Info om sushi!

Sushi 

Sushi er Japans nasjonalrett og består av ris blandet med eddik, sammen med diverse toppinger (for eksempel fisk eller grønnsaker).

Nigiri-sushi: en liten håndpresset risball / -tønne med topping av rå fisk.
Maki-sushi: ruller med tang rundt sushi-ris med forskjellig fyll.

Oshi sushi: formpresset sushi
Inari sushi: fylt sushi
Tamago sushi: omelett




Sashimi 

En japansk matrett som vanligvis består av biter av rå fisk eller andre sjødyr og som serveres med tilbehør som for eksempel wasabi, syltet ingefær og soya.



Tilbehør/ingredienser:

Råvarer
De vanligsre råvarene er laks, kveite, flyndre, tunfisk, scampi, reker, kamskjell, flyndre, lakserogn, kokt blekksprut. Man kan også bruke eggomelett. Hvilke råvarer man benytter varierer med hvor i verden man befinner seg, hvert land har sin lokale spesialitet.

 Bør også nevnes at Mattilsynet advarer mot smørfisk. "Du kan få kraftig fettdiaré og matforgiftning av  den  meget populære sushifisken smørfisk. Mattilsynet mener bransjen ikke forstår alvoret." VG  24.01.2005
 Vi mener at ok, du tar en sjans, men absolutt verdt det!

Sushiris
Det å lage virkelig god sushiris er ikke lett. Like mengder med vann og rundkornet ris kokes i en halv time i en riskoker e.l. Velt deretter inn en blanding av eddik, sukker og salt. La risen tørke før du begynner å bruke den til å lage sushi. Edikkblanding til en porsjon: 2 spiseskjeer eddik, 1/2 spiseskje sukker og 1 teskje salt.


Grønnsaker
Grønnsaker benyttes ofte i maki for å få en fyldigere smak. De mest brukte grønnsakene er agurk, avocado og purreløk. Dette er også forskjellig etter hvor man befinner seg i verden.



Etikette

Gi aldri mat til andre ved hjelp av spisepinner. Denne er en parallell til handlingen som gjøres i japanske begravelser, ved at man sender kremerte benrester fra avdøde slektninger mellom familiemedlemmer. Hvis du må dele mat, send hele fatet slik at andre kan forsyne seg selv.

Hvis du forsyner deg fra et felles fat (som nevnt over), bruk motsatt side av spisepinnene til å ta maten, og ikke den siden du putter i munnen.

Spis aldri bare litt av en bit og legg resten tilbake på fatet. Har du først tatt en bit, bør du spise hele.

La det aldri være igjen ris på fatet etter måltidet. Det oppfattes som uhøflig å la mat ligge igjen, og spesielt ris!

Spis sushi med spisepinner eller fingrene. Aldri spør etter kniv og gaffel!

Mange i Vesten dypper sushibiten i soyasaus med rissiden ned, og lar soyaen trekke inn i risen. Dette fører til at sushien oppløses på vei til munnen, og etterlater seg små sorte flekker med soyatrukket ris på bord og klær. Soyaens oppgave er ikke å krydre risen, men fisken. Derfor skal man alltid dyppe bitene med rissiden opp!


Video: hvordan spise sushi




Ps:
Visste du forresten at en sushikokks høyeste
mål er å få alle riskornene i nigiri sushien til å
ligge samme veien -?