fredag 4. mars 2011

Gele og bær-kake med nøttebunn

Dette er min definitive favorittkake ved siden av Tiramisou. Frisk og god, og selvsagt usunn så det holder!
Den har vært litt problematisk å få til fri for alle intoleransene - men her er en oppskrift med og uten melk og nøtter.

Vi starter med nøttebunn:

Nøttebunn: 
2 store eggehviter 
100 g sukker 
125 g finhakkede hasselnøtter, mandler eller solsikkefrø om du må ha helt nøttefritt.
1 knivsodd salt 


Pisk eggehvitene stive sammen med saltet. Saltet gjør at eggehvitene skummer fortere.
Tilsett sukkeret litt etter litt mens du pisker.
Til slutt folder du forsiktig nøttene inn i eggehviten.
Hell massen i en velsmurt kakeform og stek på 175C i ca 20 minutter.


Avkjøl bunnen. Du kan godt vaske kakeformen mens bunnen kjøler seg ned, men ingen krise om du lar den være på.


Tilbered en pakke gele med ca 1 dl vann mindre enn i oppskriften. Jeg bruker gjerne hurtigstivnende gele for at det skal gå raskere.


Når bunnen er avkjølt og plassert i formen igjen så har du på et lag med vaniljekrem. Ca 2 dl.
Melkefri vaniljekrem har begynt å dukke opp i handelen, men min favoritt vaniljesaus - Oatley - kan gjøres om til vaniljekrem ved å røre ut en plate gelatin i varmt vann og så tilsette det i vaniljesausen. Rør godt og la den stå kaldt en stund.


Oppå vaniljekremen pynter du så med frosne bær. Jeg legger på så mye bær som jeg kan - det går gjerne med 400 gr skogsbærblanding på en kake.


Når geleen nærmer seg punktet hvor den begynner å stivne heller du geleen over bærene, forsiktig så bærene ikke flyter utover.


Sett kaken kaldt til geleen har stivnet.


Bruk en kniv skyldt godt i varmt vann og skjær rundt kakeformen så kaken løsner. Plasser den på fat og server :)


1 kommentar:

  1. Hei.
    Kan man blande i nøttebunnen, hasselnøtter og mandler f eks. Eller bør man holde seg til en av delene?

    SvarSlett