10.3.11

Macarons


Franske macarons
100 gram eggehvite (fra ca 3 egg), romtemperert
25 gram sukker
1/2 ts sitronsaft
225 gram melis
125 gram mandler
15 gram bakekakao, eller litt konditorfarge (pulver)
en klype salt

 *For å skålde mandlene koker du dem i vann i ca 5 minutter, skylder dem i kaldt vann og presser dem ut av skinnet. Tørk dem med litt papir. Spre mandlene utover et stekebrett med bakepapir, og tørk dem nederst i stekeovnen i på 120 grader celsius i ca 15 minutter.

*La dem avkjøles før du kverner dem i en food processor.

*Bland sammen mandler, melis og kakao/pulverfarge i food processoren og kvern til massen er helt pulverisert.

*Klargjør et par stekebrett med bakepapir. Sett en rund tupp på en sprøytebag.

*Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin sammen med sitronsaft og salt. Begynn på medium hastighet. Når eggehvitene har nådd en skummete konsistens har du langsomt i sukkeret, litt etter litt. Øk hastigheten til medium-høy. Pisk til eggehvitene har blitt til en stivpisket marengs. Marengsen skal skinne litt, og skal sitte fast i bollen om du snur den opp ned.

*Sikt mandel-melis-blandingen inn i marengsen. Bruk en slikkepott, og vend forsiktig til massen er blank. Pass på å ikke vende for mye, da blir massen altfor rennende og makronene vil ikke holde på formen.

 *Ha røren over i sprøytepose og sprøyte ut små rundinger (ca 2.5 cm i diameter). Ha litt mellomrom mellom hver makron.

*La makronene tørke i 30-45 minutter før du steker dem. De er klare for steking når du kjenner at de har dannet et passe hardt skall.

*Stek makronene på ca 150-160 grader celsius i 12-13 minutter. Når de er ferdig stekte drar du hele bakepapiret over på en rist og lar dem hvile til de er helt avkjølt. 

fyllet:

Smørkrem (buttercream)
55 gram romtemperert smør
400-500 ml melis 
30 ml helmelk eller kremfløte
Evnt. noen dråper flytende konditorfarge

Miks sammen smør og litt av melisen. Ha i melka/fløten og miks godt sammen. Ha i melis, og eventuelt litt konditorfarge til du oppnår den konsistensen du ønsker.

Og så tilslutt...
  Par opp like makronskjell og fyll med smørkrem. 
PS: Makronene er best når de har hvilt en natt i kjøleskapet.