Lavkarbo

LAVKARBO DIETT
Lavkarbo kosthold innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett. Lavkarbo kosthold anvendes for vektnedgang eller vektstabilisering. I Norge anser man lavkarbo som et kosthold der inntaket av karbohydrater er redusert til et inntak tilnærmet null til 150 g pr dag. Der hvor inntaket er så lavt at ketose oppstår så snakker man om ketogene dietter, som er en an mange retninger innen lavkarbo. Foruten vektkontroll så har lavkarbo kosthold også i medisinsk sammenheng med behandling av pasienter med epilepsi og diabetes, til tross for at anvendelsen er omdiskutert.


SAMMENSETNING
De ulike kostholdsretningene innen lavkarbo har ulike tilnærminger til kostholdet men de har mange fellestrekk. Noen av kostholdretningene innledes med en periode med ekstra lavt karbohydratinntak. Et eksempel er Atkins-dietten der denne perioden varer i 2 uker og man skal ikke innta mer enn 20 g karbohydrater pr dag. Deretter skal man gradvis øke karbohydratinntaket. Hvor mange karbohydrater man til slutt spiser varierer, men det kan dreie seg og 50-120 g karbohydrater pr dag. Istedenfor karbohydrater spiser man matvarer som inneholder proteiner og/eller fett. En ting som skiller de ulike kostholdsretningene fra hverandre er hva slags mat som blir anbefalt istedenfor for høykarbomatvarene/-ingrediensene. Atkins anbefaler en blanding av proteiner og mettet, enumettet og flerumettet fett, der 25-30% av energiinnholdet kommer fra protein og ca 20% av energiinnholdet kommer fra mettet fett. Montignackdietten spesifiserer ikke eksakt hvor stor del av næringsinntaket som skal komme fra karbohydrater, fett og proteiner men legger vekt på at man skal spise en lav andel karbohydrater og at de skal ha en lav GI og ser også at man ikke inntar mettet fett. LCHF er, som lavkarbo, et samlebegrep på ulike varianter av karboreduserte kosthold og det begrepet som oftest brukes i Sverige. Frontfigurer for LCHF kostholdet i Sverige er Annika Dalqvist og Andreas Eenfeldt som anbefaler at man skal unngå fra, eller spise minst mulig av, karbohydratrile matvarer/ingredienser som poteter, ris med mer men de oppgir ikke eksakte nivåer for hvor mye karbohydrater man bør spise. Talsmenn for LCHF anbefaler at man skal erstatte den reduserte karbohydratdelen med energi fra fett og ikke fra protein i tillegg ikke behøver å begrense inntaket av mettet fett.

HVORDAN FUNGERER LAVKARBO DIETTER?
En rekke av lavkarbo dietter, inkludert kosthold bøker som Dr. Atkins New Diet Revolution, Fedon, og mange andre. De alle synes å ha en ting til felles - en streng reduksjon i forbruket av karbohydrater. De fleste av lavkarbo diettene erstatter karbohydrater med fett og proteiner. Som en grunn regel, en lavkarbo diett er synonymt med en høy-fett og moderat protein diett. De som på lavkarbo dietter bør få minst 60-70% av deres daglige kalorier fra fett.Karbohydrater bør utgjøre mindre enn 10% og i noen tilfeller, mindre enn 5% av deres daglige kalorier.

Som det viser seg, er fett et kosttilskudd som ikke nødvendigvis omdannes til kroppsfett.Karbohydrater , derimot, kan lett omdannes til fett av insulin. Når du spiser mye karbohydrater, øker blodsukker og stimulerer insulinproduksjonen i bukspyttkjertelen. Insulin er det hormonet som tillater blodsukkeret å bli brukt av cellene. Bivirkning av insulin er at det også stimulerer hjernen til å produsere sult signaler, som vanligvis forårsaker du spiser mer karbohydrater.

Begrensning i inntaket av karbohydrater setter en stopper for denne sultfølelsen. Når du begrense karbo inntaket, vil insulin nivået falle og nivåene av glykogen øker. Glykogener et hormon som gjør at kroppens fett blir forbrent og kolesterol reduseres i arteriene.

Hvis begrenser inntaket av karbohydrater kraftig, vil kroppen din komme i en tilstand av ketose, der den brenner fettet med påfølgende produksjon av ketonlegemer i blodet. Resultatet av ketose er at blodsukkernivået stabilisere, insulin nivået synker, og fordi kroppen brenner fett, taper du vekt. En av bivirkningene av ketose er dårlig ånde. Mange som går på en lav karbohydrat diett prøve å drikke mer vann og og tygge sukkerfri tyggegummi for å motvirke dette.

LAVKARBO FORVIRRINGER
På toppen av lavkarbo trenden i 2004, var anslagsvis 44 millioner amerikanere var på en lavkarbo diett eller redusert karbo inntak.

Er lav karbohydrat kosthold ett sunt kosthold ? Lav karbohydrat dietter kan ta av mer vekt enn lav-fettdietter og kan være bedre for kolesterol også. Minst tre formelle studier fra Dr. Atkins diett har blitt presentert, og alle har oppnådd lignende resultater: I stedet for å la kolesterolet sveve i lavt fett dietter, ser lavkarbo dietten faktisk ut til å forbedre det, og øker fettforbrenningen i større grad.

Indeksen viser hastigheten på hvilke matvarer som omdannes til sukker i kroppen.Karbohydrater omdannes raskere enn proteiner , og støttespillere i høye protein dietter og matvarer har markedsført sine produkter som har bedre score på indeksen.

TRENGER MAN VITAMINTILSKUDD?
Ettersom antallet lavt karbohydrat produkter på markedet øker , og vitaminer og kosttilskudd for lavkarbo dieter blir mer tilgjengeli. Pass på fallgrubene i lavkarbo dietter, som er at du mister enkelte næringsstoffer når du kutte ned på karbohydrater.For eksempel kan du bli mangelfull på B-vitaminer som finnes i korn-baserte produkter, og vitamin C og E , og beta karoten finnes i frukt og grønnsaker.  Eksperter generelt enige om at det er beste er å få vitaminer og mineraler du trenger fra maten.

Fakta: lav carb dietter har hjulpet millioner av mennesker å redusere vekten. En lavkarbo  diett kan reise mange spørsmål. Det er viktig å lære hvordan du skal strukturere en lav karbohydrat plan som vil fungere. Noen lavkarbere bruker et lavkarbo program for å oppnå kortsiktige, raske vekttap, men en riktig utformet og streng plan kan hjelpe deg å nå dine langsiktige vekttap mål.