10 august 2008

Brød uten gjær...

... er ikke bare bare å få til. Jeg prøver å unngå gjær mest mulig, så i det siste halvåret har jeg gjort en rekke forsøk på å bake brød uten. Jeg har prøvd med natron, kombinasjon av natron og bakepulver, og det ble liksom aldri noe særlig... Natron fungerer best sammen med syrnede melkeprodukter, og melk skal jeg jo i hvert fall ikke spise. Nok en gang har Min Mat hjulpet meg, med denne enkle oppskriften som jeg varierer litt ettersom hva jeg har. Oppskriften er på rundstykker, men kan også brukes til 2 ganske store brød:

1 ltr. vann
1 dl olje
3 ss bakepulver
2.5 ts salt eller urtesalt
600 g sammalt speltmel
900 g speltmel, spar 100 g til utbaking
150 g havregryn
40 g linfrø

Temperert vann, 37 grader (fingervarmt) og olje has i en bakebolle.
Bakepulveret blandes i litt av melet. Tilsett salt og alt det grove melet, samt mesteparten det fine melet. Ca 100 g spares til ut utbakingen. Elt alt sammen til en smidig deig. Tilsett mer fint mel etter behov. Deigen deles opp i emner til rundstykker eller brød og formes. Emnene trilles til rundstykker og legges på stekeplate med bakepapir. Lages brød legges 2 brødemner i godt smurte brødformer.

Sett rundstykkene inn i varm ovn ved 180 grader og stek i ca 10 minutter. Ønsker du å lage brød av denne deigen må steketiden økes.

Jeg tilsatte litt speltkli i tillegg, og strødde solsikkefrø og gresskarfrø oppå. I tillegg til at de er gode og fine å se på, inneholder frøene protein, og protein er bra i et ellers karbohydratrikt brød.

2 kommentarer:

Hanne Marthe sa...

hei=)jeg prøvde og lage disse brødene og runsdtykkene du har oppskrift på..men med litt annet mel i tillegg til spelt. alt var grovt. har stekt rundstykkene i snart 17 minutter, og de er tunge som stener og ikke helt stekt... er det feil å bruke kun grovt mel?

Ingvild sa...

Hei! Jeg tror det er lurt å ha i litt fint mel også, hvis det er Et annet tips for å få til denne typen brød er å bruke FiberHusk (fås kjøpt i store matbutikker eller helsekost), det hjelper til med å gjøre det lettere og er jo også fiber, som er fint. Det kan også ha med ovnen din å gjøre, så du må prøve deg litt frem med temperatur og steiketid. Jeg har hatt noen sånne forsøk selv også, så ikke gi opp :)