Søk i denne bloggen

tirsdag 31. august 2010

Lakserose på vei mot middelhavet



Som tittelen antyder blei jeg kanskje litt i overkant poetisk, så der kom det en klisjé, gitt! Men det er bare fordi jeg blei helt forelska i den vidunderlige Salma laksen. Jeg hadde planer om å steike den, men da den lå foran meg så rosa og perfekt, hadde jeg rett og slett ikke hjerte til å gi den såpass "hard" behandling. Jeg tenkte at denne må strykes med håra og få varsom og kjærlig behandling. Dermed valgte jeg å marinere den i sitronsaft. Syren i sitronsaften gjør at proteinet i fisken endrer struktur og fisken blir "kokt". Det smaker nydelig, fisken beholder all saftighet og syra passer fint til den feite fisken. Hvis dette får deg til å rynke på nesa kan du jo bare steike fisken. Men da går du glipp av en stor smaksopplevelse altså!
Jeg er glad i middelhavets smaker og synes poteter kan være litt kjedelig. Så da blei det tabbouleh- en cous-cous salat fra Libanon- og tzatziki som følge til laksen. En vellykka match i følge mine smaksløker!
Her er oppskriften på: Lakserose på vei til middelhavet:

Til to personer trenger du:
Laksen:
1 stk salmalaks, den minste- eller tilsvarende laksefilet fra fiskedisken.
1/2 sitron
salt og pepper
Slik gjør du med laksen: skjær pene, tynne skiver og legg de utover en tallerken. Salte og pepre lett. Skvis over saften av halve sitronen. La den ligge og marinere mens du gjør i stand tilbehøret.

Tabbouleh:
200 gr cous-cous
2 dl vann
2 ts smør
1 bunt frisk koriander
1 liten rødløk
2-3 tomater
1/2 agurk
Litt fetaost
saften av 1/2 sitron
2-3 ss olivenolje
Salt og pepper

Tilbered cous-cous etter anvisningen på pakka. (Koke opp vannet med smør, ha i gryna og la de svelle.)
Jeg bruker et merke som er ferdig på 5 minutter. La den avkjøle seg litt. Skjær grønnsakene i biter og grovhakk koriander, ha alt i en bolle. Bruk en gaffel og "skrap" cous-cous gryna ned i grønnsakene, slik at den blir luftig og fin. Skvis over sitronsaften og drypp over olivenolja. Bland alt, smak om det trengs mer sitron, eller salt. Smuldre over litt fetaost til slutt.

Tzatziki:
2 dl gresk yoghurt eller matyoghurt. Kesam funker også bra.
1/2 agurk
2-3 fedd hvitløk, revet
litt sitronsaft
litt olivenolje
salt, pepper.
en klyper sukker
Del agurken i to på langs og fjern de bløte kjernene i midten med en skje. Riv agurken grovt på en asjett. Dryss over salt og legg en annen asjett over. Sett noe tungt oppå. Nå blir mye av fuktigheten i agurken presset ut og tzatzikien blir kremaktig og tjukk. Rør sammen yoghurten med den revne hvitløken og vend inn agurken. Smak om det trengs mer salt. Smak til med sitronsaft, pepper, sukker og olje.

Til slutt danderer du det hele pent på tallerker. Jeg fant ut at det gikk ann å lage en rose av lakseskivene. Jeg har vel strengt tatt sett mer estetisk anretning av mat enn dette, men det er ikke min sterkeste side..
Føler vel kanskje heller ikke at bildene yter maten full rettferdighet.. Men hva gjør vel det når smaken ble fortreffelig!? Bonusen er jo at dette er sunn mat med masse fine fettsyrer som kroppen jubler over!
Passer nok godt med et glass hvitvin til. ;-)
Kos deg!

Vinneren er kåret!

HURRA! Vi har en vinner! Da er min første giweaway avslutta og jeg har trukket en heldig vinner som får kokeboka: "Stiansen til hverdags- og litt til fest" av mesterkokken Bent Stiansen hjem i posten. Håper den blir til nytte og inspirasjon for vinneren, som blei... LINDA! Ho hadde lagt igjen kommentarer og lagt ut link på facebook. 1000 takk til dere som deltok, følg med videre her, har mange planer utover høsten :-D

mandag 30. august 2010

Rosinboller; lette, myke og luftige sådanne...




Etterhvert synes jeg at gjærbakst er noe av det jeg får til på kjøkkenet. Det er nok av ting jeg ikke får til altså (har ingen tålmodighet med konfektkaker med 3 bunner og 4 ulike kremer feks...) men gjærbakst synes jeg at jeg behersker greit. Hveteboller blir jeg aldri lei av, alle liker det, og det passer til hverdags, fest, på tur, hjemme, osv...
I min verden er det ikke skikkelige hveteboller hvis ikke det er rosiner i. Masse rosiner. Men det er jo selvfølgelig valgfritt, sjølv om jeg kaller hveteboller uten rosiner for rundstykker med sukker... Dessuten må de være må de være lette, myke og luftige. Det er veldig godt. Nydelig til kaffe, kald meld eller kakao- nå som høsten nærmer seg. Jeg synes egentlig det er ganske fort gjort å røre sammen en deig, det er hevinga som tar tid, men da er det jo bare å gjøre noe annet så lenge. Prøv denne oppskriften og fyll frysa!

