FRAMSIDA
JUBILEUMSÅRET
Enkel programoversikt
Kva skjer?
OLAV H. HAUGE
Artiklar
Biografi
Utgjevingar
Haugeordbok
Vekediktet
Til skuleungdommen
GEIRR TVEITT
Biografi
Artiklar
Musikk
Diskografi (opnar i nytt vindauge)
Lydopptak (opnar i nytt vindauge
Verkliste (Opnar i nytt vindauge)
BUTIKKEN (ikkje aktiv)
T-skjorter
Magnetpoesi
Buttons
Postkort
   


   
   
   
   

 

AVGARDE: Kvinner, Vestlandet og sånt

USF Verftet
Bergen
02.02 - 19.00
08.03 - 19.00
05.04 - 19.00

Landmark
Bergen
24.04 - 20.00

Domkirken
Bergen

02.05 - 19.00

www.avgarde.no

8. mars, 19:00, USF Verftet - Sardinen

I år har AVGARDE inngått et tett samarbeid med Hauge-Tveitt jubileet, og det blir satt fokus på begge kunstnerne, både med originale komposisjoner og nye musikalske responser til disse. AVGARDEs navn er konstruert fra det nynorske ’av garde’ - kom deg videre og av sted!

19.00 Lene Grenager: Systema Naturae, Helle Solberg: Pianotrio, Karin Rehnqvist: Beginning
Trio Alpaca: Sigrid Elisabeth Stang, fiolin, Marianne Baudouin Lie, cello, Else Bø, piano
 


Pause 20 min

20.00 Rebecka Ahvenniemi: Hiljainen sade
Elise Gillebo, sopran, tba, piano

Webjørn Sæther: Nåde (urfremføring)
Craig Farr, perkusjon, Christian Holter, horn Webjørn Sæther: Bone Sindre Dalhaug, Rune Hannisdal og Tore Bryne Berg, trombone

Jan Erik Mikalsen: More Play Fun
Craig Farr, marimba

Edvard Hagerup Bull: Profils
Griegakademiet Sinfonietta

Pause 20 min

21.15 Piero Umiliani, Thierry de Mey, Arnt Håkon Ånesen, Erin Gee, Meredith Monk
Ensemble Fanfaronner: Charlotte Lund Sager, sopran, Ingvild Storhaug, mezzosopran, Marita Vårdal Igelkjøn, piano Morten Eide Pedersen: Tagesbücher tba

Slutt 22.00

Trio Alpaca
Kvinnedagen åpner med tre verk for pianotrio av nordiske kvinnelige komponister. Konserten vil vise bredden i nordisk samtidsmusikk. Ved å fremføre tre verk fra Norge, Sverige og Danmark, alle fra starten av dette århundret, ønsker ensemblet å styrke denne sjangeren i de nordiske landene.

Siden Trio Alpaca ble stiftet i 1996 i Trondheim, har de gått nye musikalske veier. De har tatt Mastergrad i kammermusikk ved Royal College of Music i London, og har en stor turnevirksomhet bak seg.

Rebecka Ahvenniemi
Er komponiststudent ved Griegakademiet og har skrevet både musikk og tekst til dette verket, hvor tittelen betyr Det stille regnet. Teksten i komposisjonen består av to dikt, som delvis er inspirert av Martin Bubers (1878-1965) filosofi. Diktene i komposisjonen skaper to nivåer som kommuniserer med hverandre. De gir hverandre perspektiv ved å presentere en avstand mellom dem. Selve teksten blir knust i stykker og kombinert på forskjellige måter i verket. Det fonetiske ved den uttalte teksten veier minst like mye i uttrykket som tekstens innhold.

Webjørn Sæther
Studerte komposisjon ved Griegakademiet. Han har komponert musikk i forskjellige stilarter og for ulike besetninger, deriblant solo fiolin, to klaver, korps, trombone og korps, jazzband, bestillingsverk til Rikskonsertene og NRK.

Bone er et kort, utadvendt og folkemusikk-inspirert stykke for tre tromboner, komponert på bestilling fra Ny Musikk Bergen. Nåde er komponert på bestilling fra Christian Holter til duoen Christian Holter og Craig Farr. Materialet til Nåde er hentet fra et ostinat og en religiøs folketone. Stykket har innslag av improvisasjon, men er samtidig stramt komponert.

Jan Erik Mikalsen
Har studert ved Griegakademiet i Bergen, og ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København. More Play Fun er en omskriving av stykket Play Fun for marimba-duo, som ble komponert til utøverne Craig Farr og Sindre Sætre. Verket starter i dypeste register og utvikler seg stadig oppover i register og utover i utforskningen av klanglige muligheter. Craig Farr er fast ansatt slagverker i Forsvarets Musikkorps Vestlandet.

GriegAkademiet Sinfonietta
Ensemblet har siden oppstarten av AVGARDE spilt en viktig rolle, og består av studenter ved Griegakademiet. Ble dannet i 1989 etter initiativ fra Mogens Christensen og Ricardo Odriozola. Ensemblet kan bestå av alt fra trio til full sinfoniettabesetning. De konsentrerer seg om et samtidsrepertoar, musikk skrevet i det 20. og 21. århundre. I løpet av de siste 19 årene har ensemblet, under Ricardo Odriozolas ledelse dekket et vidt repertoar. 

Ensemble Fanfaronner
Fanfaronner er fransk og betyr ’med nesen i sky’. En fanfarone er en skrytepave. Navnet fant ensemblet da de i likhet med dadaisten Tristan Tzara slo opp på en tilfeldig side i en fransk ordbok.
Ensemblet ble startet i 2004 og framfører klassisk musikk, opera, kabaret, ny musikk, improvisasjon og ellers det de måtte ha lyst til.

Til AVGARDE kommer ensemblet med flere prosjekter, deriblant Mmnamenam, hvor de utforsker den av sansene våre som blir minst fokusert på i kunstens verden; smakssansen. Samtidsmusikk og mat møtes, og målet er å gi hørsel, syn og smakssans noe å tygge på; både salt, søtt, bittert, surt ­ og umami. Mat kan inspirere musikk og omvendt. Kan man se farger av lyd, kan man også smake lyd. Man må leke seg frem gjennom sanseinntrykkene for å skape spenning i tilværelsen.

 

 

Her kunne du få vita kva som skjedde kver einaste dag i jubileumsåret. For ein oversikt over programmet, sjå den enkle programoversikta.
Her presenterte vi små faktabiter om Hauge og Tveitt.

Her publiserte vi kvar veke eit dikt av Olav H. Hauge.
Sjå liste over dikta.

© Reaktor 2007