murre på nettsteder utenfor den allmenne offentligheten, da kan det fort koke over. Dette påpekte også ytringsfrihetskommisjonen, sier Kokkvold til Aftenposten.no.
  • Da muslimene holdt pusten, kronikk av Tanja Brynlund Hassan og Tormod Dag Fikse i Bergens Tidende 28.07.11
    Muslimene gråter for tragedien som har skjedd, sammen med sine norske landsmenn. Muslimer falt også på Utøya. Vi er sammen i sorgen.
  • - Styrker «vi»-følelsen, Klassekampen 28.07.11
    Mange innvandrere føler en annen tilhørighet til det norske samfunnet etter terroren, mener lokalpolitiker Elvis Chi Nwosu.
  • «Burde jeg flytte ut for å beskytte norske barn i framtiden?», Dagbladet 28.07.11
    Muslimske Sophia (13) føler terrorangrepene er hennes skyld. - Det er mange som har skyldfølelse fordi han gjorde dette fordi vi er her, sier generalsekretær i Islamsk Råd.
  • Debatt om islamofobi, Dagsnytt Atten, NRK P2 27.07.11
    Islamofobien har fått tak på den norske folkesjela, sier professor i sosialmedisin, Per Fugelli. Han advarer mot hatsk retorikk og møte i Dagsnytt 18 dem han mener sprer ideologisk grums (Magnus Marsdal, Hege Storhaug, Hans Rustad m.fl.).
  • Islamsk Råd rystet over terroren, ABC Nyheter (NTB) 27.07.11
    Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge mener terrorangrepene viser at det onde kan finnes overalt – uavhengig av hudfarge og religion.
  • - Vondt at muslimer fikk skylden, Aftenposten 27.07.11
    De forhastede konklusjonene etter fredagens angrep har gitt oss en kraftfull lærepenge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, og får støtte av unge muslimer.
  • De var Breiviks helter, Dagbladet 27.07.11
    Den massedrapssikteds ideologiske forbilder tar avstand fra Behring Breiviks handlinger.
  • Forsvareren mener Breivik er sinnsyk, Dagbladet 27.07.11
    - Han tror han er i en krig, sier Geir Lippestad.
  • Nå begynner tiden etterpå, kommentar av Drude Beer i Nationen 27.07.11
    Politikerne tar en omvendt Bush og lover åpenhet, ikke krig. Men tiden framover vil gi oss mange utfordringer.
  • Dansk politiker: Hard debatt fremmer hatefull vold, Vårt Land 27.07.11
    Venstre-politiker Uffe Ellemann Jensen ser skjerpet tone i europeisk debattkultur, og er bekymret.
  • Høyreekstreme tas ikke på alvor, kommentar av Jahn Otto Johansen i Dagsavisen (nye meninger) 27.07.11
    Selv om ingen kunne forutsi at Norge ville bli rammet av en slik fanatisk massemorder som vi opplevde den blodige fredag, har medier og offentlighet i mange år undervurdert trusselen fra det ekstreme høyre og fra nynazistene.
  • Flere høyreekstremister tar avstand fra Behring Breivik, Aftenposten 27.07.11
    - Man har gått bort fra den tradisjonelle rasismen, og mer mot det kulturelle og anti-islamistiske, mener professor.
  • – Helt nødvendig med omtale, Dagsavisen 27.07.11
    Medieeksperter mener publiseringen av Anders Behring Breiviks manifest var nødvendig, men at media bør trå varsomt i den videre håndteringen av terrorangrepet.
  • NHO gir Petter Nome skrape for Frp-hets, Dagbladet (NTB) 27.07.11
    Debattinnlegget «Til dere som fostret en drapsmann» («To You who Nourished the Killer»), som Petter Nome har skrevet for den spanske storavisa El Mundo, vekker nå sterke reaksjoner fra NHO. I innlegget gir Nome Frp-leder Siv Jensen et klart medansvar for et klima av hat og vold.
