Saksbehandlingstid

I skrivende stund er eldste sak registrert hos KOFA, som fortsatt er under behandling, registrert inn for 2 år og 2 måneder siden. Dersom vi tar høyde for at klagefristen fra kontrakt er inngått er 6 måneder, vil det si at man kan risikere at det går 2 år og 8 måneder fra kontrakt er inngått, til KOFAs avgjørelse foreligger.

Den alminnelige foreldelsesfristen for krav om erstatning er på tre år. Det kan imidlertid være noe usikkerhet knyttet til når foreldelsesfristen begynner å løpe. Dersom en tilbyder blir avvist, skal da fristen regnes fra tidspunktet avvisningen skjer, eller fra tidspunkt kontrakt senere blir inngått? Dersom den skal regnes fra tidspunktet avvisningen skjer, risikerer man at det kanskje har gått ytterligere 1 - 2 måneder. Det er da etter hvert stor risiko for at KOFAs avgjørelse kommer etter at fristen for å kreve erstatning har løpt ut, og en KOFA-uttalelse vil da ikke han noen betydning lenger.

Dersom ikke KOFAs ressurser økes, eller det gjøres noen andre grep, er vi nå på grensen av at KOFA har blitt helt irrelevant som tvisteløsningsorgan. Det vil kun være i situasjoner der oppdragsgiver venter med å inngå kontrakt, at man vil få en avgjørelse innen rimelig tid. I situasjoner der oppdragsgiver ikke venter med å inngå kontrakt, vil sannsynligvis avgjørelsen komme så sent at ingen av de involverte parter lenger husker hva saken dreide seg om.

En mulighet for å få ned restansene, kan være at sekretariatet i KOFA i større grad avviser saker som ikke kan føre frem. Dagens praksis er at saken avvises dersom den «klart» ikke kan føre frem. Kanskje kan man legge listen for hva som er «klart» noe lavere?

Å få ned restansene hos KOFA behøver ikke å bety en permanent økning i ressursene. Det burde være mulig å gi en engangsbevilgning, med sikte på å få ned restansene.

Problemet kan imidlertid også ligge i at bevilgende myndigheter fortsatt ikke ser på håndhevelse av reglene for offentlige anskaffelser som viktig nok. I tildelingsbrev datert 27.12.2013 fra Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet til Konkurransetilsynet, skriver departementet rett ut at:

«Budsjettsituasjonen for KOFA i 2012 er endret i forhold til 2011, ved at bevilgningene samlet er lavere i 2012. Dette vil kunne få konsekvenser for saksbehandlingstiden i KOFA.»

Den bevisste nedprioriteringen som skjedde for budsjettåret 2012 må anses å ha bidratt til dagens situasjon, ved at man i 2012 behandlet færre saker enn det man burde ha behandlet. Dette etterslepet har ringvirkninger på saksbehandlingstiden i mange år fremover, og bør være et tankekors.