Defaults

mandag 30. november 2009

Svar på museumsquiz del 3

Museumsquizen tar pause til over jul. I mellomtiden kan dere kose dere med julekalenderen som vil komme hver dag her på bloggen, eller utstillingsvinduet vi har i sentrum: "Gamle Holmestrand i bilder."

Museumsquizen vil bestå av tre spørsmål av gangen. Svarene på spørsmålene sendes inn på epost til oss sammen med navn og adresse: holmestrand.museum@gmail.com. De som raskest får 10 poeng vinner en omvisning på museet + en liten hemmelighet.

Svar på Museumsquiz del 3
1) Hvem ga navn til Weidemannsgate og hvor ligger den? (2 poeng)
Weidemannsgaten går fra Jernbanegaten, krysser Langgaten, går forbi Hydro ned på bryggen og fortsetter helt ut til Seilerhytta.

David Christopher Weidemann (1800 – 1881) var korpslege i Holmestrand, men også historieskriver og politiker både i bystyret og på Stortinget. Han eide et hus ved dagens sydøstre hjørne i krysset Weidemannsgate og Langgaten. Huset strøk med i bybrannen i 1884. For mer informasjon om Widermann, trykk på navnet hans.


2) Hvem ga navn til Hagemannsveien og hvor ligger den? (2 poeng)
Hagemannsveien går fra Backersgate, ned på Dunkebekk, langs sjøen, gjennom Hagemannsparken og opp til Skolegaten. Hele dette området lå i sin tid under Nedre Gausen gård, som var eid av Obirst Liutenant Casper

Friederich Hagemann
C F Hagemann(1712 – 1775) kom til Holmestrand i 1738 og kjøpte Gausen, hvor han bodde til sin død. Han var overbirkedommer, amtsforvalter og overinspektør i grevskapet Jarlsberg.
For mer informasjon om Hagemann, trykk på navnet hans.

3) Hvor ligger Andreas Munchsgate og hvilken forbindelse hadde Munch til Holmestrand? (2 poeng)
Andreas Munchsgate går fra Morten Müllersgate, krysser Bilet og ender i Vestfoldgaten.

Dikteren Andreas Munch (1811 – 1884) levde sine første barneår i Sande, hvor hans far var prest. Hans diktning var særlig preget av nasjonalromantikk. Under et besøk på Sommerro Pensjonat i 1853 ble han hedret med en serenade av Holmestrand Sangforening. Som takk for denne hyllest skrev har Holmestrandsangen.
For mer informasjon om Munch, trykk på navnet hans.

Poengfordeling: (nå veldig spennende!)
Karl-Henrik Froböse 9,5 p
Anne-Lise Skillinghaug 8,5 p
Reidar Torgersen 7,5 p
Kasper Andreassen 6,5
Linda Aas-Haug 1 p

lørdag 28. november 2009

Reproduksjoner

Fotografene tok ikke bare bilder av mennesker, hus og landskap. En stort antall av glassnegativene vi finner i Louise Wold-samlingen er reproduksjoner andre fotografier. Hvorfor man gjorde dette kan være forskjellig, men en grunn kan være at man ønsket å bevare et gammelt bilde av en kjent og kjær. Hvordan denne reproduksjonen-prossessen har foregått har vi et eksempel på under:


Her ser vi at fotografen har hengt opp et bilde (opp ned kan man se når man har glassnegativen foran seg).

Så har fotografen lagt ramme rundt bildet. Selve glassnegativen er i dag i dårlig forfatning at det er vanskelig å få et godt resultat ved scanning.

Til sist ser vi at reproduksjonen er av en portrett-tegning. Det øverste mørke feltet er fra en papirlapp med navn på bestiller av bildet.

fredag 27. november 2009

Juleutstilling: "Gamle Holmestrand i bilder".

Holmestrand Museum har ca 30.000 glassnegativer som i høst har blitt flyttet ned til Vestfoldmuseenes fotomagsin. I den anleding så ønsker Holmestrand Museum å dele litt med byen. Utstillingen "Gamle Holmstrand i bilder" har i dag åpnet i Langgaten 23. Jarlsberg Eiendom Selskap har lånt oss lokalet gratis! Vi er utrolig takknemlige!

Ta turen bortom da vel!

















Her er litt bilder fra monteringen av utstillingen.


















Den ferdige utstillingen.

torsdag 26. november 2009

Botne Historielag

Vi vil gjerne presentere Botne Historielag s hjemmeside!

Foruten julehilsen som er verdt å få med seg, legg merke til Botnar 2009 som snart gis ut.



mandag 23. november 2009

Dugnad

Kunne du tenke deg å bidra på spennende dugnad en kveld i begynnelsen av desember?

Holmestrand Museum trenger hjelp til å scanne et tyvetalls glassnegativer med Holmestrands motiver før de flyttes ned til klimastyrte anlegg på KOMMA(Kompetansesenter for museum og arkiv.)

Museet lover kaffe og nystekte vafler til arbeidet!

Send mail til holmestrand.museum@gmail.com
eller legg igjen en kommentar i kommentarfeltet
så kontakter vi deg/dere!

fredag 20. november 2009

Apropos influensa og pandemi - hvis dere orker mer?

Den hittil mest alvorlige pandemi var «Spanskesyken» som herjet høsten 1918 og vinteren 1919. Lungebetennelse var en vanlig og ofte dødelig komplikasjon og man hadde lite medisinhjelp.

Den gang gikk legene på sykebesøk, og dr. Graarud hadde svært travle dager. Det eneste han kunne rasjonalisere var utskrivning av resepter. Han skrev ut hundrevis av resepter med en enkel tekst: «De tre ting».

Ved å presentere resepten på apoteket fikk man utlevert datidens anbefalte kur som besto av 20 acetocultabletter, 20 gram kamferdråper og ½ flaske cognac.

Spanskesyken inntraff under «Forbudstiden» hvor omsetning av alkohol var forbudt.

Sykebrennevin kunne kjøpes på apotek, men kun på resept.

Men noen tok fornuften fanget og i november og desember 1918 fikk Holmestrand Samlag for Brændevinshandel anledning til å selge ½ flaske «sykebrændevin pr husstand» i byen.

Greit å ha hvis den fæle influensaen skulle komme……. Var det datidens Tamiflu?

Socialdepartementet også skrev ut blanketter: «Utlevering av brænnvin og spritus til medisinsk bruk».

torsdag 19. november 2009

Hjelp oss å dater disse bildene!


Når vi ser på klær, hårfrisyre og sko - når kan vi datere dette bildet? Trykk på bildet og se flere bilder vi ønsker å datere. Legg gjerne igjen en kommentar etter bildet.

onsdag 18. november 2009

Ned med infulensaen!



En Bache-Gabrielsen venn fra Stockholm har oppdaget denne plakaten på cognacsociety.com. Musée d'Art et d'Histoire i Cognac har for tiden en utstilling av gamle cognacplakater. Og denne er jo hyper aktuell!


Den er ekstra morsom for Holmestrandinger for firmaet Edmond Dupuy er det selvsamme som i Skandianavia selger sine produkter under navnet Bache- Gabrielsen. Det var altså en Holmestranding som sto for denne plakaten i 1910.

Vil du lese mer? Se her!

mandag 16. november 2009

Museumsquiz del 3

Museumsquizen vil bestå av tre spørsmål av gangen. Svarene på spørsmålene sendes inn på epost til oss sammen med navn og adresse: holmestrand.museum@gmail.com. De som raskest får 10 poeng vinner en omvisning på museet + en liten hemmelighet.


Spørsmål:
1) Hvem ga navn til Weidemannsgate og hvor ligger den?
2) Hvem ga navn til Hagemannsveien og hvor ligger den?
3) Hvor ligger Andreas Munchsgate og hvilken forbindelse hadde Munch til Holmestrand?

Svar på Museumsquiz del 2

1) Når fikk Holmestrand kjøpstadbevilgning?
1744.

Ladested – kjøpstad – by er begreper knyttet til handel og toll.

