6.3.09

Det gamle kjøkkenet


Kan dere huske det gamle kjøkkenet i saltebua? Gulmalt panel, to digre stål vaskekummer innerst, tørrlageret som ble holdt forsvarlig låst slik at ingen tok av kaffen og melet vårt, kjøleskapet som sto midt i veien for alt, isboksledningen som hang ned fra taket og stadig vekk ble trukket ut. ...? Godt at dette kjøkkenet er blitt et minne.

Før dette kjøkkenet ble bygd bvar "kjøkken" en meget hjemmesnekret kjøkkenbenk, ei kassert butikkhylle og den før omtalte benken med kjempekummene som vi arvet fra Forsvaret. Kjøkkenet var avdelt fra resten av Saltebua med ei presenning og det var sementgolv som Kari L malte for at det skulle være mulig med et minimum av renhold...... Aggregatet som ga strøm til en kokeplata, vannet som ble hentet i plastdunker i krana i Auglandsbukta, og suppa som ble helt ut sent på kvelden fordi den allerede var blitt sur i varmen.

Så Lisbeth kunne nok være stolt da hun første gang kunne servere et glass vann og spørre om det skulle være "varmt eller kaldt".
Lageret under trappa på det gamle kjøkkenet var vanskelig å komme til. De som hentet brus i skapene måtte gå krumbøyde, det innerste lageret delte vi med Destinasjon Sørlandet - og der var alltid plassproblemer og trøbbel med å få opp hengelåsen.

Næringsmiddeltilsynet, som det het i år 1999, forlangte det gamle kjøkkenet stengt for matservering. De ga kystlaget et års frist til å utbedre miseren. 2 juledag 1999 gikk Andreas A., Jo vd E. og Klaus O. i gang med kubein og hammer. De rev det gamle rukkelet ned. Sverre, Henrik og Willy tok grisejobben med å slå opp det gamle betonggolvet og senere å bli kvitt det.

Andreas tegnet nytt kjøkken, Næringsmiddeltilssynet godkjente tegningen og vi satte i gang gjenoppbyggingen. Det ble støpt golv med varmekabler, Flere hjelpere kom til Kari GH, Turid M, Georg, Kari W. To snekkere tilbød seg å bygge kjølerommet. Vi knyttet kontakt med håndverkere for ventilasjon, strøm og rørlegging.

Tom Vatne fikk høre om et konditori som skulle legges ned, og startet straks forhandlinger om å overta inventaret. Kystlagsmedlemmer demonterte kjøkkenet på konditoriet og tok med det som var brukbart. Oppvaskbenk, kjøkkenbenker, hyller og oppvaskemaskin ble kjøpt rimelig der. Komfyr og øvrig innredning måtte kjøpes nytt til full pris. I kystlagets årsmelding fra år 2000 kan vi lese:
Arbeidet med nedpakking og riving av det gamle kjøkkenet startet allerede 2.1. Etter noen uker var det kaos over alt i saltebua, kaldt og strømløst, rotete og utrivelig. Under årsmøtet i mars 2000 , var det ganske kaldt og utrivelig i kaféen. Etter mye slit fra medlemmer og andre frivillige – og mye profesjonelt arbeid, ble det nye kjøkkenet feiret 13. Mai"

Loggen viser at 1002 dugnadstimer ble lagt ned i rivingen og gjenoppbyggingen av kjøkkenet.

På bildet er det Kari Løvland som betjener det gamle kjøkkenet. Hun hadde ansvaret for å beverte en "kunstnerleir" som holdt til på Bragdøya i 1991.
Kari forteller: Jeg hadde ansvaret for at de 12 kunstnerne som hadde det utskjelte sommerprosjektet på øya fikk 3 måltider om dagen (eller like gjerne natta, kunsneres døgnrytme er av og til litt annerledes enn andres) samtidig som jeg hadde ansvaret for serveringa under Kystens landsstevne. Ganske strevsomt under såpass primitive forhold.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar