Huggormbitt

Av: Bente Thomassen

 

 

 

Hunder blir som regel bitt på snuten eller forlabbene, og akutte hevelser med smerte i sommerhalvåret, bør gi mistanke til hoggormbitt. Hoggormen liker seg i nærheten av steinrøyser og er oftest sett i solskinnsvær.

Huggorm
Hva er farlig med hoggormbitt?
Hoggormgift kan føre til sjokkutvikling med blodtrykksfall og kollaps – og i verste fall dødsfall. Det siste er heldigvis veldig sjelden.

Lokal vevsskade: Giftstoffet fra hoggormen setter i gang en betennelsesreaksjon på bittstedet med hevelse og smerte. Ved bitt på hals eller snute, kan dette gi livstruende blokkering av luftveiene på grunn av hevelse, som kan komme ganske raskt.

Bakterieinfeksjon: På bittstedet kan det bli en bakterieinfeksjon. Dersom infeksjonen ikke behandles, kan bakteriene komme over i blodet og gi blodforgiftning.

Senskader i nyrer: I dagene etter bittet kan giften angripe flere organer, slik at hunden også blir allment syk. Den vanligste dødsårsaken på hund etter hoggormbitt er senskader på nyrene.

I de fleste tilfeller av hoggormbitt går det bra, men det dør noen dyr i Norge av hoggormbitt hvert år, og det er derfor god grunn til å være oppmerksom.

Hva bør vi gjøre?
Vær forberedt, ha med deg ”hoggormtabletter ” på turen. Dette er prednisolon tabletter. Det finnes små beholdere til å feste i halsbåndet, der kan man oppbevare tablettene. Prednisolon motvirker akutt allergisk reaksjon og hevelse på bittstedet. Deretter bør du oppsøke dyrlege umiddelbart. Store hunder bør gå rolig til bilen, små hunder bæres. Hurtige bevegelser øker spredning av giftstoffene i kroppen.

Dyrlegen vil følge opp med intravenøs væsketilførsel og medisiner for å normalisere blodtrykket og opprettholde normal sirkulasjon – sjokkbehandling. Intravenøs væsketilførsel er også nødvendig for å skylle ut giftstoffer i nyrene, slik at senskader kan unngåes. Antibiotika vil bli gitt for å unngå infeksjon på bittstedet, hunden bør holdes i ro i en periode på minst 10 dager.

Det er viktig å vite at selv om hunden har fått prednisolon tabletter trenger den RASK dyrlegebehandling. Det har vært en del utspill i pressen fra enkelte forskere mot å gi kortison. De hevder at det er farlig å oppfordre til kortisonbruk fordi det ” kan gi en falsk trygghet”, og at det derfor er ”farlig” å gi tablettene. Dette er det delte meninger om. Studiene som er grunnlaget for dette rådet er mangelfulle sett ut i fra norske forhold, standpunktet er at det er like riktig med kortison som akutt førstehjelp ved hoggormbitt, som airbag og sikkerhetssele i bil! Man skal ikke kjøre for fort selv om man har sikkerhetssele på, man skal ikke la være å følge opp med umiddelbar dyrlegebehandling ved hoggormbitt selv om man har gitt kortison. Det er IKKE farlig å gi en enkeltdose kortison som førstehjelp ved hoggormbitt, – det kjøper verdifull tid som kan være avgjørende dersom man er et stykke unna hjelp.

Kilder: Veterinærmedisinsk seksjon Statens legemiddelverk, Hønefoss Dyrehospital Giftinformasjonen – 22 59 13 00 –

Lik og del denne artikkelen:

 

Annonser