7.5.09

Flaggkompetanse


En av føringene (som det heter) ved inngangen til kulturminneåret, var at vi i året skulle legge vekt også på immaterielle kulturminner. Kompetanse og ferdigheter som oppnås gjennom oppløring, trening og erfaring, kan lett forsvinne dersom den ikke brukes. På et møte for skysskarer og trakteringsfolk i kystlaget sist i april, ble spørsmålet om behandling av flagget reist. "Hvorfor er flagget aldri brettet slik det skal?" ble det spurt. Diskusjonen om hvordan det egentlig skal brettes, reiste seg umiddelbart rundt bordene.

Selv i den ganske kompetente forsamlingen var der flere usikre. Vel har mange av oss gått i speideren og lært flaggreglene en gang i tiden. Heises kl 08.00, om vinteren kl 09.00. Fires ved solnedgang, ikke senere enn kl 21.00 hvis solen går ned etter denne tid. Det norske flagget skal, lærte vi i speideren, aldri berøre marken og det skal brettes og rulles slik at det blå og hvite er usynlig når det er sammenrullet. Flaggstikk lærte vi også vi speidere.

Mer utfyllende regler om flaggføring finnes hos Lovdata. Det er ikke nødvendig med trompet-tapto, men det hjelper soldrukne båtfolk til å overholde tiden. På det nevnte møtet var problemet som ble reist at når flagget skal heises, bør det være brettet slik at det folder seg ut av seg selv, ikke henger seg opp i flaggline som tvinner seg. Andre enn kystlagsfolk er også i tvil - mange mangler flaggkompetanse.

Geir arrangerte på sparket et intensivkurs i bretting av flagg til forsamlingen store tilfredshet. Hans autoritet blir ikke trukket i tvil. Diskusjonen anses som avsluttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar