Tørke i Kenya

Da vi våknet til pøsregn i går morges var det få som ropte hurra, men da vi kom på at Kenya, og Øst-Afrika generelt, lider av tørke, gjorde det plutselig ikke så mye allikevel. Dette er noe vi merker heller lite til her vi sitter bak gjerdene på Brackenhurst. Hagen er i full blomst, og gresset er friskt og grønt. Når vi går på tur ser vi heller ikke noe til tørken, teplantasjene er friske og grønne, og jeg har aldri sett en frodigere skog enn den som vokser nedenfor Brackenhurst. Været er også rimelig fuktig. Situasjonen har derimot vært en annen i områdene vi har besøkt på utfluktene våre. Verst var det kanskje i Naivasha, men tørken her skyldes mer enn mangel på regn. Man kunne også merke tørken tydelig i Kajjiado, der vi så utmagrede kuer og døde avlinger.

Teplantasjene ved Brackenhurst står i sterk kontrast til resten av Kenya.

Teplantasjene ved Brackenhurst står i sterk kontrast til resten av Kenya.

Verdens matvareprogram (WFP) gir allerede matvarehjelp til 2,6 millioner kenyanere, og man regner med at til sammen 3,8 millioner kenyanere vil være avhengige av nødhjelp i løpet av høsten. Dette skyldes blant annet at 28 % av maishøsten er ødelagt. Dessuten sliter mange bønder med å finne vann til dyrene sine, noe som får fatale konsekvenser. CNN forteller om en bonde som dro med kyra sine til Mount Kenya, der man gjerne drar når det er dårlige år i området rundt. I år var det liten hjelp i dette. Peraguan Lesagut har mistet 160 av sine 200 kyr, og regner med å miste de siste 40 dersom ikke regnet kommer innen en til to uker. Og hva gjør man da? Jo, man håper på at verdenssamfunnet kan avse litt penger på tross av finanskrisen. Hittil har WFP mottatt 85,6 millioner dollar, mesteparten fra USA, men man regner med at det trengs 230 millioner ekstra i løpet av de kommende seks månedene.

Denne kua har funnet vann i Lake Naivasha. Ikke alle kuer er like heldige...

Denne kua har funnet vann i Lake Naivasha. Ikke alle kuer er like heldige...

I tillegg til flere år med sviktende regnfall, lider mange kenyanere under de stigende matvareprisene. De har steget med opptil 130 %, noe som vil merkes av mange. WFP forteller at

«Some of the worst affected Kenyans have been pushed to the edge and are struggling to survive. Many are adopting extreme coping strategies, such as reducing the number of meals each day, eating cheaper and less nutritious foods, migrating to urban centres and taking on massive debt.»

Dette er alvorlig fordi det får konsekvenser som varer lenge etter at perioden med sult er over. Mindre næringsrik mat kan gi store helsemessige konsekvenser, og det å flytte inn til byområder innebærer gjerne å flytte til slumområder. Her er sanitære forhold og hygiene ekstremt dårlig, og, ifølge dem vi møtte i Pumwani i går, er det dessuten mye vanskligere å få jobb dersom man har adresse i slummen. Å ta opp lån, kanskje større enn man noen sinne kan klare å betale tilbake, gjør folk økonomisk avhengige av andre, og den man har lånt penger fra kan bruke gjelden som et maktmiddel.

Treplanting er et tiltak mot tørke, både fordi jorda tar til seg mer vann, og fordi det hindrer ørkenspredning. Her i Kajjiado.

Treplanting er et tiltak mot tørke, både fordi jorda tar til seg mer vann, og fordi det hindrer ørkenspredning. Her i Kajjiado.

Det er vanskelig å bevise at tørken i Kenya har en direkte sammenheng med klimaendringene, men man vet at klimaendringene gjør regntidene mer uberegnelige. Klimaforhandlingene i København nå i desember kan derfor være avgjørende for mange fattige i Kenya, Øst-Afrika og resten av verden. Hvor langt er vi villige til å la klimaendringene gå?

Skrevet av Karen Langsholt Holmqvist, Communication for Change-deltaker

Kilder:
http://www.cnn.com/2009/WORLD/africa/09/02/kenya.food.crisis/index.html?eref=time_world
http://www.vl.no/verden/article4549703.ece?service=print
http://www.wfp.org/news/news-release/wfp-seeks-urgent-assistance-kenya-sinks-deeper-crisis

2 kommentarer

  1. Tørkeår i Kenya er ikke noe nytt. Vi hadde kaffefarm nord for Nairobi og noen år, særlig de som sluttet med 9 og 4, kunne regnet utebli. Derfor er jeg ikke forundret over at året 2009 er tørt. Det hjelper lite å plante trær i Kajiado der jorda er alt for dårlig og klimaet upassende for annet enn gress.
    På vår farm kunne årlig nedbør variere fra 500mm til 1700mm. Altså, enten altfor tørt eller altfor vått!
    Det er bare i høyder på over 2000 moh -slik som på Brackenhurst i Limuru – at bønder klarer seg til og med i tørkeår. Fordi gjennomsnittstemperaturen er under 15 C.

  2. Det stemmer at det ikke akkurat er første gangen det er tørkeår i Kenya – og mulig er det også noe i at det skjer med visse mellomrom. Men nå er det tredje året på rad Kenya opplever mangel på regn, og det begynner å bli veldig kritisk!

    De siste 10 årene har regntidene (som bruker å komme 2 ganger i året i Kenya) ikke kommet til vanlig tid – og det er stadig større enighet at dette skyldes klimaendringene.

    Kirkens Nødhjelp har et par år nå satset på et jatrophaprosjekt ved kystområdene (Lamu district). Disse plantene skulle kunne leve uten store mengder vann og bidra til biodrivstoff som igjen skulle brukes til økt matvareforsyning i regionen. Men på grunn av at det er så ekstremt tørt har ikke engang jatropha-planten kunne overlevd.

Legg igjen en kommentar