|  Kontakt  |
 
ticket info
ticket info
ticket info
ticket info
 
 

Vandring !
... i juli


I Norge er sommeren for kort, og trekksesongen så konsentrert, at vandring stort sett er begrenset til vandring til lyngtrekk. I enkelte områder fins birøktere som ikke har stasjonært sommertrekk, og som flytter biene til for eksempel bringebærtrekk. I andre områder er det birøktere som flytter biene for bestøving av frukttrær og andre landbruksvekster. Men i all hovedsak foregår vandring til lyngområdene.


Forberedelse til vandring
1. Bigården må være sertifisert. (Godkjent av Mattilsynet)
2. Tillatelse fra grunneier.
3. Sende melding til Mattilsynet i det distriktet en vandrer til.
4. Godt synlig merking på minst en av kubene i hver bigård med navn, adresse og telefonnr.


Klargjøring av kube
Når en høster sommerhonningen blir samtidig bikuben vurdert med forhold til bistyrke, forsituasjon og at den har en velfungerende dronning.

Bistyrke: Sterke bifolk gir desidert det beste honningutbyttet. Svermetrangen er stort sett over på denne tida, så derfor kan biene sitte trangt. Bifolk som har for mye plass kan ved dårlige vær- og trekkforhold stagnere, eller i verste fall reversere i utviklingen. Resultatet kan da bli mugne tavler, og svake bifolk til innvintringen. Det er også stor fare for at vanninnholdet i honningen blir for høyt, slik at honningen begynner å gjære allerede i kuben.
Med god og riktig lufting tåler biene å sitte trangt. Også under lengre transporter.

For: I yngelrommet er det som regel forrester igjen rundt yngelleiet, men det er ofte mindre enn en tror. Sørg for at kuben har ca. 2-4 kg for igjen. Skal en flytte langt kan de evt. gis et par liter flytende sukkerblanding. Dette stimulerer også til mer egglegging. Dess lengre en vandrer, desto viktigere å ha kontroll med forsituasjonen.

Dronninga: Sørg for at kuben har dronning som kan legge egg. Dronningløse kuber på lyngtrekk gir bare ekstra arbeid og møye. Slå heller sammen med en dronningriktig kube, eller innfør ny dronning.

NB! Det er ikke antallet kuber, men kvaliteten på det en sender, som bestemmer honningutbyttet.

Pakking (se illustrasjon) Ved vandring skal kuben ha bunnbrett med netting. Sjekk at eventuell diagnoseskuff ikke står i. Over tavlene legges en nettingduk (fluenetting e. l.). Legg på dronning-gitter over duken. Stram til maksimalt med et strammebånd. Spilene på dronning-gitteret bør ligge parallelt med strammebåndet for å unngå skade på gitteret under stramminga.


Transport
Transporten bør foregå på den tid av døgnet biene er i ro. Dvs. kveld og natt. Da blir biene mindre stresset. Den vanligste måten å transportere bier foregår med åpen transport på biltilhengere. Da er det sjelden biene får for lite luft. Husk sikring av lasten.

Hygienemessig sett burde all transport av bikuber skje i et ”lukket” rom, hvor de er beskyttet for støv, regn og søleskvett. Ved ”lukket” transport over en lengre distanse må en ta visse forholdsregler for å sikre biene nok luft. Med varebil og bikuber i bare en etasje er det som regel tilstrekkelig med åpne vinduer og/eller takluke. Laster man i to eller flere høyder må man allerede på grunnplanet legge plattinger hvor luft kan sirkulere under kubene også. Slike plattinger legges mellom hvert lag av kubene, og evt. på toppen hvis man skal ha med tak, pakninger og annet utstyr. Paller plasseres på høykant i forkant på lasset slik at luft finner veien ned og under. Så omfattende lass krever åpne takluker og en lasting som sørger for at luft presses inn mot pallene i forkant av rommet. Ved behov på lange transporter kan en kjøle ned lasset ved å spyle med kaldt vann.

Sammendrag, hovedregler:
- Sørg for god lufting på kuben
- Sørg for god lufting under transporten
- Husk sikring av lasten
- Unngå flytting på dagtid
- Unngå flytting i svært varmt vær
- Ikke vandre med nyinntrukket nektar i kuben.

 

 

 

© copyright JotaWeb