Mammas oppskrift på glutenfrie knekkebrød har fått godt rykte på seg i slekta også blant glutenspisende familiemedlemmer, og nå har jeg endelig fått være med på både å bake og smake på herligheten. Og berømmelsen er absolutt fortjent :)
Bilde: Anne Her er oppskrifta, som Mamma gladelig deler:
(den gir 4 brett, vistnok er dette det minste man kan lage, så fort som disse går unna)
1 dl rapsolje
8 dl lunka vann
1 dl gresskarkjerner
4 dl glutenfrie havregryn
2 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2 dl solsikkefrø
Bland ingrediensene godt før de skal stå og svelle i minst 10 minutter.
Deretter tilsetter du:
4-5 dl "grovt" glutenfritt mel (eventuelt 4 dl grovt rugmel hvis du tåler gluten)
1 ts salt
1 1/2 ts bakepulver
Røra, som skal ha grøtkonsistens, fordeler du tynt på 4 papirkledde stekeovnsplater. De fire brettene kan stekes samtidig i varmluftsovn, eller ett og ett i vanlig ovn. I varmluftsovn skal de stekes i 180 °C i 15 min før du tar dem ut og ruter dem i ønsket størrelse med pizzaskjærer eller lignende. Deretter stekes knekkebrødene videre i 15-35 min. Følg med underveis, de skal være sprø og litt brune når de er ferdige. Avkjøles på rist.
I vanlig ovn kan du steke brødene i 30-40 minutter midt i ovnen på 200 °C.
Prøv gjerne hirse og/eller quinoa står det nederst i Mammas notater :)