Lofoten

Lofoten: klima, befolkning, økonomi, fugler, pattedyr og planter

Midnattssol og nordlys


Lofoten er en norsk øygruppe mellom 67. og 69. breddegrad og ligger derfor over polarsirkelen. Klimaet er likevel mildt, fordi den varme Golfstrømmen skyller rundt øyene. Gjennomsnittstemperaturen om sommeren er 12 til 14 grader og om vinteren -1 med topper på begge sider. Øyene er preget av bratte fjell med spisse topper som står med føttene i dype fjorder og havstrømmer. Likevel er det også plass til pittoreske fiskevaer, uberørte strender og torvmarker.


Landskapet, himmelen og det spesielle lyset gjør noen ganger Lofoten til en eventyrbok. På grunn av beliggenheten over polarsirkelen er det en periode hvor solen ikke lenger går ned - midnattssolen skinner fra cirka 28. mai til 14. juli. Fra 6. desember til 6. januar stiger ikke lenger solen over horisonten. Likevel hersker ikke fullstendig mørke da. Fordi solen passerer nær horisonten, er det skumring i lang tid, som før en soloppgang eller etter en solnedgang, og midt på dagen er det nesten normalt dagslys.


Et spesielt fenomen er nordlyset, eller polarlyset, som omtales på den nordlige halvkule med det latinske navnet aurora borealis. Dette fenomenet kan sees under skyfrie netter. Nordlys skapes når elektrisk ladede partikler fra solen kolliderer med gassmolekyler i atmosfæren vår. Aurora borealis åpenbarer seg som lysende "støvskyer" som noen ganger vises som buer, men som også kan rase over himmelen som en gigantisk lysende gardin som ristes vilt frem og tilbake. Nordlys vises aldri i samme form, de kan være små eller enorme. Fargen er vanligvis grønn, men går også til rødt, lilla, rosa og gult.


Nordlys kan sees fra slutten av august, når nettene blir skikkelig mørke, til begynnelsen av april – etter det er solen igjen for nær horisonten om natten.

Fugler


Fuglelivet var rikt, men overalt kollapser bestander. På og rundt øyene Røst og Værøy er det fortsatt titusenvis av lundefugl, alker, lomvi og krykkje, men ikke på langt nær de hundretusener som var der før for tretti år siden.


Små lom og stor lom hekker i Lofoten, og gulnebb lom fisker langs kysten om vinteren. I den perioden kommer også andre arktiske arter som havelle og praktærfugl til Lofoten. Havørn, med et vingespenn på mer enn 2,5 meter, er til stede hele året og er tallrike. Sommeren gir gode sjanser for jordugle og høsten gir bedre sjanser for haukugle.


Blåstrupe, sivspurv og andre sangfugl er mange. Sidensvans kan ofte finnes om høsten og noen ganger også konglebit. Svarttrost og gjerdesmett ser vi ikke mye av, men de er her. Det er lettere å oppdage en fossekall. Det er trolig bare noen få hekketilfeller per år av en art som boltit. Fordi det forekommer arter her som du ikke så lett finner lenger sør i Europa, er Lofoten interessant for fuglekikkere, selv om artslisten ikke er veldig lang etter en dag med fuglekikking.


Checklist vogels Lofoten NL-NO.pdf

Pattedyr


Dyrelivet er betydelig mindre mangfoldig. Bjørn er for lengst utryddet her og det er heller ikke spor etter gaupe.


Rever er tungt jaktet, men kan fortsatt sees. Røyskatt vises noen ganger i hyggelige tall, avhengig av muse-året. Oter svømmer nesten overalt langs kysten og dessverre vil du også finne dem døde på veien. Mink, som ikke forekommer naturlig her men har rømt fra pelsdyrnæringen, er også der og regnes som en trussel mot fuglebestanden. Det er arktiske harer på noen øyer.

Antallet elg ser ut til å øke og de ses hovedsakelig om vinteren. Rådyr har også blitt sett siden 2020.


Det kan være flere arter av pattedyr i vannet enn på land.


Sel kan dukke opp mange steder. Men de blir også jaktet.

Spekkhoggere kan sees med kikkert i andre halvdel av januar når de er på havsiden. Der følger de, ofte akkompagnert av knølhval, store sildestimer som svømmer forbi. I slutten av mars kommer noen få spekkhoggerfamilier tilbake og oppholder seg hovedsakelig i Vestfjorden. De kan regelmessig sees fra kysten, noen ganger svømmer de nær kysten.

Niser kan sees regelmessig. Finnhval og vågehval er mindre vanlig for å se. Grindhval svømmer vanligvis for langt fra land til å se dem. En hvalsafari fra Vesterålen, som ligger ved siden av Lofoten, gir best sjanse til å se de ulike artene, med spermhval garantert.

Planter


Elskere av planter, moser og blomster vil få valuta for pengene på Lofoten. Å gå gjennom torven betyr absolutt å tråkke på ulike arter som står høyt på rødlista i Nederland. Alle står fritt til å gå hvor som helst og utforske.


Om våren og sommeren er marka dekket av gule og lilla blomster. Flekk orkidé og villfiol i veikanten. Om høsten er øyene sprudlende av blåbær og multe.

Befolkning


Selv om bare 9 prosent av nordmenn bor i Nord-Norge, som også inkluderer Lofoten, er øyene ikke akkurat tynt befolket. Absolutt ikke i forhold til en fylket som Finnmark – som er større enn Danmark og bare har 75 000 innbyggere.

Alle som kjører over Lofoten i mørket vil bli forbløffet over de mange stedene hvor man kan se kunstig lys.

24.000 mennesker bor på 1.227 kvadratkilometer.


Sammenlignet med et land som Nederland, hvor jeg kommer fra, er det selvsagt stille: Fylket Utrecht måler 1.449 kvadratkilometer og der bor det 1.164.875 mennesker. En annen sammenligning: Kommunen Uithoorn, der vi bodde frem til april 2008, har 25.000 innbyggere på 19,5 kvadratkilometer.


Økonomi: fisk og turisme


Fiske har vært hovedinntektskilden i Lofoten i århundrer. Fra begynnelsen av februar til april kommer torsk fra Barentshavet – kalt skrei – til Lofoten for å yngle. I århundrer har tusenvis av fiskere fra hele Norge kommet til øyene for å delta i dette vinterfisket.


Det er oljen som til slutt gjorde Norge til et rikt land i andre halvdel av forrige århundre. Men i tusen år før det var fiske Norges viktigste økonomiske aktivitet, særlig torsk og/eller tørrfisk fra Lofoten, så laerer vi fra avdøde Frank A. Jenssens bok, Torsk: fisken som skapte Norge. Fisk, spesielt fra Lofoten, er fundamentet under det norske samfunnet.


Mange fisker havner fortsatt på trestativer der de tørkes til tørrfisk. Den tørrfisken sendes over hele verden, med Italia som det største markedet. Afrika, spesielt Nigeria, er et nesten like stort marked, men for dårlig kvalitet, som tørkede fiskehoder.


I dag er turisme også en svært viktig inntektskilde på øyene.


Hvalfangst er økonomisk ubetydelig. Norge jakter fortsatt vågehval, og skyter flere hundre i året om sommeren. Også rundt i Lofoten.

Middernachtzon op de Lofoten

Links

Lokal nyheter:

www.lofotposten.no

Vaeret hos oss:

https://www.yr.no

Nordlys:

www.spaceweather.com

Tourist information:

www.lofoten.info/