Her finner du regnark for omregning av mengder: mengdeweb.xls

Begrunnelse for valg av mengdeenheter

Når vi skal angi mengder i oppskrifter, bør vi i størst mulig grad unngå å benytte teskje (ts) og spiseskje (ss) da det er variasjoner i disse måleenhetene.

Men når oppskriftene skal lages i små porsjoner kan det være vanskelig å veie f.eks. 1 gram, derfor er målene oppført i teskjeer osv i parentes der dette er aktuelt. Når vi skal lage større porsjoner og oppskriftene skal ganges opp vil det være naturlig å gange opp vekten tilsvarende. Da bør vi benytte vekt og veie ingrediensene.

Tørre ingredienser angis i vekt dvs. gram (g) og kilo (kg).

Flytende ingredienser angis i volum dvs. milliliter (ml), desiliter (dl) og liter (l).

Nedenfor står en oversikt over mål og vekt for noen av de mest brukte ingrediensene.

1 kg = 10 hg = 1000 g

1 liter = 10 dl = 100 cl = 1000 ml

1 ss = 15 ml

1 ss = 3 ts

1 ts = 5 ml

Alle tall er angitt i gram. Tallene kan variere noe p.g.a. fuktighet.

Varenavn

1 dl veier

1 ss veier

1 ts veier

Bakepulver

90

15

5

Byggmel

45

7,5

2,5

Farin, sukker

90

15

5

Finhakket kruspersille, dill osv.

15

3

1

Gelatinplater

1 plate veier 2 g

Gelatinpulver

45

7

2,5

Griljermel

48

8

3

Havregryn

40

6

2

Hvetemel

60

9

3

Kakao

40

6

2

Kokosmasse

40

6

2

Krydder, tørket og malt

40

6

2

Maisenna

48

8

3

Majones

90

15

5

Margarin

90

15

5

Melis

60

10

3

Olje

90

15

5

Ost, revet

40

6

2

Potetmel

70

10

3

Ris

90

15

5

Salt

135

21

7

Smør

90

15

5

Tomatpure

120

20

7