tirsdag 30. juni 2009

Jeg tar utfordringen

Hilde G har utfordret dem som tør til å vise fram hagen som den egentlig er. Hilde var inspirert av Turbolotte sitt herlige innlegg om hvordan hagen er på "ordentlig". Må si jeg kjente meg igjen og sitter med en følelse av at jeg går dem begge en høy gang

Nuvel, her er altså elendigheta:
De to bildene til venstre viser det sørvestlige hjørnet av tomta. I bedet langs basseng-gjerdet til venstre på bildet har jeg Hepatica-ene mine stående, som jeg har vist bilder av i bloggen tidligere. Her henter jeg grus til bl.a. det nye grus/stein-bedet jeg såvidt har begynt på i skråen like ved. De avisene med gråstein oppå er ikke spesielt dekorative slik de ligger nå....Men så er ikke trampolina og det gamle huske-stativet spesielt prydelig heller da. Men ungene skal jo også bruke hagen, og bedet blir nok bra til slutt (håper jeg). På den blå presenningen ligger en haug med stein som skal brukes til kanting av det grusbedet jeg lagde forledensommer. Jeg begynte på kantingen i fjor, men så var det så mange andre prosjekter som stjal interessen og der ligger nå steinen og venter .....


Så har vi nordsiden da, med to kjempedigre bed. Her har jeg en unnskyldning for tilstanden. De to bedene ble lagd i fjor og plantet til på høsten. De trenger altså tid på å vokse til, og mens det skjer håper jeg å få stelt området mellom bedene, hvor det skal legges annet dekke enn gras. Fortrinnsvis stein, forhåpentlig en hellesti. Men her har jeg tatt mange av de flotte plantebildene som er presentert i bloggen tidligere i år :D
Tittere bes overse gjerde-staurene......


Forsiden av huset begynner etter mange år å se noenlunde presentabel ut - så lenge jeg gidder å rydde og klippe gresset vel og merke. Den stigen som ligger på gresset og jordsekken midt i bedet bekymrer meg lite. Det fins viktigere ting her i livet. Siden samplantinger ikke er min sterkeste side, er det en del planter som ikke passer helt sammen, men det bryr jeg meg ikke om.... Det ser ganske frodig ut og det holder lenge for meg :)





På sørsiden befinner grusbedet seg. Her havna grusjorda fra utgravnings-stedet forleden høst og i forkant kan steinkantingen med elvestein ses - den steinkanten som er bare halvferdig. Men selve bedet syns jeg ble veldig pent faktisk, så jeg tillater meg å vise det fram her selv om det kanskje ikke passer helt sammen med resten av hagekaoset.



Til sist for denne gang baksiden - vestsiden. Den observante titter vil se en rad med steiner som ligger bortover bakken. De skal bli bedkant til det lange bedet som en gang skal komme langs hele husveggen der. Til venstre i bildet ses den nyyydelige trampolina, og karmen til såpotter og nypriklede.

Sumpen, kjøkkenhagen og hvite-woodlandet tror jeg får vente til en annen gang. Det kan bli for meget for en stakkar.......

lørdag 27. juni 2009

Lørdag og hagedag

Gullhumla fikk jeg som bytteplante fra Idefix for tre år siden og plantet den først ved bassenggjerdet. Der trivdes den dårlig og ville ikke vokse. Det var nok for tørt, tenkte jeg og flytta den til bedet ved basseng-gjerdet mot huset sommeren etter. Der holdt den på å dø helt for meg. For mye fukt og for lite sol fant jeg ut da og flytta den i fjor til bedet ved verandatrappa ved siden av spireaen fra kirken. Nå har den omsider begynt å vokse :) Flott plante, og jeg håper den blir like frodig som dens grønne slektning.


Dagen i dag har vært brukt stort sett utendørs. Værgudene har vært snille, halvskyet og en del sol og omkring 15 grader. Passe temperatur til å jobbe litt i alle fall hvis man oppholder seg i solen :)


Vi fant lekkasje i bassenget - det er lappinga fra forrige lekkasje som var gått litt opp igjen - så nå har vi tappa det ned og i morgen når duken har tørka skal vi lime litt. Så er det vel ett døgn med påfylling før vi kan starte opp igjen. Ungene venter utålmodige på å få bade......

Jeg har luka rundt mine nyplantede rosepinner langs avkjøringa og dekka jorda med sort plast mellom buskene. Det er usannsynlig mye kjerringrokk der og jeg har ikke sjanse til å holde det noenlunde bra ved bare å luke. Så jorda blir dekka fullstendig. Oppå plasten blir det vel lagt prydbark tenker jeg. På nordsiden har en del av nyplantingene fra i fjor takka for seg så i dag har jentungen og jeg planta der. Noe fra plantekjøp som stod på vent og noe fra ventekarmen. Jeg tok også noen potter som stod i priklekø og priklet plantene direkte i bedet. Håper det går bra:)

På baksiden hvor det er en liten skrå fra "plenen" og opp til det lille "natur-området" i hjørnet av tomta har jeg lempa noen digre steiner med aviser under. Så trilla jeg grus og fylte mellom steinene. Foreløpig er det bare ett par-tre meter langt bed og jeg stresser ikke med det. Tanken er å legge stein der etterhvert som det "dukker opp" store gråsteiner, og bygge bedet litt etter litt til jeg har fått dekket hele skråen. Da blir det temmelig langt, det bedet. Planting gjenstår :)


I kveld er det rockekonsert på fotballbanen 100m fra huset. Nå er det ett j"%##¤ spetakkel ute - og stort sett musikk som jeg karakteriserer som støy. Det ble så slitsomt å være ute at jeg gav opp og gikk inn. Her er i det minste ulydene litt mer dempet. Men det blir visst dårlig med nattesøvn....

Gikk hagevandring med kameraet før jeg gikk inn :) Ved bassenget har Lingholm startet blomstringen. Den blåfargen der gjør mye utav seg altså. Flott - og jeg er veldig fornøyd med at jeg har den flere steder og at de ikke blomstrer helt samtidig. Da varer blomstringen lenge. Lewisia 'Little Plum' er også i gang i grusbedet. Den tror jeg kom fra Potentilla, den planten der. Er ivrig på å selvså så jeg har en del av den nå, rundtomkring i hagen. Det virker som den trives nesten uansett hvor jeg planter den, det være seg jevnt fuktig hagejord, skyggefullt i kompostjord eller full sol i grus. Lettvint liten sak :)

fredag 26. juni 2009

Endelig freddan!

Helg :D og bare en uke til ferie.......

Vi skifter do og mens den jobben gjøres låner vi do i leiligheten. Min kjære har bygget og snekret og montert på badet i hele ettermiddag/kveld mens jeg har bunnsugd bassenget, klippet deler av plenen og luket i plenbedet. Utrolig så fort det #&%#"¤ ugresset vokser da!

Den første av oxalisene slo ut blomstene i dag. Dette er O. adenophylla som noen har stilt spørsmål om på hagEgal. Nå er jeg spent på å se om bladene visner ned etter blomstring. Jeg kan ikke huske hvordan det var i fjor.....


Denne her til høyre har jeg ikke navn på og det er passe dumt for jeg vet jo så godt at jeg egentlig vet hva den heter. Men huet er fullstendig blankt. Den står i samme bedet som Hepatica-ene. Jeg har hatt den i 3-4 år og holdt på å miste den i fjor. Da var den nesten helt død men jeg fant en liten kvist med blader på som jeg brukte som stikling, og den slo rot og nå blomstrer den :) Merkelig med fargen på blomsten, dog, mener bestemt at den hadde hvite blomster.....Ja-ja, den hukommelsen........

Til sist Romanzoffia tracyi som jeg sådde i fjor og på nytt igjen i år fordi jeg var redd den ikke skulle greie vinteren her. Det gjorde den absolutt og gleder meg nå med blomstring mens den sprer seg utover og danner ett lite teppe i bedet :) Denne her står ved siden av den rosa saken over her som jeg ikke husker navnet på. Det står også en i grusbedet og en på nordsiden. Den har overlevd på alle tre stedene, men denne her som står i ren kompost og halvskygge er den som ser sprekest ut:) Denne har jeg sendt prikleplanter utover i landet av.

torsdag 25. juni 2009

Mer hepatica plantet

I dag ankom en pakke med en haug med forskjellige små Hepatica. Frøplanter. De har funnet sine plasser i jord utendørs nå. Sammen med de søte små veisene var det noen prikleplanter Anemone, og tre pakker Hepatica-frø :)

Vi har høstet, kokt og spist årets Asparges-avling. Du verden så mye bedre det smaker nesten direkte fra planten sammenlignet med de vasne hermetiske man får kjøpt på glass.....Yummi :D

Ute har gudebomene startet bomstringen. Og Mec. Lingholm :) Min første gudeblom fikk jeg for mange år siden fra Tonemeia på Sortland da jeg enda var en aldeles blodfersk plantebytter med ett heller tynt byttemateriale. Den planten jeg fikk fra Tone var cerise/rosa og står fremdeles i hagen. Den har jeg sanket frø av og sådd slik at jeg nå har mange. Den hvite på bildet her har jeg glemt herkomsten til desverre, men den er hjemmesådd av egenhøstede frø fra en hvit jeg har fått i en byttepakke en gang, trolig fra en hagegal :)

onsdag 24. juni 2009

Oppstart basseng

Sist bursdag fikk jeg flere løkpakker av eldstejenta i gave - og her er noe av innholdet. Disse her er usannsynlig lekre med den hvite kante på kronbladene. Jeg håper den kommer igjen til neste år :)

Dagen i dag har gått med til å få bassenget i gang. Varmeren er koblet, slangeklemmer skiftet og hullete slange reparert. Jeg har fisket og fisket lauv og annen dritt opp av vannet, renset kantene med spesial-rensemiddel, lagd klor-løsning og hatt i vannet. Nå står pumpen og går der ute, så kanskje har vi klart vann i morgen. Noen kjemikalier var det tomt for og er bestilt fra Grønt Fokus. Jeg håper vannet likevel blir så klart som vi ønsker og at det blir badevær til helga :)

Og så har jeg fått luka i gulrotbedet til ungene, i jordbærkarmene og i bedene på nordsiden. Nå begynner det å flaske seg her :D

tirsdag 23. juni 2009

Midt-sommer....



Vi har hatt St.Hans som jeg husker fra jeg var barn. I fjæra, bål, pølser og brus og unger som fanger krabber og tangsprell som de har i en boks med litt sjøvann i. Snille værguder som nøyde seg med en bitteliten regnskur som ikke gjorde oss våte engang og ellers opphold og bare litt vind. Perfekt :)





I hagen blomstrer mye hvitt for tiden.
Jåblomsoleie/Ranunculus panassifolius står i gjerdebedet på nordsiden. Jeg har hatt den i 3-4 år, kjøpt på Bogrønt på Finnsnes. Den blir bittelitt større for hvert år. I fjor sanka jeg for første gang frø av den og sådde ferske. De er visst i ferd med å spire nå :)



Den fylte anemonen, som jeg ikke har korrekt navn på står på sørsiden i bassengbedet hvor det er ganske fuktig og mye skygge. Den ser ut til å trives og øker godt i størrelse ettersom årene går. Blomsten har bittelitt grønt i seg, og dette er vel den anemonen jeg har som jeg selv synes er penest:)



I det hvite woodland-bedet som jeg begynte å plante litt i i fjor blomstrer selvsådd hvit Corthusa foran min eneste Rhododendron - Cunninghams White. Litt bortenfor finner vi Anemone obtusiloba sammen med Brunnera macrophylla Mr Morse. Bedet har fått gressklipp som jord-dekke. Jeg blir mer og mer fornøyd med det hvite bedet og gleder meg til jeg får tid, jord og planter til å fortsette på arbeidet i den delen av hagen :)

søndag 21. juni 2009

Har haget!!!

I går, etter at ungene var lagt, fikk jeg plantet ut de urtene jeg kjøpte tidligere i uka, og de staudene jeg kjøpte på Bogrønt, og mesteparten av det som har kommet i diverse pakker fram til nå :) Temeraturen sank drastisk i løpet av dagen og det var iskald vind så påkledningen under seansen var stillongs, og ullgenser under hagegal-jakka :(


Så mye for den sommerdagen.......
I dag har jeg - før fotball - spadd om siste del av bedet langs nord-siden, hentet planter fra fjorårets ventekarm og plantet. Og så har jeg luket litt :)

Det ble selvfølgelig tid til en runde med kamera også :D Hver dag er det flere nye som starter blomstringen og det er en sann fryd å gå hagerundene. Her er ikke plass til alle, men noen av de som blomstrer nå er den hvite Corydalis solida, som kom fra Viggo for tre år siden.

Mec. quintuplinervia ble kjøpt på hagesenter på Finnsnes for mange år siden og stortrives nesten uansett hvor den plantes. Min plante er delt ett utall ganger og vokser nå mange steder i hagen. Den vokser også i mange andres hager etterhvert for det blir mye overskudd av denne :)

Fritillaria camtschatcensis - svartkrone - fikk jeg fra England for 7-8 år siden. Den har funnet seg godt tilrette i trappebedet på sørsiden og har etterhvert dannet en solid koloni der. Denne har vært så flink å formere seg at jeg har kunnet gi bort en del løker de siste par årene :) Dette må vel være den enkleste av alle Fritillariaene, de vokser og trives nesten uansett hvilke forhold jeg gir dem. Telen kan bryte knollene opp så de ligger nesten oppå jorda men de vokser og blomstrer like fint. Noe av knollene har flyttet til nordsiden, slik at jeg nå har to kolonier i hagen :)

lørdag 20. juni 2009

Fotograferin er liksom det man får gjort......

Den blå saken her kjøpte jeg på Hålogalandstreffet hos Magnar. Den heter Corydalis pseudobarbisepala og er visstnok ikke å få kjøpt andre steder i landet. Nydelig blåfarve, jeg føler meg heldig som fikk tak i den :)Den er plantet på nordsiden hvor den foreløpig ser ut til å finne seg godt tilrette :)


Litt lengre bort i samme bedet har Anemonella thalictroides 'Cameo' slått ut den første blomsten. Den lille greia der er bare helskjønn altså :D Anemonella trives godt i skygge og passer derfor flott å ha på nordsiden av huset hvor det er skygge mesteparten av døgnet.


Nå får jo plantene bra med lys selv om det er på skyggesiden, her er jo lyst døgnet rundt, og de som er plantet nær husveggen får sol på natta i stedet for om dagen :)

Denne pulsatillaen har en fantastisk mørk, neste sort farge. Jeg kjøpte den i blomst fra en kasse med fargeblanding på gartneriet. Disse kubjellene får jeg mer og mer sansen for. Ny dille på vei kanskje?

Til sist et bilde av min Meconopsis 'Marit' som blomstrer for første gang her hos meg. Jeg har
hatt den i tre år så den har vært treg. Jeg fikk planten hos Ivar i Tromsø som liten avlegger. Den står i samme bedet som den gamle kjempedigre Lingholmen. Mektig fornøyd med denne :D

Arbeidsinnsatsen utendørs er heller laber - fremdeles. Nå har vi fått sommer i nord så forholdene ligger absolutt tilrette for å få gjort noe av det som skulle vært gjort ute forlengst..........
Jentungen har fotballturnering..........
Noen runder med kamera blir det nå tid til uansett, mellom fotballkampene. Kanskje jeg får tid å være ute litt i kveld etter siste kamp? Så kan jeg jo få plantet de krydderurtene jeg har kjøpt på Eurospar - fransk Estragon, Timian og Sitronmelisse :D
29,90 for hver - det er en absolutt akseptabel pris syns jeg.
Så falt jeg for fristelsen til å kikke på staudeutvalget da jeg var på Bogrønt for å kjøpe jord og det gikk som det måtte gå - det ble fire stykker med hjem. Jeg fant også noen plantestøtter som jeg kunne bruke på den klatrende hjelmen - en sånn pinne med løkke øverst til å stikke stilken gjennom:)


onsdag 17. juni 2009

Basseng-klargjøring

Min kjære og min bror har montert pumpe, filter og varmer på bassenget i dag. De greiene er så tunge at jeg har ikke sjanse til å flytte på dem, så jeg slipper å delta veldig aktivt på den delen av klargjøringen. Min rolle er å fiske lauv opp av vannet, rense duk-kantene som er blitt usannsynlig misfarvet, fylle opp med hageslangen, tilsette kjemikalier og sånt. Det gjøres seinere, en dag jeg får tid......



Jeg fikk en halvtime ute i ettermiddag - mellom to sjåføroppdrag. Da ble endelig de siste to ute-krukkene plantet til. Og så ble det selvfølgelig en liten runde med kamera for å dokumentere blomstringen. Den sart-lyseblå saken her kjøpte jeg hos Magnar sist helg. Den er bitteliten, blomsten måler bare 3-4 mm i diameter, og det er flere knopper på vei nedi bladverket :) På merkelappen stod det Corydalis sp. men det må vel være feil......jeg har nok rota med lappene her. Uansett er det en gørrlekker liten sak som Magnar sier ikke overvintrer :(

I grusbedet kommer nå Lewisiaen også i gang, her representert av tweedyi, årets staude i fjor. Den har bare så lekker farge :) Skal tro om den er frø-ekte? I så fall kan jeg jo skaffe meg flere slike.......men det blir sikkert lekre planter av det selv om fargen kanskje blir litt anderledes. Tror nesten jeg må prøve å sanke frø av den i år. Jeg har hatt planten i to år nå og blir bare mer og mer begeistret for den :)

Litt lengre bort i grusbedet står Little plum, nevadensis rosea og nevadensis med knopper nå :) Og Oxalisene :D

Nå prøver jeg å få identifisert plantene i HHV-pakken. Bilder av de ukjente er lagt ut på gal i håp om at noen skal kjenne dem igjen. Å drive avansert gjetting på hvor pakken kommer fra gidder jeg ikke. Jeg syns det er en egen sjarm i det å ikke vite........

tirsdag 16. juni 2009

Det blomstrer og blomstrer, og jeg prikler neste års nytelser

I dag har jeg prikla ganske mange sorter, deriblant Veratrum nigrum som fant det for godt å spire etter to år - med tre spirer. De sortene jeg har tatt vare på i dag, har hatt sparsom spiring, så elleve sorter ble under fire plantebrett. Men det er så det holder for meg :)

Det blir lite gjort ute. Dagene strekker ikke til for tiden. Men jeg har fått spadd bort torv og satt ut en selv-snekret karm til frøpotter og småplanter. Den ble jaggu fylt helt opp av det jeg hadde stående rundtomkring og i brett på verandaen. Det skal settes opp noen pallekarmer også på samme stedet slik at jeg får en plass å sette pottene etterhvert som jeg prikler. De greier seg mye bedre slik enn i brett på verandaen hvor de er avhengige av min omsorg for å overleve.....


I dag slo den første blomsten ut på Meconopsis punicea. Rødfargen på den blomsten er bare helt fantastisk. Og det ligger flere knopper på vent :D
Tror jeg skal prøve meg som bie i år også, hvem vet; det kan jo slå til og bli frø av det :)

Sildren har jeg hatt i mange år. Hvor den kommer fra aner jeg ikke - det har gått i glemmeboken forlengst. I årenes løp har den blitt delt så jeg har nå flere slike tuer i hagen:)

søndag 14. juni 2009

Plantekjøp 2009

Plantenavn
Leverandør
Diverse
Adonis brevistyla Ole P. Olsen 26/5. I blomst.
Allium senescens Eli Marie Reiten 7/6
Aethionema saxatile Magnar Hålogalandstreff
Anemone multifida rosa Magnar Hålogalandstreff
Anemone nemorosa ‘Green Fingers’ Planteliste.net 27/5.  Stor frodig plante – avblomstret.
Anemone sylvestris 'Elise Feldman' Magnar Hålogalandstreff
Arnebia pulcra Magnar Hålogalandstreff.
Calceolaria arachnoides ex Chile Planteliste.net 27/5
Campanula persicaria ‘Snøhvit’ Dragland 29/5
Clematis occidentalis Magnar Hålogalandstreff
Corydalis flexulosa x elata Magnar Hålogalandstreff
Corydalis sp. Magnar Hålogalandstreff
Cremantodium rhodocephalum Ole P. Olsen 26/5
Cyan. longiflorum Magnar Hålogalandstreff.
Cypripedium reginae Privat 200,- Ankom vinter, satt i clematispotte og gravd ned i snøen.
Geranium ‘Birch double’ Eli Marie Reiten 7/6
Geranium phaeum ex calligraphe Magnar Hålogalandstreff
Geranium polyanthes Magnar Hålogalandstreff
Hepatica nobilis ‘Himbeereis’ Haendel Ankom avblomstret, med frø på vei :) Frøene tørket inn.
Hepatica nobilis white blue frøplante Magnar Hålogalandstreff
Hepatica transsylvanica ‘Eisvogel’ Haendel Ankom med knopper, som visnet hen uten å blomstre
Hepatica transsylvanica ‘Harvington beauty’ Haendel Ankom blomstrende.
Hepatica transsylvanica ‘Karpatenkrone’ Haendel  
Hepatica transsylvanica ‘Supernova’ Haendel
Totalt ca. 950,-
Ankom blomstrende, selvbestøvet med bomullspinne.  11 frø ble sådd april 2009.
Heuchera ‘Regina’ Planteliste.net 27/5. Stor frodig plante
Jeffersonia dubia Magnar Hålogalandstreff
Ligularia veitchiana Magnar Hålogalandstreff
Ligularia dentata ‘Othello’ Dragland 29/5
Lilium martagon album Eli Marie Reiten 7/6
Mec. burgundy Magnar  
Meconopsis cf. impedita Planteliste.net  
Mec. punicea Dragland 29/5
New dawn klatrerose Dragland 29/5
Oxalis enneaphylla Ole P. Olsen 26/5
Physoplexis comosum Ole P. Olsen 26/5. Svært liten plante (nypriklet?)
Primula acaulis fl.pl. Eli Marie REiten 07/6
Primula boraveioes Magnar Hålogalandstreff (finner ikke på nett – feilstavet?)
Primula ‘Dawn Ansell’ Planteliste.net 27/5. Avblomstret – visnende blader.
Primula marginata hybrid Ole P. Olsen 26/5
Primula maximowiczii Magnar Hålogalandstreff
Primula ‘Miss Indigo’ Planteliste.net 27/5. Avblomstret, gulnende blader
Primula polyanthus silver edged Eli Marie Reiten 07/6
Primula x pruhonica Ole P. Olsen 26/5
Primula warshienewskiana Ole P. Olsen 26/5
Primula ‘Weisser auslese’ Dragland Tot. 585,- 29/5
     
Ranunculus montanus fl. pl. Ole P. Olsen Tot: 375,- 26/5
Saxifraga ex Monarch Magnar Hålogalandstreff
Soldanella cyanaster Eli Marie Reiten 7/6
Uvularia grandiflora Plantelist.net. Tot 480,- 27/5. I blomst. sunn og sprek plante.
Veratrum album 'Green form' Magnar Hålogalandstreff

fredag 12. juni 2009

Ikke bra nok? Eller for bra?

Min bror fortalte meg i dag at han hadde meldt hagen min på ett sånt "ekstrem-oppussing-program" for hager på TV3 i fjor. Gutten liker med andre ord å leve farlig..........I alle fall; det interessante med det hele var at min hage endte som nr. 2 på listen over aktuelle prosjekter Min første tanke var "gudskjelov-at-jeg-ikke-ble-nr-1-for-hva-hadde-jeg-gjort-hvis-jeg-kom-hjem-til-en-omkalfatret-hage"!

(jeg hadde tørna)

Min neste tanke var selvfølgelig: "Herregud, ser hagen min så jævlig ut at den virkelig blir sett på som ett aktuelt opp-pussings-prosjekt?" Og min tredje tanke, som jeg trøster meg litt med: "Ja-ja, noen har en som ser verre ut, og de vant"




Og så fortalte jeg min ellers fornuftige bror hvor glad han skal være for at jeg ikke "vant"!

Den gule Corydalisen over her sådde jeg for tre år siden. Den heter enten Ochroleuca eller Ochrofenca, jeg tror det første er mest korrekt. Den blir om lag 35cm høy og ser ut til å trives uansett hvor jeg planter den :) Jeg har en i grusbed, en i det litt sure og jevnt fuktige bedet langs avkjøringa der det er en del sol, og en på nordsiden hvor den får bittelitt sol på morgenen. Den trives like godt overalt :D

Tulipanene fikk jeg til bursdagen min i fjor hos eldstejenta. Den frøkna har skjønt hva mor setter pris på :) Så jeg har glede av den gaven fremdeles, mange måneder etterpå.

Hålogalandstreff i morgen. Man gleder seg :D :D :D :D

torsdag 11. juni 2009

Vi skites ned

Sånn ser steintrappa vår ut for tiden, det er ikke mulig å gå opp der lengre nesten uten å få dritt på skoene. Årsaken sitter i treet og ser olmt på meg hver gang jeg kommer i nærheten av den grana den har bygd reiret sitt i. Han og hans utkårede tilbringer mesteparten av dagen på plenen hvor de hopper runt og hakker i jorda på leting etter føde og de flytter seg ikke før vi er en meter eller to fra dem.

Jeg liker fugler men begynner å lure på om jeg egentlig kanskje liker dem best på avstand. Reiret befinner seg i grana i sumpen, så der føler jeg trang til å gå med paraply eller ha en bredbremmet hatt på når jeg skal bevege meg for de ilskne foreldre-fuglene flakser vilt over hodet på meg og sjiter!
I sumpen blomstrer det ellers så det er en fryd - de plantene som er igjen da. Jeg mista mange i fjor og har ikke erstattet dem enda. Siden jeg ikke har vært i hagen og gjort noe til gangs på ukevis - i dag er første ettermiddagen på nesten to uker jeg er hjemme - er bedene tettpakket likevel, av kjerringrokk og andre like "interessante" planter.

Dette er den røde bekkeblomen som jeg aldri greier å lære meg navnet på. Den står i det fuktigste området og har beina i vann mesteparten av tiden og ellers i gjørme. Den stortrives og vokser som ett uvær. I fjor delte jeg den og gav bort en bit og bestemte meg for at det skulle bli ei stund til neste gang. De røttene var enorme! og gikk nesten en halv meter ned gjennom bløt tung gjørme. Synd den her ikke setter frø.

Trolliusen kommer fra Ivar Johnsen og er kjøpt som "alba" men blomsten er gul-grønn og falmer til nesten hvitt før den visner. Nå har jeg prøvd å sådd frø fra Magnars hvite i håp om at jeg også skal få en som er hvit hele blomstringstiden. Jeg har hatt denne i fire eller fem år. Den øker sakte i størrelse. Kan hende den hadde forøket seg fortere hvis den hadde stått littegranne mindre vått? Planten setter frø som jeg ikke gidder å sanke inn siden fargen ikke er "rett".
Denne rosa saken står i bedet ved dammen hvor det ikke er direkte søkkvått men heller ganske fuktig. Der ser den ut til å trives godt, den har økt fort i størrelse og blomstrer villig hvert år. Planten kom fra min mor som liten rotbit fradelt en plante hun fikk fra en arbeidskamerat. Denne skulle jeg gjerne hatt navn på.

tirsdag 9. juni 2009

Blåveisblomstring


Nå er det blåveistid i hagen min :) Blomstringen startet for to uker siden og de første - altså de enkle - er i ferd med å blomstre av nå. Rundt den enkle blå står det en del frøplanter som spirte i fjor. Da kom det kun hjerteblader men i år kommer de første "ordentlige" bladene. Småttisene skal få stå i fred der til neste år før jeg flytter dem. Den lysrosa har ikke satt frø tidligere, men det er kun andre året jeg har blomst på den.

Den fylte rosa kommer fra Inger Karin og heter vel 'Rubra plena'. Det er tredje året jeg har den, men første gangen den blomstrer hos meg. Den holdt på å stryke med fordi jeg hadde plantet den på feil sted så den flytta bopel i fjor. Det var tydeligvis vellykket :)

Den fylte blå har jeg fått fra Bina for noen år siden. Jeg tror den heter 'Kyrvingberg'. Den legger på seg litt for hvert år og blir bare flottere og flottere :) Litt til, så kan jeg kanskje tørre å dele den så jeg får flere. Hvis jeg tør da - vet ikke hva jeg gjør hvis jeg deler den opp og den ikke tåler det.......
Jeg mangler hvit blåveis, både enkel og fylt. Den enkle skal jeg vel klare å få kloa i, men fylt hvit blir nok vanskelig. De står uansett høyt oppe på ønskelista for tiden :)

mandag 8. juni 2009

På nett igjen :D

Endelig, etter tre forferdelige uker, er vi på nett igjen :) Her er travle dager så jeg har omtrent ikke vært i hagen annet enn for å fotografere. Ungers hobbyer tar utrolig mye tid........

Sist helg var jeg i Gøteborg - og denne gangen fikk jeg med meg botaniske :) Greide faktisk å dra derfra uten å kjøpe en eneste plante. Men det holdt hardt. I hagen blomstrer det, her er noen av de som har gledet meg de siste ukene :)