Både innførsels- og utførselstoll ga store inntekter til statskassen og alle forhold i denne forbindelse var regulert av statsmyndighetene, les kongen.

Det var kong Christian IV som ga oss en toller i 1638 og Holmestrand ble registrert som ladested. Kong Christian VI ga oss kjøpstadsbevilling den 31. desember 1744.

Holmestrands borgere var ikke helt fornøyd med begrensningene som lå i den enkle kjøpstadsbevillingen og søkte derfor om byprivilegier først i 1749, senere i 1751.

Som kjent ble byprivilegiene gitt i 1752 av kong Frederik V.

Vi er klar over at kildene ”Byen under fjellet”, ”Holmestrandiana” og ”Holmestrand 250 år” gir litt forskjellig opplysninger om dette. Det kan gi grunn til forvirring og fortolkning.

”Byen under fjellet” og ”Holmestrand 250 år” gjengir byprivilegiene i sin helhet. Her er kjøpstadsbevillingen nevnt i innledningen. Vi har valgt å følge de offisielle papirene og vi legger ut transkripsjonene av kjøpstadbevilling av 1744, søknadsbrev av 1751, byprivilegiene av 1752.

2) Hva har Holstgården vært brukt til?
Privatbolig, skoler, leiegård og museum.

Privatbolig for familien Holst 1756-1852

Tordenskioldske Borgerskole 1854-1899

Døveskole 1900-1932

Leiegård med 4 boenheter 1933

Museum 1933. Kun i den store salen med inngang fra Rådhusgaten.

I dag museum i 3/4 av huset. En utleieleilighet.


3) Hvilken holmestrandsborger satt på Stortingen i 1905?
Dr. Gunnar Graarud

Poengfordeling:
Reidar Torgersen 3,5 p
Anne-Lise Skillinghaug 3,5 p
Karl-Henrik Froböse 3,5 p
Kasper Andreassen 1,5
Linda Aas-Haug 1 p

lørdag 14. november 2009

Håndverk gjennom 150 år




Denne nettutstillingen viserer Holmestrand Håndverkerforenings virksomhet fra stiftelsen i 1850 til 2000. Nettutstillingen er basert på utstillingen som var utstilt i Nord-Jarlsbergsmuseenes (Nå Vestfoldmuseene) lokaler sommeren 2000

Utstillingen skilter med at man får "et lite innblikk i håndverkfagenes framvekst og betydning i Holmestrand."


Håndverk gjennom 150 år


Velkommen!

onsdag 11. november 2009

I disse influensatider...

Hva hadde man av remedier før vaksinene var oppfunnet?

Blant mange rariteter i Holmestrand Museum finner vi et lite hefte som bare måler 8 x 5,5 cm. Heftet inneholder «Armensk papir», som er produsert av A. Ponsot i Paris sent på 1800 tallet. I tillegg til bruksanvisning på hele 7 språk, finner vi små strimler – strips – av papir som er innsatt med et eller annet stoff. Ved å bryte av en strip og forsiktig tenne på denne kunne man rense luften for skadelig basiller og ubehagelige «dofter».

Papiret blir særlig anbefalt for bruk i hotellrom hvor tidligere gjester kunne ha vært «more or less healthy persons». Videre anbefales det å bruke papiret i rom hvor man ikke kan lufte «to purify the air and to preserve the surroundings from all epidemic contagion».

Om papirstrimlene virket, vet vi ikke. Men produktet har fått gullmedalje på en helseutstilling i 1883 og på Verdensutstilling i 1889.

Har vi prøvd en strip? Ja, faktisk. Den luktet merkelig «medisinsk» og lukten fylte et helt rom. Men prøven foregikk på sommertid helt uten epidemier av noen art.

søndag 8. november 2009

Kirkegaten

Visste du at Kirkegaten i Holmestrand gikk et annet sted før? Kirkegaten gikk ned Nils Kjærsgate og til Havnen. Poenget til en Kirkegate var at sjøfolk skulle finne gaten fra havnen, følge den og finne kirken uten problemer.

Her ser vi den tidligere Kirkegaten i Holmestrand midt på bildet ned mot havnen.


I dag Nils Kjærsgate, da Kirkegaten om leder veien til Kirken. I dag er gateløpet stengt ved Rådhusgaten.


I dag kan man finne veien til Y-kirken i Holmestrand via en nettlenke.

På "Livet i Fattighuset" kan du se og lese om "dagens Kirkegate" i Holmestrand.

fredag 6. november 2009

Museumsquiz del 2

Museumsquizen vil bestå av tre spørsmål av gangen. Svarene på spørsmålene sendes inn på epost til oss sammen med navn og adresse: holmestrand.museum@gmail.com. De som raskest får 10 poeng vinner en omvisning på museet + en liten hemmelighet.


Spørsmål:
1) Når fikk Holmestrand kjøpstadbevilgning?
2)
Hva har Holstgården vært brukt til?
3) Hvilken holmestrandsborger satt på Stortingen i 1905?

Poengfordeling:
Reidar Torgersen 2 p
Anne-Lise Skillinghaug 2 p
Karl-Henrik Froböse 2 p
Linda Aas-Haug 1 p

torsdag 5. november 2009

Holmestrand før og nå



I denne nettutstillingen viser Nord-Jarlsbergmuseene (Nå Vestfoldmuseene) endringer i kulturlandskapet i Holmestrand. De tidligste bildene er tidlig på 1900-tallet og de siste er tatt de senere årene. Legg merke til at det har skjedd forandringer siden "nå"-bildene har blitt tatt! Byen er stadig i forandring.

Holmestrand før og nå

Vinnere og svar på museumsquiz

Spørsmål og svar:
1) Når fikk Holmestrand bystatus? 1752
2)
Hva heter huset/gården der Holmestrand Museum ligger? Holstgården
3) Hvem representerte Holmestrand i Eidsvoldsforsamlingen i 1814? Hans Hein Nysom, sogneprest

De tre raskeste til å svare korrekt (og som mottar bokpremie) er:
Reidar Torgersen, Anne-Lise Skillinghaug og Karl-Henrik Froböse

Poengfordeling:
Reidar Torgersen 2 p
Anne-Lise Skillinghaug 2 p
Karl-Henrik Froböse 2 p
Linda Aas-Haug 1 p

mandag 2. november 2009

Museumsquiz

Holmestrand Museum synes det er ordentlig trivelig at det er så mange besøkende på sidene våre! For å feire dette så stiller vi med en museumsquiz. Avhengig av hvor flittig den benyttes så vil vi ha dem med gjevne mellomrom.

Museumsquizen vil bestå av tre spørsmål av gangen. Svarene på spørsmålene sendes inn på epost til oss sammen med navn og adresse: holmestrand.museum@gmail.com. De tre raskeste som svarer rett på alle tre vil motta en bokpremie i posten.

Premien er: Sjørfartsbyen Holmestrand



De tre raskeste vil også bli oppført her på bloggen slik at man kan ha en lengre konkurranse gående mot hverandre her. (selvsagt er det mulig å ikke få sitt navn offentliggjort her hvis man ikke ønsker det). Alle bortsett fra de som har laget spørsmålene er velkomne til å delta!

Spørsmål:
1) Når fikk Holmestrand bystatus?
2)
Hva heter huset/gården der Holmestrand Museum ligger?
3) Hvem representerte Holmestrand i Eidsvoldsforsamlingen i 1814? (Navn og yrke)


1) When did Holmestrand receive the privileged as a official "city"?
2) What is the name of the house where Holmestrand Museum is located?
3) Who represented Holmetrand at Eidvold ("The constitution gathering") in 1814? (Name and profession)

Send your answer together with your name and address to holmestrand.museum@gmail.com. The first three who answer correctly will recive the book: "Sjøfartsbyen Holmestrand",

søndag 1. november 2009

Nettalbum

Holmestrand Museum har et offentlig nettalbum, her vil vi fra tid til annen legge inn noen godbiter til dere. Her kan dere komme inn:
Holmestrand Museums Nettalbum

Vi har nå lagt ut albumet Louise Wold - Holmestrand- og omhegns bilder.


Kos dere og god søndag!