  • Sterk og varm, lederkommentar i Dagens Næringsliv 27.07.11
    Det er viktig at den tonen statsministeren har slått an fortsatt beholdes. Det er bare trist og pinlig når personer som Petter Nome og professor Per Fugelli forsøker å gi Fremskrittspartiet skylden for at det finnes forrykte mennesker som Breivik. Det må være lov å være kritisk til norsk innvandringspolitikken uten å få ansvaret for at en høyreekstremist bomber og skyter for fote.
  • Når spillet starter igjen, kommentar av Frank Rossavik i Bergens Tidende 27.07.11
    Fremskrittspartiets fiender i innvandringspolitikken har fått et ess på hånden, men også ess kan spilles feil.
  • Jensen avviser felles tankegods med Breivik, Aftenposten (NTB) 27.07.11
    Partileder Siv Jensen avviser påstander om at Frp har felles tankegods med drapsmannen og terroristen Anders Behring Breivik. Mer vil hun ikke si «av respekt for sorgperioden».
  • Å fatte det ufattelige, kommentar av Inge Eidsvåg i Aftenposten 27.07.11
    De som omtaler mennesker med en annen hudfarge eller annen religion som snyltere, parasitter og kriminelle, bidrar til å berede det jordsmonn som Breivik sugde næring fra. De som snakker hatefullt om innvandrerne i Norge, påtar seg et stort ansvar for at noen en dag kan oppmuntres til å gripe til våpen for å gjøre landet vårt «muslimfritt».
  • Suspenderer valgkandidat etter terrorstøtte, Dagbladet (NTB) 27.07.11
    Et medlem av Front National i Frankrike støttet Anders Behring Breivik på bloggen sin
  • - Et slag i ansiktet for den globale anti-islam bevegelsen, VG Nett 27.07.11
    Høyrepopulisten Geert Wilders beskriver Breiviks terror som misbruk av «de frihetselskende anti-islam idealene».
  • - Breivik hadde massiv kontakt med britiske ekstremister, Dagbladet 27.07.11
    «Var som Hitler», sier medlem av den høyreekstreme gruppa English Defence League.
  • Manet ekstreme briter til kamp, Aftenposten 27.07.11
    Bare måneder før han slo til i Oslo, sendte Behring Breivik følgende melding til britiske høyreekstreme: «Keep up the good work».
  • Nasjonal tragedie, debatt av Asbjørn Moe i Dagsavisen (nye meninger) 27.07.11
    I etterkant av en slik uforståelig tragedie, kan det være vanskelig å fortsette i det hverdagslige. Likevel er det viktig at vi fortsetter å holde på de demokratiske prinsippene og ikke resignerer. Angrepet mot AUF-deltakerne på Utøya må heller ikke sette en stopper for politisk engasjert ungdom i landet.
  • En lærdom for andre?, kommentar av Per Kristian Haugen i Aftenposten 27.07.11
    Noen observatører prøver å trenge dypere inn i problemene. En av dem er Ross Douthat, konservativ kommentator i The New York Times. Han har studert Breiviks «manifest» og gjort et urovekkende funn: Hvis man tar bort de verste overdrivelsene og konspirasjonsteoriene, ligner en god del av samfunnskritikken i «manifestet» sterkt på argumenter som iblant fremføres på høyrefløyen i amerikansk og europeisk politikk.
  • Terroråtaka: - Eit uttrykk for den nye fascismen, Nationen (NTB) 27.07.11
    - Den ideologiske merkelappen på Behring Breivik bør vera fascisme, seier Finn Sjue. Han er overraska over at PST ikkje har fanga opp meir nettdebatt.
  • Etter sjokkfasen, kommentar av Stein Aabø i Dagbladet 27.07.11
    Vi bør få en engasjert debatt om skatter og avgifter, om privates rolle i velferdsproduksjonen, om arbeidsmiljølovens bestemmelser, om statlig samferdselspolitikk, om skole for de flinke og de svake, om kvaliteten på eldreomsorgen, om nynorskens plass i skolen og om ekte og uekte garantier for kreftbehandling. Og aller helst også om hvilke farer som truer samfunnet mest slik at PST får samfunnets hjelp til sine framtidige trusselvurderinger.
  • Ideer som ikke kan ties i hjel, Dagsavisen 27.07.11
    De som har fulgt ekstreme ideologiske debatter på nett, mener trollene må ut i solen for å sprekke. – Anders Behring Breivik er ikke en ensom ulv. Dette manifestet springer ut fra et ideologisk miljø. Nå blir det nødvendig å skinne et sterkt lys på hver avkrok som har fått holde på usjenert altfor lenge, sier skribent og journalist Øyvind Strømmen.
  • Mener flere må delta i ekstreme debatter, Dagens Næringsliv (dagensit) 27.07.11
    I kjølvannet av nidingdådene har det kommet krav om innskjerping av nettdebattene – om at alle skal måtte skrive under fullt navn, og at redaktørene må ta grep. Samtidig vil andre ha ideene frem i lyset, for at ekstremistenes vrangforestillinger i åpen debatt skal sprekke som troll for solen. Men hvor er dette sannhetens lys? Hvor er det liberale og tolerante samfunns forsvarere når mørket senker seg i internetts mange irrganger?
  • Så kom trollet frem, kommentar av Gunnar Okstad i Adresseavisa 27.07.11
    Trollet kom frem i går da den terrorsiktede forklarte seg om motivet bak drapene. Nå vet vi med sikkerhet hva som drev massemorderen.
  • Gettoene på internett, kommentar av Thomas Hylland Eriksen i Dagsavisen (nye meninger) 27.07.11
    Internett gjør livet lettere. Ikke minst hvis man ønsker å melde seg ut av hovedvirkeligheten og dyrke en sekterisk identitet næret av paranoide fantasier. For eksempel hvis man er Anders B. Breivik.
  • «Manifestet» til Breivik må leses i filler, kommentar av Andreas Wiese i Dagbladet 27.07.11
    Fortier vi manuskriptet i det offentlige rom, slipper vi det ikke inn i nettopp det rommet der det kan møte motforestillinger. Samtidig risikerer vi at verdien og betydningen av papirbunken øker i nettopp de miljøer den kan gjøre mest skade, de miljøer som ikke selv holder seg med motforestillinger.
  • Jordsmonn for skrudde ideer, kommentar av Helge Simonnes i Vårt Land (verdidebatt) 27.07.11
    Mange er blitt skremt av hvordan nettet kan gi næring til skrudde ideer. Noe må gjøres med den anonyme debattkulturen.
  • Fjordman fordømmer terrorangrepene, ABC Nyheter (NTB) 27.07.11
    Den høyreradikale bloggeren Fjordman tar avstand fra terrorsiktede Anders Behring Breivik. I sitt manifest skriver Breivik selv at Fjordman er hans favorittforfatter.
  • Kraftig medlemsvekst i de politiske partiene, VG (NTB) 27.07.11
    Frp-leder Siv Jensen er glad for at folk nå viser hva de mener. - Den hardeste straffen den terrorsiktede kan få, er at demokratiet vokser og at flere velger å engasjere seg i politiske partier, sier hun til Dagsavisen.
  • Mediene del av et spill, kommentar av Emmanuel Karlsten i Aftenposten 27.07.11
    Det er ikke feil av mediene å bruke Anders Behring Breiviks materiale. Men hvis vi bare gjør det, bare gjenforteller hva han har gitt oss, er vi også del av den terroren han planla.
  • Behovet for ondskap, kronikk av Ketil Bjørnstad i Aftenposten 27.07.11
    Når en massemorder innrømmer at han har brukt dataspill som trening mot en terroraksjon, bør vi spørre hvor sunn slik underholdning er.
  • Mener avkristning ga rom for terroren, Vårt Land 27.07.11
    Førstekandidat i Oslo Kristent Samlingsparti mener terrorangrepene var mulige fordi «Herrens hånd ikke holdes over oss».
  • Til dere som har fostrert en drapsmann, debatt av Petter Nome i Dagsavisen 26.07.11
    Jeg ble bedt om å kommentere tragediene i Norge i den spanske avisen El Mundo. Jeg så en mulighet for å bidra til en europeisk debatt, men tenkte (alt for naivt) at dette ikke ville finne veien til Norge.
  • – Klimaet har Frp mye av skylda for, Dagsavisen 26.07.11
    – Breivik er blitt til på bakgrunn av et klima som vi alle har bidratt til. Nå skal vi jobbe sammen mot byggingen av fiendebilder, og for å gjøre slike som Breivik til fremmedlegemer – på isolat, sier professor i samfunnsmedisin Per Fugelli.
  • Ideer som ikke kan ties i hjel, Dagsavisen 26.07.11
    De som har fulgt ekstreme ideologiske debatter på nett, mener trollene må ut i solen for å sprekke.
  • Internasjonale medier kritiseres etter Oslo-terror, Dagsavisen (NTB) 26.07.11
    Medier verden over blir kritisert for å ha trukket forhastede konklusjoner om terrorangrepet i Oslo. Mange rettet raskt mistanken mot ytterliggående islamister.
  • Nordmenn provosert av Fox News' terrordekning, Aftenposten 26.07.11
    «Islamsk terror er et problem i Skandinavia, lukket de bare øynene for det?»
  • I verdens søkelys: Hvor var politiet?, Dagsavisen (NTB) 26.07.11
    – Er det flere her som Anders Behring Breivik, lurer journalist Martin Fletcher fra amerikanske NBC. Martin Fletcher er ikke alene om sine spørsmål om hvor sterkt, voldelig og farlig det norske høyreekstreme miljøet er. Al Jazeera English lurer på om massedrapene kan være en konsekvens av frammarsjen av ekstreme høyrekrefter og en fiendtlig innvandringsdebatt som preger store deler av Europa.
  • De rene og ranke, kommentar av Sofie Mathiassen i Dagens Næringsliv 26.07.11
    Anders Behring Breivik har ironisk nok mest til felles med ekstremistiske islamister som også tror vold er veien til det ideelle samfunn.
  • Carl Bildt: Finner hat mot andre kulturer i Europas røtter, Vårt Land (NTB) 26.07.11
    Sveriges utenriksminister mener Anders Behring Breiviks skrifter er en hatpreken.
  • Han er ingen fremmed, kommentar av Per Anders Madsen i Aftenposten 26.07.11
    At Norge var blitt hjemsøkt av internasjonal terror, mest sannsynlig utført av ekstreme islamister som hevn for Norges engasjement i internasjonale konflikter. I stedet er en 32 år gammel nordmann, Anders Behring Breivik, siktet både for bombeattentatet i Oslo og massakren på Utøya.
  • Ingen einsam ulv, kronikk av Øyvind Strømmen i Bergens Tidende 26.07.11
    Utøyaterroristen er ikkje berre ein einsam fanatikar. Han er eit resultat av eit ideologisk bakteppe, noko hans eige manifest avslører.
  • Voldelig islamofobi, kronikk av Andreas Malm i Dagbladet 26.07.11
    Vi har misforstått fullstendig hvis vi tror at moderne europeisk islamofobi er ikkevoldelig og velordnet av natur.
  • - En europeisk hendelse, Klassekampen 26.07.11
    Den britiske eksperten, Matthew Goodwin, sier det er tilfeldig at terroranslaget fant sted i Norge og at dette må sees på som en europeisk hendelse.
  • Opprørt over Hitler-sammenlikning, Dagbladet 26.07.11
