tirsdag 29. mars 2011

Markkur til besvær

Siden Juli 2009 har markkuren vært reseptbelagt. Det betyr at man ikke lenger kan gå på apoteket å kjøpe markkur til hunden eller katten sin uten at man har fått resept fra veterinæren.
Bakgrunen er at Legemiddelverket ønsker å begrense bruken av markkur til disse dyrene og at medisinbruken skal begrunnes. En vanlig "kjøreregel" er at man skal ha en diagnose før man bruker medisiner til behandling.

Valper: Valper følger et standardopplegg for markkurbehandling frem til de er ca ett år. Valper har ofte invollsorm fordi de får det fra moren og bør ha behandling. Hva slags opplegg man følger er avhengig av hva valpen gjør, om den feks får tak i mus og andre smådyr og hva slags markkur man velger å bruke. Valper har som regel en tett oppfølging av veterinæren og råd og veiledning kan utarbeides til din valp.

Voksne hunder: Voksne hunder har ofte ikke mark! Vi anbefaler derfor at man får undersøkt avføringen med jevne mellomrom. Dette kan enklest gjøres ved å levere aføring i små, praktiske beholdere som vi har ved klinikken. Dermed kan vi lete etter parasittegg her og behandle ved behov. Vi har valgt å holde dette som et lavbudsjettilbud fordi vi ønsker at det skal være lettest gjennomførbart og fordi vi ønsker mange prøver slik at vi blir dyktige på avlesningen! Voksne hunder har også som regel tett oppfølging hos veterinæren og markkurbehandlingen tilpasses derfor den enkelte pasient.

Katter: Katter utsettes for varierende smittepress. Mange har spolorm og de som fanger byttedyr får også lett bendelorm. Det betyr at feks kattunger ofte kan bruke en annen markur enn voksne. De fleste av våre pasienter har vi et tett samarbeid med og vi får derfor rådgitt den enkelt katteeier etter hva som passer for deres katt.

Katter som aldri har vært hos veterinæren: Vi anbefaler årlig helsekontroll av alle våre pasienter. Det er store variasjoner i tolkningen av regleverket blant veterinærene i forbindelse med innføring av at markkurene ble reseptbelagt. Flere klinikker skriver ikke ut reseptbelagt medisin til pasienter de ikke har sett, mens andre dyrleger anbefaler eiere å kjøpe markkur for flere år av gangen slik at de slipper å ringe til veterinæren.... Dette skaper usikkerhet hos eierne og det er ikke ønskelig for noen parter. Vi har vurdert dette nøye og anbefaler årlig helsekontroll, men det er ikke et krav før vi skriver ut markkur til katt per i dag. Uansett må vi skrive journal og ha diverse data om eier og katt. Vi forsøker også å kartlegge hva som passer for katten og eieren.

Markkur ved reise til Sverige: Både hunder og katter skal behandles mot bendelorm ved reise til og fra Sverige. Denne markkuren er ikke resptbelagt lenger. Dette er en spesiell situasjon og gjelder kun for et spesielt virkestoff mot bendelorm. Dette er en unntakstilstand og skyldes at vi i Norge ikke vil ha revens lille bendelorm i vår natur. Husk at du må fylle ut et skjema når du reiser på denne måten: "Egenerklæring om behandling mot echinococcose". Informasjon og skjema ligger på Mattilsynets sider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar