mandag 30. august 2010

Høsting av løk, rødbeter samt litt om gulrot

Løk

Løken i Norge trenger to vekstsesonger ettersom vi har så korte somre, så disse løkene er kjøpt inn som setteløk. Løken er moden når bladene har begynt å legge seg ned på bakken.

Paul

Etter at man har plukket de, legges de til tørking i èn til to uker bare rett på bakken. Dette er for at det ytterste skallet skal herdes slik at løken ikke skal råtne. På skolen her i Aurland hvor det så ustabilt være tar man løken inn til tørking. Tar man av bladene, tørker den fortere, men husk da at løken skal skjæres over knekkpunktet som dannes når den ligger moden for høsting.

Ida med læreren våres, Tom i bakgrunnen

Rødbeter

Rødbetene har det motsatte problemet av løken med at de tørker lett ut. Derfor pakkes de inn i plast og reguleres ved å åpne og stenge plastikken med tanke på fuktigheten. Oppbevares ved 4 grader. Når man tar av stilken, så la det stå litt igjen slik at man unngår at rotfrukten blir angrepet av bakterier.

Dette er et eksempel på hvordan den ikke skal kuttes

Bladene kan du gjerne bruke i salat og stilken kan brukes i supper og gryter, men bruk da den innerste, lyseste av de. Forvell de i 20-30 sekunder, og frys de i porsjonsstørrelser.

Gulrotflue

Vi så også idag på et gulrotflueangrep. Larvene går inn i bunnen av gulroten og lager ganger i den. Du kan skjære bort det ødelagte, men smaken er allerede påvirket så alt kan brukes som dyrefôr. Tiltakene er fiberduk og vekstskifte. Tom fortalte at han ikke hatt noe succé med samplanting mellom løken og gulroten. Fluen er for aggresiv, sa han. Men det kan være at man kan lykkes med denne permakulturtaktikken på mindre skala, som hjemme i kjøkkenhagen.

Et eksempel på angrep
Synderen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar