Nyeste innføringer

Sept 15, 2014   André Sætherskar

Det har skjedd mye med Gimp siden denne læreboken ble skrevet. Nettstedet for norske Gimp-brukere (Gimp.no), hvor det var en stor samling med nyere innføringer, er for tiden lagt ned.
I bloggen Artifactory er mange av innføringene nå samlet og publisert.

Om boken

Jan 27, 2007   André Sætherskar

Boken “Lær Gimp” er en norskspråklige lærebok for bildebehandlingsprogrammet Gimp, og gir grunnleggende innføring i funksjonene til v 2.2. Boken har som siktemål å lære leseren de grunnleggende funksjonene til programmet, og hvordan programmet kan brukes til digital fotobehandling og web grafikk-design. Boken vil først og fremst bruke den norske Linux-versjonen som grunnlag for innføringen i programmet. Å gi en fullstendig oversikt over alle programmets muligheter og finesser er ikke bokens hensikt, men noen av de mer kompliserte funksjonene er beskrevet nærmere.
Mange av kapitlene er tidligere trykket i en artikkel-serie i Linux Magasinet.

Norske Gimp ressurser

Jan 27, 2007

Dette er norskspråklige nettsteder med informasjon om bruk av Gimp.


Engelskspråklige Gimp ressurser

Jan 27, 2007

Dette er websider på engelsk med informasjon og tutorials om Gimp.


Gimp.org
Gimp´s hjemmeside hvor du kan laste ned Gimp for både Linux og Windows. Her finner du linker til nedlasting av brukermanualen, tilleggsprogram (plug-in), GAP (Gimp animation package), og mange tutorials. Gimp.org har også mye informasjon om hvordan du lager dine egne Gimp skript
http://www.gimp.org/


Carol.gimp
Massevis av informasjon og tutorials om Gimp. Siden har også mange linker til andre gimp ressurser på engelsk.
http://carol.gimp.org/gimp2/


Gimp User Group
Websiden til Gimp User Group med massevis av tutorials, teksturer og Script-Fu skript. Her finner du også et aktivt brukerforum, og et stort galleri med bilder laget av gimpbrukere.
http://gug.sunsite.dk/?page=tutorials


Gimpguru.org
Her finner du mange gode tutorials som tar for seg avanserte emner innen digital bildebehandling ved hjelp av Gimp.
http://www.gimpguru.org/


GAP (gimp animation package)
GAP er et tilleggsprogram (plug-in) som gjør det mulig å lage avanserte animasjoner med Gimp. Dette tilleggsprogrammet kan lastes ned fra Gimp.org. Nedenfor er noen linker til engelskspråklige tutorials om hvordan du bruker GAP.
http://www.gimp.org/tutorials/Using_GAP/
http://carol.gimp.org/gimp2/animation/gap/


Plug-In Sentralen
Nettstedet hvor du kan laste ned massevis av tilleggsprogram og Script-Fu skript til Gimp.
http://registry.gimp.org/


Ekstra Gimp pensler
Massevis av Gimp pensler som kan lastes ned fra deviantART.


pixel2life
Mange spennende Gimp tutorials, b.la. om bruk av GAP, hvordan du lager dine egne teksturer, og hvordan du selv kan kompilere siste versjon av Gimp i Linux og Windows.
http://www.pixel2life.com/tutorials/gimp/


Andre open source programmer

Jan 27, 2007

Linker til andre open source programmer som du kan bruke til lage grafisk innhold med, og som finnes i versjoner for både Linux og Windows.

Blender 3D
Avansert 3D-program, som det bl.a. er mulig å lage animasjoner med.
http://www.blender.org/cms/Home.2.0.html


Inkscape
Inkscape er et avansert vektor grafikk tegneprogram av samme type som Adobe Illustrator og CorelDraw. Inkscape bruker W3C standarden Scalable Vector Graphics (SVG) som fil format, og tegninger kan eksporteres i PNG formatet.
http://www.inkscape.org/


Scribus
Scribus er et desktop publish program av samme type som Adobe PageMaker, QuarkXPress og Adobe InDesign, og brukes av mange mindre bedrifter for å lage trykksaker og publikasjoner. Scribus har proffesjonelle publiserings verktøy slik som CMYK fargebehandling, separasjon, ICC fargebehandling og avanserte PDF eksport muligheter.
http://www.scribus.net/


VLC
Open source mediaspiller for Linux, Windows og Mac, som kan spille av mange ulike film og lyd formater (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg, ..., og DVD/VCD). Du kan også bruke VLC som screencapture program!
http://www.videolan.org/vlc/


xvidcap
Screencapture program for Linux. Ved hjelp av dette programmet kan du ta et skjermbilde av hele eller kun en del av skjermen. Du kan også gjøre et filmopptak av skjermen, og lagre opptaket som en mpeg-film eller flash (swf)-fil. Fordelen med dette programmet, er at også musepekeren kommer med på bildet/filmen.
http://xvidcap.sourceforge.net/


Open Office
Den velkjente open source office pakken med programmer for å lage tekstdokumenter, presentasjoner, regneark, databaser, grafikk, og avanserte mattematiske utregninger. Denne samlingen med kontor programmer er av svært høy kvalitet, og brukes av mange firmaer og offentlige instanser. Utviklingen av OpenOffice sponses av Sun Microsystems i samarbeid med frivillige deltakere. Den norske utgaven finnes for både Linux og Windows, og har norsk ordbok og synonymordbok for både nynorsk og bokmål. I tillegg til en mengde andre funksjoner i de ulike programmene som følger med i pakken, kan tegne programmet "Draw" bl.a. eksportere bildeformatene svg, flash (swf), pdf, jpg, og bmp, i tillegg til mange andre bilde format. Med presentasjons programmet "Impress" kan du i tillegg til å eksportere presentasjoner i powerpoint formatet, også eksportere presentasjoner som interaktive flash slideshow. På grunn av de avanserte tegne- og tekstdokument egenskapene til Openoffice, er programpakken også velegnet til å lage trykksaker med, fordi programmene kan eksportere dokumentene som pdf-filer.
http://no.openoffice.org/


