logo

Hva er feng shui?

Feng shui er den kinesiske formen for miljørådgivning.

I det gamle Kina utviklet man feng shui som et redskap til å leve i balanse med omgivelsene. Feng shui søker å skape harmoni gjennom formgivning av bygninger såvel som hage og omgivelser.

Hvis vi ser på hvordan gamle bondegårder er plassert i landskapet i Norge, ser vi at de ligger både vakkert og hensiktsmessig ut fra klimatiske og terrengmessige forhold. Denne kunnskapen har i stor grad gått tapt i vår kultur, men kommer nå tilbake til Vesten via Kina i form av feng shui.

I Vesten har fokuset vært på å forme omgivelsene, mindre på hvordan vi formes av miljøet. Arkitekter og designere har vært mer opptatt av å forme rom enn av hvordan vi formes av dem.

Akkurat som sunn mat bygger en sunn kropp, vil sunne rom, romformer som er tilpasset de aktivitetene rommet er beregnet på, gi et sunt liv.

Den vestlige kultur hadde tidligere kunnskapen om hvordan jorden påvirker mennesket, kalt geomantikk. En geomantiker kunne "lese" tegnene i naturen og gi råd om hvordan en kunne bygge og bo på en slik måte at en kunne leve i harmoni med sine omgivelser.

I India kalles denne kunnskapen vastu og i Kina feng shui. Feng shui betyr vind og vann som symbol på at naturens krefter skaper våre liv. Feng shui er både en vitenskap og en kunst som har vært praktisert i minst 3 000 år.

I Kina var feng shui en av de 9 taoistiske helbredelseskunstene som alle var basert på en forståelse av yin og yang (om hvordan den fysiske verden er bygd opp av polariteter) og de 5 elementer (om livsenergiens 5 faser eller elementer).

Den tradisjonelle kinesiske medisinen (TKM) består derfor av ernæringsveiledning, energiøvelser (chi gong), massage, urtemedisin, moxabehandling, akupunktur, samt meditasjon, astrologi og feng shui.

Feng shui berører forholdet mellom vår indre verden og de ytre omgivelsene.

Akkurat som akupuntur dreier seg om å balansere energiflyten i kroppen, så er feng shui en metode til å skape flyt og balanse i miljøet, enten det er et landskap, en hage, et hus eller et interiør. Beliggenheten og plasseringen av våre hus og utformingen av våre hager er viktig. Med ulike teknikker vurderes bruken av former, farger, lys, bilder og blomster. Ved å bruke prinsippene om yin og yang og de 5 elementene, kan en klassisk feng shui-rådgiver analysere og foreslå tiltak for å
bedre den naturlige energiflyten i hjemmet eller på arbeidsplassen.

Siden 70-tallet har vi i Vesten blitt mer og mer klar over hvor viktig miljøet er etterhvert som vi har fått flere og flere eksempler på hva rovdrift på naturen medfører. Økologi er kunnskapen om samspillet i naturen, og en økologisk hage er en hage som er i balanse, også med landskapet som omgir den.

Vi har også etter hvert blitt klar over at nye byggemetoder og kunstige materialer har omkostninger i form av dårligere helse. Byggebiologi er kunnskapen om dette. Tyskland har vært et foregangsland, men også norske arkitekter arbeider bevisst med dette temaet.

Tidligere var man klar over at helsen påvirkes av hvor man bor. Da visste man f.eks. at det ikke var bra å sove på "vannårer". Geobiologi er kunnskapen om hvordan vi påvirkes av stråling, enten den kommer fra jorden (som "vannårer") eller det er menneskeskapt stråling i form av lavfrekvent eller høyfrekvent stråling. Også her har tyskerne vært pionerer. Tyske leger og forskere har siden annen verdenskrig opparbeidet en betydelig viten på dette feltet, og i Norge blir denne kunnskapen formidlet via Norsk geobiologiskole.

En feng shui miljøanalyse vil nødvendigvis også ta i betraktning økologiske, byggebiologiske og geobiologiske forhold samtidig som den bygger på den flere tusen år gamle kinesiske tradisjonen i å vurdere landskap såvel som de nære omgivelsene.


Kort sagt, feng shui er sunn fornuft.



15.07.2008

Terje Eugen Holthe