Ljosland fjellstove - Haukeliseter, 4-13 juni.

Fredag 4.juni. Ljosland fjellstove - telt før Gaukehei.
Distanse 16 km, 10 timer underveis.
Startet fra Ljosland fjellstove i nydelig vær. Strålende service på fjellstova! Setesdalsheiene er vakre, men det er ganske slitsomt terreng med mye opp og ned. Vi hadde lunch på fjellgården Pytten. Torjus Torjuson (1912-94)og familien bodde her til begynnelsen av 1950 tallet da området ble vanskelig tilgjengelig pga kraftutbygging. Villrein var et viktig bidrag til matauken. Torjus fortsatte å kløve varer med hest til Gukhei i mange år etter de forlot Pytten. La oss i telt ca. 3 km fra Gaukhei.

Lørdag 5. juni. Telt før Gaukhei - telt før Håhelleren.
Distanse 19 km, 9 timer underveis.
Fremdeles nydelig vær. Var innom Gaukehei og kjøpte litt mat. Trasket videre innover heiene, opp og ned! Vadet to elver og passerte to store snøfonner. Vi er heldige med føret. La oss i leir et stykke før Håhelleren. Den minste teltplassen jeg noengang har sett! Sov bra, men det ene underlaget vårt lekker luft.

Søndag 6. juni. Telt før Håhelleren - Taumevatn
Distanse 21 km, 9 timer underveis.
Nok en nydelig dag, sol fra skyfri himmel. Solbrenthet er en trussel. Håhelleren ligger utrolig flott til under en stor steinheller. Mellom Håhelleren og Taumevatn nådde vi igjen vinteren på ca 1000 m.o.h. Men det var nok bare områder til at vi slapp å gå i snøen mer enn ca 10% av turen. Av dyr og fugler er det rypa og lemen som dominerer.

Mandag 7. juni. Taumevatn - Storevatn - Kringlevatn
Distanse 18 km, 8 timer underveis.
To sommerbruer var lagt ut dagen før av Bjørn Fagerheim og Elida Tysse (hytteansvarlige på Storevatn). Det var vi takknemmelige for. Disse elvene hadde det ikke vært artig å vade. Spiste lunch på Heiberghytta på Storevatn. Deilig med en pause i sola. Heiberghytta er en av mange hytter Th.Heiberg bygget i området kalt Njardarheim. Han ville bevare villreinen og naturen her for ettertiden, derfor kjøpte han opp området. Njardarheim ble solgt til staten i 1943. Varig vern av området for å sikre villreinen var et klart ønske fra Heiberg. Tror ikke han ville vært glad for kraftutbyggingene som er gjort i området i ettertid. De har medført vanskelige levekår for villreinen i området.
Foran oss i løypa har vi fem andre som også går Norge på Langs. Artig å lese i hyttebøkene om deres opplevelser.

Tirsdag 8.juni. Kringlevann - Hovatn
Distanse 18 km, 10 timer underveis.
Regn det meste av dagen. Dette var en stri dag. Gore-Tex jakker og bukser gjør det tyngre å gå, regnet gjør at vått. Vadet en gang, det gikk greit. Vi krysser mange elver hver dag, men de fleste kan steingås eller vi kan hoppe fra stein til stein. Når vi vader er det godt å ha stav, den gir et ekstra bein og bedre ballanse. Nå er det frosk, lemen og ryper som dominerer faunaen. Når det gjelder planter er det liten artsvariasjon. Vi er inne i et område med sure bergarter. Fjellsildra klamerer seg fast og blomstrer så snart snøen har forsvunnet.
Siste biten mot Hovatn var slitsom. Mye snø og bratte fonner, tåkedis over det islagte vannet, ganske goldt. Godt å komme inn i hytta. Hyttene her i sør er stort sett selvbetjeningshytter på denne tiden. Det betyr at vi ikke trenger å bære med oss all maten slik vi er vant med fra Nord-Norge.

Onsdag 9. juni. Hovatn - Vassdalstjørn - Krossvatn
Distanse 18 km, 10 timer underveis.
Ikke så slitsom som gårsdagen. Det var overskyet, men det regnet ikke. Gikk store deler av dagen med t-skjorte (ull selvfølgelig). Dagens helt er Jan Ole. Over Hovatnelva er det ei vaierbru, men det manglet ca. 10 meter med planker på andre siden. Jan Ole ballanserte på vaierne over fossen. Heldigvis lå det lemmer på den andre siden. Han fikk plassert ut såpass mange at jeg kunne liste meg over! Elva Pøyåa fra Hellevatnet til Skreivatnet måtte vi vade. Ganske stri strøm og kaldt vann. Heldigvis har vi med sandaler til å vade med. Uten tror jeg vi ville hatt problemer med alle vadene. Steinene er glatte, vannet kaldt og strømmen stri. Godt å komme fram til Krossvatn.