    - Islam tar kvelertak på Europa og multikulturalisme dreper det, sier Beck. Likevel er han ikke nådig mot handlingene til terrorsiktede Anders Behring Breivik. - Det er ingen forskjell mellom ham og 9/11-terroristene. Han er like ille som Osama bin Laden. Punktum, sier Beck.
  • - Breivik hadde massiv kontakt med britiske ekstremister, Dagbladet 26.07.11
    «Var som Hitler», sier medlem av den høyreekstreme gruppa English Defence League.
  • Aldri mer 22. juli, kommentar av Arne Strand i Dagsavisen (nye meninger) 26.07.11
    Bombeangrepet på regjeringskvartalet og massemordene på Utøya ble oppklart i løpet av et døgn. I motsetning til det de fleste kommentatorer over hele verden trodde, var det ikke et internasjonalt terrornettverk som sto bak. Den forferdelige fredagen 22. juli 2011 var høyst sannsynlig et enmannsverk.
  • Ville drepe Gro og lese opp manifestet blant de døde, Dagbladet 26.07.11
    På nettet hadde han i debattinnlegg allerede omtalt Ap-legenden som «landsmorderen». Etter ni års planlegging kunne han nå — endelig - myrde Gro slik han følte hun drepte hans drøm om et helhvitt Norge.
  • En selverklært korsfarer, kommentar av Harald Stanghelle i Aftenposten 26.07.11
    Orker vi det tankeeksperiment det er å lese ham som om de siste dagenes terror ikke var blitt utført, men forblitt en grotesk fantasi, ja, så ser vi at mye av tankegodset ikke er så originalt som vi gjerne tror. For dessverre finnes det mange i Europa som deler Anders Behring Breiviks tankeverden. Ikke nødvendigvis om terror som heltemodig nødvendighet, men den virkelighetsbeskrivelse som tvinger seg frem på og mellom linjene.
  • Ser bare på islamisme, Klassekampen 26.07.11
    Samtidig som høyreradikale og islamfiendtlige miljøer er på frammarsj i Norge, finnes det svært få norske forskere som undersøker fenomenet.
  • - Vanskelig å se for seg at Breivik får bred støtte, Dagens Næringsliv (NTB) 26.07.11
    Svensk forsker mener det alltid finnes en risiko for "copy cat", men at terrorsiktede Anders Behring Breiviks form og ideologi reduserer faren.
  • - Forhindret et tidsskille, Klassekampen 26.07.11
    - Stoltenberg, regjeringen og det politiske miljøet har klart å lage en situasjon som ikke er preget av aggresjon og hevn, men av medmenneskelighet, sier Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo.
  • Dansk minister sammenligner terrorangrepene med sivil ulydighet, VG (NTB) 26.07.11
    En kommentar som Danmarks integrasjons- og utviklingsminister Søren Pind har lagt ut på Facebook om terroren i Norge, vekker harme både i egne rekker og i opposisjonen.
  • Hat i et farlig landskap, kommentar av Drude Beer i Nationen 26.07.11
    Vi har alle sett og hørt det, i aviser, debatter og på norske og internasjonale nettsteder. Det handler om hat og rasisme, om frykt for det flerkulturelle generelt og islam spesielt. Nettstedene er de verste. Men det er også disse ytringene det er lettest å overse, for dem som ikke liker det som står der.
  • Politisk massemord, lederkommentar av Bjørgulv Braanen i Klassekampen 25.07.11
    Terroranslaget mot Norge kan likevel ikke bare avfeies som galskap og individuell ondskap. Det var også et bevisst og målrettet politisk attentat - planlagt over svært lang tid og begrunnet i et 1400 siders langt propagandaskrift for en høyreradikal og antimuslimsk totalitær ideologi.