Hveteboller med rosiner:
14 dl mel, ca (kanskje du trenger litt mer)
7 dl melk
200 gr smør
2 dl sukker
1,5 pk tørrgjær (gjerne den rød for søte deiger)
1 pk rosiner (minst)
2 ts kardemomme
2 egg

Slik gjør du:
Bland alt det tørre, også rosinene. Smelt smøret, og ha i melka. La dette bli varmt, 40- 45 grader. Ha eggene i melkeblandinga. Hell den over det tørre og elt deigen godt. Jeg foretrekker kjøkkenmaskin, hvis du elter for hånd bør du bruke ca 10 minutt. Deigen skal være løs, som alltid med gjærdeig er det best å klare seg med så lite mel som mulig. Den blir smidigere jo lenger du elter og når den har hevet forandrer strukturen seg så den er lettere å jobbe med. La den heve seg til dobbel størrelse på et lunt sted. Det tar ca 40 minutter. Jeg pleier å sette bollen i varmt vann, da går det raskt. Bak ut pene lubne boller og la de etterheve i ca 20 minutter. Steikes midt i ovnen på 220 grader i ca 10-12 minutter!

lørdag 28. august 2010

Soppsuppe med purre og kjøttdeig




Jeg ELSKER at høsten er her! Min favoritt årstid- og den som har mest å by på av råvarer etter min mening. Bare tenk på: lam, sopp, krabber, epler, pærer, rotfrukter, kål, grønnsaker, bær, vilt... Åååhh, jeg skal lage så mye godt!
Spesielt av lam, det er jo det beste kjøttet. Først og fremst får i kål, men lammesteik, lammefrikasé og lammegryte skal jeg også prøve å fikse. Følg med, det kommer MYE godt på bloggen fremover. Akkurat nå for tida har jeg sopp på hjernen. Har spist litt mye sopprisotto i det siste, så i dag måtte jeg komme opp med noe annet. Og da kom jeg på denne suppa. Ikke noe kompliserte greier, men som vanlig med mange variasjonsmuligheter. Innbiller meg at med reinskav, steinsopp og hvitvin blir det en skikkelig festutgave. Litt ekstra grønnsaker som feks rotselleri eller gulrøtter hadde sikkert også funka bra. Vel, her er i alle fall oppskriften på:

Soppsuppe med purre og kjøttdeig.
Til to sultne trenger du:

250 gr kjøttdeig
400 gr sopp, feks kantarell og aromachampignon
1 liten purre i skiver
1 boks kremfløte
ca 3 dl vann eller kraft
1 fedd hvitløk, finhakka
2-3 ts tørket timian (eller frisk hvis du har)
1-2 ss soyasaus
salt og pepper
litt sitronsaft
litt balsamicoeddik

Slik gjør du:

Hakk soppen, kantarellen river du opp i biter. Fres den i smør i en jerngryte. Salte og pepre. Den kan gjerne steke en stund. Ha i purre og hvitløk og la det frese med noen minutter. Ta dette ut av gryta og steik kjøttdeigen. Hakk den med en tresleiv, så den blir smuldrete. Ha soppblandinga tilbake i gryta. Hell over vann/kraft til det dekker. Ha i timian, (den er viktig, den gjør hele forskjellen!) La dette stå og putre i ca 10 minutters tid. Hell over kremfløten og la det få et oppkok. Ønsker du en litt tjukkere suppe kan du jevne med litt maizennamel eller meljevning. Smak til med evt mer salt og pepper, soyasaus, balsamico og sitronsaft.
Slik, da var middagen i boks! Smaker veldig godt servert med ferskt grovbrød og godt smør. Og kanskje et glass vin til.. :-)

fredag 27. august 2010

Saftig sjokoladekake i langpanne



Ingen kan motstå en mørk, saftig sjokoladekake trur jeg. Jeg kan i alle fall ikke. Lunken, fersk med ISKALD melk. Da er jeg i himmelen- i noen øyeblikk. Etter jeg fikk denne oppskriften har jeg ikke hatt bruk for noen andre. Det er rett og slett den perfekte sjokoladekaka i langpanne.
Den blir saftig, høy og holder seg i flere dager. Jeg trur det er rømmen som gjør den så saftig. I oppskriften min har jeg fiksa litt på glasuren så det blir mer en slags krem, fløyelsmyk og helt herlig. Dessuten er den superenkel, ikke noe dill dall. Perfekt til barnebursdag, kakelotteri (det fins hjemme på sørlandet enda), hvis du skal servere mange eller når du bare har lyst på en UTRULIG god sjokoladekake. Jeg har fått oppskriften av en venninne, og jeg har sett utallige versjoner på nettet. Her er min.

Du trenger:
5 egg
1 boks lettrømme
4 dl vann
400 gr smør
8 ss kakao
9,5 dl hvetemel
9 dl sukker
2 ts natron
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:
Bland alt det tørre, UTENOM kakaoen. Ha vann, kakao og smør i en kjele og la det få et oppkok. Visp det sammen så eventuelle kakaoklumper forsvinner. La det avkjøle seg litt. Ha kakaoblandingen, egg og rømme oppi det tørre og rør sammen til en jevn røre.
Hell det over i en langpanne dekket med bakepapir. Rop ut om det er noen som vil slikke bollen... ;-)
Steik kaka midt i ovnen på ca 175 gr i ca 40 minutter. (alle ovner er forskjellige.) Sjekk med en bakepinne eller kakenål om kaka er gjennomstekt.
Mens kaka steiker lager du glasuren:

GLASUR
100 gr smør
2 plater kokesjokolade
1 egg
1 boks philadelphia ost naturell
ca 500 gr melis

Slik gjør du:
Smelt smør og sjokolade sammen på lav varme. Rør i egget. Ha nesten all melisen i en bolle, men spar litt. Ha i sjokoladeblandinga og kremosten. Rør alt sammen til en tjukk krem. Juster eventuelt med resten av melisen.

