lørdag 19. juni 2010

Om pris og verdi


"Et av problemene med det moderne samfunn er at det legger mer vekt på ting som har en pris enn på ting som har en verdi. Å puste ren luft og drikke rent vann har høy verdi, men ingen pris. Olje har en høy pris, men mye lavere verdi. Noen ganger klarer vi ikke helt å forstå forskjellen."


- Pablo Fajardo


Pablo Fajardo er advokat og representerer 30 000 innbyggere i Lago Agrio, Ecuador, i en erstatningssak mot Texaco. Texacos oljeleting har etterlatt seg miljøproblemer av en slik størrelsesorden at det av mange sammenlignes med Tsjernobyl. Flere millioner mål skog er ødelagt og mer enn 800 oljebrønner fortsetter å forurense vannet i bekker og elver. Konsekvensen for lokalbefolkningen er blant annet høyere risiko for kreft, dødfødsler og hudsykdommer. Derfor gikk 30 000 innbyggere til søksmål mot Texaco i 2003, og rettssaken pågår fortsatt. Chevron, som har kjøpt opp Texaco, nekter å ta på seg ansvaret.



Dette er dessverre bare ett av mange eksempler på at det er lokalbefolkningen som må betale en blodhøy pris for aktivitetene til rike, vestlige selskaper. I Canada lider urfolksgrupper på grunn av oljevirksomhet i områder med tjæresand, der også Statoil er involvert. Når slikt til og med kan skje der, da er det skremmende å tenke på hva som foregår i utviklingsland, i områder utenfor vestlige mediers smale fokusområde.

Kilde: A-magasinet nr 23/2010

fredag 18. juni 2010

Kjempegodt glutenfritt knekkebrød

Mammas oppskrift på glutenfrie knekkebrød har fått godt rykte på seg i slekta også blant glutenspisende familiemedlemmer, og nå har jeg endelig fått være med på både å bake og smake på herligheten. Og berømmelsen er absolutt fortjent :)


Bilde: Anne

Her er oppskrifta, som Mamma gladelig deler:
(den gir 4 brett, vistnok er dette det minste man kan lage, så fort som disse går unna)

1 dl rapsolje
8 dl lunka vann
1 dl gresskarkjerner
4 dl glutenfrie havregryn
2 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2 dl solsikkefrø

Bland ingrediensene godt før de skal stå og svelle i minst 10 minutter.
Deretter tilsetter du:

4-5 dl "grovt" glutenfritt mel (eventuelt 4 dl grovt rugmel hvis du tåler gluten)
1 ts salt
1 1/2 ts bakepulver

Røra, som skal ha grøtkonsistens, fordeler du tynt på 4 papirkledde stekeovnsplater. De fire brettene kan stekes samtidig i varmluftsovn, eller ett og ett i vanlig ovn. I varmluftsovn skal de stekes i 180 °C i 15 min før du tar dem ut og ruter dem i ønsket størrelse med pizzaskjærer eller lignende. Deretter stekes knekkebrødene videre i 15-35 min. Følg med underveis, de skal være sprø og litt brune når de er ferdige. Avkjøles på rist.

I vanlig ovn kan du steke brødene i 30-40 minutter midt i ovnen på 200 °C.
Prøv gjerne hirse og/eller quinoa står det nederst i Mammas notater :)