Oslo Audio Society
Nyheter | Tester | Vi har besøkt | OAS Anlegg | Om oss | Kontakt
   
  05.10.2007
Hjemme hos Tom
 
   
   

Jeg har holdt på med musikk og elektroniske dubbeditter siden jeg var 11 år. Det hele startet med en Philips mono kassettspiller og Deep Purple - Who do we think we are i 1972 - jeg ble Kongen i skolegården med dette utstyret.

Jeg husker godt mine lange hvileløse ferd for og finne mine nåværende høyttalere. Da jeg omsider fikk høre dem hos Per Arne Moshovd på gode gamle Decibel Hi-Fi `s lokaler i Osterhaugsgate våren 1986 ble det kjærlighet ved første lytt. Quad ESL-63 via Mark Levinson forsterkeri var gudenektar. Så fulgte en lang samtale med meg selv. Høsten samme året dro en studiekompis og jeg fra Bø i Telemark i en liten rød Opel Kadett - der røyk studielånet det året. Endelig var min våte høyttalerdrøm virkelig. Nå har jeg dem på 19 året - samme paret - modifisert og tweaket i 2 runder.

Mao. er jeg nesten for en "bygdetulling" å regne som har hatt samme høyttalere så lenge. Trur ikke det gitt - det bare er et eller annet med elektrostater som er så dønn riktig (dipoler generelt) til tross for det fysiske bunndraget som noen svært få konvensjonelle høyttalere kan oppvise, og som ikke elektrostater har.

Anlegget står i en stue på ca.26m2 med en åpen løsning inn mot et kjøkken slik at bassfrekvenser "ventileres". Bak anlegget står 4 stk. Billy bokhyller fulle av bøker, LP`er og blader. Disse fungerer som diffusorer og absorbenter. Rommet er avlangt: 3,5 meter x 6,2 meter med furupanel og mur bak.

Hvordan lyder så oppsettet? Kom og hør hadde jeg nær sagt! Høyttalerne drives av en DP 6.4 modifisert med A1`s likeretter broer som gir øket hurtighet (effektforsterkeren står på SD-føtter). Sammen med Quad, Silspeak ht.k., Micromega CD-settet, Black Magic signalkabler og Malmin passiv pre og det øvrige isenkramet spiller det meget oppløst og detaljert. Det låter åpent, luftig og velartikulert.

Jeg er veldig opptatt av dynamiske kontraster og evnen til og starte og stoppe et signal. Det skal være luftig, homogent og holografisk med stor 3D følelse av det som ligger av rom informasjon, vokal og instrumentering. Samtidig skal instrumentenes signatur (iboende egenklang) være lettfattelig og troverdig. Langt på vei synes jeg at så er tilfelle i mitt nåværende oppsett. Innføring av BCD cones under Micromega DAC, skiferhelle under Micromega drevet og egne strømkabler til disse koblet via Noratel skilletrafo har gitt øket ro og klarhet.

Jeg vil også nevne at mitt CD-spiller oppsett spiller i 16 bit/44,1 khz modus. Mellomtonen i Quad ESL-63 finner jeg fremdeles å være en slags "verdensreferanse" - for meg er den i hvert fall det. Stemmer ikke gjengivelsen gjennom hele mellomtonens spekter låter ting fort usammenhengende og irriterende. Hos meg er det flankene som nok må sies å være noe avrundet - dog savner jeg dette faktisk i svært liten grad pga. umiddelbarheten og varmen i musikkgjengivelsen. Det meste av musikkens sjel og frekvensspekter foreligger beviselig i mellomtone området.

Noe som er litt moro er å ha folk på besøk som har hørt at elektrostater er så elendige til og gjengi bass. Jeg har nivå ned til 31,5 hz, og hvor mange skiver går så mye dypere enn dette? Selvfølgelig drar ikke Quadene til deg med stålbass som en stor god elektromagnetisk høyttaler. Her hjemme spilles alt fra sarte kammerverk til Rammstein - musikksmaken er vid. Systemets sterke side er åpenhet og umiddelbarhet parret med stor oppløsning og kontrastrikhet mellom makro-, og mikrodynamikk. Lydbildet er stort og naturtro (selvfølgelig avhengig av kildematerialet).

BASE drev sammen med DP DAC8.1 (begge tweaket og moddet heftig) spiller med stor ro, luftig, oppløst med stor 3D og et fundament av grunnfjell.
Altså særs realistisk med stor holografi (når slikt foreligger i musikkmaterialet). Instrumenter og stemmers tekstur, størrelse og  klang oppleves korrekt.

 

Mytene omkring elektrostater er mange, og noen er særdeles misvisende. Eksempelvis er det ikke smart mener jeg å la Quad ESL-63 stå åpent i rommet mhp. basstrykk. I tillegg blir kanskje ens bedre halvdel smått ginete av så store paneler fritt i rommet. Peter Walker har sagt at hans kreasjon ESL-63 drar klar fordel av å stå klin inntil sidevegg og godt med luft foran og bak. Topp dette med litt toe-in og en lett tilt bakover og jeg lover deg at du ikke vil kjenne dem igjen lydmessig.

Jeg har fjernet støvfolien innvendig, stivet opp ht.stativene og selvfølgelig satt inn andre terminaler. Noen foretrekker også å fjerne gitterne innvendig, men dette gjør ramma veldig mjuk og en betoning vil kunne oppstå rett rundt 80-90 hz.  Dette tweaket kan også gjøre lyden lysere. Gunnar Brekke laget en fin lang Quad modd i Fidelity nr.6 (1/2004), og så er faktisk ESL-63 konstruert for og fungere sammen med en transistor effektforsterker, men se det velger man selv.

Utstyret er tilknyttet en ujordet kurs, men "skilt" fra nettet med en Noratel skilletrafo og DP nettstøyfilter. Her kan ting klart gjøres bedre (se Eivinds klare erfaringer omkring strømrensing som han skriver om i sitt anlegg).

Bybee filtere på ht.term. sin positive pol tiltet lyden et hakk mer mot organisk gjengivelse (og bybee filter på strømkabel til DAC gjør underverker - kommer).

-Tom

Anlegget:

 

Signakilde
BASE drivverk
DP DAC 8.1

Forforsterker
Dynamic Precision C1b

Effektforsterker:
Dynamic Precision 6.4 (trimmet)

Høyttalere:
Quad ESL-63 (tweaket). Står på orginale Quad stativer

Signalkabler:
DP RS Blå digital mellom drev og DAC
Black Magic A1 mkII XLR(mellom DAC og Pre),
Black Magic A1 XLR (mellom Pre og effekt)

Høyttalerkabel:
Silspeak 4 x 2,5 mm2 (2x3 m)

Nettkabler:
D.I.Y LMC FAT m/Furutec

Diverse:
Bybee filter på + leder høyttalerkabel koblet rett på ht.term
B.C.D.koner DAC
Base 4.0 plattform under CD drev
SD føtter under DP blokka
Noratel 1400VA skilletrafo
DP 20A nettstøyfilter

Analogt:
Platespiller: Micro Seiki BL-51
Arm: Sumiko MMT
Pickup: Kiseki Purpleheart Sapphire Armkabel: Van den Hul MC-D502
For tiden nedkoblet.

Rack:
Target T4

 
       


Om OAS

Oas er en uavhengig Hi-Fi Klubb.
Vi teller nå 28 medlemmer. Vi møtes jevnlig og besøker messer,
butikker, medlemmer
og tester utstyr.


Les mer


OAS anlegg


Andrè
Jan Terje

Andrè
Andrè

Eivind
Eivind

KW
KW

Roy
Roy

Lars
Lars

Tor
Tor

Kjetil
Kjetil

Morten
Morten

Tom
Tom


Copyright © Oslo Audio Society 2008