Torsdag 10. juni. Krossvatn - Mostøl
Distanse 18 km, 9 timer underveis.
Turen var i og for seg grei, vi har begynt å venne oss til å gå på tvers av foldingene i terrenget. Store deler av dagen har vi gått i snø, men den bærer gangske bra. Det har vært overskyet, 17 grader og litt regn. Humøret er upåklagelig. Tenk å få gå på tur dag etter dag og feire at man er 50 år!

Vadet elva ned mot Kaldavatn. Det er litt underlig å kle av seg i snøen for å vasse ut i den kalde strie strømmen, men det blir en "vane". Ikke så ille som det høres ut, og så får vi vasket beina jevnlig! Heldigvis har ikke vannet gått over knærne ennå.

Utsikten fra Kyrkjesteinskaret var upåklagelig. Bratt "nedkjøring" på beina i snøen var artig. Gamasjer er et must i snøen, hindrer snø i skoene. Ned mot Jonsstølen renner ei fantastisk elv, fossende fritt nedover dalen, før den forsvinner ned i et betonghull. Vi trenger strøm, men trenger vi kraftspekulanter?

Turen ned Kyrkjesteinskaret brakte oss fra vinter til sommer igjen.

Fredag 11. juni. Mostøl - Bleskestadmoden
Distanse 12 km, 5 1/2 time underveis.
Gammel kløvvei i en vakker dal med tre gamle setervoller (Gaukstølen, Skitstølen og Krokvassstølen) opp langs Gaukstøåa. Steg fra 600 m.o.h til over 1000 m.o.h, men 400 meter stigning er ingenting mot opp og ned i Setesdalsheiene!

Bleskestadmoen er den elste hytta til Stavanger turistforening. Den ble satt opp i 1891. I 2001 ble den totalrenovert og fremstår nå slik den en gang var. Svært hyggelig hytte å overnatte på.

Lørdag 12. juni. Bleskestadmoen - Holmavatn
Distanse 16 km, tid underveis 7 1/2 time.
Duskregn, tåka hang langt ned i fjellet. Tempratur ca 10 grader. På med regntøy og gamasjer. Gamasjer er gode å ha når det er myr og busk og kratt. Skoene holdes tørrere.

Turen bød på utfordring i form at glatte steiner og berg. Jan Ole skled og forstuet ankelen litt. Det plaget ham resten av dagen. Jeg skled også og datt, men slo meg heldigvis ikke så mye. Nattens regn hadde også sørget for stor vannføring i bekker og elver. Elva nedfor Klauvskeimoen måtte vades. Ikke langt vad, men kaldt. Fikk et adskillig lengre vad over Tverråa, antar det var ca 40 meter i alt, men en liten pause på en holme. Jan Ole holdt meg i handa. Jeg blir svimmel når vannet bruser, redd for å miste ballansen i den strie strømmen.

Like overfor Sandvannet så vi en flokk villrein. Talte 17 dyr, simler med kalver så det ut som.

Søndag 13. juni. Holmavatn - Haukeliseter
Distanse 15 km, 6 timer underveis.
Det er lettgått terreng og de vel 200 høydemetrene til Turistskaret var unnagjort på kort tid. Så nok en flokk med villrein like før skaret. Denne gangen var det 18 dyr. Antar det var bukker, de hadde bast på gevirene. I tillegg så vi mange ryper på vei til skaret.

Fra skaret er det flott utsikt begge veier. Artig å se over mot Hardangervidda. Vi frykter at vi tar igjen vinteren for alvor der inne. Krysset elva i skaret på snøbru, av og til er man heldig!

Nede i dalen så vi en (to?) røyskatter. Den var utrolig nyskjerrig. Fikk tatt bilde av den. Det er tydelig at vi er kommet inn i et nytt berggrunnslag. Vegetasjonen er mye rikere her enn den var i heiene.

Det var deilig å komme fram til Haukeliseter. Også her ble vi tatt godt i mot av betjeningen. Vaskemaskin og tørkeskap ble velvillig stilt til disposisjon. Andre etappe av Norge på langs er lagt bak oss. Vi brukte 10 dager dager på turen,en dag kortere enn planlagt. Tar derfor en hviledag her i morgen. Vi har fått oss rom for to dager med fullpensjon. Jan Ole har bursdag 16. juni. Da er vi på Litlos. Vi feirer dagen på forhånd her i morgen. Øystein Svalheim kommer og skal gå med oss til Hellevassbu.

Skrevet av Merethe (mens Jan Ole vasket klær og tok viktige telefoner....)

1 kommentar:

  1. Gratulere med dagen Jan Ole, god tur videre til dere begge og ha fantastiske dager. Håper vi treffes på Gjendebu. Klem ifra Grete og Guttorm.

    SvarSlett