torsdag 28. april 2011

Kattelopper?

I løpet av de siste dagene har vi fått flere tegn på at vårsesongen har satt in for fullt! Det mest påtagelige er utallige telefoner fra eiere som har fått mange, kløende "myggstikk" eller de vet fra før hva det dreier seg om; katten har fått lopper!
Men i Norge at det som regel for kaldt og ugunstig for katte- og hundelopper å bosette seg. Men fuglelopper trives godt her!
Ligeså kan ekorn og piggsvin ha lopper.
Og ofte så er det jo katter, og noen ganger hunder, som roter seg borti fugler og smådyr....
På denne måten blir fugleloppene fraktet inn til oss mennesker på katten eller hunden. 
Både katter og hunder kan bli bitt av fugleloppene men loppene vil ikke bosette seg på dem. Slik vil det også være for mennesker; vi blir bitt av loppene men de vil ikke bo fast på oss. Men noen dager under dyna i senga vår eller oppi godstolen vår, sier de ikke nei takk til!


Loppene kan sees med det blotte øyet som små, svarte og langstrakte insekter som vil kråle seg ned i stoffet hvis de føler seg ubeskyttet, for eksempel hvis du løfter på dyna. Hvis du tar på dem vil de sprette av gårde.
Lopper biter for å suge blod. Det merkes som noen ekstremt kløende ”myggstikk” og ofte er det flere stikk på rad. Som regel er barna mest utsatt fordi de gjerne har mer nærkontakt med naturen eller hagen og også fordi de gjerne tillater kjæledyr i senga...

Loppe funnet på en av våre pasienter
Loppene vil dø ut av seg selv etter noen uker men de fleste ønsker å gjenopprette harmonien i hjemmet fortest mulig. Alle former for renhold, vask og rydding er gode tiltak. Den riktige typen Radarspray kan også hjelpe.
Det kan også være lurt å fjerne fuglereder som er oppunder takmønet over vinduer og unngå å ha fuglematere direkte på terrassen.
Men det viktigste tiltaket vil ofte være å stoppe blindpassasjeren på katten eller hunden. Dette behandles enkelt ved et preparat som dryppes på huden i nakken. Dette preparatet er reseptbelagt og fordrer at du kontakter veterinær. Virkningen varer i ca 1 mnd.
Det er viktig at diagnosen er sikker, husk at dyrene kan klø av mange andre grunner og at du kan få "myggstikklignende" utslett av like mange grunner! Kontakt veterinæren eller alternativt din egen lege hvis du har utslett og trenger råd og veiledning!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar