Innlegg

Viser innlegg fra februar 27, 2011

AT AND KUNNE VARIERE SÅ MYE

Bilde
DET VISSTE JEG IKKE, MEN HER ER EN NY OPPSKRIFT, DENNE HETER AND BIGARAD Dette er ei av de gode, men litt innviklet. Det er verdt å prøve. Det er nesten så den lyser OPPSKRIFT PÅ  AND BIGARADE 2 andebryst 2 ss sukker 2ss eddik 1 sitron 50 gr smør 1 appelsin (saft og skall av) 1 dl kraft 4 – 6 ss appelsinlikør krydre kjøttet og lag ruter i det, brun i ei panne og stek ferdig i ovnen på 100 °C i ca 30- 40 min. Sukker og eddik kokes til karamell, ha i sitrussaft og kraft og reduser til halv mengde. Det ferdigstekte andekjøttet legges i ei varm panne med strimler av sitron og appelsiner. Hell over en god slump appelsinlikør el. Konjakk, flamber. Ha et lokk klart til å slukke flammene hvis du ikke har flambert før. Det smakte Serveres med mandelpoteter, stekt sopp og rosenkål. Broccoli er et greit alternativ. Jeg har laget dette en gang og det smakte godt. Denne måten å steke andebryst på er lettvint og grei, men tilbehøret kan fort bli litt mektig.  Kli

REVNE GULERØTTER OG REVEN KÅL ER OG SALAT?

Den første salaten jeg lærte meg. Vel, det hadde vært servert revne gulrøtter før i mitt liv, men som 13 åring hadde jeg skolekjøkken og lærte denne kombinasjonen. Furulysalat 2 rå revne gulerøtter 1 syrlig revet eple 2 ss rosiner 2 ss hakkete hasselnøtter 1 ss presset sitron Dette blandes og serveres. Godt til stekt fisk. Dette er en salat som lyser mot meg fra  bollen sin, vakre sterke farger.

TORSKEROGN

Bilde
ER FAST TILBEHØR TIL SKREIMIDDAGEN DIREKTE I PANNA Noen av oss har noen lett traumatiske smaksopplevelser med kokt og deretter stekt rogn. Men frykt ikke, vi av Klaussenslekta har evnen til å tenke nytt. Denne gangen var det fra ei av mine mange tanter som tidlig på -60 tallet kom med et forslag til fornyelse innen utnyttelse av dette utmerkede råstoffet som heter fiskerogn SLIK Du tar en fersk stor el to mindre rogn, margarin i stekepanne, varm godt opp, ikke brenn fettet. Legg rogna oppi på sida og klipp opp langs begge snippene el posene slik at innholdet velter seg utover i den varme panna. Dryss godt med salt og pepper, demp varmen og legg på lokk. La steke over svak varme og under lokk i 15- 20 min. Serveres med en frisk salat, feks furulusalat og kokte poteter. Dette er tradisjonsmat fra nordnorge Oppskrift på Furulysalat finner du oppsiktsvekkende nok under oppskrifter.

ENDA EN MULTEDESSERT?

Det er blitt vår julefavoritt, og gjett om vi er lykkelige for det. Den smaker jo helt fantastisk, multesmaken er der, men den overmektige multekremen slipper vi unna. Hos oss hadde den utspillt sin rolle. TRIPPEL MULTE   for 4 personer med  multe og mascarpone 400 gr multer 200 gr sukker 75 gr mascarpone 1,5 dl fløte 2 pl gelatin Lakka (multelikør) Sitron • Multe og sukker kokes i 5 min, kjøres opp med stavmikser og siles • Gelatinen bløtes i 10 min. Pisk fløte og sett kald. • Bland mascarpone inn i multesausen og ha den smeltede gelatinen i. Sett kald til passe konsistens. Bland inn fløten og juster smaken med lakka og sitron. • Fylles i runde former, fryses. Taes ut avformene ved servering, serveres tint. Basiliumsgele kan være en god smakskombinasjon som fremhever og løfter smaken av multer, ost og krem. 1 bunt basilikum 3 dl vann 100 g sukker 3 plater gelatin Sitron • Bløt gelatinen i 10 min • Kok opp sukker og vann, avkjøl og kjør med blender til irrgr

KARAMELLISERTE PLOMMER MED ROSMARIN

Bilde
KAN MAN IKKE PLUKKE PLOMMER I HARDANGER SÅ GÅR VI PÅ NÆRBUTIKKEN Plommer er en del av høstens grøde som vi aldri får nok av. Dessverre så må de tilberedes her og nå. De kan bare oppbevares etter at vi har konservert dem.  Da jeg laget denne desserten  levde  jeg bare i nuet, og Gartnerhallen bisto med plommer. Deilige smaker Selvsagt hadde det vært stas med et plommetre hvor plommene hang i klaser som jeg bare kunne plukke, men nei, jeg måtte ut for å få hjelp fra Gartnerhallen og Meny. Ser ganske fristende ut allikevel Oppskrift . Til 4 personer 8-12 plommer 80 gr sukker 2 ss smør 2 ss honning Revet skall av en sitron 4 små kvaster av frisk rosmarin Vaniljeis eller mykpisket kremfløte FREMGANGSMÅTE Del plommene i to og fjern steinene. Smelt smøret i en stor stekepanne og tilsett: sukker/ honning/ sitronen og rosmarinen. Kok alt sammen til sirup konsistens. Legg de halve plommene i, la dem koke med til de er myke. Server de varme plommene med litt av si

HER BEVEGER VI OSS OVER I HØY VANSKEGRAD

MUSKATGELE m/SJOKOLADEDRÅPER 4 dl muscat des venice eller en annen sødmefylt vin etter ønske 2,5 plater gelatin 200 gr mørk sjokolade Litt kakaopulver Varm opp litt av vinen og bland med bløtlagt gelatin. • Tilsett resten av vinen og avkjøl • Når geleen nesten har satt seg, drysses sjokoladedråpene i slik at de flyter inni geleen. • Fyll blandingen i coctailglass, ca 2/3 fulle. SJOKOLADEDRÅPER Sjokoladen deles i biter, kjøres kort tid i blender slik at den knuses, ikke smeltes, dryss dem over geleen og de siger nedi og blir som dekorative dråper. Pynt med KREM 250 gr fløte 20 gr sukker

CHAMPAGNEDESSERT HØRES RETT OG SLETT GODT UT

DET FÅR VI KALLE DESSERT FOR OSS VOKSNE FRUKT I CHAMPAGNESAUS 1 eggehvite 1-5 dl champagne Melis eller sukker fersken eller eple Brunt sukker evt allehånde 2-4 personer Mengden frukt avgjør det. forvarm ovn med grillelementer til 220 grader Skivet frukt legges takstein i langpanne. Strø over brunsukker og allehånde Sett under grill til sukkeret er karamell, forsiktig, blir fort brent Pisk eggehviten. Hell litt og litt Champagne i mens du pisker for full hastighet. Smak til med melis til skummet ikke lenger er bare syrlig, men ikke for mye, det skal være champagnesyrlig ikke dessertsøtt.

SMULDREPAI MED BÆR

Bilde
NÅR TENÅRINGSGUTTER(BARNEBARN)RINGER FRA EN ANNEN KANT AV LANDET FOR Å FÅ OPPSKRIFTEN, DA VET DU DU HAR LYKKES. Og denne er familiens beste dessert for alle generasjoner, og for alle årstider. Oppskrift 100 gr hvetemel 100 gr havregryn 100 gr sukker 50 gr demarasukker 150 gr margarin 1 dl bringebær 1 dl blåbær Fordel bær i 4 porsjonsformer eller i en stor paiform. Smuldre margarin i alt det tørre og fordel dette over bærene. Stek i godt varm ovn(ca 200 °C eller mer)til smuldret er gyllenstekt. Server med: 1. Pisket krem eller 2. pisket rømme eller 3. vaniljekrem 4. Vaniljeis. Har prøvd denne desserten flere ganger i sommer, både i porsjonsformer og stor paiform. Fruktsaften flyter litt ut, men det er slik det skal være. Bærtyper kan selvsagt varieres etter smak blåbær og bringebær, rabarbra og jordbær smaker veldig godt sammen.  Den er like vellykket hver gang, og like populær hos alle.

FORRETT MED CHÈVRE

ARTIG MED INNBAKT CHÈVRE 2 plater butterdeig chèvre naturell strimlede soltørkede tomater spinat frest i olje pinjekjerner 1 egg Kjevle platene tynne, like store og snitt i like store firkanter med kaketrinser. Fordel ost tomat, spinat og pinjekjerner, lag små puter limt med egg, stek i 10 min på 225 grader. Ikke noe særlig fiksfakserier, men denne får deg til å virke helt proffesjonell

ANNERLEDES MARENGS

Bilde
MARENGS OG BÆR PÅ SUKKERBRØD. EN VERDIG AVTAKER FOR MULTEKEREMEN Makeløs ny måte å tenke dessert på. For ikke å snakke om hvor enkelt dette er. Oppskrift 1 sukkerbrødbunn 1 boks cremè fraich 3 eggehviter 2 dl sukker Bær etter valg Sukkerbrødbunn deles og de friske el frosne bær legges mellom, du bør kanskje og ha dem på toppen.Det er jo fritt valg, jeg brukte multer.  Fordel rømmen utover bærene, og fordel den stivpiskede eggehviter på toppen. Sett den så inn i forvarmet stekeovn på  200 grader C i ca 15 min på øverste rille.  Serveres rett fra ovnen, den smaker best varm.

CREME BRULE ER DESSERTFAVORITTEN OVER ALLE

Bilde
DEN ER HELLER IKKE SÅ VANSKELIG Å LAGE. Denne gode desserten som restauranter gjerne har på menyen, smaker utrolig godt og er enkel å lage hjemme. Man trenger slett ikke mye kunnskap, eller vanskelige råvarer for å lage den. Crème brûléen får deg til himmels! Nå kan du gi gjestene dine den samme matopplevelsen. MED LITT FRUKT.....NAM OPPSKRIFT 1 stk vaniljestang 2 2 dl kremfløte 3 2 dl melk 4 75 g sukker 5 4 stk eggeplomme 6 75 g brunt sukker til glasur på toppen Slik gjør du: Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp fløte, melk, sukker, vaniljestang og frøene. Avkjøl melkeblandingen. Pisk sammen eggeplommene, tilsett melkeblandingen mens du rører godt. Sil blandingen og hell det over i ildfaste porsjonsformer. Sett formene i en dyp langpanne, hell i vann opp til ca 1/3 av formene. Stek i ovn på 150 °C, ca. 30-40 minutter. Desserten skal kjennes litt fast når du trykker lett på den. Avkjøl litt og dryss over et tynt lag med brunt sukker (vanl

GRØNN OG GOD

BASILIKUMSORBÉ 3-4 personer 2 dl vann 1 dl sukker 1 potte basilikum 50 gr sukker ½ sitron Kok vann og sukker opp, rør rundt til sukkeret er oppløst. Avkjøl før du kjører sukkerlaken med all basilikumen med stavmikser el. kjøkkenmølle. Klem i sitronsaft til du synes den er passe syrlig. Frys den. Kjør den med stavmikser el. kjøkkenmølle raskt før servering. Serveringstips: Bringebærsaus: 100 gr. bær med 50 gr sukker til en tykk saus med mølla eller stavmikseren.

SORBET AV APPELSIN

Bilde
DENNE ER ALDELES NYDELIG, M-M-M-M SÅNNE GODE SMAKER Vi kan få en lekker dessert på kort tid. De frister, gjør de ikke  Oppskrift 6 appelsiner saften av 50 g sukker Miks saft og sukkeret sammen, sett inn i fryser, ta blandingen ut og inn av fryseren med ca 2-3 min mellomrom og pisk godt hver gang til det blir is. Bruk en gaffel . Har du ismaskin så følger du bare fremgangs-måten til maskinen Server dette i kuler lagt i fine glass eller skåler, ha gjerne en kule med vanlig vaniljeis sammen med sorbeten.  Noe som knaser og er sprøtt passer og bra til. En tørr småkake er fint, pepperkake, eller mørdeigskaker. Et annet forslag er   Nelliksukker: 2 dl sukker 2 ts nellik 1 ss kavring Smelt sukkeret gyllent sammen med nellik. Hell på en silikonmatte eller en godt smurt rustfritt brett. Når det er kaldt knuses det med kavring i morter til fint pulver. sikt dette utover silikonmatte eller smurt bakepapir, smelt det i ovnen igjen til det er gyllent. Dette en av de lettest

KALD PASTASALAT ER GODT OG VELDIG METTENDE

Bilde
YNGRE SØSTRE OG ANDRE SLEKTNINGER, ALLE TILFØRER DE NOE MINNEVERDIG FOR GANEN OG KJØKKENET VÅRT. HUN SOM KOM MED DENNE OPPSKRIFTEN GÅR UNDER BETEGNELSEN SØSTER Denne gange er det en salat som skal brukes som hovedrett.  Det er en salat som passer fint hvis du har tenkt å ha en tur i det fri, en varm St.Hansaften, eller med barnebarn på stranda en lang sommerdag. En piknik for litt mer voksne, eller rett og slett som mat til en bokklubbkveld her i stua. Dette kan du lage god tid i forveien og det er ingen problemer med å fakte det med et stykke. Det kan jo være at matpakken skal få hvile av og til. Piknik kurven er klar i bakgrunnen og slik ser pastaen ut uten scampi. PASTASALAT MED SCAMPI, KYLLING 2- 3 kyllingfileter 16 scampi el.reker 2 vårløk(sjalott/purre/pipeløk) 4 sherrytomater 400 gr. Ferdigkokt pasta Salt og pepper DRESSING: 5 ss olivenolje 2 ss søt soya 2 fedd hvitløk Fersk klippet koriander Saften av en lime Denne kan serveres både varm og ka

EN ENKEL SPINAT OG FETAPAI

Bilde
DET ER BÅDE ENKELT, HVERDAGSLIG OG GODT Det ser utrolig fristende ut Oppskrift 2 plater butterdeig 75 gr bacon i små biter 400 gr fersk spinat 2 fedd hvitløk, finhakket ½ ts chilipasta el. ½ chili, finhakket Olje ½ dl fløte 2 egg lettvispet Evt. 2-4 ss pinjekjerner Grovmalt pepper 200 gr feta i små biter 1 dl brødrasp Forvarm til 200 Cº. Kle to små ildfaste former med butterdeig. Forstek deigen til den er sprø og begynner å puffe seg opp.....ca 12 min. Sprøstek bacon i en romslig panne. Ha i spinat chili og hvitløk, stek på høy varme. Det er om å gjøre å finne en balanse slik at spinaten slipper noe av fuktigheten, uten at den går i oppløsning. Etter et par minutter, løft spinaten ut å la den renne fra seg. Kok inn spinatvesken og hell over fløten. Ha spinat og fløte i en bolle og vend inn egg og feta. Denne blandingen heller du i de forstekte paiskallene. (har de puffet seg mye opp må du kollapse dem). Strø over brødsmuler og sett formene i ovnen.