Monday 24 May 2010

Oljeeventyret - Marokko





Det var en gang de tre bukkene bruse.Vi er i Marokko og her fortsetter historien selv om geitene ikke kommer til seters.


Den søte duften av rose og muskat pirrer nesen mens den fete væsken flyter utover hodebunnen. Jeg er på en av Marrakech sine mange Hammamer. Opprinnelig offentlig bad for vanlige mennesker, i dag mer likt et moderne spa. Med rutinert og med slanke fingre masserer Salima oljen lett inn hodebunnen min.Jeg får høre historien om det flytende gullets opprinnelse og om geitene som ikke vil gå videre.


Den honninggule Arganoljen lages av nøttene fra Argantreet. Planten dekket opprinnelig hele nord- Afrika, men idag finner du den bare i det sydvestlige Marokko. Det er en robust plante som lever under saharas brennende sol og som krever milde vintre. De kraftige røttene binder jorden og de hindrer erosjon. Argantreet er derfor viktig for å opprettholde vegetasjonen i dette ellers så sårbare området. Selve treet kan bli 8-10meter høyt og lever opptil 200år. Det tar over et år å modne frukten. Hver juli høstes fruktene som er 2-4cm lange. De kan minne om en rund oliven og består av 1-3 mandelformete kjerner. Det er her selve oljen ligger.

Kvinner og geitene
Det var Berberkvinnene som opprinnelig oppdaget oljens spesielle egenskaper og selv idag utvinnes oljen av disse. Dette er en lang prosess og gjøres ofte på den gammeldagse måten. Kvinnene sitter på gulvet med en flat stein plassert mellom beina. På denne knuser de kjernene med en annen rund stein . Det tar flere dager å knuse all frukten fra et tre og det er her geitene kommer inn. De er svært glade i å spise frukten og istedenfor å vente på at den faller ned, utnytter de sine gode evner til som klatrere. Disse geitene klatrer i trær. Med lette ben hopper de opp i trærne, balanseres på de tynne greinene og får tilgang til frukt som er utenfor menneskenes rekkevidde. De spiser fruktkjøttet, mens kjernen blir spyttet ut og liggende igjen. Den blir så plukket opp av lokalbefolkningen.Kjernen ristes lett før den bløtes slik at oljen kan presses ut. Dette gjør at oljen får den karakteristiske nøttesmaken og er ypperlig til matlaging. Oljen brukes ofte i typiske Marokkanske retter som Tajin og couscous. Den passer også godt i salatdressinger, som dip til ferskt brød eller til kjøtt og fiskeretter. Oljen som selges til matlaging er idag presset med maskiner. Da er det ikke nødvendig å tilsette vann og dette gir lengre holdbarhet. Maskinene sikrer også bedre renslighet og raskere produksjonshastighet. Oljen har en holdbarhet på 12-18måneder. I Norge har oljen vært tilgjengelig i butikkene i et par års tid.
Det spesielle med produksjonen er at den drives kun av kvinner. UNESCO har Arganoljeproduksjonen på sin liste nettopp pga den sosiøkonomiske viktigheten den gir. Kvinnen jobber ofte 50%. På denne måten sikrer de viktig inntekt til familien samtidig som de har tid til å ta seg av hjemmet og barna. Kvinnene er organisert i co-operativer og jobber etter prinsippene for fair-trade. Overspising fra geitene og kraftig vedhogst har redusert området med trær til det under det halve på bare 50år. En viktig del av dette arbeidet er er derfor å få lokalbefolkningen til å skjønne mulighetene dette treet gir til deres samfunn på langt sikt.

Skjønnhet og velvære
Arganolje er rik på vitamin E og og sies å ha en helbredende effekt. Opprinnelig ble den brukt innen medisin. Geitene får derfor ikke spise alt. De grønnene fruktene brukes til skjønnhetsprodukter som i de siste årene har blitt mer og mer populære på verdensbasis. Denne oljen er så og si luktfri. Det tilsettes derfor andre stoffer som rose, musk eller appelsin for å skape de virkelige gode luktene. Med sin nære tilknytning til Marokko var franskmennene tidlig ute med å bruke oljen. Velrennomerte franske hudpleiemerker som Decléor, Guniot og Dermologica har alle produkter som inneholder Arganolje. Idag finnes det produkter over hele verden som har oljen som indigriens. Det helende budskapet om det flytende gullet sprer seg stadig og oljeproduksjonen er nå millionindustri.

Jeg sitter med lukkete øyne, nyter stillheten og lar tankene vandre helt til jeg brått kjenner en finger som stryker meg lett over pannen. Det er Salima som er kommet tilbake. ”Visste du at Arganolje også er kjent for å motvirke rynker?” sier hun før hun peker diskret på fjeset mitt. Jeg smiler og avslører samtidig alle rynkene mine. Hun har noe å selge og jeg er et lett bytte. Håret skylles i flere runder lunken vann tilsatt rosenblader. Etter tørking skinner det gyllent og kjennes mykt. Jeg er overbevist og kjøper med meg en ekstra flaske for å ta med hjem.

Dette er tross alt saften fra fruktene som får selv geitebukker til å klatre i trær. Du tror det ikke før du får se det.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.