  • Manifest for en europeisk borgerkrig, kronikk av Bjørn Stærk i Aftenposten 25.07.11
    I Anders Behring Breiviks kvalmende feberfantasier fremgår det at han ser seg selv som Europas dommer, bøddel og beskytter.
  • «Nå ligger dere jævla tynt an», Dagsavisen 26.07.11
    Skjellsord, spytting og trusler. I timene etter terrorangrepet ble personer med utenlandsk bakgrunn trakassert av illsinte nordmenn på jakt etter syndebukker.
  • En smart galning, kommentar av Frank Rossavik i Bergens Tidende 25.07.11
    Spørsmålet jeg har tumlet med etter at det første sjokket la seg er: Hvorfor AUF? Var Breivik primært muslimhater, ville en moské være et mer naturlig mål. Var han ute etter det multikulturelle samfunnet, skulle han vel ha gått løs på multikulturens ivrigste forsvarere, kanskje Blitz-huset eller sommerleiren til Sosialistisk Ungdom, som nå er avlyst?
  • Terrorviruset, kommentar av Cornelius Jakhelln i Dagsavisen (nye meninger) 25.07.11
    I de første timene av kaoset fredag ettermiddag gikk mistankene i retning islamistiske terrorister: Gjerningsmannen viste seg snart å være en 32 år gammel, hvit nordmann med høyreekstreme synspunkter og kristenkonservativt livssyn. Anders Behring Brevik, som nå er siktet for bombeangrepet mot Olje- og Energidepartementet og Utløya-massakren, skal ha hatt to mindre verv i FrP og FpU omtrent ti år tilbake i tid, og siden debattert aktivt på islamkritiske nettsteder som document.no.
  • Så grusomt og unødvendig, kommentar av Mari Velsand i Nationen 25.07.11
    Tragedien i Oslo og på Utøya har for alvor gjort det klart hvor langt enkelte i det høyreekstremistiske miljøet er villig til å gå.
  • Planlegg propagandasak, Klassekampen 25.07.11
    Fleire høgreekstreme har spurt seg om kvifor han gjekk til åtak på «nordmenn» og ikkje direkte på muslimane. Brevik svarar på dette i manifestet: Slik han ser det er muslimane «ville dyr», som ikkje kan skilje mellom rett og gale. Heller bør kristne gå til åtak på «multikulturalistar» og andre vestlege som tillet muslimsk innvandring, skriv Breivik.
  • Vern mot vold, kommentar av Jon Magne Lund i Vårt Land (verdidebatt) 25.07.11
    Noen vil si at de grufulle drapene viser at troen på livet og menneskets verd nettopp denne fredagen viste seg ikke å representerer noe vern mot vold. Men når Nordahl Griegs tekst stadig oppleves som aktuell og meningsfull, er det fordi den er bærer av et håp, håpet om at troen på livet i det lange løp skal overvinne volden.
  • Når blir ord til handling?, kommentar av Hilde Sandvik i Bergens Tidende 25.07.11
    Det spørs om ikkje tida no er inne for å ta et skikkelig oppgjer med anonyme nettdebattar.
  • Holdt på muslimsporet, Klassekampen 25.07.11
    - Det er forståelig at mange først mistenkte al-Qa’ida. Men mange utenlandske aviser fortsatte å kverne på dette lenge etter at det var kjent at en norsk, kristen mann sto bak terroren, sier Rune Ottosen, professor i journalistikk.
  • Kven er terroristen?, kommentar av Øyvind Strømmen i Aftenposten 25.07.11
    Anders Behring Breivik har vore ein aktiv deltakar på nettstaden document.no. Det er ikkje rimeleg å klandra document.no for det. Sjølv om nettstaden har vore ein sentral stad for innvandringskritisk tenkning i Noreg dei siste åra er han i denne samanhang moderat. Redaksjonen til document.no består ikkje av gale rasistar, og dei har nok – som oss alle – ei tung tid no. Men Breivik sine kommentarar på nettstaden – som document.no no har publisert i sin heilskap – avslører rimeleg presis kva tenkning som har inspirert Breivik.
  • Fra bloggosfæren med hat, kommentar av Aage Brochgrevink i Aftenposten 25.07.11
    Det er komplisert å lese innleggene til en person som har levd et dobbeltliv i mange år, som ser ut til å ha operert med flere navn og identiteter, som angivelig låner flittig fra andre skribenter, og som i siste instans skrev for å bygge opp legenden om seg selv og den tvilsomme eksistensen av et skyggeaktig antimuslimsk nettverk.
  • Et angrep på demokratiet, lederkommentar i Adresseavisa 25.07.11
    Hatet og antidemokratiske holdninger vant en grufull seier på Utøya og i Oslo sentrum.
  • - Dyrker ensidigheten, Klassekampen 25.07.11
    Hans Rustad, redaktør for document.no, svarer med at det er et demokratisk underskudd for en legitim debatt, og at sensur er kontraproduktivt.
  • Til ungdommen, lederkommentar i Dagens Næringsliv 25.07.11
    Vi skal være takknemlig for at hver ny generasjon stiller de evige spørsmål og minner oss på hva som er de viktigste verdiene for vårt samfunn; demokrati, åpenhet, toleranse og medmenneskelighet. Vi trenger en levende debatt om hva som er rett og galt. En engasjert og opplyst debatt om hva som er et godt samfunn, er det beste vern mot ekstremister av alle slag.
  • Tillit til fornuften, lederkommentar i Bergens Tidende 25.07.11
    Et krevende dilemma for oss i mediene er at Anders Behring Breivik med publiseringen av det ideologiske manifestet sitt ønsker bred publisitet om det ekstreme tankegodset han forfekter. Når media omtaler dette materialet, risikerer vi å fungere som plattform og talerstol for Behring Breiviks nøye regisserte spredning av direkte samfunnsundergravende tanker. Det er naturligvis ikke en rolle vi ønsker å ha. Men alternativetkan ikke være taushet og passivitet.
  • Viktig inspirator kaller Breivik «voldelig psykopat», VG Nett 25.07.11
    - Er det snakk om et terrornettverk? - Det vil jeg avvise på det sterkeste. Enkelte av disse stemmene har riktignok gått veldig langt i å si at vestlige land og innbyggere må gjøre opprør mot utviklingen. Men én ting er å demonstrere og vise motstand innenfor demokratiske rammer, noe helt annet er terror. Jeg har aldri oppfattet noen av disse miljøene som voldelige, sier Anfindsen.
  • Veien tilbake til normaliteten, kommentar av Sjur Holsen i Bergens Tidende 25.07.11
    Vi snakker om mennesker som har sett den ene store Sannheten, og som mener seg berettiget til å sette alle hensyn til side i sin kamp for å tvinge oss andre til å se det samme lyset. Anders Behring Breivik kan virke unik fordi terrorhandlingene hans var så ekstreme, men han står like fullt plantet i en lang og bred politisk tradisjon: De som hater demokratiet. Nettopp derforblir valget den 12. september så viktig – og kanskje viktigere enn noe valg i Norge siden krigen.
  • Ikke et monokulturelt svar på angrepet på det flerkulturelle samfunn, kommentar av Lars Gule i Vårt Land (verdidebatt) 25.07.11
    Det er svært uheldig om det forferdelige terrorangrepet på det flerkulturelle Norge blir møtt med monokulturelle svar og markeringer. Svarene må selv være mer demokrati, konsekvent forsvar menneskerettigheter og felles, inkluderende minnemarkeringer.

