søndag 9. januar 2011

Bløtkake uten egg, melk, gluten og hvete

I dag var det juletrefest i NCF Hordaland, og en av utfordringene der var å ha kaker som alle kunne spise.
De fleste cøliakere tåler jo hvetestivelse og melk, og utvalget av kaker for disse er ikke noe problem.
Men for de som ikke tåler melk eller egg er det ikke like enkelt.

Jeg har jo ostekaken, den er en sikker vinner. Men det er kjekt med mer å velge mellom - og spesielt for unger kan bløtkake være et populært alternativ,

Så etter en del prøving og feiling fant jeg denne oppskriften her på en nettside jeg ikke lenger har linken til.
Men den fortjener en bloggpost selv om jeg ikke kan ta æren for oppskriften.


Bløtkakebunn uten egg og gluten

Bløtkakebunn/sukkerbunn 
240 g Toro fin kakemiks
195 g sukker
2 toppede ts bakepulver
1 toppet ts vaniljesukker
3 dl havremelk
1,5 dl nøytral olje

Bland alt det tørre og hel i det våte. Pisk godt i maskin i 4-5 minutter.

Smør en kakeform, hell i røren, og putt formen i ovnen på nederste rille på 180-200 grader i ca. 40 min.

Når det har gått 40 minutter tar du en kakepinne (eller annen spiss tynn trepinne) og stikker i midten av kaken. Trekk pinnen raskt ut igjen - er det røre på pinnen lar du kaken stå i noen minutter til før du sjekker igjen.



Avkjøl på rist til den er blitt pase temperert. Del den i to og dynk bunnen med litt sitronsaft eller appelsinjuice.
Fyll med friske bær eller litt godt syltetøy og litt plantekrem.

Denne gangen prøvde jeg soyakremen til Granovita - Cremovita og var veldig fornøyd med både smak og konsistens.

Legg på toppen og pynt med mer krem og friske bær eller annet godt. I dag skulle kaken gå til folk som ikke er veganere - spesielt til barn - så kaken ble pyntet med vanlige seigmenn. Men det er jo enkelt å bytte :)


Kaken ble godt mottatt, men jeg lurer på om litt sitronsaft i bunnen hadde gjort den enda bedre.
Den ideen er hentet fra Vegansamfunnets blogg: http://www.vegansamfunnet.no/blotkake/
Deres oppskrift ser og bra ut, bytt ut hvetemelet med Toro fin kakemiks og du har et bra alternativ - den oppskriften skal jeg prøve en annen gang. :)


9 kommentarer:

  1. Så flott at det fungerte! En annen ting du kan prøve er å dynke med skogsbær- eller annanasjus :) Det blir sikkert også godt!

    SvarSlett
  2. Paibunn (gjerne glutenfritt mel og med grovt mel) fylt med epler, ha kanel og bittelitt nellik for sesongen sin del.Varier med hakkede nøtter i, sjokoalde, eller appelsinskall.

    SvarSlett
  3. Heihei!
    Her er en artikkel fra journaliststudentene på Høgskulen i Volda om intoleranse og støtte til mat! http://nernett.no/web/?do=article&id=7987

    SvarSlett
  4. Katla, prøv å ha i 5 cl calvados som du rører sammen med 3 egg og ca 1 dl sukker og heller over eplene. Gjør paien ekstra god :)

    SvarSlett
  5. Aina, alltid kjekt at de fokuserer på intoleranser og cøliaki i media - men du kan faktisk få grunnstønad selv om du ikke har cøliaki. Det er vare en tyngre prosess. Og festlig nok jobber den svenske cøliakiforeningen med å få innført direkte støtte slik vi har...

    SvarSlett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  7. Er havremelk glutenfritt? Lager kaken nå, men brukte soyamelk :) spent på resultatet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Otly sin havremelk er glutenfri, men Coop sin innhold gluten, så det kjem heilt ann på merket. Mvh

      Slett
  8. Siden vi stiller særskilte renhetskrav til havreråvaren vår, kan vi garantere at Oatly-produkter inneholder mindre enn 100 ppm (mg/kg produkt) gluten fra hvete, rug og bygg. Det kan sammenlignes med produkter som kan merkes med «Svært lavt gluteninnhold», som får inneholde maksimalt 100 ppm gluten. Vi garanterer samme grenseverdi for alle produktene i sortimentet vårt. Produkter som merkes med «glutenfri» må inneholde mindre enn 20 ppm gluten, og fullt så lavt er ikke gluteninnholdet i Oatlys produkter.

    USA: Våre amerikanske produkter er laget av sertifisert glutenfri havre, og er merket som glutenfrie.

    SvarSlett