Hvis du vil lage en luksusglasur kan du feks ha litt Bayley's eller cognac eller en annen likør i. Det er ikke feil med en skvett i kaka heller. Jeg syns det smaker godt med saft og skall fra en appelsin i både røra og glasuren. Finn din egen vri- det er utrolig hvor mye som passer sammen med sjokolade.
Når kaka er sånn passe avkjølt, dvs fremdeles litt lunka, brer du glasuren over i et TJUKT lag. Til slutt kan du pynte med noe pent hvis du vil, men det er ikke noe must. Server med sterk kaffe og iskald melk til de som vil. Også er det bare å kose seg! Og siden du har en hel langpanne full blir sikkert naboen eller kollegaen eller noen andre veldig glad for å bli bedt på kaffe og kake.
Ha en strålende fin helg alle sammen!
Og det er ennå ikke for seint å bli med på giweawayen lenger ned på sida. Store vinnermuligheter. :-D

onsdag 25. august 2010

Havregrøt til hverdagshelter




Dette er ikke et innlegg for de store anledningene. Ingen trøfler, gåselever eller russisk kaviar. Lite glamour. Det er derimot en hyllest til alle hverdagshelter som kommer på jobb halv åtte om marran, dag etter dag og holder ut til ettermiddagen. Det krever sitt. De trenger bensin! Jeg elsker hverdager og jeg elsker havregrøt. Men det må være lov å pimpe både havregrøten og hverdagen litt. Og hvis du får brekninger bare av ordet, synes jeg du skal teste denne versjonen og få et nytt syn på havregrøt. Den holder deg gående i timevis og er stappa full av fiber, sunne fettsyrer og langsomme karbohydrater. (Jeg leste et sted at kombinasjonen av havre og melk bringer frem hverandres beste egenskaper- det er jo nesten hverdagspoesi...) Også er den selvfølgelig veldig veldig god. :-D

Du trenger:
1 dl havregryn
1 dl 4 korn
1-2 ss grovbakstmel, eller annet grovt mel- bruk det du har
1-2 never rosiner
2 ss linfrø
1 revet eple
2 ss honning
2 ts kanel
1 ts salt
1 klatt smør (kan sløyfes)
5 dl melk, eller en blanding av melk og vann

Slik gjør du:
Det er så LETT: Ha alt oppi en gryte og kok opp på middels varme. Pass på å røre rundt innimellom. Jeg synes den er best når den får stå og putre og kose seg litt. Blir den for tjukk er det bare å ha i mer væske.
Spis den med feks: cottage cheese og banan, syltetøy, hakkede nøtter, friske bær....
Det er bare den BESTE starten på dagen!
Ha en fin hverdag alle sammen :-))

mandag 23. august 2010

Hjemmesyltet marmelade til ost



Det er høysesong for sylting og safting, og jeg fikk veldig lyst til å prøve å lage noe godt på glass sjøl. Sylting minner meg om Besta som var helt rå på det, og hadde matkjelleren full av syltetøy og saft av solbær, bringebær, rips og alt mulig. Nå er ikke jeg så heldig at jeg har hage og matkjeller, men jeg tenkte at en marmelade til ost er sånn passe porsjon å koke. Og veldig hyggelig å gi bort i vertinnegave eller ta med til ost og vinkvelden. Blei helt hensatt til Bestas kjøkken når den gode lukta bredde seg i heimen. Her får du oppskriften på: Morell og plommemarmelade til ost:

Du trenger:
300 gr plommer
500 moreller
400 gr sukker
Revet saft og skall av en sitron som er vaska godt
1 kanelstang
4 nellikspiker
1/4 ts malt stjerneanis
2 ss balsamicoeddik
2 ss plommebrennevin hvis du har.
1/2 pose syltepulver, feks blå Jam

Før du setter i gang kokinga bør du ha varme og reine glass tilgjengelig. Det er bare å koke dem i en gryte med vann på komfyren i noen minutter så blir de sterilisert.

Slik gjør du:
Fjern steinene fra frukten. Ha det i en gryte og tilsett sitronsaft og skall, krydderet, edikken og evt brennevinet. La det koke noen minutter til det safter seg og begynner å dufte. Ta det av plata og rør i syltepulveret. La det koke 2 minutter til. Deretter tar du det av plata igjen og rører inn sukkeret. Rør til det er helt oppløst. Nå er marmeladen klar til å fylles på glass. Fyll de helt fulle og skru lokket godt på. Tørk bort eventuelt søl med en klut skylt opp i edikkvann. La de avkjøle seg.
Jeg skal gi mine fine matklubbvenninner et glass hver, så satser jeg på å bli invitert på ost og vin i løpet av høsten! ;-)

søndag 22. august 2010

Premiere i dag: GIWEAWAY!!




O.K. Jeg innrømmer det. Jeg har blitt skikkelig hekta på denne blogginga! Det er jo så morsomt og lett. Og FARLIG vanedannende. Akkurat nå kunne jeg gjerne tenke meg å ha permisjon fra jobb og stå ved kjøkkenbenken dagen lang og lage mat, ta bilder av den og blogge om det :-) (har ingen planer om å slutte i den fine jobben min altså.) Men jeg merker jo altså at jeg gjerne skulle hatt noen flere lesere og følgere her da... Har plutselig oppdaget et formidlingsbehov jeg ikke visste jeg hadde. Men jeg vil jo gjerne prate til en full sal- hvis dere skjønner? (Eller i hvertfall halvfull..) Og etter litt research, googling og intensiv blogglesing har jeg skjønt at tingen å gjøre er å holde en GIWEAWAY som det heter på bloggspråket. Eller som de ville sagt på bedehuset hjemme på sørlandet; tombola!

Jeg har en svakhet for kokebøker og kjenner flere matvrak og hobbykokker som har det samme. Får liksom aldri nok. Kan ligge og lese på senga og drømme meg helt bort. Så derfor har jeg altså et eksemplar av "Stiansen til hverdags -og litt til fest" å gi bort! Du kan vinne! Helt gratis!


Det du skal gjøre for å være med i trekningen av den inspirerende og fine boka er enkelt. Reglene er som følger:


1) Du er med i trekningen med 1 stk lodd ved å legge igjen en kommentar. Kommentaren må inneholde din mening om bloggen: hva savner du, har du testet noen oppskrifter- hvordan funka de? Tips og ideer til hva jeg skal blogge om eller hvordan jeg kan gjøre bloggen mer interessant eller bedre.

2) Du er inne med 2 stk lodd hvis du blir fast følger via google kontaktnettverk eller abonnerer på RSS feeden til din epost. (linker til begge finnes på siden her)

3) Hele 3 stk lodd til deg hvis du legger meg til i din bloggliste (eller hvis du ikke har blogg- legger ut en lenke til denne posten på din facebook og/eller twitter profil).

Send meg en epost på: kjoekkeneskapisme@gmail.com med navn og adresse, samt hvor mange lodd du er inne med, så jeg vet hvor jeg skal sende premien.
Trekning om en uke, så følg med!

lørdag 21. august 2010

Pasta med røkelaks og spinat




Pasta er egentlig ikke på min topp 5 liste for å si det sånn, men innimellom smaker det godt. Noen ganger er det veldig greit med et kjapt og lettvint måltid- men det trenger jo ikke gå utover smaken av den grunn! Denne pastaretten pleier jeg å lage av og til. Den er kjemperask, har få ingredienser og gode, delikate smaker. Sunnhetsalibiet er all spinaten- massevis av jern og antioksidanter. Her er oppskrift på:
Rask pasta med røkelaks og spinat.
Til 2 personer trenger du:
1 pk fersk pasta til 2, feks fullkorns tagliatelle
200 gr røkelaks
1 pk frisk spinat
1 purre
1 boks kremfløte
5-6 cherrytomater
salt og pepper
Litt sitronsaft

Slik gjør du:
Kok pasta som angitt på pakken. Mens pastaen koker lager du sausen.
Skyll spinaten godt og hakk den ganske fint. Skjær purren i skiver. Fres dette i smør i en steikepanne. Salt og pepre godt. Skjær laksen i strimler og tomatene i fire. Hell fløten over spinaten og la det koke en stund til fløten tykner noe. Ha i laksen og tomatene og la alt bli gjennomvarmt. Press litt sitronsaft over. Smak om det trengs mer pepper. Det var det hele! Stort raskere går det nesten ikke å fikse en middag trur jeg.. Perfekt på travle dager!

fredag 20. august 2010

Risotto med kantareller




Ja, dette var vel apetittvekkende...eller hva?? Ok, det ser muligens ut som en gugge- men her er utseende og smak omvendt proposjonalt. Det smaker altså helt nydelig. Risotto husker du kanskje fra skolekjøkkenet med middagspølser og tomatpuré? Dette er noe annet, bare prøv! Men bruk risotto ris ellers får du et helt annet resultat. Risotto kan du servere som en forrett eller som tilbehør til hovedretten. Du kan selvsagt putte masse rart i og variere av hjertens lyst. Jeg nevner i fleng: skalldyr, asparges, bacon, soltørket tomat... Bare å velge din personlige favoritt, altså. Kantarellrisotto til elgbiffen for eksempel! Veldig annerledes og kanskje litt uvant, men veldig godt. Men for å være ærlig foretrekker jeg personlig det som en lettlaget comfortfood. Risotto smaker aller best i mitt eget selskap- godt plassért i sofaen med beina opp og et glass vin som følge... Myk, kremet og rykende varm... Luksus!

Her er oppskriften på: Kantarellrisotto til sofakroken. Doble hvis du skal servere til 4 personer.
Du trenger:
2 ss olivenolje
2 dl risotto ris, som Arborio eller Carnaroli
1 fedd finhakka hvitløk
1/2 finhakka rødløk
5 dl god kraft (eller ok da, buljong- men bruk en som smaker noe mer enn salt)
150 gr kantareller
1/2 dl revet parmesan- og her tyr du IKKE til poseløsningen, her duger kun skikkelig ost.
2 ss smør, som i meierismør, ikke tenk på margarin en gang!
Og gjerne en god slump vin, både rød og hvit går fint.

Hakk soppen grovt og fres den i en varm steikepanne med smør. Salte og pepre.
Varm olivenolja i en gryte og fres løken og hvitløken. Tilsett risen. Rør til risen er blank og dekket av olje, ca 4-5 minutt. Hvis du har vin heller du den over og lar den koke inn. Ha i soppen. Du kan godt koke ut panna med litt vann og ha i det også, for å få med all soppsmaken. Så kommer trikset for å få en vellykka risotto: Du skal bare stå ved komfyren og røre og RØRE. Bruk en tresleiv. Ta i ca en dl kraft om gangen og rør hele tiden. Når den har kokt NESTEN inn rører du inn en dl til. Og fortsetter til du har brukt opp all kraften. Litt kjedelig kanskje, men det er verdt det. Og all mat trenger kjærlighet for å bli god, ikke sant?
Sjekk at risen er passe kokt, den kan godt ha en litt fast kjerne. Til slutt har du i parmesan og smør som du rører inn og da skal konsistensen være myk og kremet. Ikke saus og ikke grøt. Og da er det bare å skjenke seg et raust glass vin, sette på favorittprogrammet og krype opp i sofaen. Hørte jeg fredagskveld? :-))

søndag 15. august 2010

Guacemole- grønt og godt!



Mmmm... Guacamole! En enkel og lettlaget sak, med herlig smak som passer til mye og attpåtil er sunn! Superraskt å lage og helt uunnværlig til tex-mex og en veldig god grunn til å grave ekstra dypt i tortillachipsen! Og har du smakt guacemole ferdig fra butikken så har du smakt noe grønt gørr. Den inneholder latterlig nok 1,5 prosent avocado og har vel strengt tatt minimalt med guacemole å gjøre! Men her får du oppskriften og du går garantert ikke tilbake til noe annet! ENJOY! :-D

Til en stor porsjon trenger du:
2 stk modne avocado (gir etter for et lett trykk)
2-3 ss rømme/kesam/naturell yoghurt
1/2 rødløk, finhakka
1 stor rød chili, finhakka
1 tomat, i små biter
1 liten bunt frisk koriander
Saft fra 1 lime
salt og pepper

Mos avocadoene med en gaffel og rør inn rømmen. Bland i grønnsakene og smak til med limesaft, salt og pepper. That's it!

Loff, for anledningen custom made med dill og sitron



Hjemmebakt brød smaker så mye bedre enn kjøpebrød og det som er så fint er at det kan skreddersyes for anledningen. "Custom made" rett og slett. I dag skulle det være fiskesuppe til middag og da fikk jeg en ide om å putte dill og sitron i loffen. Det blei veldig godt og brødet passer også til annen fiskemat som reker, krabber, røkelakssmørbrød osv. Fort gjort var det også. Dessuten lukter det nydelig i hele huset og alle blir så glade av det. La deg inspirere- prøv feks med revet ost og fersk basilikum. Eller soltørket tomat og oregano. Leit i skuffer og skap og tryll frem en ny smak du og!
Her kommer oppskriften, og til to små loff trenger du:
Ca 700 gr hvetemel
50 gr tørrgjær
1 ss sukker
1 ss salt
5 dl melk
50 gr smør
1 egg
2 poser tørket dill
Saft og revet skall av en sitron

Smelt smøret og varm melka i samme gryte til væsken holder 40-45 grader. Ha egget oppi melkeblandinga. Bland det tørre, men hold noe av melet igjen til utbaking. Ha i sitronskallet og dillen. Bland inn det våte og elt deigen til den er smidig og blank. La deigen forheve til dobbel størrelse, ca 30 min. Sett ovnen på 200 grader. Bak ut to pene brød og la de etterheve i ca 20 minutter. Stekes på nederste rille i 25 minutter.

lørdag 14. august 2010

Helt RÅTT- Makisushi og kamskjellcheviche



På fredag var jeg i bursdagsfest hos broren min og da fikk vi servert noe av det aller beste jeg vet, nemlig sushi. Jeg har aldri prøvd å lage det sjøl, man hører jo at det tar 8 år å bli sushikokk og det virker kanskje litt skummelt å gi seg i kast med rå fisk... men nå fikk jeg lov å hjelpe til og lære litt om hvordan det gjøres. Og: HAVE NO FEAR; det var overraskende enkelt, veldig moro og helt fantastisk godt!! Dessuten er jo sushi veldig sunn, mat uten tilsetningsstoffer, bare rene råvarer. En fisk det kan være greit å begynne med er salmalaks. Den er helt klar til bruk og lett å skjære i pene skiver. Men tre viktige ting du skal huske på med sushi er:
1): Risen må være god. Nykokt, ikke for bløt, men klissete og passe med eddik.
2): Bruk kun fisk av beste kvalitet. All rå fisk- bortsett fra salmalaks- som skal spises uten å varmebehandles må fryses i 2 døgn. Dette for å fjerne parasitter som naturlig er tilstede i rå fisk. Ring gjerne fiskehandleren og bestill fileter i forkant og forklar hva det skal brukes til.
3): Vær nøye med hygienen på kjøkkenet. Bruk egne fjøler til hhv fisk og grønnsaker. Vær nøye med håndvask og rengjøring.

Risen lager du først og da trenger du:
2 kopper sushiris
2 1/2 kopp vann
2 1/2 ss riseddik
1 ss sukker
1 ss salt.
Kok opp vannet og ha i risen. La den koke under lokk på sterk varme i 2 min, middels varme i 5 min og svak varme i 15 min. Mens risen koker blander du eddik, sukker og salt i en liten gryte. Varm opp til sukkeret er smeltet. La det bli kaldt. Når risen er kokt og er passe bløt heller du den over i en bolle. Drypp over eddikblandingen og bland den godt inn i risen ved å vende på den med en slikkepott. Ikke rør, da blir den grøtete. Legg et fuktig håndkle over. Avkjøl risen litt.
I mens gjør du klart resten...

Slik lager du maki ruller:
Du trenger:
1 rullematte av bambus eller et reint kjøkkenhåndkle.
1 pk Noritang
1 porsjon sushiris, som tidligere forklart.
200- 300 gr fisk i filet, feks laks, tunfisk, kveite..
Agurk
Avocado
Vårløk
Evt mango, paprika eller andre ting du liker.
Soyasaus, sylta ingefær og wasabi til servering.
Skjær fisken i strimler, eller pene tynne skiver av fileten. Strimle grønnsakene pent.
Legg et flak nori på matten. Ta en neve ris og trykk utover med fingrene. Lag det så flatt som mulig. Det er greit å dyppe fingrene i en skål med eddikvann for å unngå at risen klistrer for mye.
Legg på en remse med fisk og de grønnsakene du vil i en remse på midten. Laks, avokado og vårløk er godt sammen. Bruk ellers fantasien og sett sammen det du har lyst på. Rull deretter sammen som du ruller en rullekake. Legg de ferdige rullene i kjøleskapet. Skjær rullene i skiver før servering. En rull blir ca 10 biter. Server med soyasaus, wasabi og ingefær. Pur nytelse!
Fiskerester kan du servere som sashimi ved siden av.

Kamskjellchevice? Superenkel luksus. Du skjærer rå kamskjell i horisontale skiver. Plassér på et fat og ha over finhakka chili, revet limeskall og limesaft. Himmelen på en gaffel!

Til denne maten passer det godt med hvitvin eller øl. Prøv feks det japanske ølet Kirin, det bryggeriet blei jo starta av en arendalitt, så det er jo ikke rart det ølet er godt! ;-)

Så 1000 takk til Martine og Øyvind for nydelig mat og masse blogginspirasjon. En herlig kveld. :-))

onsdag 11. august 2010

Augustmat: Mammas blomkålsuppe og pannekaker med nyrørte blåbær



Noen ganger frister det ikke så mye med all slags fancy og jålete moderne mat med rare navn og merkelige ingredienser. Da er det bare en ting som duger - gammeldags mat på mammas måte. Vi er på hyttetur og har blåbær rett på utsiden av døra, og da måtte det bli pannekaker da... og suppe. Men posesuppe er bare ikke godt, og i mine øyne er det en kjemisk blanding av kunstige stoffer og salt. (bare les innholdsfortegnelsen og se hvor mange ting du ville putta i en suppe!) Ikke spesielt sunt og alt annet enn godt! -Hvis jeg skal si min hjertens mening! (Og det skal jeg jo, siden det er min blogg ;-) haha!)
Så her kommer oppskriften på mammas gode, gammeldagse blomkålsuppe, og du kan bare glede deg- for denne suppa smaker herlig!

Du trenger til 4 personer:
2 stk blomkål- delt i buketter
Vann til det nesten dekker
Evt litt grønnsaksbuljong
50 gr smør
2 ss hvetemel
3 dl kremfløte
Salt og pepper

Slik gjør du:
Kok blomkålen så vidt mør i vannet med buljongen. Hell så av kokevannet og ta vare på det. Spar blomkålen. Smelt smøret og rør inn hvetemelet. Spe med kraften til du får en fyldig og passe tykk suppe. Hell i fløten og la suppa få et oppkok. Smak til med salt og pepper. Legg i blomkålbukettene og server.

Pannekakene lager du slik:
4,5 dl hvetemel
1ts salt
4 egg
8 dl melk
2 ss smelta smør

Slik gjør du:
Bland det tørre og visp inn 1/3 av melka om gangen. Ha i de sammenpiska egga. Rør inn smøret til slutt. La røra svelle i ca 30 minutter. Så steiker du tynne pannekaker på middels varme. Server med nyrørte blåbær og iskald melk. Mmmm, augustmat for store og små bærplukkere :-D

Spekemat og rømmegrøt - sommerlig og norsk festmat



Stort "norskere" enn dette blir det vel ikke? Og så godt som det er! Skikkelig solid kraftkost med masse smak. Ikke spesielt magert, men i ferien må er det jammen lov å kose seg litt ekstra! Herlig sommermat som jeg må ha et par ganger i løpet av sommeren- minst! Og ganske lett å lage også, bare vær forberedt på å røre litt i rømmegrøten. Men det får du bare fine overarmer av- en god grunn til å lage det litt oftere, kanskje? ;-)
Serverer du spekemat sammen med rømmegrøt holder det med litt lettere tilbehør. Det er ganske kraftig kost. Velg spekemat du liker. Jeg pleier å bruke fenalår, spekeskinke og morrpølse. Men det er masse å velge i, hvorfor ikke prøve noe nytt?
Her er oppskriften:

Rømmegrøt til 4 personer:
6 dl seterrømme
2,5 dl hvetemel
6 dl melk (jeg foretrekker at grøten blir ganske syrlig, derfor bruker jeg halvparten kulturmelk)
1 ts salt

Slik gjør du:
Ha rømmen i en gryte og la den koke opp. Kok den under lokk i 2 minutter. Rør i halvparten av melet. Rør kraftig til den blir klumpfri. La den koke, etterhvert begynner grøten å "skyte" smøret. Ta dette av og hold det varmt i en egen gryte. Rør og skum av noen ganger. Tilsett resten av melet og spe med melka. Ikke la grøten bli for tjukk. Tilsett saltet til slutt.

Til spekemat og tilbehør trenger du:
150-200 gr spekemat pr person
Et utvalg av frukt og grønt som for eksempel melon, jordbær, agurk, cherrytomater og snackpaprika.
Evt eggerøre av 8 egg og 8ss fløte.
Anrett spekematen pent på fat med oppskåret frukt og grønt.
Server grøten med sukker, kanel og smøret fra grøten og spekematen ved siden av. Og noe godt i glasset, for dette er festmat! Nyt den norske sommeren :-)

tirsdag 10. august 2010

Thaigryte med scampi i rød curry



Thaimat er som sagt en av mine store mat-diller for tida. Kan bare ikke få nok av de deilige smakene- friskt, delikat og krydret. DIGG! Rød curry er en absolutt favoritt, og den kan (selvfølgelig) komponeres ut i fra tilgang og humør. For tida er jeg på hyttetur og det er nokså begrenset utvalg i den lokale nærbutikken, men jeg hadde tatt med en karripasta hjemmefra og da er mye gjort. Bruk denne oppskriften som et utgangspunkt. Hvis du har en asiatisk butikk i nærheten bør du absolutt teste ut noen nye råvarer! Jeg måtte ty til norske, men det blei like godt!

Til 4 personer trenger du:
2-4 ts rød currypasta (etter hvor sterkt du liker- denne bør bite godt i fra seg)
2 bokser kokosmelk- bruk vanlig type
1 pakke frossen scampi- kokt (kan byttes ut med kylling-,svin- eller oksefilet)
1/2 kvast brokkoli delt i små buketter
1/2 blomkål delt i buketter
1/2 rødløk - grovhakket
1 paprika - grovhakket
1 ss nøytral olje

Hvis du har, er dette nydelig i:
1 ss fiskesaus
1 rød chili
2 kaffirlime blader
2 cm revet fersk ingefær
1 stilk sitrongress
1/2 bunt thaibasilikum

Slik gjør du:
Varm opp oljen og fres grønnsakene raskt i en stekepanne. Tilsett kokosmelk og currypasta. La det få et raskt oppkok og trekk det bort fra varmen. Legg i de opptinte scampiene og la det hele bli gjennomvarmt, men ikke koke.(da blir scampiene seige)

Dersom du bruker flere av de foreslåtte smakstilsetningene freser du hvitløk, chili og ingefær med grønnsakene. Knus sitrongresset og riv kaffirlimebladene i to. La det koke med. De skal ikke spises, men kan godt ligge i gryta når du serverer. Smak til med fiskesaus.

Server med kokt ris og kanskje en thailandsk Singha øl? GODT,GODT, GODT!

søndag 8. august 2010

Pai - for anledningen med pestokylling og brokkoli




Pai er deilig mat synes jeg, og det som er så bra er at den kan varieres på et utall måter- noe jeg er fan av, som dere kanskje har merket? For det første kan man ha søtt eller salt fyll i, for det andre kan man lage vegetarisk alternativ - og for det tredje er det en genial måte å gjøre rester om til noe godt. Varier etter sesong, humør, kjøleskap og lommebok. Til middagspai ala Quiche (altså med fyll i en eggestand) trenger du et paiskall, eggestand og fyll. Paiskall kan man jo feks ha ferdig i frysa og fyllet dikter du opp etter det du har tilgjengelig. Klassisk Quiche Lorraine er jo med ost og skinke og utover det har du tusen andre muligheter. Bacon og champignon er NYDELIG. Fetaost og oliven bringer deg til middelhavet på en helt vanlig onsdag og røkelaks og spinat er gourmetversjonen. Pai er perfekt turmat eller til picnic i parken. Merker jeg kunne holdt på i evigheter, men det skal dere slippe- her kommer oppskriften på Kyllingpai med brokkoli og purre:
Til 4 personer:
Paiskall:
125 gr smør
3 dl hvetemel
2 1/2 ss ISKALDT vann (viktig for at bunnen skal bli sprø)
Smuldre smøret i melet, bruk fingrene. La det bli en ganske fast deig. Elt inn vannet raskt til slutt. Har du foodprocessor kjører du bare deigen raskt sammen og heller på vannet helt til slutt. La deigen hvile i kjøleskap minst en halvtime. Trykk den ut i en rund form. Prikk hele bunnen med en gaffel, dette for at paiskallet ikke skal krympe under steiking. (Du kan evt legge bakepapir over bunnen og fylle i tørkete erter. Da holder fasongen seg veldig bra). Forsteik paiskallet i ovnen på 225 grader i ca 10 min- til det såvidt har fått farge.

Mens deigen hviler og sånn forbereder du
Fyllet:
4 egg
3 dl kremfløte
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 dl revet ost- bruk gjerne cheddar
Visp sammen egg og fløte og krydder, ha oppi osten. Sett til side til seinere.
Videre trenger du:
300 gr stekt kyllingkjøtt i små biter (rester er gull).
1/2 bukett brokkoli- delt i små buketter og kokt 2-3 minutter.
1 liten purre
2 ss pesto
Noen stekte kantareller (kan sløyfes).
Rør pestoen i kyllingbitene. Skjær purren i ringer.
Fordel fyllet over paiskallet. Hell over eggeblandinga. Steik paien på 225 grader i 40 - minutter. Server med salat og rømmedressing. Deilig! Spar restene- smaker like godt kaldt! :-)

fredag 6. august 2010

Smoothie- sommer i et glass



Tenkte bare jeg skulle tipse om et perfekt mellommåltid hvis du er chessen (som vi sier på min dialekt) eller fysen/lysten, som faktisk er sunt, enkelt og godt! En frisk og fruktig drikk som er stappa full med vitaminer og antioksidanter. Smoothie lager du på null komma svisj og det er egentlig ikke nødvendig med oppskrift. Bruk det du liker av frosne frukt og bær sammen med yoghurt. Hvis du ikke tåler eller unngår melkeprodukter dropper du bare yoghurt og bruker juice i stedet. Nå er vi jo midt i sesong og alle bær kan brukes: bringebær, jordbær, blåbær, rips, solbær.. Annen frukt som smaker godt oppi er mango, ananas, melon, fersken - for å nevne noen. Og hvorfor ikke prøve litt mynte eller sitronmelisse oppi? Du kan til og med blande i musli- så har du en fullverdig frokost! Og hvis du ikke er den lykkelige eier av en hage, så finnes det jammen masse bra i frysedisken på butikken også. Har du mikset deg frem til en smoothie-favoritt?

Som et utgangspunkt til et stort glass trenger du:
2 dl yoghurt etter smak- vanilje passer til det meste. Jordbær,skogsbær, sitron o.l er også godt.
1/2 banan
1 kopp frosne bær, feks jordbær, bringebær eller en blanding
Evt litt honning eller litt sukker hvis du er en søtmons.
Ha alt i en blender og kjør til det er jevnt. Hvis den blir veldig tyktflytende kan du ha i litt juice eller mer yoghurt.
Nytes straks, mens den er kald. Namnam, nyt med god samvittighet :-)

torsdag 5. august 2010

Indisk kyllinggryte



Noe av det beste jeg vet er indisk mat. I det hele tatt kommer det mye god mat fra asia, utrolig gode smaker! Noen ganger har man lyst på mat som smaker litt. Da blir det ofte indisk i mine gryter. Akkurat indisk mat synes jeg kanskje smaker aller best på restaurant - men det er gøy å prøve ut litt hjemme også. Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på VG sine matsider, og diktet litt videre etter egen smak. Denne gryta kan tilpasses med å putte i dine favorittgrønnsaker eller hva du har i kjøleskapet. Smak deg frem med krydder, jeg liker best når denne gryta sparker litt fra seg, men det er jo en smakssak. Mat for mons!

Til 4 personer trenger du:
1 hel rå kylling delt i 8 biter. Evt 4 kyllingfileter i store terninger. Det blir fyldigere smak med hel kylling.
2 store løk
1 grønn paprika
1 rød paprika
2 bokser hermetisk tomat, hakket.
1 boks kokosmelk, vanlig type.
1 kinesisk hvitløk- den uten fedd, vet dere.
2 cm frisk ingefær
2-4 ts karri, alt etter hvor sterk karrien er og hvor sterkt du vil ha det.
1-3 chili, fri for frø og hinner. ( Eller mer, hvis du er veldig glad i sterk mat og at svetten pipler i panna).
1/2 ts kardemomme
1-2 klyper malt nellik
2-3 ts malt spisskummin
smør til steiking
frisk koriander
cashewnøtter

Slik gjør du:
Grovhakk løk og paprika. Finhakk hvitløk, chili og ingefær. Fres det i panna i ca 5 minutt. Ha oppi kyllingen og krydderne. Fres videre til den blir stekt på overflaten. Hell over tomatene og kokosmelka og la det putre under lokk i ca 40 minutter (kortere hvis du bruker kyllingfilet).
Smak til om det trengs salt og kanskje hvis du har brukt kyllingfilet at det trengs fylde. Da funker det veldig bra å ha oppi litt soyasaus. Rund evt av med litt sukker. (Det trengs nesten alltid når du bruker hermetisk tomat)
Rett før du setter gryta på bordet strør du over grovhakka koriander og cashewnøtter.
Server med kokt ris og nanbrød, raita og mangochutney for en skikkelig indisk totalpakke! Passer perfekt å be gjester på!

onsdag 4. august 2010

Tjuvstart på sesongen - krabber!



Igår fikk jeg servert disse flotte krabbene. Det er så utrolig godt og jeg elsker å sitte lenge ved bordet og knekke klør i timesvis og maule det saftige og smakfulle kjøttet. Vi var nok litt tidlig ute for sesongen starter ca midt i august, og da kan du prøve å lystre krabber i måneskinn. Da ror du mellom holmer og skjær og lyser i vannkanten med et kraftig lys. Så gjelder det å være rask og fange krabbene med en håv før de forsvinner ned i dypet. Skal du koke krabbene sjøl er det nesten best å gjøre det ute. Det lukter nemlig ganske..intenst og veldig skalldyr...for å si det sånn. Det er jo litt omdiskutert hvordan man koker og avliver skalldyr mest humant. Jeg er vant til å legge krabbene i KOKENDE vann og vannet skal være skikkelig salt. Bruk evt sjøvann. Krabbene må kokes i ca 25 min. Nykokte krabber med fersk loff, sitron, majones og dill. Fantastisk!! Og det fortjener en god vin! Prøv med rosévin. Eller så er det jo aldri feil med Chablis til skalldyr. Eller øl. Eller det du har lyst på!

mandag 2. august 2010

Lettlaget fiskesuppe på hyttetur



I helga var jeg så heldig å bli bedt med på hyttetur. Det er noe av det hyggeligste jeg vet. Fred og ro og bare kos. Men vi skal jo spise på hytta også. Mange synes det er en fordel at matstellet er lettvint pga begrensede muligheter når det gjelder tilberedning, frakt og oppbevaring. Men det trenger neimen ikke bety at maten må smake dårligere av den grunn! Tenkte jeg skulle ta med en oppskrift på fiskesuppe jeg lagde i helga. Synes fiskesuppe er utrolig godt og samtidig en fin måte å få i seg fisk på. Fiskesuppe kan jo lages etter hva man får tak i og har tilgang på. Og hvis du har mulighet til å sette garn eller fiske sjøl, eller har en god fiskehandler nærheten er det bare å boltre seg!
Denne oppskriften kan varieres og bygges ut med å koke egen fiskekraft feks. Men her har jeg tatt noen snarveier og jukset litt, med tanke på hytteliv.
Til 4 skrubbsultne hyttegjester trenger du:
Ca 1 kg fiskefilet, feks laks, sei og torsk. Andre fiskeslag som er egnet er steinbit, breiflabb, brosme, berggylte osv. Det er ikke godt med for mye feit fisk i. Frossen fisk går bra.
1 boks reker i lake- tilsvarende i ferske for luksusutgaven.
4-5 gulrøtter
1 purre
1 fennikel
Ca 10 dl vann
1 glass hvitvin, feks fra 3-literen.
2 fiskebuljongterninger (bytt ut vann og buljongterninger med fiskekraft hvis du har.
3 dl kremfløte
1 bunt frisk dill
En smørklatt
Salt
Pepper

Slik gjør du:
Kutt grønnsakene i terninger og fisken i litt større biter. Fres grønnsakene i smøret uten at de blir brune. Hell over vinen og la det koke inn litt. Hell over vannet og ha i buljongterningene. Bruk gjerne noe av laken fra rekene, men smak underveis, den kan være veldig salt.
Ha oppi fløten og la det få et oppkok. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker en tjukkere suppe kan du strø litt maizennajevner av den lyse typen i suppa.
Legg i fisken og la suppa trekke- ikke koke- til fisken er gjennomkokt. Trekk suppa fra varmen og ha i rekene. Kokte reker blir seige og gummiaktige av for hard varmebehandling. Til slutt klipper du dill over og serverer. Fersk loff med godt smør og hvitvin er godt ved siden av. Du kommer til å få masse skryt, (for liten innsats) jeg lover! :-D

Skattejakt på skogens gull



Se her hva vi fant etter en liten runde i skogen! Jeg har alltid drømt om å komme over et felt med kantareller og bare se gult i gult. Og endelig var det min tur.. Har nesten blitt litt irritert på folk som sier av de alltid finner kantareller bare du vet hvor du skal leite! Jeg har nemlig lett og ikke funnet en eneste! Men nå plukket vi masse og det var kjempemoro. Så nå er det bare og komme seg ut i skogen folkens! Kantareller er lett gjenkjennelige med sin lysende gule farge, rynkete hatt og skiver under hatten. Hvis du ikke har plukket før kan det være lurt å ha med en soppbok. Og for guds skyld: Plukk eller spis ALDRI en sopp du er usikker på. Det kan få katastrofale følger!
Når fangsten er vel i hus og rensa fri for jord og rusk er det bare å bestemme seg for hvordan den best kan nytes.. Hva med smørstekte kantareller til kvelds? Eller sopppai, kantarellrisotto, soppstuing eller kanskje et smørbrød med bacon og kantarell? Får vann i munnen jeg...
Related Posts with Thumbnails