Søk:

Avansert søk

Jens Stoltenberg på Rådhusplassen 25. juli:


Kjære alle sammen,

For et syn!
Jeg står nå ansikt til ansikt med folkeviljen.
Dere er folkeviljen.
Tusener på tusener av nordmenn, i Oslo og over hele landet, gjør det samme i kveld.
Erobrer gatene, torgene – det offentlige rom med samme trassige budskap:
Vi er sønderknust, men vi gir oss ikke.
Med fakler og roser gir vi verden beskjed.
Vi lar ikke frykten knekke oss.
Og vi lar ikke frykten for frykt kneble oss.

Det folkehavet jeg ser foran meg her i dag, og den varmen jeg kjenner fra mennesker over hele landet gjør meg sikker i min sak.
Norge består prøven.
Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et folk.
I kveld skriver det norske folk historie.
Med det sterkeste av alle verdens våpen, det frie ord og demokrati, staker vi ut kursen for Norge etter 22. juli 2011.

Det blir et Norge før og et etter 22. juli.
Men hvilket Norge bestemmer vi selv.
Norge skal være til å kjenne igjen.
Vårt svar har vokst i styrke gjennom de ubegripelige timene, dagene og nettene vi har bak oss, og det bekreftes med kraft i kveld.
Mer åpenhet, mer demokrati. Fasthet og styrke.
Det er oss. Det er Norge.
Vi skal ta tryggheten tilbake!

Etter angrepene i Oslo og på Utøya har vi vært forent i sjokk, fortvilelse og sorg.
Slik vil det fortsatt være, men ikke bare slik.
Sakte vil de første av oss begynne å bli klare til å møte en hverdag igjen. Andre vil trenge mer tid.
Det er viktig at vi respekterer ulikhetene. Alle måter å sørge på er like normale.

Fortsatt gjelder det å ta vare på hverandre.
Vise omsorg.
Snakke med dem som er rammet hardest.
Være medmennesker.
Vi som er samlet her har en beskjed til dere som har mistet en av deres kjæreste:
Vi er her for dere.

I tillegg skal vi rette blikket mot Norge etter 22. juli 2011.
Vi skal vokte oss for å trekke for mange, og for bastante konklusjoner mens vi er et land i sorg, men noen løfter kan vi gi hverandre allerede i kveld.
For det første.
Ut av alt det vonde øyner vi paradoksalt nok spiren til noe verdifullt.
Det vi ser i kveld kan være den største og den viktigste marsjen det norske folk har lagt ut på siden den 2. verdenskrig.
En marsj for demokrati, samhold og toleranse.

Folk over hele landet står i dette øyeblikk skulder ved skulder.
Vi kan lære av det. Gjøre mer av det.
Hver og en av oss kan gjøre demokratiets vev litt sterkere. Det ser vi her.

For det andre.
Til de unge vil jeg si dette.
Massakren på Utøya er også et angrep på unge menneskers drøm om å bidra til en bedre verden.
Deres drømmer ble brutalt knust.
Dine drømmer kan bli virkelighet.
Du kan føre videre ånden fra i kveld. Du kan gjøre en forskjell.
Gjør det!
Min oppfordring er enkel.
Engasjer dere. Bry dere.
Meld dere inn i en organisasjon. Delta i debatter.
Bruk stemmeretten.
Frie valg er juvelen i demokratiets krone.
Ved å delta sier du et rungende ja til demokrati.

Til slutt.
Jeg er uendelig takknemlig over å leve i et land der folk i en kritisk tid tar til gatene med blomster og lys for å slå ring om demokratiet.
Og for å hedre og minnes dem vi har mistet.
Det viser at Nordahl Grieg hadde rett:
”Vi er så få her til lands, hver fallen er bror og venn”

Dette skal vi ta med oss når vi tar fatt på arbeidet med å forme Norge etter 22. juli 2011.
Våre fedre og mødre lovet hverandre ”Aldri mer 9. april”
Vi sier ”Aldri mer 22. juli”.

Redaktør: Arnfinn Nygaard
Sist oppdatert: 12. januar
Om disse sidene
Sidene er utarbeidet med økonomisk støtte fra NoradUtforming og publiseringsløsning fra Noop.