Wink
Wink er et freeware program (ikke open source) for å lage tutorials og flash-presentasjoner av data programmer. Med Wink kan du gjøre opptak av skjermen, og lagre disse som flash (swf.) filer. Ved hjelp av brukervennlige funksjoner legger du til forklarende tekstbokser, navigeringsknapper og vindu-titler, og på denne måten lager du avanserte animerte interaktive presentasjoner av skjermopptaket. Det er også mulig å legge til bilder, lydopptak og lydeffekter. Wink lages både for Linux og Windows, og har ingen restriksjoner for kommersielt bruk.
http://www.debugmode.com/wink/


Norske Linux ressurser

Jan 27, 2007

Linux Magasinet
Norges eneste norskspråklige magasin om Linux. Her finner du nyheter, anmeldelser av spill, tutorials, og norskpråklig hjelp om mange ulike temaer innen Linux.
http://www.linmag.no/


Linux Norge
Massevis av informasjon om Linux, og linker til andre Linux ressurser.
http://www.linux.no/


Skolelinux
Nettestedet til den norske Linux distribusjonen, basert på Debian Linux. Skolelinux leveres både med nynorsk, bokmål og samisk språkstøtte.
http://wiki.skolelinux.no/


Andre Linux ressurser

Jan 27, 2007

Linux spill
http://www.happypenguin.org/


Linux HOWTO
Omfattende informasjon om alt mulig vedrørende Linux
http://ldp.linux.no/HOWTO/HOWTO-INDEX/


Linux Format
Engelskspråklig Linux magasin med en kjempeflott miks av nyheter, anmeldelser, teknisk informasjon og tutorials av alle slag. På vedlagt DVD ligger ofte siste utgave av kjente Linux distribusjoner og spill.
http://www.linuxformat.co.uk/


Noen Linux distribusjoner

Jan 27, 2007

Ubuntu
For tiden verdens mest nedlastede Linux distribusjon ifølge Distrowatch.
http://www.ubuntu.com/


openSUSE
Populær brukervennlig Linux distribusjon.
http://en.opensuse.org/Welcome_to_openSUSE.org


Mandriva
Linux distribusjonen med det mest brukervennlige partisjons programmet. Dersom du har datamaskin med Windows på fra før av , og ønsker å installere Linux på samme harddisken for å lage et dualboot system, er Mandriva et godt begynnervalg pga. det brukervennlige partisjons programmet.
http://www.mandriva.com/


Fedora
Linux distribusjon støttet av Red Hat. Fedora legger stor vekt på å være en fri distribusjon som kun bruker open source GPL-lisensierte programvare.
http://fedoraproject.org/wiki/


SimplyMEPIS Linux
Brukervennlig Linux distribusjon, som inneholder kommersiell programvare for å gjøre det lettere å komme i gang med Linux.
http://www.mepis.org/


PCLinuxOS
Brukervennlig Linux distribusjon med stor tilhengerskare.
http://www.pclinuxos.com/news.php


Elive
Debian basert LiveCD, som bruker vindubehandleren Enlightenment. Enlightenment er en vindubehandler som fungerer mer som "tradisjonelle" Unix vindubehandlere, og er kjent for sitt pene utseende og flotte effekter.
http://www.elivecd.org/


Austrumi
Slackware basert LiveCD, som også bruker vindubehandleren Enlightenment. Austrumi er på bare 50 MB, og får plass på en liten visittkort-cd. Systemet bootes inn i minnet og kjøres fra minnet. Dette gjør Austrumi utrolig rask, og du slipper å vente på at data skal lastes inn fra cdrom. Fordi systemet flyttes fullstendig til minnet og frigjør cdrom, kan du også bruke cdrom til å spille filmer eller musikk med mens du bruker Austrumi.
http://www.distrowatch.cz/austrumi

Puppy Linux
En av de mest kjente og anerkjente mini LiveCD distribusjonene (28 - 70 MB). Puppy Linux lastes inn i og kjører fra minnet, og i tillegg til at du kan lagre filer på usb-minnepinne og floppy, kan du også lagre filene dine på harddisken fra Puppy Linux. Dersom du har brent LiveCD´en som en multisession-cd kan du også lagre filene direkte på cd´en.
http://www.puppylinux.org/user/viewpage.php?page_id=1

Knoppix
Den berømte debian baserte LiveCD´en som var den første LiveCD distribusjonen som ble laget. Knoppix er kjent for sine egenskaper til å finne allslags hardware, og blir av mange ansett for å være et nødvendig tilbehør i cd-samlingen i tilfelle det skulle oppstå nødsituasjoner slik som systemkrasj o.l.l .Knoppix har mange verktøy for å analysere datasystemer og foreta backup av data.
http://www.knoppix.org/

Andre open source ressurser

Jan 27, 2007

Open Clip Art Library
Stort bibliotek med hundrevis av bilder og illustrasjoner som fritt kan brukes av alle. Bildene kan lastes ned i SVG- og PNG format.
http://www.openclipart.org/


Open Source Web Design
Nettsted med over 2000 frie css webdesign maler som kan brukes av alle.
http://www.oswd.org/